Северна Корея извърши трети ядрен опит

Северна Корея извърши трети ядрен опит
Въпреки предупрежденията на ООН Северна Корея извърши трети ядрен опит. Новината беше критично коментирана от единствения съюзник на страната - Китай и предизвика бурни протести в останалата част от света. Опитът е бил извършен под земята, като в него е използван по-малък ядрен заряд, но с по-голяма експлозивна мощ, отколкото в предишните два опита. Това се посочва в съобщение на държавната информационна агенция в Пхенян, цитирана от Би Би Си. В 16 часа българско време предстои извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, където да се обсъди ситуацията.
<p>Според наблюдатели, цитирани от Би Би Си, опитът показва, че Северна Корея се е приближила до възможността да създаде бойна глава за ракета с далечен радиус на действие.</p> <p>Подготовката за ядрен опит на Северна Корея беше установена чрез сателитни снимки още преди няколко месеца. През декември 2012 Пхенян дори изстреля сателит на фона на всеобщите предупреждения да не извършва подобни опити. От началото на 2013 година влязоха в сила разширени санкции на ООН срещу Северна Корея, докато САЩ и Южна Корея отправиха съвместни предупреждения, че евентуален адрен опит, извършен от Пхенян, "ще има последици". Северна Корея на свой ред заяви, че ще "отговори" с ядрен опит на санкциите, наложени на страната от ООН.</p> <p>Ядреният опит, извършен във вторник, беше регистриран в 4.57 часа българско време. Той беше последван от земетресение с магнитут 4.9, отчетен от Службата по геология на САЩ. Северна Корея потвърди новината едва три часа по-късно, като уточни, че опитът не е нанесъл никакви щети на екологията.</p> <p>Тестът беше извършен в навечерието на очакваното ежегодно обръщение на президента Обама към американците. В съобщението на Пхенян се казва, че Северна Корея е извършила опита, "за да защити националната сигурност и суверенитет от враждебните Съединени щати".</p> <p style="margin-bottom: 0cm;">"Тези провокации не правят Северна Корея по-сигурна", заяви Обама в отговор на твърдението на Пхенян, че целта на ядрения опит била "да защити националната сигурност и суверенитета" на страната срещу "враждебната политика на САЩ".&nbsp; Президентът на САЩ заяви, че в момента се налагат "бързи и твърди действия от международната общност".</p> <p style="margin-bottom: 0cm;">Правителствата на Южна Корея и Япония заседават в момента, след като осъдиха ядрения опит веднага след провеждането му и обявиха, че тяхната сигурност е застрашена.</p> <p>Предишните ядрени опити на Северна Корея бяха проведени през 2006 и 2009 г. Този тест е първият, извършен по ръководството на младия лидер Ким Чен Ун, който наследи лидерския пост от баща си през декември 2011 г.</p>

Коментари

  • 13

    12 Фев 2013 21:26ч.

    "Президентът на САЩ заяви, че в момента се налагат "бързи и твърди действия от международната общност"-МНОГО Е ИНТЕРЕСНО КАКВИ ЛИ МЕРКИ негърчето ОБАМА И белокожите му МЕНТОРИ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ КЪМ ЕДНА СТРАНА КОЯТО ДЕМОНСТРИРА ПЪЛЕН и то с ПРАВО, НЕПУКИЗЪМ КЪМ ЦЯЛАТА Т.Н.ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩНОСТ!Г-н ОБАМА,или дявол знае какво ти е истинското име-НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ-ама кой да чете и се поучава от всемирната история!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pencho Kobadanski

    13 Фев 2013 1:47ч.

    Obama e komunist!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самуел

    13 Фев 2013 5:25ч.

    Какви са САЩ,какви са ООН,че ще забраняват на една суверенна държава да прави ядрени опити? По силата на каква логика? Ами да вземат да си унищожат ядрените арсенали пък тогава да приказват! Ба си новите господари на света нареждат на суверенните държави какво да првят! Това ми било великата "демокрация"!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи