Путин на среща с Емир Кустурица в Кремъл: Идеологията на нацизма е жива

Путин на среща с Емир Кустурица в Кремъл: Идеологията на нацизма е жива

Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл със сръбския режисьор Емир Кустурица. "Скъпи Емир, добър ден! Радвам се да ви видя!", поздрави руският лидер своя гост, като му стисна ръката и го покани на масата за разговор, съобщава ТАСС.

Путин отбеляза, че предишният път, когато са се срещнали, е бил на международния културен форум в Санкт Петербург през ноември 2023 г. Тогава те говориха за киното и руската култура. 

 

Този път разговорът се насочи и към изкуството, и към международната обстановка, по предложение на самия режисьор. Кустурица благодари на Путин за възстановяването на историческата справедливост. Той направи аналогия между събитията в Украйна и геноцида над сръбското население, организиран през 40-те години на миналия век на територията на Югославия от хърватски ултранационалисти. „Искам да ви благодаря за вашата лична историческа справедливост... Това, което се случва сега в Украйна, е борба за нас. Ние, които видяхме какво се случи с тези бандеровци в Хърватия... Мисля, че тази аналогия е много важна за всички“, каза Кустурица.

Хърватските усташи, водени от техния „поглавник” - вождът Анте Павелич, извършват геноцид над сръбското население на територията на Югославия през 40-те години на ХХ век. Според различни оценки в концентрационния лагер Ясеновац са убити до 700 хиляди сърби, отбелязва ТАСС.

Президентът на Русия като цяло се съгласи с това сравнение, отбелязвайки, че явленията наистина са подобни. Сравнението, направено от вас между хърватските ултранационалисти усташи и украинските бандеровци е основателно, обърна се руският президент към сръбския режисьор. „Вашите оценки за днешния ден, включително за трагичните събития в Украйна (и аналогията със събитията в Югославия по време на Втората световна война) напълно съвпадат с моите", каза Путин. „Какво се случи в Сърбия и какво се случва сега между Русия и Украйна – възвисяването, издигането на пиедестал на фашистките елементи от миналото, даването им на нов живот в настоящето – това са все много сходни явления“.

Руският президент изрази съжаление, че идеологията на нацизма е жива и изненадващо упорита и сега се използва от някои за геополитически цели. Човеконенавистната идеология на нацизма все още живее и се използва за геополитически цели. "В този ред, между другото, са и всички терористични атаки, на които станахме свидетели и които преживяваме напоследък", отбеляза руският президент.

Западът обвинява Русия за края на колониализма в света, но този процес е неизбежен, каза Владимир Путин. "Тези исторически фобии все още са налице, някои хора все още обвиняват Русия за факта, че някой някога е загубил колониалната си власт. Те не спират да ни обиждат, условно казано, че помагаме на народите на Африка, Латинска Америка и Азия да се изправят, да се борят за свобода, вярвайки, че Русия е виновна за гибелта на колониализма. Но това съвсем не е така“, подчерта Путин. "Тъй като в Африка, Латинска Америка, Азия вече бяха надраснати принципите на колониалния режим. Хората вече не искаха да бъдат роби. Да, разбира се, Съветският съюз по някакъв начин стимулира това, тласна го, но тези исторически процеси бяха неизбежни, те бяха обективни“, подчерта руският лидер.

Разговорът се проведе на руски език, без преводачи. Още в началото на разговора режисьорът обяви предстоящото приключване на кариерата си, като сподели, че би искал да я завърши, като направи няколко филма по произведения на класиците на руската литература - Лев Толстой, Фьодор Достоевски и Николай Гогол. 

„Що се отнася до приключване на кариерата, мисля, че е твърде рано да говоря за това. Вие сте направили толкова много и, струва ми се, ще направите не по-малко. Дори не е въпрос на заслуги, а на вашия талант и умение да проникнете в същността на това, което представяте“, отговори Владимир Путин. Той нарече интересна идеята на режисьора да прави филми по произведения на руски писатели. Президентът също така отбеляза сходството на оценките на режисьора за световните събития с неговите собствени. Според него това важи особено за ситуацията в Украйна.

Сръбският режисьор възнамерява да заснеме разказа на Лев Толстой "Казаци" за престоя на юнкер в селото на казаците Гребен. Филмът ще стане част от "Руския триптих" - поредица от филмови адаптации на Кустурица по произведения на руската класика, каза той на срещата си с руския президент Владимир Путин в Кремъл. 

"Идеята ми е да направя един вид руски триптих, три филма. Първият се казва "Инженер на лесните разходки", това е моята съвременна версия на Достоевски. След това (ще има) Гогол - "Как Иван Иванович се скарал с Иван Никифорович, мисля, че сега това е много важно да се направи. Третият филм ще бъде базиран на „Казаците“ на Лев Николаевич Толстой“, каза Кустурица. Той не изключва планираната трилогия за руската класика и екранизацията на "Лавра" да бъдат последните творби в режисьорската му кариера.

По-рано режисьорът обяви плановете си да направи съвременна екранизация на романа на Фьодор Достоевски „Престъпление и наказание“ под работното заглавие „Инженер на лесните разходки“, въпреки че Кустурица първоначално планираше да нарече бъдещия филм „Престъпление без наказание“. Адаптацията на Достоевски ще бъде първият филм на сръбския режисьор на руски език. По-рано той каза, че планира да комбинира сюжета на „Престъпление и наказание“ с друга класическа книга, романа „Идиот“, в сценария. Освен това Кустурица работи върху пълнометражен филм по романа на Евгений Водолазкин „Лавра“.

Свързана статия: Емир Кустурица: Много обичам Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • ВОТ ЭТА ПЕСНЯ

  02 Апр 2024 22:58ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=fMHacxsWJKQ&ab_channel=SlavaYa

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  03 Апр 2024 7:58ч.

  пуцай, куме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Апр 2024 16:04ч.

  Не се гаси туй що не гасне ................ знамето високо, редиците стегнете 1488 !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес в Рощок

  02 Апр 2024 23:07ч.

  В неговия гавань, арестуваха руския уран. Сега Джуджи ще дава наряд До пълния си полуразпад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акаденков

  02 Апр 2024 23:17ч.

  ...един поетически гений дреме в теб .. не го буди, моля те...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  03 Апр 2024 0:22ч.

  Поддержавший войну режиссер Кустурица попросил у Путина денег на кино

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Христо Иванов разпредели ли ви порциите от американските подаяния

  03 Апр 2024 1:00ч.

  НПО да имаш днес, само трябва да си дебелоок и прост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  03 Апр 2024 0:27ч.

  Число российских миллиардеров достигло рекордного уровня. https://vz.ru/news/2024/4/2/1261346.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали затова

  03 Апр 2024 0:58ч.

  Американците газ пикаят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  03 Апр 2024 5:48ч.

  Лидерчето продължава да говори глупотевни вместо внятно да обясни защо ПРЗоДЪЛЖАВА ДА ТЪРГУВА с "нацистите"? :)) Транзитира нефт и газ през Украйна.Продава уран, титан и алуминий на САЩ.Втечнен газ на ЕС.... Клоунада някаква. :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  03 Апр 2024 9:05ч.

  Ми щото тая пропаднала държава ако не изнася суровини е жива умряла. А след края на войната пак ще има опашки за дарени американски пилешки бутчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  03 Апр 2024 17:16ч.

  Бих отговорил на мужиретката, но разбрах, че е заета да забавлява войните на фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ирония

  03 Апр 2024 7:46ч.

  жива е идеологията. и путин напада съсед.а оправдание винаги се намира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алла Пугачова

  03 Апр 2024 9:03ч.

  Поздравява всички копейкаджии с песента Милиони алени рози.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  03 Апр 2024 17:18ч.

  Честит американски Великден. Радвам се, че ти харесва този ден да бъде денят на ЛГБТ. И ти имаш нужда от радост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи