Емир Кустурица: Много обичам Русия

Емир Кустурица: Много обичам Русия

"Аз и така съм гражданин на Русия, защото много я обичам. Като цяло съм гражданин на света и особено на Русия", казва известният режисьор пред ТАСС.

Тази седмица в Ханти-Мансийск приключи международният фестивал на кинодебютите „Духът на огъня“, който от 2022 г. се ръководи от сръбския режисьор Емир Кустурица. Често го наричат ​​най-руския сърбин, а той се смята за гражданин на Русия - защото много я обича. В интервю за ТАСС Кустурица сподели в кои руски градове иска да снима филми, дали е готов да покани в проектите си друг популярен сръбски актьор в Руската федерация Милош Бикович и дали планира да промени формата на филмовия фестивал.

- Емир, през 2022 г. станахте президент на фестивала "Духът на огъня", защо тогава се съгласихте да го оглавите?

Съгласих се, защото този фестивал е свързан със Сибир, а аз съм голям приятел с губернатора на Югра. И като цяло, никога не мога да устоя да помогна на младите режисьори да развият някои умения, които ще им бъдат полезни в бъдеще. И в същото време да видят самия процес, как се случва. Освен това се опитвам да им покажа с пример колко е важно да намерят своя собствен оригинален стил. Да си талантлив е много важно, но да си оригинален е също толкова важно. Намирането на собствен оригинален стил е основната тема за мен в контекста на работата с дебютанти.

- А помните ли своя дебют?

- Разбира се, че си спомням. През 1981 г. заснех първия си пълнометражен филм („Помните ли Доли Бел?“ – бел. ТАСС). Преди това направих два филма за телевизията, а след това имах късмета да срещна моя сценарист, за съжаление, той почина преди няколко дни (Абдула Сидран почина на 23 март 2024 г. - бел. ТАСС). Той и аз преминахме през много неща заедно, а също заснехме този първи филм.

Винаги е важно на какво посвещаваш филма си – дали е история, която ти се е случила на теб лично, на твой близък, или подчертава характеристиките на времето, в което живееш. През 1981 г. всички бяхме в смут, когато рухна комунизмът. И това, разбира се, повлия на начина, по който направихме нашия филм. Той беше ироничен, забавен на моменти и в същото време говореше за много сериозни неща, които се случват в едно семейство в Сараево, Югославия.

- Казахте по-рано, че сега искате да работите в Русия и на руски - каква е причината за това?

- На мен лично Достоевски ми е много близък. Това се дължи на факта, че той се интересуваше от тези неща, които са интересни за мен. В по-голямата си част говорим за маргинализирани – хора, които живеят извън светлината на прожекторите. Не е писал за Наташа Ростова например. Той пише за тези, които идват от периферията на обществото. От първия ми филм до днес правя едно и също нещо във филмите си - говоря за хора, които не живеят „като всички останали“, които обикновено остават зад кадър. В същото време искам да подчертая, че нямам намерение да правя екранизации на написаното от Достоевски. Моят филм ще има оригинален сюжет, който просто ще съдържа някои идеи, отразени по-рано в романите на Достоевски.

- Определени ли са главните актьори във филма по Достоевски?

Не, още сме далеч от това. Сега все още довършвам сценария, опитвайки се да направя историята интересна. След това ще бъде по-лесно да се говори за кастинга.

- Завършена ли е работата по сценария на „Лавра” по романа на Евгений Водолазкин? Къде ще бъдат снимките? Има ли вече актьорски състав?

- Евгений Водолазкин вече е написал сценария и той е добър. Остава само да поработим малко върху баланса на диалога и другите сцени. Мисля, че ще бъде много интересно преживяване - той говори за средновековна Русия, ранното православие, юродивите хора. Това наистина е било библейско време, което много ясно отразява Русия.

Защо точно „Лавра“ ви заинтересува? Смята се, че творбите на Евгений Водолазкин не са най-лесните за адаптация на киноезик?

- Екранизацията на тази книга ми предложи самият Водолазкин. И аз се съгласих, защото това е наистина добра книга, която ни дава възможност да говорим за Русия във време, когато в Европа е имало Ренесанс. Ще говорим за случилото се тук. Самата история е много интересна. Рано е да се говори за актьорския състав на този филм. Знам, че актьорите, които играят в този или онзи проект, са важна тема както в Холивуд, така и в Русия. Но актьорският състав е само продължение на това, което вече виждате в завършената версия на хартия, и също, разбира се, е резултат от работата на вашето въображение. В днешно време подборът на актьорите е преди всичко финансов въпрос, както и въпрос на това какво внасят актьорите във филма. В моите филми кастингът започва само след добре проучен материал. Това не е технически процес, когато известни хора просто са поканени във филм, а след това филмът се възприема поне 50% само от това какви актьори играят в него. Това никога няма да се случи в моите филми.

- Къде другаде бихте искали да снимате в Русия?

- Планирам да снимам следващия си филм на юг, в Сочи. Той ще се казва "Инженерът на леките разходки". В него се разказва за млад мъж, който почиства тръби. Защо ходи пеша? Защото иска да помага на хората, които са самотни. Където и да искате да отидете, той ще тръгне с вас, защото е просто добър човек. Но има един проблем - той се влюбва в младо красиво момиче, което е в беда. Тя има проблемен баща, почти като Мармеладов в „Престъпление и наказание“. Той е загубил всички пари, дори тези, които са били приготвени за болния брат на любимата на нашия инженер. Предполагало се, че тези пари ще спасят момчето. Затова, за да плати на лекарите, тази жена решава да заработва сама и става проститутка. Тя отива в Санкт Петербург и главният герой губи следите ѝ. Тогава той също се мести в Санкт Петербург и става разносвач на пици, за да преживява. А всичко останало ще видите във филма. Бих искал също да снимам в Казан, Санкт Петербург и Сибир.

- За вас казват, че сте най-руският сърбин. Планирате ли да получите руско гражданство?

- Аз и така съм гражданин на Русия, защото много я обичам. Като цяло съм гражданин на света и особено на Русия.

- Официално ли е?

- Може да стане и официално, защо не. Вече съм гражданин на Сърбия и Франция. Защо да не получа и гражданство в Русия.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Ние българите също много обичаме своята освободителка Русия

  29 Март 2024 11:41ч.

  По това си приличаме всички южни славяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  09 Апр 2024 11:07ч.

  русия - и да, и не. ссср - никога! путинова русия - също никога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сакрално

  29 Март 2024 11:54ч.

  Без Русия не може да има свобода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  09 Апр 2024 11:10ч.

  Руска "свобода" - да. Свобода - не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Март 2024 11:55ч.

  Всички филми на Кустурица са перфектни, от вяка гледна точка. Първият, който гледах, май беше още в студентските ми години - "Баща в командировка", после и другите. Драми с чувство за ясна преценка и хумор, който все пак ти дава надежда. Спомням си, че в Кан го наградиха за негов филм и той отказа да отиде, обещал да помогне на приятел за ремонт.... Какво да кажеш за такъв мъж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  29 Март 2024 12:26ч.

  Сега ще се появят поплювковците с обичайните опорки, за всеки имат да кажат нещо, няма страшно ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бански старец

  29 Март 2024 13:03ч.

  А вие бугаре, Помните ли Доли Бел? И знаете ли кога и къде е клонирана първата Доли (Бел)? И каква е връзката й с една шуплеста варовитата скала?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То си е невменяемост, да си неблагодарен

  29 Март 2024 13:30ч.

  на възродителя ни от пепелта на 5 вековно робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  29 Март 2024 13:40ч.

  Робе, робе. Едно е да си благодарен, друго да целуваш ката ден руския ботуш едно е да обичаш Русия, друго - др. Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курнела

  29 Март 2024 17:17ч.

  Идва 1917 г и болшевиките на Ленин и Сталин изтребват до крак тези дето са освободили баба ти Фатме от турско робство. Смятай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  09 Апр 2024 11:13ч.

  Невменяемост е и да си благодарен на ссср за 9.9.1944 г. Дори тая невменяемост е още по-голяма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  29 Март 2024 13:38ч.

  Путин или Русия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е Русия и обратното!

  29 Март 2024 17:22ч.

  Зеленски или Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rambaldievskievich

  09 Апр 2024 11:16ч.

  Щом е така - тогава русия е вредна за света. А с вредностите какво се прави?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  29 Март 2024 15:26ч.

  До админите на сайта. ВСЕКИ път ли СПЕЦИАЛНО трябва да ви помолим, ОТДЕЛНО за всеки случай на дебилщина да си свършите работата? Моля, ако обичате, трийте ги совреме тия с виагрите, спирулините, бабините зъби и прочее идиотщини! Много ви благодаря! По темата. Емире, ти си велик режисьор и неподражаем талант. Обаче като повечето таланти не виждаш по- далеко от носа си. Написано е и преди мен, цитирам. Едно е да си благодарен, друго- да удряш чело на сатрапа Путин и да му целуваш ботуша! Вземи се в ръце, Емире. Какво направи твоята любима Русия, когато родното ти Сараево падна в лапите на оная гад Милошевич посредством жестоката обсада на града? Най- дългата след Ленинградската! Какво наприха,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  29 Март 2024 15:28ч.

  , за да ви помогнат? А Сребреница, Емире? Помниш ли Сребреница? Помниш ли какво преживя родната ти Босна? Русия можеше да ви спести всичко това. НЕ го направи. Толкова за любовта. И аз обичам Пушкин, Толстой и Рахманинов. Но човек трябва да си ползва мозъка по предназначение. Задължително е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА, 29 Март 2024 15:28

  29 Март 2024 22:56ч.

  Клането в Сребреница е дело на ЦРУ. Така, както в Киевския майдан 2014 платени снайперисти убиваха и протестиращи, и полицаи по същия сценарий. Преди няколко години излезе изповед на американец, агент на ЦРУ, в thebulgariantimes.com - вече я няма. Но може да се прочете на руски https://politklub.mirtesen.ru/blog/43756825323/Priznanie-agenta-TSRU:-nam-dali-millionyi-dlya-raschleneniya-YUg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, Костова

  29 Март 2024 16:18ч.

  Не е добре, мила, човек да си говори със онаа раута! Ич не е дУбре! Щото, Костова, ти помниш ли корейската война на полуострова, когато брат трепеше брата за чужд хатър?!? А, помниш ли Виетнамската война когато брат трепеше брата пак за чужда хатър?!? Помниш ли?Години и години ... тежко и богато на кръв?А, дали случайно помниш какво се случи с Либия и колко измряха? А пък веселбата в Ирак, дали помниш със хилядите убити, които измират и до днес? А, тежките бомбандировки съвсем до нас, в съседите Сърби?Дали пък няма да се сетиш колко години мрат и в Авганистан, ден след ден?!? И още и още ... А сЕти се и после учи Костурица? Щото като за станете един до друг, сте като мравка до планина!!! Несъизмерими!!! Трай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курнела

  29 Март 2024 17:23ч.

  А помниш ли как същите виетнамци ти шиткаха гнусни американски долари за 3 лв и ти продаваха японски часовници Сейко? 😅😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  29 Март 2024 16:37ч.

  "Абе, Костова", пише се АФганистан- не АВганистан. Хайде малко грамотност и да научите български. Преди много да знаете. След което- елементарна култура на общуване! Разни разбирачи и всичколози да ми говорят на "ти" и на "абе"- няма да стане! Аз на никого не говоря така. Настоявам на същото. Всякакви останали "особености" на неграмотността- на село при кокошките! В София на площад Славейков разговаряме по друг начин. Наясно съм. С всички споменати конфликти съм наясно. Повече от наясно. По две причини. Първата е, че съм била доброволец в хуманитарни мисии в част от изброените конфликти. Та съм видяла НЕ САМО по телевизора за какво става дума. За разлика от повечето драскачи тук. Войната в Ирак беше измишльотина на тъпия Буш, който излъга за химическите оръжия. Това е публична тайна. Конфликтите от Арабската пролет бяха създадени пак защото Америка така реши. Колкото до Сърбия- при нечуваните масови изнасилвания и етническо прочистване, което извършиха в Босна и конкретно в Сараево, Мостар и Сребреница- малко им е на сърбите. Каквото им дойде за възмездие, малко им е. С очите си видях какво сътвориха. Нямам грам съчувствие нито към тях, нито към фашистите хървати. Колкото до това дали съм мравка, като застана до Костурица- ами не съм. Аз съм авиационен инженер, той е кинорежисьор. В авио академията в Москва едно време имах един преподавател, който казваше: "Колеги, няма такова нещо като два еднакви самолета. Даже да изглеждат еднакви. Затова не сравнявайте розата със слънчоглед." Та и на Вас казвам това- не сравнявайте слънчоглед и роза. Само изглеждате още по- тъп, отколкото сте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • IBAN...

  29 Март 2024 17:24ч.

  Костова, пак ли си позволяваш да ни пробутваш измислените си истории? Нямаме нужда, предизвикваш у нас не само досада, но и главоболие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  29 Март 2024 19:52ч.

  Графоманката ЛЕКАР ОТ СОФИЯ сега станала КОСТОВА...муцка, каквото и правиш, си личи, че си една комплексирана кукувица...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костова,

  29 Март 2024 19:55ч.

  Някои особености на изказванията Ви са типични за профила на трол, но, предполагам, не го допускате. Поученията с правописа са една от чертите на този профил, а поученията как да се държат с вас в свободния медиен дискурс, те вече издават членство в ПП-ДБ, оособено във второто. И, Костова, авиоакадемия, а не авио академия.😊

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  29 Март 2024 17:58ч.

  И що ми триете коментарите? Кустурица и Брегович са дърти пияници и Дачков няма как да промени този процес. И той деца храни. 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  29 Март 2024 18:52ч.

  Това, че е дърт пияница, прави ли го по-малко гениален творец и режисьор бе, жълтопаветен бройлери. Трябва ли да гледаме вашите бездарни натфизчийски крими-бози, изпълнени с псевдодраматизъм и псевдопсихологизъм .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  29 Март 2024 21:54ч.

  В никакъв случай. Даже много се зарадвах коги Волен се накърка и надруса и отиде да бие студентите от Натфиз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрон

  29 Март 2024 18:39ч.

  И аз.На Русия с много любов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  29 Март 2024 21:48ч.

  Авиоакадемия или авио академия- и в двата случая съм я завършила с отличие. И учителите ми се гордеят с мен. А аз съм горда с този факт. Дори изключително интелигентни и образовани хора допускат грешки. И нямат проблем да си ги поправят и признаят. Това отличава умния човек от обикновения тепигьоз илитерат. Който само се чуди за какво да се заяде и за какво да обижда. Безгрешни хора няма. Аз в това число. Та правописната грешка да ми е кусура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  29 Март 2024 22:18ч.

  На Костурица му накриви .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи