Протестиращи земеделци затвориха пътя София-Варна в района на с. Шереметя

Протестиращи земеделци затвориха пътя София-Варна в района на с. Шереметя

Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя. Земеделски производители от всички браншове протестираха с настояване да бъдат изпълнени исканията им.

Настояваме за финансово подпомагане за всички сектори на земеделието във финансовата рамка от 2023 г., заяви Симеон Караколев, съпредседател на Българската аграрна камара и на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той подчерта, че от бранша искат цялостен законодателен пакет и ясна позиция на държавата относно зелената сделка и либерализацията на пазарите с трети страни, съобразена с българските интереси.

Според Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители дори в момента браншът да е леко разединен, до дни всички ще се обединят, защото проблемите и на животновъдите, на зърнопроизводителите, на зеленчукопроизводителите и на овощарите са едни и същи- липсата на неадекватна политика от страна на Министерството на земеделието спрямо вноса на украински стоки. Това е причината от бранша да настояват за оставката на министър Кирил Вътев по време на протеста.

"Нямаме нищо против правителството, но искаме категорично оставката на министъра, защото сме длъжни да защитим сектора", посочи Цанев. Той е говедовъд, с голяма ферма в село Поликраище, където всекидневно се произвеждат по 25 тона мляко, и плаща данъци по около 5000 лева. Стопанинът посочи, че при него работят около 150 работника, които заради липсата на държавна помощ започват да напускат.

Фермерът Георги Георгиев от Сухиндол от 30 години има стопанство с около 400 овце и кози, сертифицирано като биопроизводство. Той получава помощи от държавата, но е на протеста с настояването за навременно изплащане на субсидиите. По думите му зимният период е най-труден за стопаните, а тази година е предвидено помощите да бъдат изплатени едва през юни.

Фермерът Красимир Кирилов, който има стопанство от 22 крави и 80 овце край Арбанаси заяви, че не е доволен от преговорите с правителството. Той подчерта, че след голям пожар във фермата му преди две години, стадата му са редуцирани. Трябва да има ясна държавна политика по отношение на субсидиите. В животновъдството те да се раздават за реално производство, а не на ушна марка за животно, каза той.

Земеделските производители ще продължат с протестите, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден освен събота и неделя, докато не бъдат приети исканията им. Днешният протест започна с 40 минути закъснение. Районът беше охраняван от представители на полицията. Движението беше преустановено за около два часа, автомобилите се пренасочваха по обходни маршрути, пропускаха се линейки.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • МАНОЛОВ

    06 Фев 2024 16:07ч.

    Много внимателно прочетох няколко репортажа за тия земеделци. И изгледах няколко видеорепортажа. Задавам си въпроса защо мине, не мине и в тая държава все ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ нещо не им е таман? Не протестират лекари, учители, пожарникари. А все земеделци. Не искали значи да доказват загуби, за да имат право на помощ от държавата. Само парите искали. Моите пари. Вашите пари. Нашите данъци. Без да докажат дали въобще нещо са направили, че да имат право на това. Не можело. Различна била стопанската година, трудно се доказвало и бля- бля. Имало било фалити, какъв ужас. Държавата да се намесела. Ами бизнес, пичове! Понякога успяваш, понякога фалираш. Като не искате фалит- вървете в Северна Корея. Там дават пари на калпак. Или идете в някой ресторант да миете чинии. Ама не. Субсидии искате. За майбах и круиз. Няма лошо. Земеделието е отрасъл от националната сигурност. Трябва да бъде подкрепяно. Задължително. Ама вие не искате това- вие искате привилегии. Като кръчмарите. 9% ДДС за % "туризъм". А защо не за архитектура, за спорт, за медицина? Намалена ставка ДДС за гориво. Хубаво. И какво значи това "внася се какво ли не от къде ли не"? Пазарна икономика. Конкуренция. Не сте ги чували тия неща може би. Да, обаче аз искам като отида да си купя ябълки да имам избор. А не вие да ми кажете какво ще си купя. За протокола- купувам млечни и месни продукти само от трима малки производители, на които вярвам. Да, цените са по- високи, отколкото на шир потребата във веригите. Но знам за какво плащам. Тези производители са спечелили доверието ми. Просто е. Не работя в този бизнес, но имам земя,която давам под наем- извън тази, за която се грижа сам. Извинявайте, хората, които я наемат за работа, едва са добутали до 11 клас. Но си сменят колите всяка година. Нали ги виждам. Лимузина до лимузина мила моя майно льо. Е как така? Нали сте пред фалит? И защо не се протестира за истински проблеми? Ето ви един такъв. Идват една камара писарушки от нам къде си- и от София, и от Брюксел- и ти казват "тая земя така трябва да стои. Буфер. Не може да я ползваш за пасище, вредиш на природата!" Моля? Дошъл някакъв от майната си, не знае жълтия кантарион отрова ли е, билка ли е, ама се разпорежда със земята ми? С МОЯТА земя? Екология. Зелени сделки. Идиоти. Тия "еколози" дали са виждали жив вълк в живота си? Аз да- щото съм спасявал малки вълчета от капани и после съм ги връщал в гората. Питайте някоя чиновническа кратуна в София или Брюксел дали някога зимата са носили сол в планината. Ще гледа тъпо. Щото не знае, че без тая сол зимата животните са загубени. Както и без хранилките, които са грижа на горските и на ловците. То не знае едно дърво да ти каже как се казва, но управлява земята ти. Ето затова защо никой не протестира?! А иначе на готово данъци всеки обича. Ама не става така. Просто не става така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички беди идват от членството ни м ЕС

    06 Фев 2024 16:45ч.

    Това е най-големият проблем пред икономиката ни. Членството в НАТО е непосредствена смъртна опасност, но членството в ЕС уврежда икономиката ни, и особено селското стопанство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи