Русия е превзела пет села в Харковска област, офанзивата продължава

Русия е превзела пет села в Харковска област, офанзивата продължава

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на отбраната на Русия обяви, че руски сили са превзели пет села, намиращи се близо до границата на украинската Харковска област с Русия, предават Ройтерс и БТА.

"В резултат на настъпателни действия частите на Северната група войски освободиха населените места Борисовка, Огурцово, Плетеневка, Пилна и Стрелечя в Харковска област", съобщиха от министерството. То допълни, че 43-та, 23-та механизирани бригади на ВСУ, 125-та, 120-та бригади на украинските въоръжени сили и 15-ти граничен отряд на украинската гранична служба са нанесли удари в районите на населените места Веселое, Волчанск, Глубокое, Красное и Нескучное в Харковска област.

На свой ред Въоръжените сили на Украйна загубиха до 170 военнослужещи за деня в зоната на действие на руската военна групировка "Север", 34 души бяха взети в плен.Както допълват от министерството, през деня противникът е загубил до 170 военнослужещи, 4 автомобила и 3 бойни бронирани машини. Унищожени са също 155-милиметрова самоходна артилерийска установка Saesar, произведена във Франция, бойна машина на многоцелева ракетна установка Vampire, произведена в Чехия, 155-милиметрова самоходна артилерийска установка Bogdana, две самоходни огневи установки на зенитно-ракетен комплекс Buk, четири 152-милиметрови гаубици D-20, 122-милиметрова гаубица D-30. Тридесет и четирима украински военнослужещи са били пленени. Част от тях са се предали доброволно.

Руските сили започнаха вчера нова сухопътна офанзива в Североизточна Украйна, като по думите на украински представители са принудили над 1700 души да се евакуират от Харковска област, отбелязва Асошиейтед прес.

Над 30 населени места станаха обект на артилерийски обстрел и въздушни бомбардировки, при което бяха убити трима души и петима бяха ранени, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

Киевските власти изпратиха вчера подкрепления в Харковска област, за да не бъде допуснат пробив на защитните линии.

В края на март руските сили започнаха по-интензивно да бомбардират Харков, който е вторият най-голям град в Украйна. Новата офанзива срещу Харковска област е индикация за промяна във военната тактика на Москва, която украински представители очакваха от седмици.

Руски военни блогъри заявиха, че атаката може би е началото на руски опит за създаването на "буферна зона", каквато руският президент Владимир Путин се зарече да създаде по-рано тази година с цел слагане на край на честите украински атаки срещу Белгородска област и други гранични руски области.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди вчера вечерта, че руските сили разширяват операциите си. Той призова западните съюзници на Украйна да гарантират, че обещаната военна помощ бързо ще се окаже на фронтовата линия.

Източници: ТАСС, dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • ЗИЛ

    11 Май 2024 16:32ч.

    Сутринта на 11 май 2024 г. ситуацията изглежда така: войските на групировката „Север“ контролират редица гранични населени места, настъпват в две основни направления, разтягайки отбраната на противника. Нанесени са масирани удари на дълбочина до 70 км, поразени са обекти на украинските въоръжени сили в дълбините на отбраната. Унищожени са както инфраструктурни съоръжения, така и въоръжение и техника. Дроновете Lancet бяха много активни. Унищожени са два моста: в района на Стари Салтов и при Волчанските ферми. Повече от 40 души от граничната охрана, въоръжените сили на Украйна и силите за отбрана са взети в плен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    11 Май 2024 16:47ч.

    Украинците живеят в някакъв паралелен свят, който няма нищо общо с действителността. Някаква нелепа инфантилност на фона на човешки трагедии. В момента, украинското общество коментират много повече ... .... предстоящия боксов мач в тежка категория между Тайсън Фюри и Усик, като много от тях си мислят, че тази война е компютърна игра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F35 Game changer

    11 Май 2024 16:53ч.

    Скоро ще летя над Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха

    11 Май 2024 17:09ч.

    The Abrams are around Kremlin, now.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Там има богат музей с такива като теб

    11 Май 2024 17:59ч.

    Лек път, гъз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганди

    11 Май 2024 19:36ч.

    A като ти излезе на екрава "game over", кво натискаш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    11 Май 2024 21:04ч.

    Отпиши Киев!Не знам нито кога,нито защо ще им на Русия Киев но натам вървят нещата.Засега Днепър ще е границата.Ако НАТО се намеси Карпатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 911

    11 Май 2024 16:57ч.

    The US Abrams tanks have already changed the game.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    11 Май 2024 17:13ч.

    Ценни бригади от 12-те, опитващи се да спрат нападението над Часов Яр след Очеретинския провал, са били спешно изтеглени от Донбаския фронт и препратени към Харковския. Има вероятност руски сили да открият ново настъпление тип "разузнаване с бой" срещу района на Суми, което ще направи ситуацията за украинските (натовски) сили съвсем шизофренична. Тазсутрешният високоточен руски удар срещу мост на река Северски Донецк край Волчанск (вж. видеото) е просто шедьовър на изключителните ударни възможности на руската армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Май 2024 17:55ч.

    Добър удар но чак шедьовър е трудно да се каже. Вероятно моста е прицелен с лазер от дрон или наводчик и ракетата го е ударила. Понякога точността се превръща в проблем. Украинците удряха по един важен мост до Херсон и Химарсите влизаха в дупката направена от първата ракета. По принцип моста трябва да се удари в колоните за да падне, ударите по платното не разрушават моста а платноте се поправя за седмица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    11 Май 2024 17:24ч.

    Нищо не са изтеглили ВСУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти от фронта ли предаваш?

    11 Май 2024 17:39ч.

    Да слушаш украински пропагандни брътвежи, все едно да вярваш на цигански брътвежи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Май 2024 17:43ч.

    Нищо, освен късата клечка. Или Черния Петър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    11 Май 2024 18:48ч.

    Да, късата клечка със съседа. Един продавал два апартамента. Еднакви в един квартал. Единият два пъти по скъп. Попитали го каква е причината. Вървят със съседите - отговорил им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Яга

    11 Май 2024 18:56ч.

    Нищо, баби, нищо! Само... ох, как да го кажа по-елегантно... само онази си работа са изтеглили от... ох, пак проблем... от задните части на Шарл Мишел и от ... ох, ето пак... от "лоното" на Уши фон дер Лайнен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    11 Май 2024 17:31ч.

    в понеделник Белене ще посетят американски и украински официални лица. Целите на визитите са няколко. Според нашата информация служител на Държавния департамент на САЩ и представител на "Уестингхаус" ще огледат площадката на АЕЦ "Белене", заедно с представители на украинската енергийна компания "Енергоатом". Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене". Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1, 2 млрд. лева. Нашите източници твърдят, че американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно затова е и посещението на служителите на "Енергоатом", които ще направят оглед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доста лоша ситуация

    12 Май 2024 15:05ч.

    Какво да се напарви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    11 Май 2024 17:46ч.

    Руското православие и славянство уверено върви към закономерен край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисарите

    11 Май 2024 18:13ч.

    барабар с целия "еврокомисарият" също е поел пътя към закономерния си край... Така показват картите таро, Ванга, преподобна Стойна, Едгар Кейси, Волф Месинг и други известни и неизвестни медиуми...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Май 2024 18:34ч.

    Мечтай си :) Закономерния ред е краят на западната изрорена цивилицация. Точно както рим и елада. Чети история. Остават нациите, които не се отричат от корените си, които пазят традициите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    11 Май 2024 19:37ч.

    По времето на Рим в сегашната територия на руската клоака освен човекоядци и примати, друго не е имало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Май 2024 20:05ч.

    Същото се отнася и за умираща Европа. Явно толкова разбираш. Никой не ти защитава Русия, а се прави паралел с раждането и умирането на цивилизациите. То мозъкът ти не може да върже явно. Ходи да си гледаш изродите на Евровизия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кузелич

    11 Май 2024 17:56ч.

    За три години- 5 села. Тома е голяма победа. 😀😃😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    11 Май 2024 19:05ч.

    Действително е голяма победа. Първо: защото не е за три години - а за един ден. Второ: не са просто 5 села, а 5 укрепени опорни пункта. Трето: преди три години зад тези 5 села имаше една украинска армия, сега има 500 хиляди избити украински нацисти, а армия - няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    11 Май 2024 19:15ч.

    Верността ли или кълвеш като мисирка? В 4 от 5-те границата минава през селата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до viva

    11 Май 2024 21:37ч.

    Нали за това става дума бе, тъпанар - че вече са превзети и границата е преместена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    11 Май 2024 18:14ч.

    Нещата ще се развиват вече по-бързо защото се е натрупала критична маса от загуби в хора и техника на така наречената Усрайна. Видеото дава добър съвет на насила мобилизираните от Усрайна, но за изявените нацисти не важи. Те гарантирано ще отидат при Аид (Хадес).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като гледам снимката, мъжете не са млади

    12 Май 2024 15:06ч.

    Поне по на 50 нагоре са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    11 Май 2024 18:42ч.

    Русия се връща към началото на офанзивата, когато мълниеностно бяха завзети тези области. След 2 години изтощителни партизански битки украинците нямат нито техника, нито хора. Руснаците настъпват и от Север, и от юг. Харков и Херсон. Велика Новосилка, която укрите си отвоюваха преди година отново ще е ръцете на руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пресни новини отпреди час

    11 Май 2024 19:34ч.

    "Волчанск. Информация на 16:00. Наши вошли в городскую черту. В населенном пункте нет ни местных властей, ни полиции. Движение идет с трех сторон: с севера, северо-запада и северо-востока. Приближаемся к центру. У небратьев силы есть, но не сказать, чтобы их много. - https://dzen.ru/a/Zj9ywvmpzwqzzrHJ // ПС. "Север" подходит к Липцам. До окружной Харькова осталось 20 километров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    11 Май 2024 19:41ч.

    От дописката се разбира, че великата червена армия е завзела 5 села и това хвърля в екстаз тукашния рушляшки планктон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нови стотици кв. км руски земи освободени от натоффска окупация

    11 Май 2024 19:44ч.

    Наступление в Харьковской области: группировка «Север» освободила 110 кв. км и взяла уже десяток посёлков под контроль (КАРТА)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евдокия Филова

    11 Май 2024 20:00ч.

    А по пет села ДНЕВНО колко села правят СЕДМИЧНО, Галче, миличка? Е-е-ех, моме-моме, ти накъдето си се запътила, аз оттам се връщам... И си спомням как през 1943 г. брояхме с моя Богдан по картата на СССР колко малко села е отстъпил всъщност великият Вермахт, и че това няма никакво, ама съвсем никакво стратегическо значение, и че арийската победа е близко... А после... Ех, после... Галче, съкровище... После Народен съд за моя Богдан, а още по-после ямата до стената на Софийските централни гробища... А мен ме интернираха във Враца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Май 2024 20:36ч.

    “великата червена армия”. Галята по-долу се изкарва за млада. Лъже. На колко ли години трябва да е за да споменава Червената Армия, която не съществува от 1946г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    11 Май 2024 20:52ч.

    Нали путин ще възражда ссср? Струва ми се, че си евроатлантик, но се прикриваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евдокия Филова

    11 Май 2024 20:04ч.

    Във Враца, представяш ли си, Галче, мен - най-гранд дамата на софийския хайлайф!!! До осемдесетте години на миналия век си вадех хляба с художествено везмо и плетиво... за врачанските селяндурки! Ох, дано не те сполети същата участ, Галче, гълъбче, че много има да патиш!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    11 Май 2024 20:23ч.

    Како Евдокия, не бой се руски крак няма да стъпи повече в България. Голяма грешка направихме како, че след 89та не направихме съд за комунделите да ги изпозатворим на острова дето много го харесват на Дунава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    11 Май 2024 20:23ч.

    Како Евдокия, не бой се руски крак няма да стъпи повече в България. Голяма грешка направихме како, че след 89та не направихме съд за комунделите да ги изпозатворим на острова дето много го харесват на Дунава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • галещ кравар

    11 Май 2024 20:28ч.

    Не знаех, че Господ се е прекръстил на Галя. Аз Галя даже и кравата си няма да кръстя, по-добре Глория...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    11 Май 2024 20:32ч.

    Краварино, що си не гледаш кравите, а си дошъл да окаш във форума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евдокия Филова

    11 Май 2024 21:00ч.

    Ама, Галя, момичето ми хубаво, не е нужно по два пъти да ми повтаряш едно и също! Аз не съм нито глуха, нито слабоумна! И демоните тук, в нашия кръг на Ада, винаги ме дават за пример. Винаги съм първа за дневните изтезателни процедури - и за катранените бани в казаните, и за шишовете, и за куките, дето ни бесят на тях за езиците... Ох, Галя, много си ми легнала на сърцето, да знаеш! И аз като теб свято вярвах, че руски крак няма да стъпи повече в България, а то какво се оказа... А за съда за комунделите си напълно права, но то никога не е късно. Какъв ти е проблемът и сега да пратиш на китния дунавски остров такива видни съвременни комунисти като другаря И. Прокопиев, или като другарката Л. Бориславова, да не говорим пък за прононсирания агент на комунистическото ДС другар И. Инджев?! Хайде, пращай ги на острова и отивай и ти там да ги пазиш, а аз да си бързам за огненото ложе в пъклото, че тръбите оттам вече ни призовават за вечерна проверка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    11 Май 2024 21:15ч.

    Како Евдокия, единствено те съжалявам, че делиш казана заедно със сатрапите гошо тарабата, тодор от Правец, йосиф и всички останали комундели убийци. Скоро при вас ще настанят и путин, но какво да се прави съдбат- един е казанът. Искрено ви съжалявам за неприятната компания. Смелост како Евдокия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пет села! Пет села!

    11 Май 2024 21:11ч.

    Слава! Магучая! Кипучая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феникс

    11 Май 2024 21:54ч.

    Дядя Вова здраво е натиснал педала , ако бандеровците скоро не вдигнат бялото знаменце нищо добро не ги чака!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Май 2024 21:59ч.

    Остават 20 км до околовръстното на Харков и 1306 км до Дунав мост. Дай Боже да доживеем да видим как Еврокомисаря посреща славните имперски войски с цветя и целувки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какъв ти Дунав мост

    11 Май 2024 22:08ч.

    още на Силистра ще са прецапали тиха бяла Дунава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврокомисарят е мой, никакъв Дунав мост

    11 Май 2024 22:09ч.

    на къра на бели фарове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    11 Май 2024 22:13ч.

    Наблюдател, пак са те изтървали от Карлуково. Поне взимай хапчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "на къра на бели фарове"

    11 Май 2024 22:59ч.

    Не го убивай, бате Гойко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    12 Май 2024 10:55ч.

    Галя 11 Май 2024 22:13ч. Тишината в спалнята е помрачила съзнанието ви и ви води до агресия и конфронтация с противоположния пол. Във вашия случай хапчета не помагат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    12 Май 2024 11:43ч.

    В старческия дом посрещате братушките всяка нощ и на сутринта с пълни памперси от вълнение, не ви е лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зора

    11 Май 2024 22:41ч.

    Браво , руси, превземайте собстената си земя. Вземете им всичко или го разрушете, това което им дадохте на тези неблагодарни урки. Пък елате си вземете и нашия АЕЦ, и Лукойл, защото май само те останаха при нас, което сте ни дали. Останалато нашите политици сами го разрушиха и прибраха парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • политиците (наши и ваши)

    11 Май 2024 22:52ч.

    Още има за прибиране, не сме опоскали всичко; изчакайте да ви довършим и драснем из тихи райски кътчета, пък тогаз да заповядат савецките армии и шумкарете мандражии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деса

    12 Май 2024 1:09ч.

    На Зора с кофтият късмет - вместо синеок, русокос руснак ще и се падне нисък, трътлес, пиян бурят с кариеси. 😀😃😄😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а след време чухме и мълвата

    12 Май 2024 1:31ч.

    че си гръмнал тате във главата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтохубавец

    11 Май 2024 23:13ч.

    Хихи! Погледнах айпитата, нашите тролове са числом и словом 3(трима) по 2, 3 ника... Иначе единият е очилатко и инфантилно момче, ама стига толкоз инфо. Не е редно да показваме какви олигофрени ни пишат тука. Та за великите прокопи стратези са истински преписвачи на опорки от Дбевник( междудругото единият трол е много активен там в дбевнишкия форум,) само да му прочетете какви ги дроби ви е ясно защо няма и късмет със жените...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да кажа

    12 Май 2024 7:49ч.

    Ало, украинците. Няма смисъл да воювате срещу руснаците. Просто им заредете магазините в селата, които превземат с як метилов алкохол. Те сами ще се избият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • после си преспал със кака Сия

    12 Май 2024 8:08ч.

    и изпил си всичката ракия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длъжен бях да те обичам, Ваня

    12 Май 2024 8:09ч.

    даже кръстих дъщеря си Маня

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а пък ти ни пазеше със танка

    12 Май 2024 9:13ч.

    и ни взе последната луканка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • помниш ли как кушаше картошки

    12 Май 2024 9:18ч.

    наконец забърса три кокошки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • военкор

    12 Май 2024 8:27ч.

    Нещата нито са много успешни за руската страна, нито толкова безобидни за Украйна. До снощи са превзети минимум 10 /десет/ селища. Има руско навлизане на няколко участъка от порядъка на 5-10 км. дълбочина, не е ясно. Цари информационен вакуум от руска страна, което показва че руснаците са се заели сериозно с офанзивата и не искат много теч на информация. Повече такава идва по линия на ВСУ и фотоси с поразена руска техника /естествено украинците дават това което им е изгодно !/ и по геолокализацията на снимките може да се съди до къде са стигнали руснаците. Твърди се че основните сили все още не са въведени в сражения, и едва ли ще бъдат въведени. Офанзивата очевидно има ограничени цели за момента. Създаване на някаква "буферна зона" за намаляне атаките по Белгородска област. Макар че за тази цел 10-20 км. отблъскване на ВСУ не е достатъчно. Втора очевидна цел е приближаване на фронтовата линия до Харков. Както се вижда от скрийншота , от селището Глубокое до предградията на Харков са 20 км. Това позволява редовата артилерия на ВСРФ да започне да удря цели в Харков. Другата, безспорно по-голяма цел на офанзивата е да се принуди украинската страна да сваля части от Донбаските направления и да ги прехвърля на север. Защото е видимо че руското напредване към Часов Яр е замръзнало... Сведенията дали такова прехвърляне на части е започнало, или не - са противоречиви. За момента. Ако руската страна разшири северния фронт и започне атаки и на запад, към Суми , и още по-на запад, това безспорно ще разтегне до макс украинските сили и ще "разреди" плътността на защитата им. От друга страна данните които има за руската групировка северно от Харков /максимум 150 хиляди/ говорят че тя е абсолютно недостатъчна нита за лобова атака на града, нито за обкръжаването му. Русия вече има, от доста месеци насам, както надмощие в огневите средства, така и числено превъзходство на Украйна. Но то не е достатъчно за крупни настъпателни операции и се вижда че руските генерали действат много пестеливо с ресурсите, предпочитат напредване с малки стъпки и война на изтощение. Не бива да се подценява и мобилизационния ресурс на Киев. Противно на щампите, той е все още голям и се измерва в милиони, така че при погрешна руска стратегия, войната може да се проточи дълго време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    12 Май 2024 10:08ч.

    Изглежда, че кой ще е министър на отбраната на РФ все още не е решено или оповестено, Шойгу го няма в списъка на нови и бивши министри в предложението на Мишустин за нов кабинет пред Думата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи