Проф. Иван Желев: Патриархът нито има юрисдикция над Руската църква, нито може да изпрати когото и да било там

Проф. Иван Желев: Патриархът нито има юрисдикция над Руската църква, нито може да изпрати когото и да било там

Богословът проф. Иван Желев обясни пред БНР, че приема темата с изгонването на свещениците от Руската църква за излишно политизирана. Според нето ай-нормално е от Руската православна църква да изпратят нов представител, който няма да бъде натоварен с такива отрицателни връзки, както се говори за отец Васиан".

"Тук се преплита и функцията на този храм, който беше затворен. Винаги е имало български богомолци в него". 

Там са служили и българи, дори като предстоятели, посочи той и обясни, че наши свещеници има и в момента, но не знае защо не се споменават.

"Обявиха от името на Патриарха, че той е определил 4 свещеници, които да служат там, когато се уреди въпроса и се  разреши там да има богослужение. Това са два различни въпроса. Патриархът нито има юрисдикция в църковен смисъл над този храм, нито може да изпрати когото и да било там. Излязоха документи, че тази църква е собственост било на руското посолство, било на Руската православна църква. Това няма значение, така или иначе, не  е собственост нито на българската държава, нито на Българската православна църква". 

Българската православна църква трябва активно да се включи в диалога - да се направят контакти с руското посолство, защото то е достатъчно активно по въпроса, и да се намери решение в този храм отново да има богослужения, смята проф. Желев.

"Най-нормално е от Руската православна църква да изпратят нов представител, който няма да бъде натоварен с такива отрицателни връзки, както се говори за отец Васиан".

"Не изключвам да има някакви дейности, които ако не са чисто шпионски, поне да са на границата. И в един момент са решили: "След като Македонската църква е обявила отец Васиан за персона нон грата, а пък ние сме закъснели, дайте сега да наваксаме", каза още богословът. 

Доколкото това затваряне може да се използва като натиск и аргумент на силата, не знам как ще се намери решение, но не би трябвало да страдат онези вярващи, които участват в богослуженията и се редят на опашка, за да посетят мощите на Свети Серафим. "Би трябвало да се намери някакво решение, дори да се отвори само криптата с гроба на светеца", добави проф. Желев.

Цялото интервю на Илия Вълков с проф. Иван Желев може да чуете в звуковия фал

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Стефан

    27 Sep 2023 9:23ч.

    И какво като няма? Кой ще го спре? ПРОФЕСОР Желев? АКАДЕМИК ненамсикой? Юрисдикция има този, който има сила да си я вземе. Кога Русия победи, тогава пак ще има юрисдикция. Дотогава обаче и "Александър Невски" няма да го има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех,

    27 Sep 2023 9:28ч.

    "Санчо", от нас зависи, живеещите тук. Или пак, друг ни е виновен? К'во шъ каиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха значи от позицията

    27 Sep 2023 9:36ч.

    На силата ще действаме . Нали знаеш че палачинката се обръща и да не стане така да хапеш джуки след време и да крещиш за нарушени права на словото и геноцид срещу такива продажни отрепки като теб . Щото ще ти припомняме какво си писал преди време .Ще запазим това което пишеш сега и след това ще ти задаваме много неудобни въпроси .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър Невски го е "нямало" за няколко години.

    27 Sep 2023 10:38ч.

    После трифазния Фердинанд, който прекръстил храма - него пък го хванала липсата от България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Sep 2023 9:24ч.

    Добре че се появи мнението на експертът, срещу това на калинките. Начело с правосъдният " слуга" и янакиев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 13:08ч.

    По какво е експерт? Юрист? Защото преди църковното право е ДЪРЖАВНОТО право. Което указва кой точно може да извършва религиозна дейност на територията на държавата. И по какъв ред. Вероятно знаете, че държавата е отделена от Църквата? Запознайте се, имаме Закон за вероизповеданията. След което изявленията на този професор, не знам по какво, ще са ви смешни. Или по скоро политически. Нищо общо с Българските закони. Предполагам и с църковните. Защото всяко вероизповедание има Устав, който е съобразен с националното законодателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    27 Sep 2023 9:50ч.

    Държавата има защото обекта се намира на нейна територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, Мастър,

    27 Sep 2023 10:09ч.

    К'во шъ, каиш по темата за яйцето и кокошката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами тогава държавата да изгони чуждите посланици и вместо тях да назначи наши полицайчета.

    27 Sep 2023 10:40ч.

    Става ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Желев е наясно със ситуацията,

    27 Sep 2023 10:27ч.

    и не може да има съмнения в казаното от него, че патриархът няма юрисдикция над тази църква. Държавата е отделена от църквата и не може да се меси в църковните дела. Соросоидните коментатори (от типа на К. Янакиев) по темата бяха активирани незабавно, но няма как да бъде забравено, че бяха активирани при разкола в БПЦ в зората на промените, и при издаването на томоса на патриарх Вартоломей и разкола в Украинската православна църква, че даже и по ЛГБТ-проблемите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 13:14ч.

    Верно ли няма? БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ е заявил този храм като място, в което ще се извършват религиозни обреди! От името на Българската православна църква! Прегледайте регистъра на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Това е ЮРИДИЧЕСКОТО лице, което има право да извършва религиозна дейност на територията на Република България. Руската православна църква не съществува в Българския правен мир! И ако е извършвала религиозна дейност на територията на Република България това е? НЕЗАКОННО! Под прикритието на БПЦ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paris

    27 Sep 2023 10:44ч.

    В Русия държава и Църква се сливат напълно и руската църква или катедрала, като тази в Париж е собственост на руското посолство и за нея отговаря руската патриаршия. Земята, на която е построена е купена от руската държава. В началото на войната катедралата на Париж беше затворена, но в момента е отворена, както обикновено и само руснаците решават това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    27 Sep 2023 10:57ч.

    Моите уважения към Професора. Но всички се въртят около тезата, че "може да има шпионска дейност". Но от ДАНС, което излезе е, че свещениците са "действали хибридно в ущърб на българските интереси". Кой чужд гражданин ще работи за българския интерес? Естествено само, който е платен. Ясно, че тези хора работят за Русия и РПЦ. Нужни са конкретни доказателства за шпионската им дейност и става ясно, че ДАНС не разполага с такива и не могат да ги осъдят. Но се чудя на наивитета на т.н. "нормални експерти". Да, РПЦ може да изпрати други свещеници, но всички забравят, че са им нужни визи за влизане в ЕС. Това как ще стане? По бързата процедура или както се очаква ще се точи няколко месеца. На РПЦ им остава един единствен шанс. Да командироват някой свещеник от църква в ЕС. Но той пак може да се окаже "хибриден шпионин" и сапунката да продължи. Колко му е и него да го качат в камионетката и до границата. Един шеговит въпрос: ако не бяхме съседи със Сърбия на коя граница щяха да го доставят: турската или щяха да ги натоварят на лодка във Варна и сами гребейки да стгнат Крим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bg-to

    27 Sep 2023 11:14ч.

    Руските свещеници са длъжни да защитават идеологията на Путин. Това няма нищо общо с универсалното послание на Евангелието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KitCat

    27 Sep 2023 13:48ч.

    Много е съмнително, че въобще е имало шпионска дейност от страна на Васиан. Особено пък в Македонията. Натискът върху тях и нас сега идва от германски и австрийски шпиони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи