Обама призова САЩ и Русия да съкратят една трета от ядрените си арсенали

Обама призова САЩ и Русия да съкратят една трета от ядрените си арсенали
Президентът на САЩ Барак Обама използва речта си в Берлин, за да призове Русия към друстранно съкращаване на ядрения арсенал, предаде Би Би Си. Обама също така призова и към съкращаване на броя на тактическите бойни глави, разположени в Европа. Апелите бяха отправени след срещата му с канцлера Ангела Меркел, която постави пред Обама въпроса за твърде широкия обхват на проследяване и подслушване, предприето в рамките на програмата PRISM.
<p id="story_continues_1" class="introduction">Обама пристигна в Берлин след срещата на страните от Г-8, които се споразумаха за "колкото се може по-бързо провеждане" на мирните преговори за Сирия.</p> <p>Преди да започне речта си пред многохилядното множество, което го чакаше въпреки температурите от 33 гладуса в германската столица, Обама свали сакото си и каза: "Можем да се държим по-неформално, когато сме между приятели".</p> <p>Пред Бранденбургската врата, разделяла някога Източна от Западна Германия, Обама каза, че днешните заплахи не са толкова ясни, колкото са били преди половин век, но че битките за повече свобода и достойнство са си останали същите.</p> <p>По-нататък Обама говори за необходимостта да се ограничат арсеналите от ядрено оръжие.</p> <p>"След задълбочени проучвания аз установих, че можем да гарантираме защитата на Америка и на нашите съюзници /.&#46;&#46;/ дори и като съкратим стратегическите си ядрени арсенали с една трета. /.&#46;&#46;/ Възнамерявам да преговарям с Русия за взаимно съкращаване [с една трета]", каза Обама.</p> <p>Според договора между Русия и САЩ от 2010 г. всяка от двете страни има право на максимум 1 550 бойни глави. Те могат да разполагат и с до 700 ракетни установки, което е повече от двойно по-малко от предишния "таван" от 1 600 установки, договорени през 1991 г.</p>

Коментари

  • GG

    20 Юни 2013 16:41ч.

    Дрънкане на глупости!Путин ясно и категорично заяви,че на тази поредна пушилка не се лови.Строиш около Русия ПРО за неутрализиране на ядрените им сили и какво очакват- Русия да си смъкне гащите и да каже:Елате и ни го наврете! Предложения за малоумници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи