Най-старата швейцарска банка затвори врати заради банковата тайна

Най-старата швейцарска банка затвори врати заради банковата тайна
Най-старата швейцарска банка Wegelin ще затвори врати, след като изплати рекордна глоба на властите в САЩ - 57 милиона и 800 хиляди долара, предаде Би Би Си. Глобата ще бъде изплатена в резултат от това, че банката се призна за виновна пред американски съд по обвинение, че е позволила на американските си клиенти да укриват данъци.
<p>250-годишната банка Wegelinе е основана далеч преди Декларацията за независимост на САЩ. Делото срещу нея беше заведено в нюйоркски съд и беше разглеждано като важен момент от битката на американската държава срещу швейцарската банкова тайна.</p> <p>До този момент не е ясно дали в хода на пледирането "виновен" банката се е съгласила да издаде имената на своите клиенти - американски граждани. В текста, който е достъпен, се съобщава само за това, че в продължение на десет години банката е позволила на американските си клиенти да не платят поне 1 милиард и 200 милиона долара данъци.</p> <p>"След като приключим [с делото], Wegelin ще престане да действа като банка", се казва в официалното съобщение на институцията, базирана в Сен Гален, близо до германско-австрийската граница.</p> <p>АР уточнява, че в петък е сложен край само на делото срещу банката като институция. Делото срещу банкерите Михаел Берлинка, Урс Фрай и Роджър Келер обаче остава.</p>

Коментари

  • десен

    04 Яну 2013 22:38ч.

    Това е много трагично за света -щом няма банкова тайна......Тогава и независимите Швейцарски банки стават зависими от държавните институции.....Това е работа на Обама и демократите.Под предлог че са загрижени за обществото,те поставят ограничения пред икономическата Свобода,....което е опасно!....Но всяко чудо-за три дни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляв

    05 Яну 2013 0:19ч.

    Десен, нямах представа, че криенето на информация е същностна черта на свободното общество. Богатите могат да си позволят да крият информация (и данъци), а бедните не могат. Може би тази форма на "свобода" ти допада? Богатите също така имат "свободата" да купуват медии и политици, да правят закони и да вземат решения от името на всички други. Защо пък да плащат и данъци, горките?! Да плащат бедните! :) Също така, когато нещо не им харесва, богатите имат свободата чрез медиите си да го обявят за "нелегитимно", "маргинално", "комунистическо" и "несправедливо". Плащането на данъци явно си е чист комунизъм, т.е. само за бедните :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буквояд

    05 Яну 2013 1:24ч.

    Санкт Гален!!! Вегелин, без е накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • десен

    05 Яну 2013 2:21ч.

    Ляв,затова света е в това положение-заради левите предразсъдъци,които ти ни демонстрираш тук също.Според левите идеи -богатите са богати ЗА СМЕТКА на бедните.Според десните идеи-когато има повече богати и бедните са ПО-МАЛКО БЕДНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • десен

    05 Яну 2013 2:36ч.

    според левите идеи Държавата трябва да закриля бедните.Затова от хората се изисква те да пожертват свободата си ,заради обещаната им от Държавата Сигурност и Справедливост...Според десните идеи-Всеки Човек е Роден Свободен и Равнопоставен,независимо дали е беден или богат,и от него зависи как ще употреби своите способности и възможности,..Затова Свободата(и произтичащата от Нея индивидуална Отговорност) както и правото на Самоопределение са най-важните неща и гарантират максималната възможна Справедливост в обществото.Това пренесено в Икономиката означава ненамеса на Държавата в отношенията между хората,и оставяне на икономическите закони на свободния пазар да действат Свободно,гарантирайки максимално възможното материално благоденствие ЗА ВСИЧКИ!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • десен

    05 Яну 2013 2:40ч.

    Иначе -борба за касови бележки??.....Това е Социалната държава!....Да се смееш или да плачеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • десен

    05 Яну 2013 18:04ч.

    ние ,хората не си казваме един на друг,колко и какви пари имаме и откъде ги получаваме.....какво остава - за банките!....Банковата тайна е нещо естествено и е съществен белег на свободното общество....Америка(в лицето на Демократите) отива сама срещу себе си!........Хората с капитал ще намерят начин да заобиколят ограниченията.....Но посегателството върху свободата си остава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи