"Лукойл" предупреди, че отказ от внос на руски нефт заплашва работата на рафинерията

"Лукойл" предупреди, че отказ от внос на руски нефт заплашва работата на рафинерията

Обсъжданият в Народното събрание законопроект за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите  "Лукойл Нефтохим Бургас" и създава рискове на пазара на горива в страната. Това се казва в позиция на компанията, изпратена до медиите.

Поводът е приетия на първо четене законопроект, който дава право на държавата да прекрати вноса на руски петрол преди крайния срок по дерогацията. България получи разршение от ЕС да внася руски нефт до края на 2024 г.

Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г. отчете обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България, се казва в позицията на "Лукойл Нефтохим Бургас".

От компанията отбелязват, че с дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт е позволило на "Лукойл Нефтохим Бургас" да предлага най-евтините горива в Европейския съюз. Компанията твърди, че отчислява крупни данъци в българския бюджет.

Посочва се още, че комнията е разработила план за своевременно, поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол. Предложенията са представени в поставения от Министерството на енергетиката срок, и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период, посочват от "Лукойл Нефтохим Бургас".

Планът гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК и гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани, бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината, отбелязнват от компанията.

В същото време ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас" е разтревожено от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз.

Обръща се внимание, че предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение. В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато има през последните 25 години, посочват от компанията. Според нея "при тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи".

 

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

  • За сериозните политически причини за голямата ИЗМАМА с глобалното затопляне!

    22 Sep 2023 14:18ч.

    Първо, като насърчава идеята за глобалното затопляне и неговата фиктивна връзка с човешката икономическа дейност, Западът НЕЗАБЕЛЕЖИМО СЕ ОПИТВА ДА ЗАПАЗИ своето икономическо господство! .......... За да се постигне това, се инвестират огромни средства (САЩ и ЕС нямат недостиг от тях - за разлика от останалия свят, ТЕ ГИ ПЕЧАТАТ НИЩОТО) в т.нар. „ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА“. От това се очакват баснословни печалби в обозримо бъдеще и, което е по-важното, ще бъдат само за „нашите хора“. И ОЩЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голямата измама с глобалното затопляне = запазване на световното господство!

    22 Sep 2023 14:20ч.

    Второ , това се прави, за да се забрани постепенно всичко „незелено“ и да се наложат данъци върху вредните емисии на продукти от незападни страни, които не отговарят на новите критерии, което да ги направи неконкурентоспособни. Процесът вече е започнал. ............ Останалият свят, повтарям, тъй като ТОВА Е МНОГО ВАЖНО, те искат да въвлекат в нова сфера на икономическа дейност, в която мнозинството, поради липса на средства и липса на необходимите технологии, няма да могат да се конкурират с Запада, а страни като Китай, които вече са го настигнали и изпреварили, неизбежно ще изостанат в развитието си, ще бъдат забавени. И докато се адаптират, западняците ще измислят нещо друго. И ОЩЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голямата измама с глобалното затопляне = ограничения на потребносттите, но така, че никой нищо да не разбере!

    22 Sep 2023 14:23ч.

    Трето , провеждайки подобна политика, управляващите кръгове на Запада искат да лишат собственото си население от постигнатия висок стандарт на живот, ДА ОГРАНИЧАТ МОБИЛНОСТТА по екологични мотиви и да го принудят рязко да ограничи своите потребности. Но така, че никой нищо да не разбере. .......... А именно под моралните и благородни предлози за спасяване на околната среда и бъдещето на човечеството! Това е необходимо преди всичко за повишаване на конкурентоспособността на Запада, където производствените разходи сега са твърде високи, за света на бъдещето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голямата измама "САЩ осигури рязко увеличение на цените на петрола от началото на 70-те години на ХХ век, което торпилира плановете за развитие на много държави! Точка.

    22 Sep 2023 14:26ч.

    Към горното Трето. Леките автомобили, работещи на бензин и дизел, се подготвят да бъдат законово забранени на Запад. Незападните страни, които успешно са усвоили производството на традиционни, добри и в същото време евтини автомобили, няма да могат да ги продават в страни, където ще важат западните правила. По този начин тяхното развитие ще бъде затруднено. Подобен номер им беше изигран, когато Западът, начело със Съединените щати, осигури рязко увеличение на цените на петрола от началото на 70-те години на ХХ век, което торпилира плановете за развитие на много страни от третия свят, които нямаха нужните допълнителни средства. ..... Това е целта - торпилиране на плановете за развитие на държавите чрез отнемането на ЛУКОЙЛ от работа с руски петрол България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Торпилиране на плановете за развитие на държавите чрез отнемането на ЛУКОЙЛ от работа с руски петрол България!

    22 Sep 2023 14:28ч.

    Цялата информация за ГЛОБАЛНАТА ИЗМАМА С ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ето тук .... https://pogled.info/svetoven/zapadnoto-gospodstvo-shte-bade-vechno-pet-prichini-koito-sa-po-vazhni-ot-yadrenata-voina.160739

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    22 Sep 2023 14:50ч.

    Инсталираните във властта ще наредят да се преработва морска вода! Да му мислят потребителите, за които горивото ще достигне невъзможни цени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може би това е целта?

    22 Sep 2023 14:57ч.

    Непосилни за мнозина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следващите

    22 Sep 2023 15:52ч.

    Които ще изнудват българския народ, чрез пъпет правителството. Стачки! За един ден! Меморандуми на тъмно! Българите ще заплащат сделките, защото не мога да се обединят. Бог да ви накаже за злините!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Следващите" ........ ???

    22 Sep 2023 16:38ч.

    Може и да няма "Следващите" .......... Фасадните избори са вредни за демокрацията, вече! Избори ще останат да се правят само в диктатурите Сев. Корея и Русия! До няколко години очаквам да започне да се "обсъжда" темата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    22 Sep 2023 15:59ч.

    и докато страдаме ние, това алчно хайдушко котило, напълно загубило чувство за срам, съвест и морал, продължава да трупа милиони на наш гръб...дано господ да ги накаже до девето коляно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи