Георги Кадиев: Има натиск от американското правителство "Лукойл" да бъде изтеглен от България

Георги Кадиев: Има натиск от американското правителство "Лукойл" да бъде изтеглен от България

В момента наистина има натиск от страна на американското правителство през българското правителство "Лукойл" да бъде изтеглен от България. Факт е, че в други държави продадоха – рафинерията в Сицилия беше петата по големина в Европа.  Това каза пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, лидер на "Нормална държава". Печалбата идва не толкова от преработката на нефта, колкото от последваща дистрибуция, тоест, този, който ще купи рафинерията, трябва да има и складове, и мрежа от бензиностанции, поясни експертът. За момента не знаем за заявен интерес и дали бъдещите купувачи "няма да се окажат отново руснаци, маскирани под арабски одежди", посочи Кадиев. "Най-вероятно огромната част е отново руски нефт", предположи той за суровината, с която работи рафинерията у нас.

Най-големият вносител и износител на петрол за миналата година е Индия, която няма собствено производство – внася руски петрол, смесва го със саудитски и го продава. Дотолкова пародийно е всичко, че са продавали на гръцки компании, които пък после са снабдявали американската армия, заяви Кадиев. "Истината е, че санкциите не работят и всяка държава гледа собствения си интерес", добави той. След като искаме санкции срещу Русия, защо не забраниха танкерите да са на ЕС, попита още финансистът.

Георги Кадиев прогнозира, че до няколко месеца може да видим ръст на цените на горивата.

Относно подписването на договора за стратегическо партньорство със САЩ в областта на енергетиката и новите блокове на АЕЦ "Козлодуй", за които енергийният министър изчисли, че инвестицията ще бъде 14 милиарда долара, Георги Кадиев коментира: "Това е сметка не на коляно, а не знам на какво. Абсолютно е несериозно министър да говори такива неща. Никой няма изходните данни. Все още нямаме ОВОС на осми блок поне. Не знаем какво ще каже този ОВОС, не знаем дали трябва да има охладителни кули. Ако трябва да има охладителни кули, на всеки блок се слагат по две такива кули, всяка кула струва по един милиард долара, тоест това са 4 милиарда за двата блока допълнително. Как може да направите сметка, когато такова голямо перо липсва? Освен това, истинската цена за построяване ще се види, когато дойдат офертите. Това, което министърът направи, е до голяма степен да взриви бъдещите преговори, оферти и изграждане на блоковете. Ако офертите дойдат по-високи, всички ние ще задаваме въпроса – нали щяха да са 14 милиарда, защо са 18 или 20? (…) Пък колко ще е цената на енергията, е абсолютно самоволно – как е стигнал до тази цифра: 127 лева на мегаватчас?"

Цялото интервю слушайте в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Скъсване на дипломатическите атношения със САЩ, Великобритания, Френска Еврация и Германостан

    15 Фев 2024 9:33ч.

    Конфискация на каквото се намери тяхно имущество и собственост на наша земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Фев 2024 9:37ч.

    Кадиев откри топлата вода. Кадиев е по енергийните далавери. И кво от това бе, Кадиев? Как ще им попречиш? Ще ги изобличиш, а те ще се засрамяяят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    15 Фев 2024 10:06ч.

    Всеки гледа собствените си интереси, ама друг път. Нашите управляващи защитават американските интереси,укропските интереси,интересите на ЕС -въобще навсички, само не и Българските !!! Внормални държави и нормални времена такива като кирчо, кокорчо, тагаренко, габлиелова, шиши, бойкоборисов ги осъждат за държавна измяна и ги екзекутират !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поне спокойно можем да си ходим за гъби, вместо да ИМ гласуваме...

    15 Фев 2024 10:06ч.

    Окончателно ни налазиха нашети "партньори"... Няма отърваване. НеоколониализЪмът е в ход. Плеядата аматьори в политиката, абсолютно ентусиазирани да "отърват" държавата ни от всичките и активи... Сегашните са почти толкова вредни, колкото бяха и предшествениците им, които реализираха връщането на "земята в реални граници" и "приватизирането до дупка"... Ето това се случва когато продадеш/подариш/или ти изтръгнат от ръцете и последното оръдие на труда. И като си помисли човек, че през омразния "Соц" си произвеждахме ВСИЧКО... https://www.facebook.com/share/v/dpbDbPLRBHHaaERf/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    15 Фев 2024 11:20ч.

    Ако американците построят двата нови блока, гъбите сами ще идват при нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо няма да построят. Изобщо не е предвидено

    15 Фев 2024 12:44ч.

    Само усвояване на средствата ще има. Такива операции заместват станалата опасна печатница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • особено, ако за да поддържаме реномето ни на добри "платци" ПРЕДплатим

    15 Фев 2024 14:06ч.

    всичко, както до сега - Ф-ки и др. военна техника. Ще чакаме доклад от служебното пътуване на Асен Василев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • розово мекотело

    15 Фев 2024 11:40ч.

    Точно за това и розовия гол охлюв Кокорчо е в САЩ, щото е твърде мек и го увиват както и колкото им е удобно, а те добре знаят как се прави това

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй тъй

    15 Фев 2024 11:51ч.

    Синергетика с американското правителство, деа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Фев 2024 11:57ч.

    "истинската цена за построяване ще се види, когато дойдат офертите" Истинската цена е НАКРАЯ, когато всичко е построено и огромното количество допълнителни разходи са добавени. Първият реактор на атомната станция във Финландия бе договорен за 3 милиарда евро. Когато го завършиха разходите бяха 8.5 милиарда и трябваше да се съдят кой да плати разликата. Цената на вторият реактор от 5.5 милиарда скочи на 11 милиарда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    15 Фев 2024 12:08ч.

    Май целта е да ни превърнат в ядрено бунище!Да събираме отпадаците на европа!И май ще се стигна само до това,а централа ще видим на кукуво лято!Иначе парите ще си ги дадем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Фев 2024 12:28ч.

    Нефтохим Бургас - Лукойл, е най-голямата рафинерия на Балканският полуостров. Румънците имат три, но общият им капацитет е малко по-голям от този на Нефтохима. НИКОЙ няма да купи Нефтохима, поради проблем със снабдяване с нефт. Ако нефта не е от Русия , трябва да мине през Босфора. Става дума за 5 танкера дневно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Фев 2024 12:31ч.

    В Черно море има и водещ се казахски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Фев 2024 12:35ч.

    https://mideast.lukoil.com/ru/Activities/Kazakhstan

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Фев 2024 12:45ч.

    От началото на санкциите срещу Русия Казахстан и Азербейджан отчита добив над квотите на ОПЕК. Тъй че на Лукойл едва ли им е проблем да изпишат нефта като казахски или азерския. Къде е добит , иншаллах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Фев 2024 12:49ч.

    Санкциите са голям гешефт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държава без държавна собственост, престава да бъде държава!

    15 Фев 2024 12:51ч.

    Българската Държавна / Национална сигурност, що сте се снишили, бе?! Кого ще защитавате, чия сигурност - на коя държава, на коя нация? Прозорецът на Овертон се отваря все повече - моралът е стъпкан с беззаконие, дива битова престъпност, измами, прокурори в мъгляви срещи, насилие над деца, обидно висока ПРЕЖДЕВРЕМЕННА смъртност, ... с две думи - контролиран хаос - за лесно управление от посолството, чрез скъпата ни сънародничка българката "Галя се обади"! Презрение и нищо друго. МОРАЛЪТ ПРАВИ ОБЩЕСТВАТА, не технологиите! САЩ са хора авантюристи, с рисков манталитет и фетиш парите! Покварата на парите с лобизъм/подкупване. Все някак ще си отървем България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Фев 2024 12:56ч.

    Като изключим редовите европейци(включвам руснаци и украинци) корпорациите правят добри пари от войната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без измислици

    15 Фев 2024 13:01ч.

    Атомната тема! Безбрежна е! Бегли щрихи по английския проект (без претенции за пълна презицност), който в момента се реализира от ЕДФ (французите), за да добиете някаква по-скоро реална представа. През миналата есен АЦентр.Банка, водена от желание да успокои общественото мнение относно ескалиращите разходи (и цена) на строящия се Хинкли Пойнт, изчисли приблизително, че ако сега договорят изграждане на такъв проект (2 блока по 1200 Мвт) ЦЕНАТА ЩЕ Е ПОНЕ 46 МЛРДV бр. паунда. Това прави 59 млрд. долара! Това все пак е прогностично упражнение! Ето как реално стоят нещата по действително СТРОЯЩИЯ СЕ ПРОЕКТ. След огромни спорове, проблеми, колебания и разправии, отлагания (10-11 год.) разрешението за строеж беше дадено през 2016 г. Без подробности, но се наложиха многократно продължаване на сроковете и увеличаване на цените. Някои се договориха, по други още се спори. Според последните данни, стартът на Първи блок ще се случи през 2029 г., а вторият ВЕРОЯТНО през 2031 г. По днешни оценки цената вече е отишла до умопомрачителните 35 млрд. паунда. Разчетите от 2016 г. говореха за 18 млрд. пауна, но после поетапно нараснаха до 25-26 млрд. паунда през 2022 г. Приказките на нашия министър са едно отвратително спекулиране и заблуждаване на обществеността, граничещи с формено безобразие. В нета има лесно достъпна и свободна информация за изнесеното. Нищо не съм си измислил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проект ФЕНИКС на САЩ заменя въглищните ТЕЦ с Модулни ядрени реактори

    15 Фев 2024 13:16ч.

    Истинската заплаха за изпадане в пълна зависимост на Европа е проект Феникс на САЩ. Джефри Пайът призна, че ПРОЕКТЪТ НАДХВЪРЛЯ ОПАСЕНИЯТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА, като каза, че САЩ виждат проблемите на енергийната сигурност като „основен елемент на нашата трансатлантическа сигурност“! „Искаме да подкрепим нашите съюзници и партньори“, каза той на брифинг миналия месец. Това е част от трансатлантическия контекст, където ИМАМЕ ТОЛКОВА ГЪСТА МРЕЖА ОТ СЪЮЗИ, включително чрез НАТО“! обясни Пайът. ..... ето тук ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дж.Пайът обяви... ГРАЖДАНСКИ ЯДРЕН СЪЮЗ на САЩ с Румъния! ?!?

    15 Фев 2024 13:23ч.

    18.10.2023 - Frédéric Simon | EURACTIV ... По време на срещата на върха в Букурещ миналия месец помощник-държавният секретар на САЩ Джефри Пайът обяви „гражданския ядрен съюз на страната си с Румъния“ , подчертавайки плановете за изграждане на малък модулен реактор там до 2029 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чехия, Полша, Словакия ... до 2030 г., бързат!

    15 Фев 2024 13:25ч.

    По подобен начин САЩ водят преговори с Чехия за разполагане на произведени в САЩ малки модулни реактори до 2030 г., каза Пайът, което е по-рано от 2032 г., както първоначално предвиждаше Прага. Чешките и румънските проекти са част от по-широк план на САЩ, наречен „Проект Феникс“, който има за цел да замени замърсяващите въглищни електроцентрали в Централна и Източна Европа с построени от САЩ малки модулни реактори. Словакия и Полша също ще участват в проекта „Феникс“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как Америка прокарва енергийните си интереси в Европа

    15 Фев 2024 13:27ч.

    Много важно четиво от EURACTIV - https://euractiv.bg/section/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/opinion/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%B8/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Раджа

    15 Фев 2024 13:26ч.

    Тези временно управляващи България са "избрани" от агитки , съставляващи около 15% от всички български избиратели , следователно са нелегитимни. Парадоксът е , че България се управлява от незаконно правителство, следователно всичките му действия са незаконни. Следователно ще има някакъв вид Корекция от Нейно Величество Историята . Например Доктор Гилотен ги знае тези работи , строг е но справедлив. Интересното е , че временно управляващите марионетки не се усещат , че не са завинаги и със сигурност ще си плащат греховете пред Боговете. Пред Божествения Съд не важат оправдания .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    15 Фев 2024 13:46ч.

    Дайте златната кокошка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    15 Фев 2024 14:19ч.

    Така и не разбрахте какво ви се случи през 1989 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необходимост от проглеждане

    15 Фев 2024 14:41ч.

    Това го твърди човек от висотата на своя (вероятно) трагичен, лично изстрадан опит. Дебилчето вече 35 години впряга до изнемога изключително скромния си ресурс и продължава да удря на камък. Ненормалнико, събитията вече вън от всякакво съмнение водят страната ни към погиване и изчезване. Кой се съпротивлява, кой е клакьорстващ апологет от другата страна? Този процес среща остро несъгласие, недоволство и съпротива от огромното мнозинство на потребителите тук. Допълнителна сила в процеса се влива от хора, които по своему и с известни резерви, но прогледнаха за същността на нещата. Въздържам се да ги изброявам поименно, но типична илюстрация е скорошното изказване на Г. Марков, който от Будапеща изрече: Дано Господ ми даде още 10 години живот, че да мога през 2034 г. с цяло гърло да извикам - 45 години стигат! От другата страна са потребители като теб, с екзотично и шизофренично поведение, пълен противник на политическата линия на мнозинството тук! Какво всъщност постулира ФОРМАЛНАТА ЛОГИКА: КОЙ Е НЕРАЗБИРАЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    15 Фев 2024 15:24ч.

    Натиск друг път! Веднъж са намекнали нещо на управляващите , а те ще се избият помежду си, кой да изпълни каприза на Биг Брадър и да поднесе рапорта за поредното предателство, за да му разрешат да се снима пред камината на Белия дом!Този път в надпреварата се е включило и ДПС, така че ще е много оспорвана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи