Франция и Германия протестират срещу зелените субсидии на САЩ

Франция и Германия протестират срещу зелените субсидии на САЩ

Германският министър на икономиката Роберт Хабек. Снимка: АП

На карта е поставена конкурентоспособността на Европа в бъдещите индустрии като електромобили и производство на батерии, както и достъпът до суровините, които се използват в тях, съобщава БТА.

Министрите на икономиката на Германия и Франция откриха във Вашингтон готовност да се ангажира с опасенията на Европа относно субсидиите за зелени технологии в рамките на американския Закон за намаляване на инфлацията (ЗНИ), но не чуха почти нищо конкретно при срещите си с висши служители, съобщи Ройтерс.

Европейските столици се опасяват, че законът, предназначен да защити американските компании от въздействието на повишаването на цените, както и да субсидира инвестициите в нови зелени технологии, ще подкопае конкурентоспособността на техните фирми на гигантския северноамерикански пазар.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек и френският му колега Брюно Льо Мер, заявиха след среща с американския министър на финансите Джанет Йелън, че са съгласни, че трябва да има прозрачност по отношение на конкретните субсидии, за да може Европейският съюз да ги компенсира, ако е необходимо.

"Това е процес, а при него се върви стъпка по стъпка", каза Льо Мер пред репортери. По-рано Хабек заяви, че не се бърза с постигането на решение по въпроса за достъпа до ключови суровини.

Символичното пътуване на двамата министри, отговарящи за двете най-големи европейски икономики, имаше за цел да подчертае важността на въпроса, добави Хабек. Той и Льо Мер се срещнаха с Йелън, с министъра на търговията Джина Раймондо и служители на Белия дом.

На карта е поставена конкурентоспособността на Европа в бъдещите индустрии като електромобили и производство на батерии, както и достъпът до суровините, които се използват в тях.

Докато канадските и мексиканските компании имат право да се възползват от много от неговите разпоредби, законът не помага на европейските конкуренти, посочва Ройтерс.

Отбелязвайки съгласието на двете страни относно необходимостта от прозрачност по отношение на субсидиите, Хабек заяви: "Ние ще (създадем) техническа група, която да осигури тази прозрачност."

"Не може да има честна конкуренция, ако няма пълна прозрачност по отношение на нивото на публичните субсидии и публичните данъчни облекчения, които се предоставят на частни компании", добави Льо Мер.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ердоган

    08 Фев 2023 9:07ч.

    А като субсидирате своето селско стопанство, а нашето загина не ривахте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепям

    08 Фев 2023 18:16ч.

    западно-европейските лицемери и сега продават яко субсидираните си зем. продукции у нас. Френски и германски картофи например, как така им е изгодно да ги произведат и транспортират до нас, ако няма яки държавни субсидии. А сега същите лицемери намерили църква да се молят за честна конкуренция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    08 Фев 2023 9:18ч.

    Протестирайте, суверенът ще го запише за протокола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    08 Фев 2023 10:04ч.

    пред кого протестират. Това повече на плач прилича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    08 Фев 2023 11:44ч.

    Пред арменския поп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Фев 2023 10:12ч.

    През деветдесетте години сред руските престъпници беше популярна поговорката, че глупакът плаща два пъти, а по-големият постоянно. Отвъдокеанските потомци на Ал Капоне и Джон Дилинджър явно я познават добре, но явно не и техните европейски приятели, разглезени от десетилетия задоволен живот с руски доставки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    08 Фев 2023 10:14ч.

    САЩ никога не са имали приятели и партньори. Те имат само васали и колонии... Да си правят сметката потърпевшите от тяхната хегемония...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винету

    08 Фев 2023 10:35ч.

    Честна конкуренция! ХаХаХаХаХаХаХа.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разкарайте си санкциите срещу Русия,

    08 Фев 2023 10:52ч.

    Вместо да приемате емнайсетия по ред пакет, спрете да въоръжавате и хрантутите урките и икономиките ви ще са наред, вместо да циврите за "честна конкуренция", че станахте за смях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    08 Фев 2023 10:54ч.

    Добро утро, Хабек! Русия отдавна ви предупреждаваше за това. Но всичко минава покрай ушите ви. А собствения мозйк нямате. Дори след взривяването на Северните потоци които били предназначени за вас не можахте да разберете накъде отиват нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    08 Фев 2023 12:09ч.

    Не разбирам какво точно искат да направят швабите, но ми се струва че запушват пробойните с дъвка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    10 Фев 2023 0:05ч.

    Нищо не могат да направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОТКОГА ПРОТЕСТИТЕ ОБХВАНАХА И МИНИСТРИТЕ?

    08 Фев 2023 12:16ч.

    Министрите не са в правителствата, за да протестират. Те са там, за да използват инструментите на властта да решават проблемите, на тези от чиито данъци идват заплатите им. Наложете санкции, прекратете търговски вериги, увеличете тарифи и пр. Какви са тези смешни понятия "протести на министри"? Протестират граждани пред техните управници. Европейските министри протестират против технините управници във Ващингтон? Това ли е позицията на ЕС в отношенията ни със САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    08 Фев 2023 23:01ч.

    Протестирайте си бре, не пречите на никой...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи