Финансов министър за 38 дни и началото на края за консерваторите

Финансов министър за 38 дни и началото на края за консерваторите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Точно 38 дни се оказа управлението на Куази Куартенг като министър на финансите на Обединеното кралство. Едва ли имаше по унизителен начин за 47-годишния икономист от това да се изтъпани пред целия финансов елит на планетата по време на есенните срещи на Международния валутен фонд във Вашингтон и да научи от новините, както и хората, с които разговаря, че бюджетът му е отхвърлен, а той трябва да хване самолета към родината за да бъде уволнен. 

Как се стигна до тук 

Ударено от дефицит на енергийни ресурси, спадащи доходи, намалено потребление, растящи сметки за комунални услуги и лихви, останало без медицински персонал, британското общество се чудеше дали да обвинява Брекзит или да признае, че ставащото в Украйна ги засяга до болка, то получи още един студен душ. Така нараченият „мини-бдюжет“, с който Куартенг убеди премиера Лиз Тръс, че британската икономика може да се рестартира, бе базиран върху данъчни облекчения, които хората със средни и по-ниски доходи няма да усетят, но ще увеличат с четирицифрени суми годишния разолагаем доход на тези, които изкарват двойно повече над средното и дори повече за още по-богатите. 

Неадекватността на плана изненадващо обедини най-бедните и най-богатите. Пенсионните фондове първи осъзнаха как назряващият бюджетен дефицит, за който не е ясно как ще се плаща един ден, комбиниран с покачване на лихвите, ще обезцени финансовите инструменти, които държат и ще трябва да осчетоводят колосални загуби в следствие на преоценките, които са длъжни да наравят. 

Интервенцията на Английската централна банка укроти срива на паунда като национална валута, но големите проблеми останаха. Икономиката страда от дефицити на работна ръка в ключови сектори, нарушена външна търговия, продоволствени проблеми и недоверие от страна на домакинствата. Нищо от това не се адресира с мерки. Липсва перспектива за растеж, която да убеди пазара, че дефицитите, натрупани заради подаръци към най-богатите ще повишат брутния продукт и данъчната система ще съумее да набере нужните за обслужване на дълговете пари без да се вдигат данъци. За първи път в един тон зазвучаха коментарите на таблоидите и на умерени издания като The Guardian, а дори The Telegraph, които са известни със сляпата си подкрепа за консерваторите, започнаха да се дистанцират от Куази Куартенг.

Здравни услуги, оказвани преди Брекзит по домовете, вече се насрочват с месец предизвестие, защото липсват лекари и медицински сестри. Недостигът на акушерки кара болниците да предизвикват ражданията на майки, чиято бременност е протекла нормално, в планирано от тях време, за да могат да посрещнат спешните случаи. Общопрактикуващите лекари предписват лекарства, които не се внасят с години, но за това научават едва, когато пациентите им ги потърсят в аптеките и се окаже, че ги няма. Младши проподаватели и асистент-учители в предучилищната възраст започват работа като продавачки заради смешните доходи, които получават за специалното си образование. 

Не, това не е България. Това са част от проблемите на Обединеното кралство, които никакви данъчни облекчения не могат да разрешат, нито консервативните правителства. 

Преди три месеца написах, че оставката на Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство и лидер на Консервативната партия е просто жертвоприношение за усмиряване на народния гняв. Още тогава предвидих, че културата на надменност и откъснатост от реалните проблеми на обществото, ще останат заложени във философията на партията.

Днес консерваторите правят още едно жертвоприношение в лицето на Куази Куартенг без гаранции, че урокът е научен. А изходът е прост – да се осъзнае неизбежното и да се започне работа по него. Той бе посочен от бившият финансов министър от времето на Джонсън и неуспял претендент за лидер на консерваторите и премиерския пост Риши Сунак. 

Не може без подпомагане на домакинствата. Не може без да се намери непосредствен източник на приходи, с които дефицитът да се овладее. Той предложи облагане на свръхпечалбите за компании в енергийния сектор (т.нар. Windfall Tax), като част от пакет с обем 1% от БВП. Риши Сунак обаче е човек, израснал от най-ниските нива до върха. Работил е като сервитьор и като анализатор за Goldman Sachs и знае връзката между реалната икономика и финансовите пазари.  Нещо, което повечето консерватори пропускат или игнорират. 

Кой знае, може белязаната от посредственост и провали кариера на самия премиер Тръс скоро да претърпи още един разгром и на власт да дойде някой с повече здрав разум преди изборите, насрочени за 2025 година.  

Ставащото в Обединеното кралство обаче напомня за случващото се в България. Тук също си имаме върхушка от фаворити за съставяне на правителство, които са склонни да си бъркат в пъпа и да бягат от отговорност. Измислени теми като присъствието на руския посланик Митрофанова при откриването на Народното събрание или участие на украинския президент Зеленски в сесия на парламента ни засенчват проблеми като бюджетен дефицит, растящи лихви, обедняване и обща разруха на държавността. 

Дано ставащото посъбуди ДБ, ПП и ГЕРБ, че с демагогията си галят егото на електоралния социум, които кризата ще засегне най-слабо и така рискуват да налеят още повече подкрепа за хора като Костадин Костадинов. Дано това поне се осъзнае от техните собствени избиратели, доколкото е малко вероятно Кирил Петков, Асен Весилев, Христо Иванов и Атанас Атанасов сами да проявят нужната прозорливост. 

 

 

 

Коментари

  • Haho

    14 Окт 2022 17:38ч.

    Казвах аз че вместо този, трябваше за финансов министър да сложат Путко Мафани, ама ама кой слуша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    14 Окт 2022 17:38ч.

    Империята в която Слънцето никога не залязваше се превърна в карикатура.Негър от Гана за финансов министър.... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То пък в Рим,

    17 Окт 2022 16:15ч.

    Щото всички императори са били римляни. Има и от дупнишките села император на Рим даже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мани, мани

    14 Окт 2022 18:07ч.

    от империя великобритания се срина до обикновена държава, сега се оказа, че и държава не е; пълна порнография; ама искам да продължат да се занимават с атентати, и да разберат един ден, че докато са правили мръсно на другите, собственият им остров е потънал;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко сте неграмотни, Боже Господи!

    14 Окт 2022 21:03ч.

    "Нищо от това не се адресира с мерки". Що за нов идиотски български език???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    15 Окт 2022 8:29ч.

    тъй като в цивилизования свЕт не остана читава медия, която да пише истината, никой не рязбра, че онзи ден фондовите борси на Уолстрийт претърпяха крах, съпоставим с американския фалит през 1933 и 1971 (когато САЩ се отрекоха от златото). правят се колосални усилия да се задържи финансовата система от колапс преди изборите през ноември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    16 Окт 2022 4:05ч.

    за 2 седмици цените на хранителните стоки се повишиха почти с 50% при положение ,че ДДС за храните е 0%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи