Скулптура, "ода за мултикултурализма", е символ на Олимпийските игри в Париж

Скулптура, "ода за мултикултурализма", е символ на Олимпийските игри в Париж

Скулптура, представляваща "ода за мултикултурализма", беше открита в Париж по повод предстоящите Олимпийски игри, съобщи АФП. Чернокожа жена, която държи маслинова клонка и позлатен пламък, седнала сред столове, представящи континентите - творбата на американската художничка Алисън Саар приканва към диалог, добавя агенцията. 

По думите на калифорнийската скулпторка творбата, открита в неделния следобед в градината "Шарл Азнавур" до "Шан-з-Елизе" в Париж, 33 дни преди началото на игрите, принадлежи към мултикултурното изкуство. Откриването на скулптурата стана повод президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах да обяви, че според него подготовката протича много добре. Ентусиазмът се усеща, когато човек се разходи по улиците на Париж, каза още Бах по време на пресконференция. 

Творбата на 68-годишната Алисън Саар носи името "Салон" и по думите на авторката представлява пространство за срещи, отворено към всички, които ценят диалога. Скулптурната група се състои от множество елементи. Всички те са изработени от авторката в ателиета във Франция. Използваните материали са бронз и вулканичен камък. Шестте стола, разположени в кръг, са по модел на използваните в Западна Африка, Централна Америка, Франция, Китай, Европа. Един от столовете е по античен модел, символизиращ произхода на олимпийските игри. В центъра на ансамбъла са олимпийските кръгове, гравирани в земята. 

"Салон" е покана за диалог, за обмен, за среща, за споделяне, каза в речта си Томас Бах. "Това е единството на цялото човечество в неговото различие."

Причината да има олимпийски игри, е да съберем различните култури по света в мирно състезание, добави Бах.  

Не съм френски гражданин, нямам право да гласувам, каза още Бах пред АФП на въпроса дали скулптурата не е политическо послание, адресирано към Франция в контекста на предстоящите парламентарни избори. 

Алисън Саар е слабо позната във Франция. Тя е избрана от Международния олимпийски комитет и от кметството в Париж заради ангажираността си с общочовешките ценности. Художничката е имала желание да създаде творбата в местни френски ателиета, за да подпомогне френското занаятчийство и да намали въглеродния отпечатък, се казва в изявление на организаторите, предназначено за медиите.   

От 40 години Саар се интересува от идентичността на чернокожите жени. "Аз съм потомка на смесен брак и затова по-голямата част от работата ми е концентрирана върху африканските ми корени", каза Саар. По думите й тя е искала да скъса със стандарта на паметниците, представящи бял мъж. 

Скулптурите и инсталациите на Саар са от рециклирани и естествени материали и интегрират елементи от различни африкански, афро-американски и карибски традиции.

Сред най-известните творби на Саар е скулптура на Хариет Тъбман, робиня и активистка срещу робството, участваща в Гражданската война в САЩ. Нейната скулптура от 2008 г. е първият паметник в чест на чернокожа жена в Ню Йорк. 

Творби на Саар се излагани в музеите "Метрополитън" и "Уитни" в Ню Йорк, както и в музея на изкуствата в Лос Анджелис, САЩ.

Саар е родена на 5 февруари 1956 г. в Лос Анджелис в семейство на творци. Майка й Бети Саар е позната с асемблажите си, разглеждащи въпросите на расата и пола. Баща й Ричард Саар е от германски произход, керамик и реставратор. 

Скулптурата по повод Олимпийските игри в Париж през 2024 г. е първият проект на Саар в обществено пространство извън САЩ. 

Французинът Ксавие Вейлан създаде ансамбъла от скулптури под името "Публика" за Олимпийските игри в Токио през 2021 г. 

Коментари

  • По- грозно нещо сме виждали само тука

    24 Юни 2024 10:49ч.

    Оная смразяваща статуя , кръстена "усраинските майки"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На практика-русофобска дискриминация

    24 Юни 2024 15:01ч.

    за руските спортисти и параолимпийци. Допингиниада на фармакологичните гиганти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станислав Томов

    24 Юни 2024 10:58ч.

    Все по-посредствено и безлично „изкуство“. Дори нашето оплюто „социалистическо“ изкуство е непостижима висота за днешната западна халтура, струваща милиони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно дребнотемие

    24 Юни 2024 10:59ч.

    Очевиден колектор на плюнки, курдисан от Газетата . Нещо за огромната масонска грозотия на Чапа, която вече четвърт век доминира над пъпа на София ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    24 Юни 2024 15:11ч.

    Да, статуята на Смъртта. И после се чудим защо все рухваме, и рухваме, и рухваме в пропастта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    24 Юни 2024 11:00ч.

    Тази скулптура прилича на нещо изработено в началото на желязната епоха. Явно се връщаме към корените или към пещерите, не е ясно съвсем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    24 Юни 2024 11:07ч.

    Колко красива, одухотворена и демократична статуя! Сякаш Урсула е позирала за нея, толкова си приличат! Това е истинското изкуство на свободата и пъстрата мултикултурна креативност, а не мрачните, студени и страшни кунистически петолъчки, сърпичукове и грамадни ръждиви заплашителни статуи със стиснати юмруци и шмайзери, от които лъха смъртен ужас и заплаха за свободата и демокрацията по света! 😊❤️

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    24 Юни 2024 12:11ч.

    Бива и в България да имаме такава скулптура на мулти културизъма.. Дамата с фуста, или шарени шалвари, непременено с шлепки обута, и с зелени чорапи, с големи дупки на петите и по-малки дупки на пръстите.. До нехи статуя на каруцарин, чешещ си полукълбата с дръжката на камчикаи целуващ снимка на Шиши и Бойча!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    24 Юни 2024 13:17ч.

    ....и с торбичка на кауфланд, била или лидъл

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роден,

    24 Юни 2024 15:44ч.

    сигурно се е обърнал няколко пъти в гроба. Еден път заради неудачния примитивизъм на замисъла, и втори път заради отстъпката на днешните си сънародници, сякаш им липсват способности, та са я джиросали на американската посредственост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    24 Юни 2024 11:09ч.

    Поразрових се, другите й творби са по-добри, не е некадърна, тук е претупала здраво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато има Олимпийски игри в Африка - ще сложим БЯЛА жена и столове

    24 Юни 2024 11:19ч.

    Гаврата и подигравката с бялата раса, вече никак не е безобидна, нито конспиративна. Това е расизъм насред бяла Европа - европеидната бяла раса, кой да защити. Насред бял Париж, кому е нужна черна жена - мултикултура? Глупост на ента степен. Когато има олимпийски игри в черна Африка, тогава ще сложим бяла жена с маслиново клонче?! Ай сиктир и на слабоумието! ............ Творецът е създал основните континенти и ги е "заселил" с основните раси - бяла, жълта, черна, червена - да живее всяка на определено място. И да си контактуват помежду си - без да правят кашаварник (мултимишмаш), за да се запази красотата на разнообразието! Ама човекомразците и най-вече мразещите бялата раса са ненадминати дегенерати. пфу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    24 Юни 2024 11:24ч.

    Гнусна европомия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сламката в окото ти , гредата в окото ми

    24 Юни 2024 11:34ч.

    Загрижили се за Париж ! Заради някаква дребна и невзрачна статуйка, конюнктурно сложена за Олимпиадата ! Но нито един не върна “ретур” на колегата горе, който ви попита за сатанистката грозотия на центъра на София ? И тя не е от вчера , а от четвърт век ?😈

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    24 Юни 2024 15:13ч.

    Върнах "ретур".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    24 Юни 2024 11:36ч.

    Идиотията няма граници !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    24 Юни 2024 11:54ч.

    Мулти-култи вчера в Париж: https://t.me/proofzzz/22917

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    24 Юни 2024 11:57ч.

    Евроатлантизатори. Благодарения на урсуляци, макаронци и глобохомо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не "вчера"…

    24 Юни 2024 13:07ч.

    а ежедневие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Юни 2024 12:06ч.

    Поредната противня, никаква естетика! ... може би само в столовете 🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се косете

    24 Юни 2024 12:20ч.

    Сюжетът "Един американец в Париж" е политкоректно превъртян от "Една афроамериканка в Париж" - все анекдотични, пародийни сюжети за американците в Париж. Митологема просто е станало вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    24 Юни 2024 12:30ч.

    Алисън Саар e не само талантлива, но и изключително предприемчива скулпторка. Затова тя е подготвила шест версии на олимпийската си творба "ода за мултикултурализма". На снимката към дописката виждаме неофициална версия на творбата, инсталирана около контейнери за разделно събиране на смет. А тук читателят може да види версията, ситуирана в градината "Шарл Азнавур" - https://huffpost-focus.sirius.press/2024/06/23/0/0/8256/5504/640/426/60/0/04921d4_1719152786116-000-34y763c.jpg. В Булонския лес също има реплика на тази скултура. В нея познатата ни черна жена е седнала върху пениса на еректирал млад мъж от конгоанското племе мбоши. За разлика от парижката версия, ръцете на жената са заети с приготвяне на фондю върху пламъка на разпален примус. В друг вариант на своята творба, разположен до централата на МОК в Лозана, Саар е решила жената да е гола индийка. Тя стои права до кухненска печка и приготвя пиле тандури. Заобиколена е от шест мултинационални табуретки, радположени в полукръг. Върху тях са седнали шест мъже: бели, черни, жълти, мулати, метиси, квартерони и един робот от Гуанджоу. Всички те похотливо гледат готвачката и яростно мастурбират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • prof. Popovski MM

    24 Юни 2024 12:38ч.

    Подготвя се и седма версия, с участието на лика ми скромен и млад цветнокож шахматист от Хавана. Работното заглавие на творбата – маука пуастика – е "Топовен ендшпил".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пилиткоректен словесен миш-маш, празномислие, клишета

    24 Юни 2024 12:40ч.

    Как пък са навързани и подредени нещата в изявлението: "пространство за срещи, отворено към всички, които ценят диалога", "покана за диалог, за обмен, за среща, за споделяне", "Това е единството на цялото човечество в неговото различие."... т.н. творба била създадена в местни ателиета, за да намали въглеродния отпечатък!!!! Не мога да свикна и продължавам да се изумявам на подобни декларации. Авторката била родена 1956 год, , сега е на 67-68 год. На каква възраст е майка й, която "позната с асемблажите си, разглеждащи въпросите на расата и пола" и от кога е този интерес?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А за половото многообразие

    24 Юни 2024 12:44ч.

    нищо не се споменава. Фигурата лесно може да се допълни със съответния орган между краката, тъкмо за това бедрата са разкрачени. Вероятно?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-горе многоуважаемият доц. Карачибук

    24 Юни 2024 12:47ч.

    е споменал за въпросните творчески планове. Читать надо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    24 Юни 2024 12:45ч.

    В мултикурализма място за коренни европейци няма, обаче културата им не се стесняват да я плячкосват. Вижда се от чернокожата жена седнала върху пън, какво ли представлява това отсечено дърво?🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • prof. Popovski MM

    24 Юни 2024 12:55ч.

    Въпросният пън е исторически и е пренесен за изложбата от околностите на Цариград. На него има един особен израстък с формата на огромен фалос. Много горди млади моми и невести в миналото са отивали и сядали на пъна преди първата си брачна нощ. Авторката има за цел да осъвремени древната роля на пъна и популяризира идеята и сред младите съвременни момци от всички разцветки на дъгата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Юни 2024 13:05ч.

    Всеки трябва да си изкарва хляба. Дори и бездарните скулптори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видеата от Париж , а и от Лондон в тик-ток

    24 Юни 2024 13:09ч.

    ...са потресаващи...в Париж се гъзят на молитва по цял ден по улиците, а в Лондон влизат цветнокожите в магазините, пълнят торбите и излизат директно през вратите, без никви кади, без да се притесняват да плащат....гл дайте ги - това е Европа към днешна дата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „ Причината да има олимпийски игри, е да съберем различните култури по света в мирно състезание, добави Бах. „

    24 Юни 2024 13:21ч.

    Да, правилно Бах, да дойдат от цял свят да се състезават и общуват, но после да се разотидат по страните си. А вие навязвате на Европа да живее постоянно в мешавица от нации, които ще затрият нейната единтичност. Европа не е САЩ, които са конгломерат от хора откъде ли не. Искаме Европа на нациите, а не бъркоч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    24 Юни 2024 14:06ч.

    До преди обама, в САЩ натискаха имигрантите да се асимилират. Сега не е така и гетата почват и там да се образуват. При бидона е по-зле от всякога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Marko

    24 Юни 2024 13:28ч.

    са просто бомба в света на секса: твердая и продолжительная эрекция, силно сексуално желание, издръжливост и контрол на еякулацията, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://bitly.cx/sman

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Юни 2024 14:20ч.

    "от рециклирани материали"... е вече е модерно, много "уау"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКОРАН

    24 Юни 2024 14:58ч.

    Това ще са първите олимпийски джендърски игри. Никой нормален няма да гледа на Микрон извращенията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    24 Юни 2024 15:09ч.

    Някой да вижда принципна разлика между мултикултурализма и интернационализма? Аз виждам. Интернационализмът имаше по-човешко лице.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майка Западна Европа, като

    24 Юни 2024 15:39ч.

    е припкала по света и доила и оплождала аборигените, е редно да си прибере децата и да не мърка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    24 Юни 2024 16:12ч.

    Сламката...11:34 Дарксън странно и във Киев имат подобна пак позиционирана подобно на тая във Сф Ненька Украина — статуя на колонне на Майдане Незалежности (площадь Свободы) От тук https://forum.xnetbg.net/index.php?topic=18929.0 Явно нещичко са посвършили езотериците в България. Иначе София щеше да е като Киев днес. По темата "Черната жрица" стои на отсечено дърво, завършващо с метални нокти, стиснала златото. И за негов късмет все още никой не е седнал да си поприказва с нея. Но предвид навика на илюминатите да планират десетилетия наред, да не се тревожим. Пак ще има кърваво жертвоприношение от минимум-броят на столовете. Просто не удостоявате "орионските игри" с внимание. Гледайте французойките. Дори и да не сте "мулти" все ще има какво да видите, а при известни усилия, и да си спомняте. Пък и както казаха добрите жрици наскоро: при нас е по-евтино от на хотел;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    24 Юни 2024 16:29ч.

    "Черна и червена жрици", има във всеки ритуал на илюминатско жертвоприношение. Има написано доста по въпроса. Пропуснал съм двете точки след името на потребителя (Дарксън) от цитирания форум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еднаквостта на черните жени означава

    24 Юни 2024 17:08ч.

    депопулация на територията и заселване с навлеци и паплач иродска от далечни нехристиянски земи. За съжаление и ужас на пълнещите се гробищни паркове в България със страшна скорост. От какво умират българите, що никой не иска да каже? Ето днес на консултациите при Радев, както се грижеха за Борисов и снайперистите, заплахите срещу него, така да попитат - за причините за високата смъртност, което е ЗАПЛАХА за националната сигурност на държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако жената няма пенис...

    24 Юни 2024 17:48ч.

    ... не достатъчно мултикултурна. Веднага да и се залепи един бял такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паяшки гъзини

    24 Юни 2024 18:05ч.

    Изсере някой едно лайно и идват тълпи на талази да кажат колко е финна миризмата и какъв артистизъм се усеща в произведението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    24 Юни 2024 18:09ч.

    Аз лично предпочитам куц негър, педерас. Някакси по-мултикултурно ми се вижда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизненадан

    24 Юни 2024 18:15ч.

    Явно в т.н. скулптура са въплътени най-новите открития на най-видните афроамерикаски афроархеолози, че първите олимпийски игри са се състояли в Сахара... Преди 2-3 милиона години... Първите хоминиди са там, значи и първите олимпийски игри....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Серена Уйлямс

    25 Юни 2024 11:30ч.

    Освен ода на мултикултурализма,тази т.н. ,,олимпиада" ще бъде ода на допинга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи