Фидел Кастро: Уго Чавес беше най-добрият приятел на Куба

Фидел Кастро: Уго Чавес беше най-добрият приятел на Куба
Със смъртта на Уго Чавес Куба загуби най-добрия приятел, който е имала. Това написа бившият президент на Куба Фидел Кастро в статия, публикувана в понеделник във вестник Granma. Това е първият публичен коментар, който Кастро прави след кончината на президента на Венесуела. "Ние имахме честта да споделяме с този боливарианистки лидер едни и същи идеи за социална справедливост и за защита на експлоатираните класи", пише Кастро, който осъществи кубинската революция от 1959 г., управлява Куба в продължение на 49 години и продължава да играе задкулисна роля в определянето на нейната политика.
<p>В статията в кубинския вестник Уго Чавес е наречен защитник на бедните. "Бедните са бедни, където и да се намират по света", пише Фидел Кастро.</p> <p>Фидел Кастро и Уго Чавес поддържаха силен политически съюз, насочен към насърчаване на единството на страните от Латинска Америка и противопоставянето на американското влияние в района, посочва "Ройтерс".</p> <p>През 1991 г. Чавес помогна на Куба, която току-що беше загубила икономическата подкрепа на разпадналия се СССР. Оттогава Венесуела подпомага Куба с петрол, като в замяна получава професионални услуги предимно в сферата на медицината - във Венесуела работят много кубински лекари и медицински сестри.</p> <p>58-годишният Уго Чавес почина на 5 март 2013 г. в болница в Каракас, след като беше лекуван в Куба. Фидел Кастро пише в статията си, че е научил новината за смъртта му по мобилен телефон. "Независимо че знаехме, че състоянието му е критично, новината ни посече", пише още Кастро, който си подаде оставката преди пет години и беше сменен на ръководния пост от брат си Раул.</p>

Коментари

  • до

    12 Март 2013 1:01ч.

    Ало Гласове, поправете се. През 1991г. Чавес е все още "никой" в политиката във Венецуела. Той става президент за първи път през 1998г. Няма как през 1991г. да е оказал помощ на Куба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи