Медицински успех: Простреляното в главата 2-годишно дете е изведено от реанимацията на „Пирогов“

Медицински успех: Простреляното в главата 2-годишно дете е изведено от реанимацията на „Пирогов“

Следвайте "Гласове" в Телеграм

2-годишното дете, което беше транспортирано до „Пирогов“ с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Toва съобщиха от пресцентъра на многопрофилната болница в София.

На 13 април тази година детето беше транспортирано след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Габровски го оперира по спешност.

Пироговските неврохирурзи извадиха проектила от мозъка на детето, което спомогна състоянието му да се стабилизира по-бързо. След операцията детето беше настанено за интензивно лечение и активно наблюдение в детската реанимация на университетската спешна болница "Пирогов" в продължение на повече от 2 седмици.

Към момента 2-годишното дете е настанено в Детската неврохирургия на "Пирогов". Огнестрелното нараняване, заради което беше транспортирано, е изключително тежко. Проникващите огнестрелни наранявания са с много висок процент смъртност и спасяването на живота на такъв пациент е голям медицински успех, посочват от многопрофилната болница.

Тежкият инцидент с детето стана на 13 април по време на игра в кв. „Кулата“ във Враца. Първоначално родителите казаха, че то е паднало от столче. При преглед в болницата в града със скенер обаче се установи, че има сачма в главата.

По-късно стана ясно, че огнестрелното оръжие е било в ръцете на 11-годишно момче, роднина на малкото дете.

Дядото на децата е извадил пушката си, за да стреля по свраки. Няколко пъти е зареждал и изпразвал оръжието. След като изпратил 11-годишното дете до магазина, за да купи сладолед, отново заредил пушката и я оставил на масата. Така, когато то се прибрало, не знаело, че е заредена.

След злополучния изстрел незабавно е подаден сигнал на тел. 112 и пострадалото дете е транспортирано във врачанската болница. Там медиците бързо установяват, че раната е несъвместима с живота му и искат помощ от София.

Военен хеликоптер каца в двора на МБАЛ „Христо Ботев“, за да транспортира пострадалото дете от Враца до столицата.

Семейството на пострадалото дете е от село Галатин. Майката и бащата са 20-годишни и са били на гости на свои близки във Враца.

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • доц. Карачибук

    30 Апр 2024 17:50ч.

    Член-кор. д-р Николай Габровски е потомствен полугений. Всички негови дядовци и по бащина, и по майчина линия са били неврохирурзи. Най-старият запис, регистриращ техните чудеса, е запазен в църковния регистър на с. Дьовлен. В него свещеникът поп Ксенофибий е записал, че през 1779 г. чобан Кольо извършва чудо. Оперира в полеви условия ранена от чифутин кошута. Отваря черепа й и вади от там два проекрала, заседнали в основата на хипоталамуса. Кошутата е спасена. По-късно тя премина възстановителни процедури в устовската МЕБАЛ "д-р Братан Шукеров". Това е поразителин факт, но още по-странно е продължението на тази история. Шест месеца след операцията, извършена от чобан Кольо, кошута проговаря на български, руски и английски. Католици от фабриката за лютеница в Кричим изпращат кошутата в Одеса. Там тя учи за акушерка, а през 1876 ушива с копитата си знамето на Панагюрските въстаници. Този факт е записани дори в алманаха "Паноктикум на загадъчните неврохирургически интервенции". Потомците на член - кор. Габровси никога не са преставали да вършат чудеса. Негов прадядо участва в една чета заедно с поета Яворов. След сражение под връх Али ботуш той изважда три проектила от черепа на ранения четник Дилбер Танас. Четникът е спасен, а от оловото, добито от проектилите отливат фигурка, която по странен начин приема очертанията на Чърчил - бъдещ премиер на Великобритания. Ганчо Савов, дядо на гениалния хирург Николай Габровски също изважда проектирал. За целта той използва главата на Людмила Живкова. Както е известно през 1973 г. тя катастрофира. В нейния мерцедес се удря "Москвич", а миг преди това неговият шофьор успява да я простреля в главата. Ганчо Савов изважда проектила и по-късно го подарява на музея на революционното движение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    30 Апр 2024 22:17ч.

    Има филм за проф. Габровски. Режисьор е Росен Елезов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И да триете, помним !

    01 Май 2024 9:51ч.

    Габровски беше от КОВИДАРИТЕ. Престъпен грях до края на живота. С рекламни баданарки няма да го скриете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачковите цензури са завършили медицина !

    30 Апр 2024 18:22ч.

    Специалност хирургия. Тясна специалност неврохирургия ! Иначе няма как да си обясним, защо изтриха коментар на друг неврохирург ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи