Екоминистърът за Алепу: Предвиждан е курортен комплекс, а не подпорно съоръжение

Екоминистърът за Алепу: Предвиждан е курортен комплекс, а не подпорно съоръжение
Инвеститорът по казуса „Алепу“ е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това заяви в отговор на депутатски въпрос служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. 

 

 

„Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж“ и „Алепу бриз вилидж“, обясни екоминистърът, цитиран от БТА. 


По думите му с инвестиционното предложение се предвиждало изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. „По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата", разясни министърът.

 

Личев припомни, че е сменил директорката на РИОСВ Бургас, която е подписала това решение. Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда, посочи министърът.

 

Той уточни, че от 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса. Личев посочи, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за по казуса. „Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 г. и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът", коментира Личев.

 

Министърът каза, че ръководеното от него ведомство подкрепя становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС.

 

 

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  27 Авг 2021 15:13ч.

  Не влязат ли чиновници в затвора за този случай, а и за "сараите", значи държава няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  27 Авг 2021 16:12ч.

  Тоя министър да провери къде изтичат фекалните води на комплекса Свети Тома?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клоака за ОВОЗ

  27 Авг 2021 16:29ч.

  Всеки , който строи сам решава въпосите с тока, водата и канала с цената на огромни "стимули" за чиновниците...тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи