Чавдар Ангелов пред "Гласове": Паметникът на Шипка е символ на всички българи. Абсурдни са спекулациите, че ще бъде премахнат. Намерението на държавата е само едно - да бъде ремонтиран

Чавдар Ангелов пред "Гласове": Паметникът на Шипка е символ на всички българи. Абсурдни са спекулациите, че ще бъде премахнат. Намерението на държавата е само едно - да бъде ремонтиран

Разговори или намерения за унищожаване, увреждане, преместване, демонтиране, разглобяване или събаряне на паметника никога не е имало. Намерението на българската държавата, в лицето на Министерството на културата и Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, е само едно – Паметникът на свободата да бъде ремонтиран. И тук нека да го припомня – това е единственият паметник в България, който е изграден след решение на Учредителното народно събрание в Търново, взето на 13 април 1879 година. Три дни по-късно е приета Търновската конституция. Тоест решението за неговото издигане има в някакъв по-широк смисъл и конституционна тежест. 

През април 2020 г. три сравнително големи каменни блока – по 30 – 40 кг., рухнаха от югоизточния ъгъл на паметника и се стовариха на плочника до входа на костницата.

През май 2020 г. е поставена оградата, която сега снимат около паметника на Шипка, но която не спира достъпа до монумента. Всички, които са идвали оттогава до сега, са я виждали. Всички, които са били на официални церемонии – също. По тази причина оттогава не се поднасят цветя в костницата на паметника, защото дотам се стига през периметъра, който е ограничен. Само да уточним нещо много важно – след като паднаха камъни от фасадата през 2020 г., по указание на Инспектората за опазване на културното наследство при Министерството на културата, последвано от заповед на кмета на община Казанлък, на музея беше разпоредено да постави тази ограда, която съгласно разпорежданията на компетентните органи трябва да остане на мястото си до приключването на всички дейности, свързани с ремонта на Паметника на свободата. Държа да подчертая, че музеят плаща ежемесечно наем за тази ограда и ние имаме интерес час по-скоро да я махнем. А колкото до това дали тя възпрепятства достъпа до паметника, само ще кажа, че през изминалата 2023 г. той е посетен от близо 90 хил. души.

До 2018 г. Паметникът на свободата не беше отразен на кадастралната карта.

Изборът на място на паметника изобщо не е случаен. Защото, когато е взето решението за него, вече са били в сила разпоредбите на Берлинския договор. Българите са разделени в Княжество България и Източна Румелия, а върхът „Св. Никола“, така се случва, че се явява на границата между тях. И мотивът да е точно на този връх, не е защото е по-висок от историческия връх Шипка, където на 11 август 1877 г. се водят решителните сражения за удържане на Шипченската позиция, а защото се вижда от двете страни на Балкана. Да напомня на българите, че имат една обща задача, която Руско-турската освободителна война по една или друга причина не успя да реализира – осъществяването на националното обединение на българския народ. Така че екипът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ подхожда с изключително уважение към Паметника на свободата, съзнавайки че той е издигнат в памет на всички – българи, руснаци, украинци, беларуси или хора от друга националност, които с лична жертва, губейки живота или здравето си, са допринесли за две неща – българският народ да бъде свободен и да имаме своя национална държава.

Подготовката на предстоящия ремонт на Паметника на свободата е усилие, което продължава вече повече от осем години. В него са включени министри на културата, които са били част от различни правителства – редовни и служебни. Никой никога не е поставял под въпрос дали ремонтът на паметника трябва да се направи. И всички те, както и всички държавни институции, които имат отношение към решаването на този проблем,  инаги са искали час по-скоро той да намери своето положително решение. Това е едно целенасочено действие на българската държава и е нелепо по такъв груб и елементарен начин да се поставя под съмнение труда на толкова много институции и експерти. И най-важното – интересът е паметникът да бъде запазен.

Това казва за "Гласове" Чавдар Ангелов", директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който е посветил последните осем години от работата си на сложната организация на цялостен ремонт на Паметника на свободата на връх Шипка. В това интервю той подробно разяснява всички стъпки, многобройни и сложни процедури, които са преминати успешно, за да се стигне до финалната права. Точно тогава обаче политически партии раздухаха един напълно измислен скандал, за да стягат електората си за предстоящите избори за Европейски парламент. Според Чавдар Ангелов това може само да навреди на многогодишните усилия по цялостния и крайно наложителен ремонт на монумента, който се е превърнал в опасност за стотиците хиляди хора, които го посещават. От интервюто с него останах с впечатлението, че това е един напълно отдаден на благородна и патриотична кауза човек, който с упорит труд и компетентност е успял да направи чудеса. Ето и пълният текст на разговора ми с него.

- Да започнем с директния въпрос, защото Вие отговаряте за ремонта на Паметника на свободата на връх Шипка: има ли някакво намерение той да бъде демонтиран, да бъде ограничен достъпът на хората на 3 март или по някакъв начин паметникът да бъде увреден - аналогиите са с Паметника на Съветската армия. Кажете как стоят нещата фактически, а не така, както са представени в социалните мрежи.

- Нито в разработения и съгласуван от компетентните държавни органи проект за реставрация и консервация на Паметника на свободата, нито при подготовката на тази документация, която продължи няколко години, не е поставян такъв въпрос, освен в смисъл, че Паметникът на свободата трябва да бъде реставриран, да се стабилизира неговото състояние, да му се придаде един добър вид, който да му позволи да изпълнява своите важни общонационални функции, да бъде котвата, която държи българския народ здраво стъпил на земята. Така че разговори или намерения за унищожение, увреждане, преместване, демонтиране, разглобяване или събаряне на паметника никога не е имало. Намерението на българската държавата, в лицето на Министерството на културата и Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, е само едно – Паметникът на свободата да бъде ремонтиран.

- Това като процедура е започнало още през 2015 г.?

- Точно така! През 2015 г., няколко месеца, след като поех ръководството на музея и се запознах с работата, стана ясно, че един от основните проблеми, с който трябва да се справим, е подобряването на състоянието на монумента. Тъй като съм историк по образование, поисках от Министерството на културата да разпореди извършването на проверка, която да установи актуалното му състояние и да посочи необходимите мерки за неговото опазване. Резултатите от проверката бяха обобщени в Констативен протокол на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерството на културата, с който на музея беше указано да инициира издаването на акт за държавна собственост на монумента, какъвто към онзи момент нямаше, да извърши цялостно проучване на неговото състояние и да изработи проект за реставрация и консервация на паметника и околното му пространство.

Естествено, в следващите две години започнахме с изпълнението на по-леките задачи. Бяха разработени, съгласувани и изпълнение проекти, с които паметникът беше оборудван със система за видео-наблюдение и пожароизвестителна инсталация. Целенасочените действия по изготвянето на цялостен проект за реставрация и консервация започнаха едва в края на 2017 г., когато беше извършено пълно геодезично заснемане на поземления имот, в който се намира Паметникът на свободата, и в началото на 2018 г. той беше отразен на кадастралната карта.

- Дотогава не е присъствал на кадастралната карта?

- Точно така. С издадената скица поискахме от областния управител на област Стара Загора да състави акт за държавна собственост на монумента, който беше издаден на 12 февруари 2018 г. Въз основа на това, няколко седмици по-късно, разпоредих на счетоводството на музея да заприходи паметника като актив на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, което позволи той да бъде застрахован.

- Доколкото разбирам, преди да станете директор на този музей почти нищо около този паметник не е било уредено. Дори този ремонт и неговото пълно узаконяване е ваша лична кауза?

- Това е мое професионално задължение.

- И всъщност преди 2018 г. не е било възможно да се прави нищо с паметника?

- Да, точно така. В момента, в който се сдобихме с акта за държавна собственост, започна работата по изработването на технически паспорт на Паметника на свободата, който беше готов в началото на 2019 г. и регистриран в община Казанлък. В края на същата година беше възложено изготвянето на предварително проучване и задание за проектиране на цялостна реставрация и консервация на монумента. То беше съгласувано от Министерството на културата в началото на 2020 г., с което вече бяхме готови да възложим изработването на самия проект за ремонт. Тогава, три седмици след обявеното извънредно положение в страната, три сравнително големи каменни блока – по 30 – 40 кг., рухнаха от югоизточния ъгъл на паметника и се стовариха на плочника до входа на костницата. Това провокира един много важен въпрос – колко подобни потенциално опасни участъци има по фасадите на Паметника на свободата? Той е висок 31 метра и ние нямаше как да преценим това с невъоръжено око. Веднага след този инцидент сезирах Министерството на културата. Назначената проверка препотвърди заключенията от края на 2015 г., че изработването на проекта за реставрация и консервация е безалтернативно. Взе се решение това да се направи след пълно обследване на фасадите на монумента и на неговата конструкция. За целта в края на 2020 година беше обявена обществена поръчка. В средата на февруари 2021 г. договорът с избрания изпълнител беше сключен, а работата започна да се извършва през лятото същата година. На база на получените от конструктивното обследване резултати се изработиха идеен и работен проект за реставрация и консервация на паметника, които бяха съгласувани от Министерството на културата, съответно през февруари и септември 2022 година.

В изпълнение на законоустановения ред през лятото на 2022 година музеят сключи договор с външен консултант, който да изготви комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти с основните изисквания за строежите по смисъла на Закона за устройство на територията, Закона за културното наследство и подзаконовите нормативни актове по прилагането им на проекта за консервация и реставрация на Паметника на свободата с основните изисквания на строежите. Въпросният доклад ми беше предоставен през ноември 2022 година. Заключението на експертите бяха, че представената проектна документация отговаря на действащата техническа нормативна уредба, поради което предлагат на Главния архитект на община Казанлък да одобри Работния инвестиционен проект и да издаде Разрешение за строеж за обекта.

Късното приема на държавния бюджет през 2022 година и 2023 година оказа влияние и върху подготовката на предстоящия ремонт на Паметника на свободата. Независимо от това, в края на юли 2023 година музеят възложи на външни консултанти да изработят техническа спецификация и документациите за самите обществени поръчки. Поръчките са две – едната е за възлагане на строително-монтажни работи, а другата е за определяне на лицето, което ще осъществява независимия строителния надзор по време на самия ремонт. На 8 август 2023 година в община Казанлък беше депозирано заявление за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти, по които се издава разрешение за строеж. То ми беше връчено на 30 октомври 2023 година, а до края на ноември бяха подготвени документите за самите обществени поръчки. Тогава имах среща с ръководството на Министерството на културата, на която бяха коментирани въпросите за обявяването на двете обществени поръчки и осигуряването на необходимото финансиране. Държа да отбележа, че през месец май миналата година този въпрос за пръв път беше коментиран с екипа на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Тогава принципно се прие, че най-правилният вариант за финансиране на предстоящите дейности е това да стане от държавния бюджет с постановление на Министерския съвет. Този вариант беше приет и от сегашния министър на културата, с уговорката, че ще обявим двете обществени поръчки по реда на чл. 114 от Закона за обществените поръчки, т. е. под условие при осигурено финансиране, т. като то може да се осигури от страна на държавата едва при сключен договор с изпълнител. И така стигнахме до декември 2023 година, когато двете обществени поръчки бяха обявени.

- Тоест ясно се вижда, че няма умисъл това да съвпадне с демонтажа на Паметника на съветската армия, с махането на бюста на Граф Игнатиев от вандали във Варна и прочее?

- Категорично! Тук искам дебело да подчертая, че подготовката на предстоящия ремонт на Паметника на свободата е едно усилие, което продължава вече повече от осем години. В него са включени министри на културата, които са били част от различни правителства – редовни и служебни. Никой никога не е поставял под въпрос дали ремонтът на паметника трябва да се направи. И всички те, както и всички държавни институции, имащи отношение към решаването на този проблем,  винаги са искали час по-скоро той да намери своето положително решение. Това е едно целенасочено действие на българската държава и е нелепо по такъв груб и елементарен начин да се поставя под съмнение труда на толкова много институции и експерти. И най-важно – интересът е паметникът да бъде съхранен.

- Появи се снимка с ограда около паметника, заради която се събраха спекулации, че имате други намерения.

- Да, през май 2020 година е поставена ограда около него, която обаче не спира достъпа до монумента. Всички, които са идвали от тогава до сега, са я виждали. Всички, които са били на официални церемонии – също. По тази причина от тогава не се поднасят цветя в костницата на паметника, защото до там се стига през периметъра, който е ограничен. Само да уточним нещо много важно – след като паднаха камъни от фасадата през 2020 година, по указание на Инспектората за опазване на културното наследство при Министерството на културата, последвано от заповед на кмета на община Казанлък, на музея беше разпоредено да постави тази ограда, която съгласно разпорежданията на компетентните органи трябва да остане на мястото си до  приключването на всички дейности, свързани с ремонта на Паметника на свободата. Държа да подчертая, че музеят плаща ежемесечно наем за тази ограда и ние имаме интерес час по-скоро да я махнем. А колкото до това дали тя възпрепятства достъпа до паметника, само ще кажа, че през изминалата 2023 година той е посетен от близо 90 000 души.

Причината досега да не предприемаме частични ремонтни дейности било то и на интериора е, че за всеки конкретен случай трябва да направим проект, който на свой ред да бъде съгласуван от установения ред. Взе се решение това да бъде изготвен един цялостен проект. Това е замисълът. Така че нашите действия нямат нищо общо с актуалните събития около други монументи и това, което мен ме притеснява, е, че спекулациите по темата дори могат да застрашат реализирането на ремонта. В тази връзка, искам да кажа, че никой никога няма да възпрепятства и провеждането на церемониите по случай националния празник и годишнините от Шипченската епопея, които ще се извършват в условията на ремонтиращия се паметник.

Защо сега обявяваме процедурата, някой ще пита? Нашият музей се намира на средна надморска височина около 1350 метра и това определя изцяло нашия ритъм и график на работа. Тоест навън можем да работим в летните месеци, а административната работа гледаме да я вършим през есенно-зимния сезон. Защото, ако ремонтът не започне това лято, ще трябва да го отложим за следващото. Когато казваме, че ремонтът ще се извърши до три години, имаме предвид до три летни сезона. Ние искаме да осигурим достатъчно време на изпълнителя, за да може да извърши качествено дейностите, включени в проекта. Не трябва да се подценява и още нещо – вятърът. Над определени нива на неговата скорост е опасно да се работи. Това никой не би могъл да предположи как ще бъде. Може да се случат три хубави безветрени горещи лета, които няма да са добре за българското земеделие, но ще са добре за нас. Но може да се случи и ветровито лято. Но музеят продължава да работи. Ние си имаме изследователска работа, организираме изложби, грижим се за поддръжката на пространствата около останалите паметници в района на върховете Шипка и Бузлуджа.

Просто всеки, който ни посети, ще вижда един ремонтиращ се паметник, а тези събития ще ги правим не на 10, а примерно на 150 метра от него, на безопасно разстояние. На няколко десетки метри от Паметника на свободата се намират Малката батарея, прословутият окоп, в който опълченецът Леон Курдов връща по посока на противника падналата в краката му турската граната. На 300 метра оттам се намира Стоманената батарея, Големият руски паметник, построен със средства, дарени лично от император Александър II, Голямото руско гробище, паметници на много други руски полкове и опълченски дружини. Места, където бихме могли също да отдадем почит и признателност на всички офицери и войници от руската армия и български опълченци, защитавали Шипченския проход през лятото и зимата на 1877 година. Въпросът е на желание и на организация. В тази връзка на 8 януари тази година се проведе първата работна среща с областния управител на област Габрово, който от 2011 година е домакин на Националното честване на Шипченската епопея, на която се коментира организацията на събитието през тази година. На 17 януари ще се проведе такава среща и при кмета на Казанлък по повод организацията на 3 март. И всички коментари, които се правят, че някой ще затваря едва ли не достъпа до планината, не отговарят на истината. Крайната задача просто е да се погрижим за един от най-емблематичните български паметници, който олицетворява представата на поколения българи за независима и свободна българска държава.

- Той е построен през 1934 година. Откога не е ремонтиран?

- Основният камък е положен 1922 година. Строителните дейности се извършват в периода 1926 – 1930 година, но по някакви причини едва четири години по-късно държавата решава паметникът да бъде официално осветен и открит. Буквално няколко дни преди това назначената от тогавашния министър на войната генерал Пенчо Златев приемателна комисия приеме обекта с редица забележки. Основният проблем са тежките метеорологични условия в района на превала на Шипченския проход. През 50-те години вече се правят големи интервенции от народната власт, с известни промени в самия интериор на паметника. Положен е саркофагът, в който се съхраняват костите на 317 от бранители на Шипченския проход. Там е и тази прочута скулптура на българския опълченец и руския войник, която се намира до саркофага. През 70-те години е разработен последният цялостен проект за реставрация и консервация, който е извършен през 80-те. И от 40 години такава намеса, каквато държава организира в момента, не е правена. Поставят ни и друг въпрос – как така е построен за четири сезона, а ние ще го ремонтираме за три? Макар че е казано до три години, което означава, че може и в по-кратък срок да е готов. Онзи ден бях в Стара Загора, там Драматичният театър има мащабен ремонт, който е разчетен за две години, но там можеш да работиш целогодишно. При нас това не е така.

- А като има ремонт, какво ще се случи с експозицията вътре? Ще има ли обновяване?

- Проблемът с нея в момента е, че проникващата влага оказва влияние върху експонатите. Тук има един интересен момент. Когато паметникът е проектиран, неговите създатели не са мислили, че той ще бъде използван като сграда. Първият проект за временна електрическа инсталация е направен чак 1947 година. Но така или иначе в момента в него е представена нашата постоянна експозиция. По проект паметникът в момента има отопление, но експертите приеха, че след ремонта монументът трябва да стане неотопляем. Тоест каквато е температурата навън, такава трябва да бъде е и вътре. Това обаче може да повлияе отрицателно на състоянието на движимите културни ценности, затова на всеки етаж ще бъдат поставени климатизирани витрини, както се прави в цял свят. Работата по новия тематико-експозиционен план ще бъде завършена до края на предвидените ремонтни дейности. Тоест няма опасност да няма експозиция.

- Накрая, какво лично за Вас е този паметник? Виждам, че Вие сте много лично ангажиран с него.

Аз съм роден в Казанлък. За мен от дете Паметникът на свободата винаги е бил част от живота ми. Той е се извисява над всички нас. И в началото на интервюто ни Ви казах, че го възприемам, като една котва, която държи българите здраво стъпили на тази земя, но той е и като един фар – показва ни правилната посока. В този смисъл, освен чисто професионалните си ангажименти към паметника, няма как да не питая уважение и страхопочитание към него. Още повече, че за мен самия поводът, по който е издигнат, е изключително значим и важен за историята на българския народ. И тук нека да го припомня – това е единственият паметник в България, който е изграден след решение на Учредителното народно събрание в Търново, взето на 13 април 1879 година. Три дни по-късно е приета Търновската конституция. Тоест решението за неговото издигане има в някакъв смисъл и конституционна тежест.

- Той е един от първите актове на Третата българска свободна държава.

- Да, и изборът на място изобщо не е случаен. Защото, когато е взето решението, вече са били в сила разпоредбите на Берлинския договор. Българите са разделени в Княжество България и Източна Румелия, а върхът „Св. Никола“, така се случва, че се явява на границата. И мотивът да е точно на този връх, не е защото е по-висок от историческия връх Шипка, където на 11 август 1877 година се водят решителните сражения за удържане та Шипченската позиция, а защото се вижда от двете страни на Балкана. Да напомня на българите, че имат една обща задача, която Руско-турската Освободителна война по една или друга причина не успя да реализира – осъществяването на националното обединение на българския народ. Така че екипът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ подхожда с изключително уважение към Паметника на свободата, съзнавайки че той е издигнат в памет на всички – българи, руси, украинци, беларуси или хора от друга националност, които с лична жертва, губейки живота или здравето си, са допринесли за две неща – българският народ да бъде свободен и да имаме своя национална държава.

 

 

Коментари

  • ?????

    12 Яну 2024 20:27ч.

    Вярвам. Но да попитам защо все пак точно сега след като нарязаха ПСА с флекс, внесоха предложение за махането на Альоша, бутнаха бюста на граф Игнатиев във Варна. И въпреки съдебните решения няма обвиняеми. Пак да кажа вярвам му на Чавдар Ангелов, но не вярвам че момента е избран случайно. Точно обратното е. Специално го избраха. От друга страна го разбирам че сега му дават кинти, които може и да не му ги дадат след това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор Дачков

    12 Яну 2024 20:33ч.

    Прочетете интервюто. Има точно такъв въпрос и съвсем убедителен и аргументиран отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Simeonow

    12 Яну 2024 21:19ч.

    Дачков, три пъти прочетох интервюто, но ЗА АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ–НИ ДУМА, НИ ВОПЪЛ, НИ СТОН......изобщо масирано се включвате в жалката масовка на борба с руските паметници - и не се оитвайте да блябосвате-има един циничен виц дето бият тъпана, че булката е "чесна", а този дето вече е "бил" с нея вика: Е, сега на тъпана ли да вярвам или на "оная" си работа!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 21:38ч.

    Може би ще ме нападнат, но не ви вярвам. След флекса в София. И съм прав. Да доказват мръсниците че не са мръсници. А просто нещо рязали. Кой ли ще им повярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глашатай

    13 Яну 2024 10:33ч.

    Целта на това интервю е да се провалят (доколкото е възможно) организираните масови мероприятия на Шипка във връзка с националния ни празник. Службите знаят защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо ли

    12 Яну 2024 20:33ч.

    не ви вярвам?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    12 Яну 2024 21:25ч.

    Гответе си оръжие...За първите 48 часа, докато се разбият складовете за автомати и картечниците.Пиша го съвсем сериозно.Стара пушка, пищови, ловна пушка, стара сабя, самурайски меч, бухалка с набити пирони...Най лесно е с бухалките, ловни ножове и сатъри.Ако някой мисли че се "бъзикам" е на грешен път.Учил съм и съм практикувал в процеса на дейността си и подривно дело.Търсете как в Виетнам са водили борба с сатанистите едно време. Има го в ютуб.Търсете.Никоя информация не е излишна. Понеже едно време коментираха "атентатът" срещу Гешев, се смях с глас...Да бяха извикали мен (или колеги) .....Атентат-смешници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е език на омразата

    13 Яну 2024 4:43ч.

    отивам да сезирам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярваме на Чавдар Ангелов, НО НЕ ВЯРВАМЕ на сглобката и посолството й!!

    12 Яну 2024 21:28ч.

    Какво не е ясно за г-н Ч.Ангелов, че е тъй учуден на реакцията на българите, които сме категорично против ремонт на Паметника Шипка точно тази година?! КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ДА ОТЛОЖИМ РЕМОНТА С НЯКОЛКО МЕСЕЦА, до догодина 2025 г. по това време, след като вече са избрали новия президент на САЩ! ... за да отпадне приоритета на посланик Мъртън пред Сената , ето този:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посланика на САЩ пред Сената: Работим с ЕК, как България да скъса тези отношения с Русия!

    12 Яну 2024 21:37ч.

    30.11.2022 г. Сенатът попита бъдещия посланик на САЩ в България как ще намали зависимостта от руския петрол? ... Кандидатът за посланик Кенет Мъртън започна отговора си с уточнението, че не е експерт по тази сложна тема, но говори за сътрудничеството между САЩ и България за НАМАЛЯВАНЕ на "тази историческа обвързаност (с Русия), която в сегашните условия е проблем". .......... "Работим с другите ни европейски партньори и ЕК, за механизми и инструменти, които да бъдат предоставени на България, за да скъса тези отношения (с Русия)", каза Мъртън. .... https://www.svobodnaevropa.bg/a/32155258.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прочетох го

    13 Яну 2024 7:48ч.

    Браво за линка. И еуглените от свободна европа даже не се усещат каква точно гадост са публикували и то точно на фона на грозната физиомутра на колонизатора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 21:29ч.

    Г-н Дачков защо ми махнахте въпроса към г-н Ангелов за Свободна Европа и Аз съм българче. Там е границата/водораздела след която бих му повярвал. Може би не само аз. Дайте му шанс да отговори. Ако иска все пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паметнкът Шипка ще издържи още няколко месеца без ремонт, докато изберат новия президент на САЩ!

    12 Яну 2024 21:44ч.

    Понеже сегашния е поставил задача на чуждата държава България да скъса отношения с братската държава Русия, която е правила само добрини на България, направи я ИНДУСТРИАЛНА държава, суверенна, енергийно независима основен производител на електроенергия на Балканите, достойна България. Русия не взе нито златото, нито земята на България. За разлика от САЩ, които ДЕИНДУСТРИАЛИЗИРАХА България и я превърнаха във васална, енергийно зависима от милостта на чужди държави, унизена България, и не спират с тормоза над българите с измислени платени провокации от историята ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Април 2023 г. Новият посланик на САЩ поздрави София за откъсването от газовата зависимост от Русия

    12 Яну 2024 21:50ч.

    Три месеца по-късно след изслушването пред Сената, пак в "Свободна Европа".... : "Впечатляващ обрат". Новият посланик на САЩ поздрави София за откъсването от газовата зависимост от Русия. Ако България продължи да работи в посока разнообразяване на доставчиците на природен газ, скоро „може да договаря НУЛА МОЛЕКУЛИ“ газ от Русия. Това заяви новоназначеният посланик на САЩ в България Кенет Мертен по време на бизнес-закуска с членовете на Американската търговска камара в страната в четвъртък. ... ttps://www.svobodnaevropa.bg/a/32381863.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нахални стратегически интереси от 10 000 км?

    12 Яну 2024 21:52ч.

    Всичко ни взеха, на маймуни ни направиха, има ли нормален българин, който да вярва в добрите им намерения, след подобна груба намеса във вътрешните ни работи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В робство сме и правят каквото пожелаят

    12 Яну 2024 21:53ч.

    Ако решат и всеобщ сюнет за седмица ще ни стъкмят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не им вярвам

    12 Яну 2024 22:14ч.

    Нямам вяра на управляваите страната талибани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Речта на Радев на Трети март 2020 г.

    12 Яну 2024 22:19ч.

    Част от речта на Радев пред Паметника на свободата на Трети март 2020 г., след която през април 2020 г. падат трите големи каменни блока: "... През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“.... " И вероятно е чиста случайност, че кмет на Казанлък от 2011 г. е видната гербаджийка Галина Стоянова, затова зад случилото през април 2020 г. с трите каменни блока, продължавам да виждам дългата ръка на мутрата Бойко, начело на ОПГ "ГЕРБ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 22:51ч.

    И след това ни натресе Кики и Асен. Помним как Байдън на триморското мероприятие в София поздрави президента Радев и световно неизвестния продавач на изсушено кисело мляко Кирил Петков. Който след това се оказа и лъжец и нарушител на Конституцията. А пък Радев ни разправяше че се гордее с такива министри. И Корнелия му стана вицепремиер. Гордейте се господа и госпожи. Ние диванните експерти още тогава ви описахме как ще е. Май е време да ви сменяме всичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    12 Яну 2024 22:25ч.

    И този директор като Радев. На върха се били българи, руснаци, белоруси, украинци и други. Що не изреди и другите, сигурно още около 50 народности в руската армия. Сякаш някакви славяни ей така, случайно се събрали да се бият и умират на този връх. И ни дума за Русия, за руската императорска армия на Царя-Освободител. Какво да очакваш от чеверме-патриот на Каракачанката. Умишлено бавят реставрацията, умишлено отлагат във времето, умишлено го повреждат, умишлено са задали три години за ремонт, хората цели градове строят от нищото за толкова време. Технически паспорт имал, на кадастъра го нанесли. Как ли е оцелял толкова години без паспорт и кадастър, горкият паметник. Всичко руско им боде очите, как им се искаше всичко да се върне къде април 1876 и Русия да не се бе намесвала и още да се гърчим под властта на падишаха. Като кюрдите. И как манипулира, че Руско-турската война не осъществила националното ни обединение, удобно премълчавайки английската ексадра в Дарданелите, ултиматумите на Франция и Аввстро-унгария, Берлинския конгрес. Руснаците ни поставиха отново на картата, изградиха ни държавата, създадоха Санстефанския идеал. Всичко друго си опропастихме самите ние. И сега продължаваме със съдействието на подобни "загрижени" чиновници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Руско-турската война не осъществила националното ни обединение" ли? Ами защо не дойдоха войските на другите империи Великобритания, Австро-унгария, САЩ ... да ни освободят?!

    12 Яну 2024 23:00ч.

    От Априлското въстание 1876 г. до началото на войната април 1877 г. има една година време, къде бяха Западно-европейските империи да дойдат и да прогонят Османската империя от Европейския континент?! Питаме защо, г-н Чавдар Ангелов, за да постигнем национално обединение под патронажа на сър Бенджамин Дизраели, 1-ви граф на Бийкънсфийлд?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 23:01ч.

    Това го пропуснах. "На върха се били българи, руснаци, белоруси, украинци и други." Как да се изкажа по-меко? Дайте и другите които по собствено желание са отишли на Шипка. А си мислех че човекът е свясен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йоще миг - ще падне заветният хълм. Изведнъж Радецки пристигна със гръм!

    12 Яну 2024 23:04ч.

    И днес йощ Балканът, щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек - от урва на урва и от век на век! Амин! България и Русия винаги ще бъдат ЗАЕДНО! И това не зависи от никой, нито от власт, нито обществен строй, нито от нищо... защото така е дадено от Бога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 23:19ч.

    Аз мога да подскажа. Там са били марийци, чуваши, башкири, татари, арменци, казахи, осетини, мордва, якути, буряти, удмурти, тувинци, калмики, грузинци, ногайци, корейци, евреи, алтайци, хакаси, коми, ненци, евенки, карели, ханти, чукчи, манси, гагаузи, абхази, асирийци, помори, уйгури. Сигурно съм забравил нещо, но г-н Ангелов като нищо ще припомни кой украински фронт е защитил Шипка. Съжалявам че поредният нормален професионалист се сгъна под сглобката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    12 Яну 2024 23:21ч.

    Иван Вазов: "Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас – никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    12 Яну 2024 23:36ч.

    Как да повярвам, че сглобката, която искаше да премахне Трети март, няма задни мисли за паметника на Шипка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига с тия савецки русофобски ръждиви паметници бе комунета

    12 Яну 2024 23:54ч.

    шипки мипки альоши рушвайте ги по-бърже и се интегрирайте в свободния демократичен свят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо доктор

    13 Яну 2024 4:50ч.

    санитарите пак играят карти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Демократичният" им свят с концлагери за инакомислещи

    13 Яну 2024 7:19ч.

    , крадци на Ф-ки и реактори, разделени с расистки шенгени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжат

    13 Яну 2024 7:37ч.

    Лъжат и тогава, когато казват истината. Така става, когато отвратят хората до там, че да не им вярват и на една дума, и на една буква. Ей с това трябва да живеят и колкото и да са дебелокожи тъпаци, с толкова много презрение трудно се живее!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия, която е правила само добрини на България

    13 Яну 2024 8:52ч.

    да бе, да

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    13 Яну 2024 9:25ч.

    Само добрини не е правила, но е свършила поне две неща за клетата ни родина. Първо ни е подарила държава след 500г. и второ не остави англосаксите да ни разпарчатосат след ВСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йас

    13 Яну 2024 9:36ч.

    Дачков, твоят приятел Карбовски отпочна целият ажиотаж с "Паметника на свободата" преди около седмица в един от епизодите на подкаста си. Вината на Костадинов е, че се пусна по най-лесната писта и реши да прави политически капитал от историята. Но в контекста на това, което се случва с паметниците в милата ни татковина в последно време, няма нищо чудно, че хората настръхнаха така за Шипка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    13 Яну 2024 10:06ч.

    Паметникът на Шипка категорично не бива да бъде ремонтиран! Нека си стои и меланхолично да се руинира! Днешните българи не са достойни да го докосват. Той ще издържи достатъчно дълго. Дедите ни здраво са го направили. Дюлгерите на Пеньо Атанасов - Бомбето са го градили в свирепи бури и ветрове. Нека си стои и пребъде този великолепен каменен символ, символизиращ най-вече самия себе си. Кому е посветен и защо - това неблагодарното българско племе ако помни, скоро ще забрави. Паметникът е красив , величав и най-важното е, че си самодостатъчен. Съдбата го е орисала да бъде такъв. Един исполин, един горд каменен чобанин, заобиколен от пасящите по околните хълмове стада от каменни овчици. Ще издържи поне докато България я има. Ако го ремонтират ще се срине много по-рано. Проклятието над нова България вече действа! Каквото и да докоснем, то се разпада. Така и трябва - казано е, род прихожда, род захожда! Звучи вече тръбният сигнал за обратния ход. А на приказките на Чавдар Ангелов никаква вяра нямам! Физиономията му издава, че е от племето на чиновническия планктон. Сив, ошмулен послушко от извратеното министерство на куртурата. Увредил ума с изучаване на опасни за човешката психика наредби, постановления, указания и друга подобна книжнина, по-жестока дори от инквизиторите на Торквемада. Предполагам, че основното умение на Ангелов е "да движи проекти", драпайки си топките и звучно пърдейки. Девет години племето на чиновниците-буквояди не могат да намерят пари да ремонт на паметника на Свободата! А в същото време МК финансира драг-бинго шоу! Не ми се пише повече - псува ми се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    14 Яну 2024 13:17ч.

    +++++++++ както винаги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    13 Яну 2024 10:22ч.

    Ако някой ви бе казал, след "героичния" юмрук на Радев, че след няма и две години на власт ще бъдат заедно ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС, щяхте да го помислите за спекулации, нали? Ако някой ви бе казал, че България ще затрие всичко работещо и носещо доход в икономиката и енергетиката, само защото е руско, щяха да бъдат спекулации, нали? Че на власт ще бъдат чужди служители и агенти, опитващи да ни вкарат в голямата патаклама. Че буквално ще сменят Конституцията, ще разсипят държавност, памет и която сфера от обществения живот се сетите - ама това са спекулации, нали. Е, всичко това се случва пред очите ви. Затова на тази антибългарска власт и всеки чиновник, който я защитава - вяра нула, зиро, нихт. Вие на това, което се случва ли вярвате или на това, което ви казват, че ще се случва или няма да се случва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не народ, а мърша

    13 Яну 2024 19:24ч.

    Всеки народ заслужава съдбата си. Отнася се и за мършите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    14 Яну 2024 0:02ч.

    в протестите участваха млади хора, които се върнаха в България по време на ковида, ДБ организира само един протест пред МВР, на който се събраха десетина души, петков е участвал 9 години в протести и никой не го знаеше, президентът го изстреля като ракета носител, а той реши да се бори точно срещу служебните правителства, от които се наложи в българската политика, и той, и василев, и денков

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    13 Яну 2024 12:02ч.

    Може и това да се случи! Обаче приносът за това ще и на Коци ПеПейкин - ЕВРОПейкин! Несъмнен при това. Същата работа като в София на балотажа. Абсолютен БОКЛУК от класа! И предател естествено. Що се отнася до този шипченски кадър на Каракачанката, то "кадрите" на Каракачанката си ги знаем. Предполагам че е искрен, но над него има шапка. Така че, нищо не е изключено. А Каракачанов допусна голяма грешка с Борисов! Борисов е проклятието на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    13 Яну 2024 17:27ч.

    Малко ми стана смешно като стигнах до хвалбата за попълването на кадастралната карта с паметника. Тази процедура не трае технически повече от няколко дни. Отиват геодезисти и заснемат паметника. Следващите ден-два правят проект за попълване на КК и го внасят в СГКК, където началника издава удостоверение и после Заповед за нанасянето на паметника в КК. Да не говорим, че тук става въпрос за публична държавна собственост и цялата процедура може да е още по кратка. Другото което ме накара да се засмея е твърдението(по скоро урещанието), че нямало намерение за увреждане, демонтиране(?),унищожаване или събаряне. Ха, оставаше и да има! Какво обаче означават думите "да му предадем добър вид", т.е. да го видоизменят и променят ли? (Което е абсолютно недопустимо)После, как ще стане тази реставрация? НИНК нЯщо мъцнал ли е по въпроса. Колко време ще продължи този ремонт? После другото нещо за което ме напуши- за това, че достъп имало. При извършване на СМР или на реставрационни работи достъпът задължително се ограничава. За ко.ко време, никой не знае. И най-важното, кой ще осъществява контрол върху т.нар. ремонт и как? Някой бластен управител или чиновник от МРРБ и на МК , който е назначен от ППДБГЕРБДПС ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По всичко изглежда

    13 Яну 2024 19:19ч.

    Че усилията на Ангелов, ще бъдат използвани за прикритие на планове с други цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    14 Яну 2024 0:07ч.

    посегнаха и на Шипка, скоро ще тръгнат по домовете да изземват "Под игото" и да го горят по площадите под звуците на зурли и одобрителните викове на българските кириякстефчовци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туткава държава

    14 Яну 2024 2:14ч.

    За 4 години го построили, но още 4 се туткали да го открият и осветят. Сега 8 години се туткат да го ремонтират. Какво сте се запритеснявали, че можело да го съборят, то с това българско темпо на туткане, той и сам да се напъне - не може да падне. Все ще се намери някой бюрократ да му изсъска: “А документация за разпадане издали ли са ти, че си ни се заразпадал тука, а? Ама Шипка бил, паметник- светиня бил! Аре марш на гишето да ти издадат първо указания за разпадане! После да пуснеш процедура за обществена поръчка по демонтажа, на конкурс! И само лицензирани сеирджии да каниш!”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гузен и уплашен вид има този чиновник Ангелов

    14 Яну 2024 4:15ч.

    На държавни вредители само наивниците имат вяра. А този има и промито съзнание от враждебниците на България. Затова и акълът не му стига, за да разбере състоялата се вече история. Твърди, че Руско-турската Освободителна война не била осъществила националното обединение на българския народ. Не бе, г-н български чиновник и слуга на българските враждебници! Руско-турската Освободителна война осъществи националното обединение на българския народ в Обединената Сан-Стефанска България, с излаз да две морета, с площ от 170 хиляди кв. километра, включваща и Западна Румелия (Македония), която граф Игнатиев по Божията воля и по царската заповед на Цар Освободител Александър II създаде на 03.03.1878 г., в Сан Стефано до Истанбул, със своя подпис на победилата Руска империя и с подписа на османския външен министър на победената Османската империя, по Божията воля и заповед на победения султан. От 03.03.1878 г. до Берлинския договор от 13.07.1878 г.българите са обединен народ с временна руска власт. С позорния българофобски и русофобски Берлински мирен договор, от 13.07.1878 г., диктуван под заплахата от нова Кримска война на Британската, Австроунгарската, Френската и Османската империи срещу нашата освободителка Русия, българският народ е разделен на пет части във васалното на султана Княжество България; в автономната османска област Източна Румелия; в оставената отново под робство Западна Румелия (Македония); в българското Поморавие дадено на Сърбия (за да сме разделени християни и да се мразим); и в част от Северна Добруджа, дадена на Румъния (за да сме разделени с румънците и да се мразим). Така е реализиран барутният погреб на Балканите от френци, немци (австрийски), англичани - нашите враждебници, дружни с нашите тирани (турците), с нашите изедници. От барутния погреб на Балканите избухва ПСВ, а ВСВ е продължение на ПСВ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доня Корлеона не се появи вчера на КОЗЯК 15

    14 Яну 2024 12:38ч.

    Доня Корлеона не се появи вчера на КОЗЯК 15 СЪБРАХА СЕ! ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПАМЕТНИКА НА US УБИЙЦИТЕ НА ЖЕНИ И ДЕЦА | МЕРТЕН МАХНИ ПАМЕТНИКА https://www.youtube.com/watch?v=yjpVjCbwSkg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи