ARD: Робите, от които изкуственият интелект има нужда. Истинските жертви на дигиталния колониализъм

ARD: Робите, от които изкуственият интелект има нужда. Истинските жертви на дигиталния колониализъм

Мари-Кристин Бьозе, ARD. Материалът е преведен в "Дойче веле"

14-часов работен ден с минимално заплащане - така изглежда делникът на тези, които захранват изкуствения интелект. Те са в Колумбия, Кения или Венецуела и са истински жертви на т.нар. "дигитален колониализъм".

Работният ден на Оскарина Фуентес от Колумбия често продължава по 14 часа или дори повече. Задачата, която тя изпълнява от миниатюрната си стаичка близо до Меделин, е да захранва с информация приложения за изкуствен интелект. 33-годишната Оскарина не знае за кого точно работи - тя получава поръчките си чрез платформа, използвана от технологични компании от цял свят за събирането на данни, разказва АРД.

За Оскарина  денят е добър - на екрана на компютъра ѝ постоянно се появяват нови задачи. "Какво може да се прави около Прага?", пита системата. Едновременно изскачат два прозореца с различни отговори, от които Оскарина трябва да избере по-правилния, да го маркира, след което да го изпрати на системата.

В друг случай тя трябва да прецени кой от два текста е по-разбираем. Или пък учи приложението дали определени изображения са подходящи за деца или дали съдържанието им не свързано с насилие или секс. С всеки клик на Оскарина изкуственият интелект учи нещо ново - например какво е расистко или обидно. Заплащането е в долари за всяка отделна задача. "Някои задачи са сложни. Понякога едно и също нещо трябва да се прави многократно. За подобни прости задачи се получават само по един или два цента", обяснява жената пред германската обществено-правна медия.

Черноработниците получават минимално заплащане

Оскарина печели по около 300 долара на месец - малко над минималната работна заплата в Колумбия. Няма договор и трябва сама да плаща здравните си осигуровки. А ако в определен ден не получи задачи, не взима и пари. Битието на Оскарина рязко се различава от бляскавия свят на Силициевата долина, където се раждат много от идеите за приложенията на изкуствения интелект: автономни коли, чатботове и дронове за доставки.

Изкуственият интелект би останал относително безполезен без милионите черноработници по цял свят, които изследват, коментират и оценяват данните и учат машината да възприема контекста, казва пред АРД експертката по високите технологии Милагрос Мичели. И тъкмо тук започва проблемът, пише германската обществено-правна медия: големите богати концерни ангажират за тази работа хора в държави с ниско заплащане като Кения, Индия, Венецуела и Колумбия.

Както обяснява Мичели: "Компаниите правят това съзнателно, а и целенасочено подбират за работа самотни майки или хора с увреждания." Това има и положителна страна, тъй като се създават възможности за работа на хората, чиито шансове не са много големи. Но всъщност компаниите експлоатират нископлатените си работници. "На много от тях им се плаща за задача, а не за час и те не знаят колко струва времето им и дали ще спечелят достатъчно, за да оцелеят", отбелязва експертката пред АРД.

Има ли вероятност за промяна?

Това важи и за Оскарина, посочва германската обществено-правна медия. Колумбийката е следвала, но не е могла да си намери работа като инженер. По здравословни причини ѝ е по-удобно да работи от вкъщи, а и няма кой знае какви други шансове. Налага ѝ се да дели апартамента с баба си, майка си и двамата си чичовци. "Мечтая да живея сама, но не мога да си го позволя", казва Оскарина.

Вероятност ситуацията да се промени няма, тъй като разпръснатите по света работници на големите компании няма как да се организират. А ако един от тях откаже дадена задача, ще я поеме друг, независимо къде се намира. Ричард Матенге, който е бил служител в Кения на компанията "Sama", участвала в разработките на ChatGPT, нарича това "дигитален колониализъм".

Според експертката Милагрос Мичели, технологичните концерни са длъжни да подобрят условията за работа на своите служители - като им осигурят по-високо заплащане, договори и повече признание. "Тяхната работа е много отговорна", посочва тя пред АРД, като паралелно отбелязва и, че всички нас - потребителите на изкуствения интелект, трябва да ни интересува при какви условия го тренират. "Става дума и за социална отговорност", категорична е Мичели.

 

Източник: "Дойче веле"

 

 

Коментари

  • malart

    31 Яну 2024 10:04ч.

    Новият технофеодализъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв изкуствен интелект ?

    31 Яну 2024 10:09ч.

    Ще е този , захранван БЕЗ естествен интелект ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ

    31 Яну 2024 10:42ч.

    Ако това е основата на т.н. Изкуствен Интелект, то той НИКОГА няма да надмине интелекта на пуберитет с основно образование, т.е. бъдещето ни ще бъде на равнището на ... ранния капитализъм и доМарксовата работническа класа! Това което описва АРД предполага СТАТИСТИЧЕСКО обучение на системата чрез статистическа обработка на НЕОЦЕНЕНИ источници на информация, които в общия случай са еквивалентни ими много близки до на т.н. БЯЛ ШУМ - чисто случайен генератор на събития. Искуственият интелект предполага система за генериране на СЕМАНТИЧНИ ВЕРИГИ с определена практическа проверка на достоверност и ценност, което с аутсорсване на въпросите към нискотарифни популяции може да се получи с вероятност от един или два ПРОЦЕНТА! А когато питаш сложни въпроси с очакване 98% ИИ дате ИЗЛЪЖЕ или да откаже да ти отговори, то цялата тази идеологическа матра много бързо ще отиде в НЕБИТИЕТО! Полуофициални данни сочат постоянно ОГЛУПЯВАНЕ на Щатското население от 1980 година насам - пада им IQто, а за Европа този процес върви от 2000година насам, Нищо чудно след още 100 години „ако има цивилизация до тогава) средното IQ на т.н. "Свободен " свят да падне до нивото на бушменските племена в Южна Африка преди 100 години... И за илюстрация - когато гръмна първата мантра за величието на Интернета в края на 90те години на миналия век - всички разправяха - появи се свободна и достъпна информация и тя ще бъде Допинг на Цивилизацията - оказа се, че в мрежата над 50% се разпространява ПОРНОГРАФИЯ- приспивателно на Цивилазията - нямащо нищо общо с предполагаемия допинг на разума... Но какво да се прави - вместо учени глави да се занимават с наука и инженерия, днешните стартъпи се ръководят от неграмотни допингирани наркомани, и освен по-голяма глупост от масово разпространяваната те не могат да сътворят нищо друго... Най-малкото знаменитата ЛГБТИКю революция е доказателство за катастрофичната скорост на ОГЛУПЯВАНЕ на т.н. "Евроатлантическа "цивилизация, която БЪРЗА да се евтаназира колкото се може по-скоро А нас ни водят в този коловоз и съвременната ни национална политика съответства на нивото на Стадото ЧАКАЩО реда си ПРЕД КЛАННИЦАТА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някой си

    31 Яну 2024 10:44ч.

    Стига глупости. Горките черноработници по цял ден седи у тях и без да има каквито и да е познания по някаква технология цъка там и пари взима. Да ги ожали човек. Каква е алтернативата на такъв тип работници? Пържене на картофи и правене на бургери. И там смените са по 12 часа и заплащането е същото. Все някой друг е виновен, преди беше циониския заговор сега е изкуствения интелект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама ти не отговори - колко ще ПОЛУЧИШ от свършена от такъв работник работа?

    31 Яну 2024 11:22ч.

    А ако такъв работник е предлагал политика за лечение на някакви смъртоносни болести и ти трябва да прилагаш това никакво лечение върху себе си! Не е ли по-добре да ходиш при племенния Шаман да ти побае- може да ти и помине...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан-1

    31 Яну 2024 10:53ч.

    Чрез технологичен колониализъм към технологично робство- това е пътя, който ни очертава запада с неговите монополи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    31 Яну 2024 11:06ч.

    На туй му викат "сайбер пънк".... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А как се превежда на български термина "пънк" ЗИПе?

    31 Яну 2024 11:15ч.

    Ако чакаш да те нахрани такъв ИИ, който да отговаря на определението "пънк", то още от сега тръгвай към ...гробищата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 11:22ч.

    Очаквах статии от енциклопедии, тестове, дори телевизионни викторини като основа, а то Оскарина от Меделин учи ИИ кво да прави в Прага! От спипцалък и ИИ ще е идиотче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    31 Яну 2024 11:28ч.

    По какъв критерий ги избират тези захранващи ИИ? Как ще отговори Оскарина на въпроса "Какво може да се прави около Прага?" като явно не си е подавала носа от къщи, а е много вероятно тя или някои от другите захранващи да питат чичко Гугъл какво по дяволите е Прага. Има един разказ на Ст. Лем за звездния навигатор Пиркс, в който един бивш командир на зв. кораб обучаваше бордовия компютър на кораб ново поколение. Оказа се, че той има някакъв медицински проблем, някаква мания, която без да съзнава я беше предал и на компютъра, който благодарение на нея разби кораба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ спец

    31 Яну 2024 11:39ч.

    Нищо не сте разбрали от дописката. Оскарина не обучава ИИ на знания, а на езикови умения, т.е. как да представя отговорите си по начин, който е разбираем за потребителите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 11:51ч.

    Езикови умения по испански, кечуа, евентуално пинджин на тема "какво да правим в Прага" е като аз да давам лингвистични съвети по темата за Карачи. Вярно че ИИ ще е трудно да го окаушат .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ спец

    31 Яну 2024 12:22ч.

    В дописката е описано какво е правила госпожицата - избира кой от два отговора на състемата е по-добър. Нарича се учене с награда (reinforcement learning). Не иска иска кой знае колко акъл и високо владеене на езика, то затова и толкова ѝ плащат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До ИТ спец 31 Яну 2024 11:39ч. - ти коя версия си на ЧатДЖИПИТИ???

    31 Яну 2024 12:25ч.

    Щото, да те открехна за някои БАЗОВИ принципи - Езиковите умения се основават на някакви ЗНАНИЯ, те не падат от Небето! Терминът не се генерира от генератор на случайни числа, а описва конкретен феномен или процес в контекста на определен Език (на кодиране)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До ИТ спец 31 Яну 2024 12:22ч. за да избереш кой отговор ти изглежда по-добър не е необходимо да назначаваш човек

    31 Яну 2024 12:31ч.

    Можеш да хвърляш Ези-Тура! А за да правиш оценка, трябва да имаш адекватен Оценител! Примера за оценка на отговор за Прага от човек в Колумбия е доста характерен. Когато ме попитат за раднището на неврологичните Болници на Юпитер сравнени с магарешките обори от село Горно Уйно - ще те препоръчвам за експер...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ спец

    31 Яну 2024 12:44ч.

    Вземете прочетете нещо преди да се излагате по форумите. Можете да започнете с някои базови положения в лингвистиката, например разграничеието между езикова компетентност и езиково изпълнение (реализация, performance). Въобще не ви е необходимо да знаете за какво става дума за да определите кой от два текста е по-разбираем или по-добре звучащ. Това е резултат от вашата езикова компетентност, която според Чомски е вродена и няма общо с натрупването на знания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 11:33ч.

    Критерият е ясен-минимални разходи за производство, повечко за маркетинг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    31 Яну 2024 12:04ч.

    имам един приятел, който казва, че всички проблеми произлизат от неправилно е'не. Май и с ИИ е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелен Екоталибан

    31 Яну 2024 12:19ч.

    ИИ революциите вече са се проваляли два пъти, сега вървим към третия. В тоя си вид ИИ са просто алгоритми базирани на статистика. Както отбеляза колегата по-нагоре, за да работят те трябва да бъдат захранени с верни данни. И точно тук е проблемът - кой решава кои данни са верни и кои не? Решава човек. Компаниите се опитват да избягат от това с тия назначения, но те не работят, точно както отбеляза друг колега. Какво ти знае един индиец за Прага без да е стъпвал никога там и който вярва, че кравите са свещени животни? Другият проблем с ИИ е, че отговорите му са базирани единствено на входните данни. Няма как той да изобрети и открие нещо, може само да синтезира на базата на достъпната му информация. Това в крайна сметка го прави само едно бюро справки, при това не много точно, защото неясно формулиран въпрос лесно го обърква. А компаниите се опитват да програмират и политическа коректност, с което всъщност сами саботират работата на ИИ и работят за провала си. ИИ е безпристрастен и аполитичен по дефиниция. Това не е разум, няма емоции и морал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Яну 2024 12:32ч.

    "В тоя си вид ИИ са просто алгоритми базирани на статистика. " И естественият интелект се опира на статистиката. Човешкият опит - какво е? Даже и аксиомите, примерно на механиката, или на планиметрията - какво са? Твърдения, чиято истинност не се доказва, а се приема на базата на хилядолетния опит на човечеството. Демек - статистика. Всичко останало в тез науки, а и в останалите аксиоматизирани науки - теореми, леми, се изгражда върху аксиомите чрез разсъждения, основаващи се на формалната логика (Аристотелевата логика), която пак е синтез на опита (статистиката), кое е вярно, кое не е вярно, кога е вярно и т.н. ИИ е като всяка друга кутия на Пандора, а ние доста наотваряхме - така че може да се гледа както позитивно, така и уплашено. Но и тази кутия няма затваряне. Нима Гутенберговата печатарска машина да е имала само позитиви? На колко писари с пачи пера са изстинали работните места. Примерно. И те семейства са хранили. Но ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ спец

    31 Яну 2024 12:33ч.

    Пробивът в ИИ последните години не е свързан с трупането на безполезни факти, а със създаването на езиково компетентни модели. Това че моделите са назубрили милиони факти усперодно с езиковото си обучение е страничен ефект без кой знае какво сериозно приложение. Новото е, че на тия модели можеш да им дадеш даден документ и да ги попиташ нещо за него и те ще ти отговорят. Или пък да ги накараш да ти напишат отчет на базата на предоставени данни. С други думи, моделите могат да следват инструкции зададени на естествен език. Това е нов етап в автоматизацията на обработката на данни, който вече дава резутати и променя света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелен Екоталибан

    31 Яну 2024 13:40ч.

    Индустриализацията не е спряла да променя трудовия пазар и автоматизацията замества все повече човешки дейности. Това е съвсем в реда на нещата. Ненужните професии се преквалифицират и правят нещо друго. Автомобилите са ни лишили от кочияшите, да ги забраним ли? ИИ работи със статистика. Човешкият мозък обаче има интуиция и успява да синтезира изводи на базата на непълни факти. ИИ това не го може. Затова ИИ няма да ни даде лекарство против рак или рецепта за идеален световен ред. Ще ги създадем ние хората. А ИИ ще бъде един от инструментите. Като такъв той си има спецификации и ограничения. Ако се съобразяваме с тях ще е полезен, иначе не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ф-ф

    31 Яну 2024 13:52ч.

    Не логиката зависи от статистиката, а напротив, статистиката е метод на логиката. Опитът (апостериорното) е невъзможен сам по себе си, без поне елементарна база за концептуализация, която е винаги априорна спрямо емпирично явяващото се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • критика на чистия разум

    31 Яну 2024 14:06ч.

    Казано другояче - виждаш, както мислиш, а не мислиш както виждаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    31 Яну 2024 12:53ч.

    "е страничен ефект без кой знае какво сериозно приложение". I wouldn't say. Наскоро беше съобщено, че на въпрос в област, в която не е бил обучаван, но със статистика, GPT 4.0 е дал отговор. Тоест, става дума за самообучаване, а това е ново и много важно качество (във философския смисъл), демек количествените натрупвания преминават в качествени изменения. И това е било съобщено в научна публикация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИТ спец

    31 Яну 2024 13:16ч.

    Дайте да я видим тази статия и ще коментираме. От Вашия коментар не става ясно с какво точно се е проявил джи-пи-ти и доколко проявата му е свързана с тенденцията да зазубря факти. Трябва да се има предвид също, че в момента сме в етап на истерясване (hype) и дори сериозни издания публикуват всекакви глупотевини в областта на ИИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    31 Яну 2024 12:55ч.

    Трябва ли да ги съжаляваме? Щом са се хванали на тази работа и я правят, или са доволни, или достатъчно глупави. Могат да правят много други неща в собствената си страна или да емигрират. АРД да си гледа германците. По пропагандните им медии разказват за такава мъка и нищета по света, и то с толкова специфичен тъжен глас в стил Десислава Апостолова. Направо да ти се додрайфа. Само и само народът да си мълчи и да знае, че може и по-зле. Да не иска много права, за да не го обявят за "десен екстремист". Тогава и работа няма да намери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 13:08ч.

    Вероятно е така. Предполагам че наистина ще автоматизира програмирането(което ще е забавно),колцентровете(друг клон на ИТ сектора), въпросът е някой умник ще се сети ли да заложи модел, като на примерно въпросът за Прага ще получи отговор" че аз от де да знам,бе, тъпак!" ? Колко интелигентен си, ако не осъзнаваш ограниченията си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шива Разрушителя

    31 Яну 2024 13:10ч.

    За да станеш роб трябва да се СЪГЛАСИШ да те таковат като роб. Както проститутките се съгласяват да ги пълнят като кухи лейки , така и робите се съгласяват да бъдат роби. Не ги жалете така наречените роби и всички останали които са се съгласили да бъдат роби на когото и каквото и да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 13:25ч.

    Що се отнася че и тъпак много же да ти отговори кой е приемлив езиково отговор, да пробваме така:" Какво би направил първо в град *Х"?" С примерно три отговора: 1." Ще потърся евтина пиячка* 2."Ще отида в музея* 3.Ще благодаря на Аллах че пристигнах" Кой ще преобладава статистически ще зависи от това къде е набиран персонала. Ся да си представим че променливата е с три въЗможни стойности-Слънчака ,Мека и Рейкявик....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 13:27ч.

    Освен неприемлив езиков модел рискуваш и много бой .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ловци на глави

    31 Яну 2024 13:30ч.

    Където и да отида на публични места, вече ме причаква една солидна кохорта, особено от тийнейджъри, започващи театрално щъкане около мен. Това особено личи в магазина, където предварително са се натаманили и присламчили с дяволита усмивчица и уж небрежно гледащи стоката двама-трима точно към рафта или щанда, който планирам да посетя. Разбира се, ръцете им не са празни, те държат мощни смартфони и упорито се взират в екраните им, чрез които биват насочвани към "обекта", за да го изпреварят във вземането на една или друга стока (или на каквото и да е, защото най-вероятно намерението ми се чете чрез чип в реално време), като по този начин се енергетизират в рамките на ритуала. От друга страна, безобидният начин за използването на такива технологии за изпреварване на действието, представлява чисто и просто едно проучване на потреблението, само че целта всъщност е по-коварна - това е вид дигитално-технологичен вампиризъм. Подобно пресичане на намерението (което наричат "портал") става и преди всяко качване в личния ми автомобил - някакъв тарикат или обезателно ме причаква, за да тръгне преди мен, или директно ми пресича пътя, уж че маневрира с колата си. Къде е центърът за подаване на ускорени данни към тези пратеници, нямам представа, но ги разпознавам безпогрешно с какво се занимават, и почти всичките (с малки изключения на работното ми място) са на възраст от 14 до 22 години максимум и са каже-речи поравно разпределени между мъже и жени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    31 Яну 2024 15:03ч.

    Чудя се, когато ИИ навлезе масово и хората започнат да получават всички отговори наготово и на секундата, с какво ще се занимава мозъкът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Яну 2024 19:03ч.

    С квото и сега-порно , хазарт, клюки и конспиративни теории...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jm3

    03 Фев 2024 10:30ч.

    Абсолютен тъпизъм! Жената е фрийленсър. Работи за себе си, сама се осигурява. Това е начин на живот, който човек сам си избира. Аз - от 25 години насам. Понякога, като има работа, мога да работя и по 20 часа на ден. Когато няма - няма. И да - фрийленсърът работи на парче, не на време. Никой не ти пречи да си намериш работа като служител, да си фрийленсър е личен избор. Разчиташ на собствените си умения - и в това да си намираш поръчки, в това да задържаш клиентите, в това да си договаряш условия. Свободата е скъпо удоволствие, не всеки може да си я позволи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сериоз

    03 Фев 2024 15:14ч.

    но ли??? - "Никой не ти пречи да си намериш работа като служител..." и тя затова е избрала тази нископлатена работа за да не може да си купи жилище. Наистина май имаме нужда от не-изкуствен интелект...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи