Антикорупционната комисия: Андрей Гюров е бил в конфликт на интереси като подуправител на БНБ

Антикорупционната комисия: Андрей Гюров е бил в конфликт на интереси като подуправител на БНБ

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Комисията за противодействие на корупцията е установила конфликт на интереси на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, ръководител на управление "Емисионно", с Българската народна банка. Това съобщиха от БНБ. Гюров е излязъл в неплатен отпуск до предприемане на следващите действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, уточняват още от банката.

Ето какво става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията:

Проверката е започнала по сигнал. В него се твърдяло, че когато Гюров отива в БНБ, той не е бил напуснал ръководството на партия "Продължаваме промяната". Освен това бил в Управителния съвет на още едно дружество с нестопанска цел. В решението на комисията са заличени имената на дружествата. 

Става ясно още, че той ги напуснал четири месеца по-късно, едва след като БНБ направили проверка. 

 Към датата на избирането му за подуправител, което е станало на 26 юли 2023 г. Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цел и член на Управителния съвет на друго сдружение, посочват от комисията в решението си.

До 23 ноември 2023 г. той е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като ги е прехвърлил с нотариално заверен договор на 8 ноември 2023 г.

"В качеството си на подуправител на БНБ Андрей Гюров е подал пред Комисията на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество встъпителна декларация за имущество и интереси", казват от комисията.

Той е декларирал притежаването на 2% дялово участие от капитала на дружество, като е посочил стойност на дяловото му участие в размер на 117 000 лева. Не е декларирал обаче участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел,  както към датата на встъпването му в длъжност, така и 12 месеца преди това.

 Според закона управителят и подуправителите на БНБ не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й.

Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. От текста следва, че всякаква неплатена дейност може да бъде осъществявана само с единодушното решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.  

В случая е без значение дали Гюров е извършвал дейност като член на управителен орган на двете сдружения с нестопанска цел възмездно или безвъзмездно. Доколкото по отношение на първата хипотеза – възмездното участие - има изрична забрана, а по отношение на втората – извършването на неплатена дейност – е налице изричното условие дейността да се извършва „с единодушно решение на Управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси."    

 От събраните по преписката доказателства се установява, че Андрей Гюров не е уведомил УС на БНБ за участието си като член на ръководен орган на юридически лица с нестопанска цел, съответно не е отправял до УС на БНБ искане за произнасяне, поради което няма взето решение от Управителния съвет на това основание, посочват от комисията.

Като не е изпълнил това свое задължение, той се е поставил в условия на несъвместимост. 

  Фактът, че на по-късен етап – четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършена в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21.11.2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел, като е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в тях. в които е бил вписан като член на ръководен орган и не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно.                                                                            

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров не е напуснал ръководството на "Продължаваме Промяната"

През декември, депутатът в 49-то Народно събрание Димо Дренчев обяви, че внася сигнал в КПКОНПИ и до управителя на БНБ Димитър Радев срещу Гюров заради предполагаем конфликт на интереси.

БНБ крие заключения от проверката на Андрей Гюров

"Той е бил едновременно и в Изпълнителния съвет на политическа партия "Продължаваме промяната", и подуправител на БНБ. Той дори участва и в предизборни събития на партията - нещо, което е недопустимо", заяви тогава пред журналисти в НС депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев.

Както писа "Гласове" още през октомври Андрей Гюров е членувал в управителен, или изпълнителен орган на „Продължаваме промяната“ към деня на избирането си в БНБ и е трябвало да подаде декларация за несъвместимост в срок от една седмица, след избирането му за подуправител на БНБ. И след това би имал срок от един месец, в който да напусне позициите, в които е несъвместим.

Ако тези разпоредби не са изпълнени, управителят на БНБ ще е длъжен да поиска отстраняване на Андрей Гюров от длъжност пред Управителния съвет на БНБ. 

Подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров коментира констатацията на антикорупционната комисия като незаконосъобразно, основаващо се на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата.

В изявление до медиите той изразява убеденост, че решението е и политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти. Напомня, че Законът за БНБ не забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност.

Гюров заявява, че е готов да защитава правата си по законов ред и ще окаже съдействие на Управителния съвет на БНБ.

Справка, поискана от "Гласове" за актуално състояние на политическа партия "Продължаваме промяната" показва, че към 6 октомври 2023 г. подуправителят на Българска Народна банка Андрей Гюров членува и в Изпълнителния съвет на партията. Документът е издаден от Фирмено отделение на Софийски градски съд и показва, че ръководителят на Управление "Евисионно" към централната банка (валутният борд) нарушава правилата за независимост на Европейската централна банка.

А самият Гюров е декларирал липса на конфликт на интереси според Закона за Българска народна банка пред КПКОНПИ. 

Той е сторил това още докато е бил народен представител на 19 юли 2023 г. и седмица преди да бъде избран за неин подуправител и още преди да бъде изслушан с концепцията си от ресорната комисия по Бюджет и финанси.

Тази декларация противоречи с актуалното състояние на Политическа партия "Продължаваме промяната" от 6 октомври 2023 г., с която "Гласове" разполага. В нея Андрей Гюров е посочен като член на изпълнителния съвет на партията. Това противоречи на чл. 12.ал.5 от ЗБНБ, който изключва каквито и да било активности без изрично разрешение на Управителния съвет (такова липсва) в допълнение към изрично забранените  дейности за осъществяване от управителя, подуправителите и членовете на УС на БНБ.

Източници: dariknews.bg, "24 часа"

 

 

Коментари

  • Кака Сийка

    27 Юни 2024 12:50ч.

    И какво от това? Какво следва, да се плюе по закона и в лицето на суверена или момченцето, озовало се на такъв висок пост по партийна линия, да бъде отстранено!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Юни 2024 12:51ч.

    Да му се отнемат заплатите за периода .... Чалгария е много далеч от Държава ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атанас Златков

    27 Юни 2024 12:57ч.

    Нещо чл. 313 за деклариране на неверни данни? Опс, забравих, че не се отнася за тях, а за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аман от престъпни калинки

    27 Юни 2024 13:11ч.

    Незабавно махане и понасяне на отговорност по чл. 313 от НК, а не покриване като инфантилния простокиро. И без това няма никаква компетентност за заемания отговорен и високоплатен дъжавен пост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lika

    27 Юни 2024 13:37ч.

    Дано това формално несъотвествие разкара това нагло недоразумение в управата на БНБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запознат

    27 Юни 2024 13:35ч.

    Сигурно така са го посъветвали правните гении - Гуглена и колегата и Колчо Минчев - който междувременно вече ще ни представлява в Европарламента, заедно с гиганта на мисълта Ицо Хазарта..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    27 Юни 2024 13:38ч.

    На тази комисия й отне почти 1 година да установи нещо, което беше ясно още с назначаването на това недоразумение на поста в БНБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    27 Юни 2024 13:43ч.

    Абе една година, ама година през която ПП-тата бяха на власт. Толкова за разните комисии в България и тяхната обективност и неангажираност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умник Гюро

    27 Юни 2024 13:46ч.

    ... с умници другари...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Между Харвард и Шуменския разлика никаква

    27 Юни 2024 14:23ч.

    Явно в университетите на светлоносния Запад само на това ги обучавбат - да си гепат и да мамят. Английско говоря щи лайн@ в целофан. Обаче Данчи Ментата от Шуменския, Шиши Феномена от Свободния и не на последно място Боко от Симеоновската школа, ги слагат в малкото си джбче по терикат-мурафети. Чавдарчета. Слабо, слабо учат в Харвард.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bai Stavri

    27 Юни 2024 14:33ч.

    Тези "комисии" излизат с велики заключения, които са обществена тайна, когато всичко е свършило, когато въпросните господа за заграбили каквото е трябвало, а чиновниците от "комисиите" си запазват постовете без излишни драми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дразни ме тоя.

    27 Юни 2024 14:36ч.

    А щом ме дразни, значи не го бива. Бързак в кариерата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизненадан

    27 Юни 2024 15:05ч.

    Висши банкери... Висши мошеници...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Юни 2024 15:52ч.

    "Осмото джудже" вместо да седи на една маса с Хаитянина, да ги призове наказателно с Лена и при Бай Ставри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bad Face

    27 Юни 2024 16:10ч.

    Ударът е голям! КОНПИ отстрани подуправителя на БНБ от Продължаваме Промяната за конфликт на интереси! Хората на Киро шарлатана загубиха и последния си пост, който бяха овладели в държавата. Губят и мижавия шанс да имат свой служебен премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За кон

    27 Юни 2024 16:27ч.

    Според харакиро-конституцията, пеевски бил "отстрелвал" потенциалните служебни премиери. Ами, освен да ги посъветвам отново да променят конституцията, аз друго не виждам. Например може този път директно да се впише гюров в конституцията, като служебен премиер. Сигурен съм, че с необходимите отстъпки към ДПС ще се събере малцинство от мнозинства, представляващи малцинствата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    27 Юни 2024 16:38ч.

    Девет години след фалита на КТБ обаче следите се замитат, осъдени няма, данъкоплатците са платили милиарди. Тази констатация е валидна за всички големи афери в България - като се почне от милионите по сметките на задграничните дружества, през банковите фалити през 1996 г., зърнената криза, източването на “Кремиковци” и гьола “Белене”. До тях се нарежда и КТБ, в която потънаха над 5 милиарда лева. Мега дело с 18 подсъдими, което така и не е приключило на първа инстанция. Сага по несъстоятелност, която се точи осма година, контролирана от затворена институция като Фонда за гарантиране на влоговете и надзираваните от него синдици. Един управител на БНБ, тръгнал си без почести, но и без обвинения - и един прокурор, който (за кратко) бе изстрелян до главен, тъй като знаеше как “правилно” да прочете инициалите Д.П. ...В частта от доклада “Вдигане на печатите и опис на имуществото на банката”, одиторите констатират едно… непрецизно отношение към документацията на КТБ (н). Липсват кредитни досиета и ценни книги, също и описи на недвижими имоти и вещи, както и на наличните ценни книги в помещенията на КТБ (н.) и/или във владение на трети лица (липсват данни и информация за вида ценна книга, номер, стойност, дата, издател и т.н.)., край на цитата, DW, 10.08.2023г. Иван Искров Управителят на БНБ по време на краха на КТБ (и по време на възхода ѝ десет години преди това) беше една от фигурите, концентрирали най-много критики, родили и прословутото меме с образа му "Майната им на парите, важното е да сме здрави"., край на цитата, https://www.capital.bg/biznes/finansi/2024/06/20/4640507_ktb_10_godini_po-kusno_kude_sa_te_sega/ "Едно от големите неща, които направихме е, че сега задкулисието седи на първи ред на парламента. Бившето задкулисие. Сега всички сме на първия ред", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков пред "Свободна Европа" ., край на цитата, "Труд", 14.02.2024 Верно "големи" льохмани сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    27 Юни 2024 17:16ч.

    За радост нищо не знам за човечето от снимката. Орентирам се що за стока е само по спечения му лик от портретчет. То е по-откровена и издайническо от грижливо редактираното му CV. Тънки устни, тревожен, дори леко трескав поглед. Предполагам, че е сприхав, голям пинтия и пословично мнителен. Накратко - Гюров ми прилича на риж котарак, заловен от стопаните си да пикае в саксията с палма бенджамин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • критична

    27 Юни 2024 18:06ч.

    Поредният шарлатанин на ПП.Въобще не ме изненадва.Пак Пеевски им виновен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи