Подуправителят на БНБ Андрей Гюров не е напуснал ръководството на "Продължаваме Промяната"

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров не е напуснал ръководството на "Продължаваме Промяната"

Автор: Стефан Антонов Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Продължаваме промяната” мълчат членува ли Андрей Гюров в партията

Вече над 24 часа след първоначалното запитване от „Гласове“ и молбата за отговор в рамките на следващия работен ден, от „Продължаваме промяната“ не отговарят дали подуправителят на Българска народна банка и бивш народен представител Андрей Гюров продължава да бъде член на партията, което би го поставило в несъвместимост с позицията му в централната банка. 

Според публикации в пресата  в изпълнителния съвет на партията през миналата година е имало лице с имената Андрей Гюров. Професионалната биография на подуправителя на БНБ и снимка му от своя страна продължават да стоят на сайта на ПП поне до днес.

Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси забранява на хората на публични длъжности да заемат други длъжности и позиции, които са несъвместими с положението им. В същото време Законът за Българска народна банка позволява на управителя и подуправителите да участват единствено в бордовете на фирми, в които Централната банка е водещ акционер (като печатницата за пари, например) и да преподават в университети. 

Това означава, че ако Андрей Гюров е членувал в управителен, или изпълнителен орган на „Продължаваме промяната“ към деня на избирането си в БНБ, той би трябвало да подаде декларация за несъвместимост в срок от една седмица, след избирането му за подуправител на БНБ. И след това би имал срок от един месец, в който да напусне позициите, в които е несъвместим.

Ако тези разпоредби не са изпълнени, управителят на БНБ ще е длъжен да поиска отстраняване на Андрей Гюров от длъжност пред Управителния съвет на БНБ. 

Въпросите, които изпратихме до Политическа партия „Продължаваме промяната“ на адрес [email protected]  са:

- Членува ли г-н Адрей Гюров, подуправител на Българска народна банка, в управителни, изпълнителни, регионални и друг тип структури на партията?

- В какви управителни, изпълнителни или регионални структури на ПП ПП е участвал г-н Андрей Гюров?

- Към кои дати е прекратявано членството му във въпросните органи и структури и съответно на какви основания? Може ли всеки случай да се посочи поотделно?

Освен генерираният незабавно автоматичен отговор от предизборния щаб, друга информация не е подавана вече 25 часа. 

 

По-рано тази седмица стана ясно, че Гюров е посетил предизборно партийно събитие в гр. Благоевград, където подкрепи кандидата за кмет на града от партията му Методи Байкушев. Макар това да не нарушава директно разписана норма в законодателството или поднадзорен нормативен акт, говори за политическа ангажираност, а Българска народна банка трябва да е сред най-деполитизраните институции в България. 

Като подуправител на Българска народна банка, ръководещ Управление „Емисионно“, Андрей Гюров участва в Single Resolution Board на Европейската централна банка, който отговаря за преструктурирането на банките. 

Един от принципите в Кодекса за поведение за високопоставени служители на Европейската централна банка е независимостта и е разписан така: „Имайки предвид член 130 от Договора за функционирането на Европейския съюз член 7 от Устава на ЕСЦБ и член 19, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета, членовете и заместниците при упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията и отговорностите, които са им възложени, действат независимо и обективно в интерес на Съюза като цяло, независимо от националния или личния интерес, и нямат право да искат или да приемат указания от институции, органи, служби или агенции на ЕС, от правителства на държави членки или от други органи“.

 

 

Коментари

  • хаирсъзин

    05 Окт 2023 19:55ч.

    Вън !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рибок 2 Рибарски Занзибарски

    05 Окт 2023 20:37ч.

    Пипалата на Октопода неат край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    05 Окт 2023 21:03ч.

    Коалицията гербДНСпп-дб закон не я лови!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надежда Калчева

    05 Окт 2023 21:29ч.

    Ама неговия приятел и шеф Кирчо наруши по същия начин Конституцията, какво тук значи някакъв си етичен кодекс, два-три регламента и някакво си договорче (ДФЕС)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм..

    05 Окт 2023 22:25ч.

    И кво? То се видя, че в наща Родина всеки помияр и небългарин може да нарушава закона, че даже и Конституцията....Поредния помияр, нарушил поредните закони, без последици, под одобрителния поглед на Посолството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юнак Гюро с PhD....

    05 Окт 2023 22:35ч.

    Тоя е оня дописвача. И има ли смисъл да се очаква каквото и да е ниво на етика от тия дребни, но все по-наедряващи безскрупулни мошенници? Може пък и наистина да са "блатни твари" и "кръвосмесени негодници"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    05 Окт 2023 23:25ч.

    Не намирам нищо изненадващо. Ако нещо е забранено със закон, то непременно ще бъде направено от ПП. Не разбрахте ли, че самата политическа партия е създадена от хора нарушили конструкцията? К.П. беше с двойно гражданство още докато беше служебен министър, а днес, до колкото чух, е прекратено разследването по въпроса. Типично по европейски. Така прекратиха истимаро и катаргейт. Само кокошкарите лежат в затвора и то ако нямат връзки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе продължаваме подмяната

    05 Окт 2023 23:45ч.

    конституцията не признават, седнали за един Мунчо да се косят..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конскоглавец

    06 Окт 2023 0:37ч.

    Безочлив конскоглавец е Гюров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MI6

    06 Окт 2023 1:48ч.

    https://epicenter.bg/article/Zashto-kandidatat-na-PP-za-guvernyor-na-BNB-Andrey-Gyurov-krie--che-e-rabotil-v-banki-s-ruski-kapitari-/278468/11/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нахални биоединици

    06 Окт 2023 1:59ч.

    разчитат на подкрепа с обещания за постове и работа в общината. Защото кандидатът с прилика на хер Флик досега освен себе си - нищо друго не е ръководил, нито е носил отговорност - няма съпруга и деца. А седнали да лъжат и да обещават безумия. И както миналата година от трибуната на НС съпартийците им от ПП се кълняха: Ако гласувам за ГЕРБ ръката ми да изсъхне, същото и към тях - който гласува за измамниците НЕуважаващи законите, ръката му да изсъхне. Каквото поискали, такова получили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Окт 2023 9:30ч.

    Този прилича на Риши Сунак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • max772

    06 Окт 2023 11:14ч.

    Нов фармацевтичен продукт: уникално лекарство, което е в пъти по-добро от Виагра и е напълно безопасно за всяка възраст. С него ще имате силна и продължителна ерекция, и тестостеронът ще се повиши, което ще доведе до растеж на косата и загуба на тегло. Съветвам всички да опитат, прочетете сами:------ https://301.link/bioko

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи