САЩ да спрат да гледат на войната в Украйна като на кръстоносен поход за морала, а да помислят за европейската сигурност

САЩ да спрат да гледат на войната в Украйна като на кръстоносен поход за морала, а да помислят за европейската сигурност

Автор: Дъг Бандау, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американските политици трябва да отстъпят и да се отнесат към украинския конфликт като към предизвикателство за европейската сигурност, а не като към глобален кръстоносен поход за морала

Съединените щати са на война в Европа. За щастие, не загиват американци (поне доколкото правителството признава). Но Вашингтон демонстративно и гордо убива руснаци. Администрацията на Байдън режисира пълномащабна прокси война срещу ядрено въоръжена сила.

Ролята на САЩ бе наскоро посочена от The New York Times, който писа: „Класифицирани военни документи, които разкриват подробно тайните планове на Америка и НАТО да поставят украинската армия начело на планирана офанзива срещу Русия, бяха публикувани тази седмица в социалните медии.“ Въпреки че Вашингтон и Брюксел не диктуват тактиката на украинското бойно поле, тяхната помощ определя възможностите на Киев.

Украинците демонстрираха колко важна е мотивацията – решимостта да защитят родината си – както и креативност и гъвкавост в боя. Независимо от това обаче, успехът изисква и правилните средства. Без цунамито от съюзнически пари и оръжия за Украйна, битката би изглеждала съвсем различно.

Конфликтът е във втората си година, а краят му не се вижда, тъй като наблюдателите му гледат през тъмно стъкло. Русия загуби много хора и средства, а тактиката ѝ остава недостатъчна. Многоочакваната голяма офанзива на Москва с нови мобилизирани човешки сили засега избледнява.

В противовес, администрацията на Байдън изважда напред украинска офанзива, но е важно да се гледа отвъд пропагандното прогнозиране. Изтичането на разузнавателните данни разкри, че личните оценки на администрацията са много по-негативни: „Затрудненията на Украйна при събирането на войски, амуниции и оборудване могат да доведат до невъзможност на армията да се справи с първоначалните цели на Киев за очакваната контраофанзива с цел възвръщане на окупирани от руснаците територии тази пролет.“

Дори и ако съюзническата помощ продължи да крепи Украйна в боя срещу нейния по-голям противник, за Киев ще остане трудно да си възвърне изгубените територии, особено Крим, да не говорим да спечели войната. Резултатът може да бъде продължителна безизходица с периодични избухвания, които Вашингтон би трябвало да иска да избегне.

Как да подбутнем страните към мир? Американските политици трябва да отстъпят и да се отнесат към конфликта като към предизвикателство за европейската сигурност, а не като към глобален кръстоносен поход за морала.

Руската инвазия беше ужасна грешка. САЩ трябва да подкрепят независимостта на Украйна, да осигуряват основна помощ и да санкционират Москва. Интересът на Америка в Украйна обаче е ограничен. Украйна, която е управлявана от Русия още отпреди основаването на Съединените щати, никога не е била проблем за американската сигурност. А ескпандиращата прокси война увеличава риска от ескалация, поради което е още по-важно Вашингтон да тласне двете страни към преговори.

За да направят това, американците трябва да видят руско-украинската война ясно. За начало Вашингтон трябва да изостави свещеното си опяване за битка между демокрацията и автокрацията. На многообсъжданата, но слабо оценена среща на върха за демокрацията, държавният секретар Антъни Блинкен настоя, че „тази война е атака не само срещу Украйна, но и срещу основания на правила международен ред, който иска да защити международния мир и стабилност и да задържи, по думите на Хартата на ООН, „равните права на мъжете и жените и на нациите, големи и малки.“

Подобна реторика може да е въздействаща за западния либерален елит, но няма полза в hлобалния Юг, чиито народи страдат от векове от американското и европейско грабителство. Създателите на „основания на правила ред“ редовно изключват себе си от неговите изисквания. Сериозно и без чувство на ирония Блинкен осъди „агресивните, ревизионистки външни политики“ скоро след двайсетата годишнина от незаконната инвазия на Вашингтон в Ирак. През годините САЩ са финансирали и подкрепяли по други начини ужасяващи диктатори, включително саудитския Мохамед бен Салман, иракския Саддам Хюсеин, иранския Мохамед Реза Пахлави, заирския Мобуто Сесе Секо, индонезийския Сухарто и сомалийския Мохамед Саид Баре.

Твърденията, че Украйна защитава Запада и че поражението на Киев ще отприщи руска блиц война срещу Атлантика, са глупави, особено след демонстрираната от Москва военна некомпетентност. Една Русия, неспособна да подчини по-малката си и по-слаба съседка, няма да тръгне да завладява континента, който притежава десет към едно икономическо и три към едно човешко предимство. Във всеки случай, от идването си на власт преди четвърт век, Пути не е правил опити да реконструира със сила Съветския съюз.

В действителност Путин е далеч по-неагресивен от своите американски опоненти, които редовно и многократно са обстрелвали с дронове, бомбардирали, нападали и окупирали други държави с цената на огромни човешки жертви. За Путин Украйна винаги е била единствена.

САЩ и техните политически съюзници трябва да признаят ролята си за започването на войната. Със сигурност обаче Путин взе решението да нападне и е отговорен за целия последвал ужас. Но все пак Западът повлия на поведението му. Възгледите на Путин се промениха значително от обръщението му пред Бундестага през 2001 г. до речта му на Конференцията по сигурността през 2007 г. в Мюнхен. Ако Вашингтон и Брюксел се бяха държали различно, днес Европа със сигурност щеше да се радва на мир.

Путин, а също и елитът по сигурността на страната му, заедно с широката общественост, бяха най-силно разгневени от това, че НАТО нарушава многобройните си ангажименти и се движи все пó на изток. Фиона Хил, която беше част от Съвета по национална сигурност на Тръмп, предупреди, че подобни ходове „вероятно ще провокират превантивно руско военно действие“.

Западните лидери благочестиво настояваха Москва да не се чувства заплашена, но алиансът действаше агресивно „извън зоната“ – разчлени Сърбия и предизвика смяна на режима в Либия. САЩ също така незаконно нападнаха Ирак, което Путин изтъкна в Мюнхен. „Цветните революции“ и подкрепата на съюзниците за уличния пуч срещу избрания в Украйна президент допълнително подхраниха параноята на Русия. Нито едно от тези събития не оправдава агресията, но ако Москва беше действала по подобен начин в Мексико или Канада, истерични искания за действие щаха да залеят Вашингтон.

И най-сетне, администрацията на Байдън трябва да изостави късогледите и погрешни желания за унижаване и дори унищожаване на Русия. На абстрактно ниво отстраняването на Путин и отслабването на Москва изглеждат привлекателно. Но критичният въпрос е: в сравнение с какво? Ако Путин падне, той най-вероятно ще бъде заменен с по-безогледен националист, с по-силни връзки със службите за сигурност. Либералите от западен тип са малко и са политически импотентни.

Превръщането на Русия в гневна, изолирна, страшна и унижена, но все още добре въоръжена страна, няма да донесе стабилен и мирен ред. Представете си наистина голяма Северна Корея, с много повече ядрени оръжия и с много други смъртоносни оръжия. Колапс на Русия може да доведе до множество граждански войни и много неконтролирано ядрено оръжие. Представете си наистина голяма Югославия с хиляди глави ядрено оръжие. Кой иска да заложи, че това ще доведе до стабилност, демокрация и мир за американската ни родина?

Каква би трябвало да е тогава целта на Вашингтон?

Първо, край на враждебните действия. Човешките и материалните жертви на войната са огромни. Докато боевете се водят, опасността от ескалация съществува. Всъщност, колкото по-лош е конвенционалният резултат за Москва, толкова по-голяма е вероятността Путин да прибегне до ядрени оръжия или други извънредни мерки. Американците поеха огромен риск, когато трябваше да се справят със Съветския съюз за Куба. И не трябва да правят същото, конфронтирайки се с Русия заради Украйна.

Само Киев може да реши курса си, но мирът трябва да бъде приоритет. Украйна е бойното поле. Загиват цивилни, вършат се зверства, опустошават се градове, пръснати са бежанци, разрушени са животи. Президентът Володимир Зеленски обаче настоява „светът да знае: Уважението и редът ще се върнат в международните отношения само тогава, когато украинският флаг се върне над Крим.“ Украинският външен министър Дмитро Кулеба отиде още по-далеч, декларирайки, че „Русия трябва да се изтегли от всеки квадратен метър украинска територия“ и „агресорът трябва да плати за всички разрушения, причинени на Украйна“.

Блинкен намекна за подкрепата на САЩ за максималистките искания на Киев, като посочи, че правителството на Зеленски трябва „да бъде отворено към волята на украинците“, които, както показват допитванията, искат да се бият за Крим, почти независимо от цената. САЩ обаче нямат причина да финансират или да подкрепят по друг начин подобен курс.

Второ, главна цел на Америка във войната трябва да бъде запазването на независимостта на Украйна. САЩ имат слаб интерес от крайните граници или военния статус на тази държава. Блинкен настоя, че „мирът трябва да бъде справедлив и трябва да бъде траен“. Реално, само второто наистина има значение за Вашингтон, за когото неутрална Украйна без Крим би трябвало да бъде удовлетворяващ резултат. По време на Студената война Финландия беше модел за географски компромис – свободна вътрешно, но ограничена международно. Вашингтон трябва да калибрира помощта си, за да подкани Киев към реалистичен край.

Трето, разрешаването на настоящия конфликт трябва да стане важна стъпка за прехвърлянето на отговорностите за отбраната на Европа върху Европа. Това означава Киев да не бъде привличан в НАТО и да не бъде предоставяна отделна военна гаранция за Украйна. Приоритетът трябва да бъде развиването на европейска система за сигурност, създаваща стабилен мир за всички страни. След повече от 70 години, европейците отдавна са пресрочили поемането на грижата за собствената си защита. Въпреки миналогодишните обещания да направят повече, много от тях или не действаха, или дори се отдръпнаха. Само ако Вашингтон започне да прави по-малко, съюзниците на Америка ще почувстват нужда да правят повече.

Четвърто, каквото и да се появи в края на войната, то ще трябва да отразява географските реалности и да отговаря на предполагаемото чувство на уязвимост на Москва. Никой не иска да поощрява агресията, но стабилността може да бъде постигната, само ако Русия вярва, че споразумението удовлетворява основните ѝ нужди. Неправилното отношение на съюзниците към Москва след края на Студената война създаде предпоставките за настоящия конфликт, точно както подобно късогледо отношение към Германия след края на Първата световна война насърчи повторение на световния конфликт. САЩ не трябва да се опитват да налагат втори Версай на Москва.

И последно, крайната цел трябва да бъде реинтегрирането на умиротворена Русия в международния ред – дипломатически, културен и икономически. Една Северна Корея е достатъчна. Превръщането на Москва в много по-голям и въоръжен еквивалент, тежко зависим от Китай, вероятно няма да свърши добре. Въпреки че по принцип руската държава трябва да плати  цена за действията си, Западът трябва да укроти разбираемите искания на Киев за справедливост и отмъщение. Придобивките ще трябва да бъдат върнати, а санкциите – отменени. Точните детайли трябва да бъдат договорени, но Вашингтон трябва да действа от името на американските интереси, а не на украинските страсти.
Тъй като нито една от страните не проявява голям интерес към преговори, войната изглежда далеч от бързо приключване.

САЩ трябва да променят финансовите и материалните си ангажименти към Киев, за да избегнат раздуването на украинските очаквания. Вашингтон трябва да даде да се разбере, че за Украйна е от съществено значение да оповести желанието си за разговор, в противен случай рискува да се озове във войната сама, без американска и вероятно без европейска помощ.

Приоритет на Вашингтон трябва да бъде спирането на риска от Армагедон, независимо колко малък може да изглежда този риск. Нито Америка, нито Европа могат да си позволят да повторят Първата световна война, в която всички страни осъзнаваха, че конфликтът трябва да бъде приключен, но никой не искаше да направи първата крачка към спиране на касапницата.

САЩ трябва да инициират разговори с Москва и да изяснят какъв modus vivendi може да бъде постигнат, за да се спре войната, като се защитят основните интереси на всяка от страните. САЩ трябва да заявят готовността си да удовлетворят проблемите на Москва със сигурността, противно на миналия февруари, но да предупредят Русия да се въздържа от прекалени искания, като например окупиране на Украйна. Всички проблеми трябва да бъдат сложени на масата.

Дъг Бандау е старши научен сътрудник в Института Катон. Бивш специален помощник на президента Роналд Рейгън, той е автор на книгата „Международни лудости: Новата глобална империя на Америка“.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  20 Апр 2023 9:55ч.

  САЩ и "морал"... магаре и космос! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  20 Апр 2023 10:11ч.

  За съжаление дори и алтернативните американски гледни точки са неадекватни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  20 Апр 2023 10:37ч.

  От помощници на престъпника Рейгън толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  20 Апр 2023 10:28ч.

  Авторът продължава със старата песен, че Русия е некомпетентна. Дъглас Макгрегър твърди друго. А и фактът, че срещу Русия стои НАТО, разбирай огромната икономическа мощ на Запада, но тя се справя, опровергава позицията на автора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти доброто ченге ли си?

  20 Апр 2023 10:36ч.

  Ако изобщо има действително противопоставяне между кукловодите на Запада и съответните на РФ, "дълбоката ви незнайна държава" именно затова е организирала още преди много години и преврата 2013-2014, и поставянето на марионетно кино-правителство (в гл. роля чурко-пианистът с голия задник и токчетата), и това братоубийствено клане между етнически руснаци, именно за да НЕ СПИРАТ ВРАЖДЕБНИТЕ ДЕЙСТВИЯ и бавно но неминуемо тя (превземайки РФ) да премахне твърдяната от говорителите ви "несправедливост" - че една държава (РФ) имала несързмерно много ресурси, а по-вероятно - просто защото кукловодите ви не желаят да делят мечтаната си власт и контрол над цялата земя с никого. Ако пък всъщност няма реално противопоставяне, а всичко това е още по-зловещ театър с участието на кукловодите на РФ, например с цел дружно със "Западните им партньори" да обезлюдят чрез предизвикана гражданска война големи земни територии с някакви цели, които дори и ти не знаеш, тогава нещата са още по-отвратителни. Във всеки случай едва ли има голям смисъл да се хабиш с мирните си планове, освен ако и подобни временни тактики не служат на реалните цели на масовите погубители на милиони хора по цялата земя и то от много много години, които един ден така или иначе ще трябва да отговорят за намеренията си и за делата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "тогава нещата са още по-отвратителни"

  20 Апр 2023 22:27ч.

  Няма хубави войни, но тази е от най-отвратителните, защото водещите я от двете страни са едни и същи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя май и 2-та Св. война не е била много по-различна по отношение на финансиране, бизнес-интереси и интереси за геополитически контрол и собственост върху територии и население

  21 Апр 2023 11:43ч.

  Горките "обикновени" хора-пушечно месо и от двата изкуствено и манипулативно създадени противникови лагера. Както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дъг Бандау: "да помислят за европейската сигурност"

  20 Апр 2023 10:46ч.

  Ти сериозно ли? На фона на всичко, което от много години се планира и случва на хората в Европа, смяташ, че някой го е грижа за тях и че това е "важна тема" за класите, с които безполезно се опитваш да си говориш в статията си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бел епок

  20 Апр 2023 10:48ч.

  Такива статии са по-вредни даже и от откровено хулителските и ругателски. Каквито са им либералите, такива са им и консерваторите, че даже и по-опасни. Ако искате да схванете хлъзгавата гледна точка на компромисната буржоазност, четете за месианската светла вяра в американския морал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Порностар

  20 Апр 2023 11:50ч.

  На САЩ моралът е като девствената ципа на Чичолина. Някога е съществувал, но от много години никой не го е виждал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  20 Апр 2023 12:09ч.

  Пишат, драскат ... извъртат! Но не се сещат да погледнат КОИ са завладели политическата, и най-вече, икономическата власт в САЩисистан. И как са зинали да погълнат цялото "кълбо", но моля: - без гадният ИМ плебс. Тази "плесен" трябвало да бъде утилизирана защото им изяждала "дадените им от Бога" планета и ресурсите 'и! Това е същността на всички мислими и неизвестни, немислими гадости изсипвани върху човечеството! Нека и не забравяме, каква и коя върхушка е завладяла изпълнителната власт в Божем - "хегемона". Основната част и движещите сили са произлизащи от Ивано-Франковск. А, ...ъ?! - Погледнете картата и ще стоплите кои са в същност блинкенци, нуланци и пр. и пр. - все "борци за човешко щастие и демокрация". (Заб. - Умишлено е пропуснато едно сюблимно "Р" в една от думите...)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "плесен"?

  20 Апр 2023 18:07ч.

  Ако нещо конкретно е "дадено" на някого, то тогава не би имало нужда да го взема насила, особено пък избивайки милиарди хора ("плебс"?). Или евентуално "даденото" в случая е някакъв вид гаранция, че някой гарантирано ще успее да завземе нещо от другите хора, без оглед на средствата и жертвите за това? Това нечии сънища ли са или има някакъв конкретен приемо-предавателен протокол черно на бяло? Като цяло, всичко това, като обосновка, изглежда доста неадекатно, поне на пръв поглед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Апр 2023 12:31ч.

  Доста объркана и същевременно объркваща статия... Произнесени "с половин уста" истини, по отношение на експанзионистичните домогвания на САЩ по света и доста неадекватни "умозаключения", по отношение на Русия. Подсолено и с доза демагогия, която прозира през цялото време. Подправено и със смехотворна претенция, за обективност, нравоучения и поучения, относно, какво трябва и какво не... И според автора, всичко зависи ексклузивно и само от САЩ и неговите управленци във Вашингтон. Изобщо, поредната трагико-комедия! Явно дори и сред "по-висшите интелектуални ешелони" в САЩ има толкова силно доктринирани по отношение на величието на държавата си персонажи, че националния им егоцентризъм води само до неадекватна оценка на реалностите, които се случват в световен мащаб. Една епоха просто си отива и идва нова, която определено не включва САЩ, в качеството му на световен хегемон, а васалите им вече няма да са част от "златния милиард". Единственият им шанс е да го осъзнаят по-скоро, за да не стане прекалено късно…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог да прости Америка

  20 Апр 2023 16:02ч.

  Нея вече я няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупотевини

  20 Апр 2023 21:34ч.

  Е, що па САЩ да се грижат за европейската сигурност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веселинъ Канъ Български егн 7112136860

  21 Апр 2023 19:25ч.

  Спасе,спасееее,спасе Десет! Ти ,фирмо Мъскова за фърчащи компоти от ниkаkвост и полунекаквост,защо се прецака и доказа,че Сатурн Пет никога не е кацала на Луната? Та ако бяхте кацали на Луната,то как така това копие на Saturn 5 каквото е StarShit не се откъсна от носталгия неистова от над филмовото студио,в което се прави и късометражният филм "Кацнал на една луна"? Българският Народен Чушкопек по-може да стигне на Луната,отколкото или която и да е американска космическа таратайка,с произведени в американофилски Китай чаркове. Те на,вижте се що сте ,ама убаво се вижте,Хихирикански америкахихляци чифутски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи