Румънският регулатор отне лиценза на Евроинс Румъния, за да го даде на брата на Урсула фон дер Лайен

Румънският регулатор отне лиценза на Евроинс Румъния, за да го даде на брата на Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен и брат ѝ Ханс-Холгер Албрехт

Автор: Томас О`Райли, europeanconservative.com

Застрахователният пазар в Румъния продължава да бушува. Причината за поредния скандал е решение на Органа за финансов надзор (ASF), който даде лиценз за автомобилно застраховане на компания без опит в сектора, в чийто борд присъства братът на председателя на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен.

Става въпрос за Eazy Asigurari - дъщерно дружество на Superbet, която е компания за онлайн залагания и хазартни игри с годишен оборот от 1.1 млрд. долара и сред инвеститорите в който е американският инвестиционен фонд Blackstone. Председател на съвета на директорите на компанията-майка от февруари е Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен. Само преди няколко месеца ASF отне лиценза на Евроинс Румъния, собственост на едноименната българска група и до скоро лидер в автомобилното застраховане в северната съседка. С този акт на регулатора на практика се отвори голяма ниша на пазара на автомобилни застраховки, където именно се очаква да оперира нововъзникналият застраховател Eazy Asigurari.

Случаят с новолицензирания играч предизвиква смут в Брюксел и се приема с голяма изненада от експертите, посочва в материал за The European Conservative базираният в столицата на Белгия и ЕС журналист Томас О’Райли. Той припомня, че Superbet стъпва на румънския застрахователен пазар в период, в който пазарът е разтърсен след години на финансови и политически скандали в сектора, кулминация на които беше принудителното оттегляне на един от най-големите застрахователи - Евроинс Румъния, собствениците на който вече обявиха, че това е в резултат на регулаторен натиск на висши представители на румънския финансов надзор. ASF отне лиценза на румънското подразделение на Евроинс с мотив, че компанията има капиталов недостиг от 400 млн. евро - акт, който се оспорва не само от самата компания, но и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), българските регулатори и независим одитор, всички от които твърдят, че компанията е била платежоспособна, припомня The European Conservative. Изданието визира доклада на независимия актюер, в който се заключава, че Евроинс Румъния няма проблем с платежоспособността си към датата на отнемане на лиценза. Информация за него беше публикувана на 5 април на сайта на ЕБВР, която е миноритарен акционер в компанията-майка - Евроинс Иншурънс Груп.  

Сътресение

Секторът на автомобилното застраховане в Румъния претърпя огромно сътресение през последните години, в които четири големи компании на пазара фалираха и се стигна до обвинения за организирана престъпна група и политическа корупция, пише още изданието. Предоставянето на лиценза се случва и няколко седмици, след като Европейската комисия (ЕК) отказа достъп на депутати от Европейския парламент до официален доклад, който разкрива извършени от румънския застрахователен надзор нередности и предполагаема кампания за тормоз срещу румънския филиал на българския застраховател. Припомнят се и твърденията на Евроинс, че румънското им подразделение е било набелязано от ASF още, когато отказва да придобие изпадналия в несъстоятелност застраховател City Insurance през 2019 г. Впоследствие този отказ предизвиква кампания и регулаторен тормоз над компанията в продължение на четири години, за да се стигне до отнемане на лиценза на 17 март, информира Томас О’Райли.  Случаят е допълнително заплетен от отказа на еврокомисията да разреши на депутати от европарламента да прочетат нередактиран вариант на останал в тайна и потънал в мистерия доклад по темата на европейския орган в застраховането - EIOPA, за който се твърди, че потвърждава констатациите на ASF за състоянието на Евроинс Румъния. Това предизвиква още въпроси в европарламента. Цитирани са и двама германски евродепутати. “При уклончивите отговори на еврокомисията на поставените в европарламента въпроси във връзка с казуса си задавам въпроса - не е ли време да се извърши независимо разследване на случилото се в Румъния и способна ли са европейските институции да осъществяват надзор в сектора?”, коментира Ларс Петер Берг. Той описва разкритията като силно притеснителни и добавя, че Евроинс Румъния изглежда е заменена от компания със съмнителна етика, визирайки собственика на новолицензираната Eazy Asigurari. Колегата му Гунар Бек счита поведението на ЕК по темата за непрозрачно и отнася въпроса до Европейския омбудсман, като директно посочва връзката на брата на фон дер Лайен със застрахователния сектор в Румъния. Както изглежда, компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, е на път да извлече полза от зейналата дупка на застрахователния пазар в Румъния след оттеглянето на Евроинс, коментира Томас О’Райли от The European Conservative. В материала си той пита и защо Брюксел си затваря очите за корупцията в румънската държава.

Мнението на Еврохолд

Същевременно в съвсем скорошно интервю за румънското издание Bursa, председателят на надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов отново заяви, че висши представители на румънския регулатор са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс в Румъния и потвърди тезата, че има вероятност една от целите да е облагодетелстване на нов играч в сектора. “С отнемането на лиценза на Евроинс Румъния ръководството на ASF наруши редица разпоредби на националното законодателство и европейски директиви. Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. В същото време преди няколко дни беше предоставен лиценз на нова компания в сектора (б.р. Eazy Asigurări). Много е странно, че ASF направи това за много кратко време. Опитах се да разбера повече за тази компания, потърсих информация на уебсайта им, но не намерих нищо. Не бих се изненадал, ако тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла ни за едно евро, а след това поднови всички полици и вземе 10% или 15% от пазара на безценица. Ако това се случи, наистина ще се потвърди, че те са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс Румъния”, коментира Асен Христов в интервюто за Bursa.

В интервюто пред румънското издание председателят на надзора на Еврохолд прави нови разкрития. Едно от тях е, че в българската Главна прокуратура е открито наказателно производство срещу двама от висшите функционери на румънския регулатор, които са в основата на рейда срещу Евроинс Румъния - Кристиан Рошу (вицепрезидент на ASF) и Валентин Йонеску (генерален директор на Генералната дирекция по застраховане на ASF). Причината - злоупотреба със служебно положение. Това по думите на Христов ги прави негодни за позициите, на които двамата са назначени в момента, но засега отговорните държавни институции в Румъния не вземат отношение. Това според председателя на надзора на Еврохолд потвърждава тезата, че атаката срещу българската компания е подкрепена и политически. В допълнение, Христов разкрива и за негови три срещи през миналата година с Марсел Чолаку, сегашният премиер на Румъния, в които директорът на Еврохолд го информира за проблемите в практиките на румънския регулатор и средата за правене на застрахователен бизнес в страната. “Надявам се, че ни е чул. Но на този етап изглежда, че не са предприети действия”, коментира Христов пред Bursa.

В интервюто става ясно, че Евроинс вече се е завърнал на румънския пазар чрез българското си подразделение и на принципа на свободното предоставяне на услуги в ЕС (Freedom of Services), като започва да предоставя немоторни застрахователни услуги. “Евроинс България има право да развива дейност на този принцип в Румъния от 2007 г. Вече имаме натрупан опит и от няколко дни започнахме да предлагаме активно всички видове застраховки без “Гражданска отговорност” (ГО). За последната трябва да изградим връзка с Гаранционния фонд в Румъния и Бюрото на автомобилните застрахователи в Румъния (BAAR), както и да получим ново разрешение от българския регулатор, което очакваме в следващите няколко дни. Все още анализираме дали да предоставяме ГО, но във всички останали видове застраховки сме активни в Румъния чрез нашето българско подразделение”, коментира Асен Христов. Самата ASF прави всичко по силите си, за да пречи на компанията, ако се съди от думите на шефа на Еврохолд. “Много съм изненадан, че неофициално представители на ASF прозвъняват всички застрахователни брокери, като се опитват да ги притискат да не работят с нас”, коментира той. По думите му това се прави и срещу други две български компании, работещи в сектора. “Ето защо смятам, че в тази работа са замесени и политици. Изненадан съм, че законът се нарушава, особено законът за конкуренцията”, каза той.

Българската компания все още обжалва решението на ASF за отнемане на лиценза на Евроинс Румъния от 17 март, както и обявяването на фалита на компанията от румънския съд на 9 юни. Компанията също така възнамерява да съди румънската държава за 500 млн. евро и вече обяви, че ще продължи съдебната си битка в ЕС. От компанията са убедени също така, че европейският орган по застраховането - EIOPA, е пренебрегнал данни, доказващи платежоспособността на румънското им подразделение преди отнемането на лиценза.

Източник: actualno.com

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • CMEXXX

  02 Окт 2023 17:08ч.

  Отдавна пиша, че фондер лайняна е вредна за милиони европейци и е редно да бъде забременена с поредното чайве. Но, уви, няма кой !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е точно!

  03 Окт 2023 7:08ч.

  Обикновен Капитализъм в най-добрите традиции на Михаил Ромм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дайно евгениев

  03 Окт 2023 11:25ч.

  Ма това не е корупция, а евроатлантическа демокрация, кольеги, забележете тънката разлика - ако идва от Източна Европа, е корупция, ако идва от брюкселска Европа - е демократична смяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  02 Окт 2023 17:10ч.

  Еййй, ненаситни са европейските комсомолци, то не беше лапачка от ваксини, оръжия, застраховки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румънският регулатор отне лиценза на Евроинс Румъния, за да го даде на брата на Урсула фон дер Лайен

  03 Окт 2023 7:14ч.

  Интересна новина на фона на скорошните сътресения на българския застрахователен пазар, не ли?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  02 Окт 2023 17:15ч.

  Кво стана с ония смс-и с файзера? Какво работи съпруга й? Права е Кордела, като каза, че "демокрацията" ни отне много

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  02 Окт 2023 17:20ч.

  Ах тези малки нацистчета Хензел и Гретел, тръгнали милиардери да стават.. Това сигурно е по случай празника на обединението на ФРГ и ГДР, извадили на дядо ботушите и маршируват из източна Европа да учат унтерменшите на нацизъм и цивилизация и да изкарват кинти! Нюрнберг трябва за тези... и по една тънка струна от пияно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Караминьол

  02 Окт 2023 17:21ч.

  ЕК, начело с фон дер Лайнен е кристално чиста. Бушува само малко непотизъм около съпругът и братът, ама и това ще се поизчисти. Да наемат видния сапунджия на Европата, алхимикът Денков и ще блеснат всичките като гол г*з на месечина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пък един украински дрон

  02 Окт 2023 17:25ч.

  Вчера ударил двореца на др. Путин в Гелерджик. Всичко гори там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като се има предвид, че Путин няма дворец

  02 Окт 2023 18:49ч.

  Нещо явно гори под задника ти. Не е лесно да си смениш пола, а!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  02 Окт 2023 17:26ч.

  Да.... оказва се , че и еврокомисарите крадат / използват заеманата служба/. Аз отдавна казвам, че не ние сме най крадливи, европейците ни минават с финес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най се ядосвам, когато кажат, ние българите това, ние онова!

  02 Окт 2023 18:51ч.

  Да сме имали колонии в Африка или Южна Америка? Крадците и убийците исторически са си западняците. Северна Америка кой изби индианците? Да не би българите? Така, че тя корупцията си е основният инструмент за "прогрес" на западняци и американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крадлива е системата. Нарича се капитализъм

  03 Окт 2023 10:07ч.

  Демокрацията е форма на капитализма. Така, както беше форма на робовладелството в древните държави Атина и Рим. Живеем в ерата на модерното робовладелство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На горните етажи на пирамидата на матрицата на робството,

  03 Окт 2023 10:19ч.

  под всевиждащото око на Луцифер, няма място за не-милиардери. Това е причината за пладнешките грабежи на г-жа фон дер Лайен, брат й, и малките им български братчета като Чекмеджан Борисов, Кирчо, Кокорчо, Прасчо и тем подобни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крадлива е системата. Нарича се капитализъм

  03 Окт 2023 12:07ч.

  Другата форма на капитализма е фашизмът. Фашизмът е явната и най-арогантна форма на диктатура на капитала в съвременното робовладелство. Такава е била робовладелската диктатура по времето на римските императори. Диктатурата в робовладелския древен Рим е заменила републиканската робовладелска демокрация като по-ефективна и последна форма на робовлството. По същия начин съвременното робовладелство клони към откритата буржоазна диктатура на капитала и неговите агенти-клептомани над трудовия народ - към фашизма като по-ефективна диктатура на господстващата клептоманска буржоазна класа, в сравнение диктатурата на буржоазната демокрация. Самият механизъм на възпроизводство на капитала в системата на капитализма (системата на частната собственост върху средствата за производство, информацията и финансовият капитал) е скрита кражба от заетите в капиталистическата система. Затова Маркс е най-омразен за капитала - не защото е сатанист, - а защото е разкрил тайната на сатанинския начин на кражба на частните собственици (които ако нямат наемни работници или служители, крадат от себе си - от собственото си време и от собствения си живот, за да оцелеят) - тайната на Закона за принадената (откраднатата) стойност. Другият закон открит от Маркс, заради който е мразен от капиталистите, е че просто е обявил истината, че богатството на шепа сатанисти, измамници и свръх богати капиталисти се дължи на бедността на ограбваното от тях мнозинство от Човечеството. С напредъка на сатанинския научно-технически прогрес - роботиката и изкуственият интелект - Човечеството става излишно за шепата свръх богати капиталисти-сатанисти. Това е причината за прокламираното от сатанинския говорител Клаус Швааб ЗАНУЛЯВАНЕ на Човешкия род, създаден по Божията воля. Това е причината за издълбаните в гранита на GEORGIA GUIDESTONES MONUMENT 10 сатанински заповеди на шест съвременни езика, първата от които гласи, че Човечеството трябва да се поддържа под 500 милиона (роби) в постоянен баланс с природата (тяхната, на свръх богатите капиталисти-сатанисти, която заграбиха от Бог, който я създаде и който ни създаде).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парцула, Мърсула, расистка гуцула.

  02 Окт 2023 17:33ч.

  Ура, победиха демократичните им ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пена

  02 Окт 2023 17:38ч.

  В момента Румъния се преразпределя по америкаски модел. Западняците няма да се спрат, докато не унищожат икономиките и не оберат всички ресурси на източно-европейските страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 02 Окт 2023 17:38ч. В момента Румъния се преразпределя по америкаски модел.

  03 Окт 2023 7:10ч.

  Още по-лошо, в момента Румъния се разпарчетосва по български модел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корумпирана женица

  02 Окт 2023 17:42ч.

  Докато устроят и седемте й деца, какви ли още чудеса ще видим. Ако е човек на място, ще накара брат си да откаже да отнема бизнеса на Евроинс Румъния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Окт 2023 18:37ч.

  Тази фон дерлайняната много алчна! Все и не стига! Да се задави дано

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  02 Окт 2023 18:45ч.

  Борба с корупцията? Мчи, тия от ЕК са основен генератор на такава..😂😂😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой даваше за пример Румъния

  02 Окт 2023 18:54ч.

  Ясно защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  02 Окт 2023 18:57ч.

  Мама зайка се грижи за семейството си :) Наред са дечицата .... Но и да не си правим илюзии за нашите юнаци. От самото си създаване им е практика да "изпълняват" капиталови изисквания на регулатори след врътки със заемен капитал. Пословични са в това отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги, още от началото на 'Гласове'

  02 Окт 2023 19:34ч.

  Уважаема Маги от17.26, вярно е, че напоследък по-рядко пиша, но все пак още съм жива, така че има толкова звучни никове, изберете си , но моя не използвайте. Изненадах се, че съм "писала", а още не бях започнала да чета коментарите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само Тя да е вредна. ..

  02 Окт 2023 19:48ч.

  Макарона сигурно не е...Ами другите поклоници на сатаната и новият нацизъм? На кой му пука за новите " евреи"?Били избивани в Украйна. Много важно! Слава на Русия и ако трябва, ония големи прасета да летят. Сатаната зад океана и слугите им трябва да бъдат изпепели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая хилеща се трътка

  02 Окт 2023 21:12ч.

  докога ще я траем?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  02 Окт 2023 23:48ч.

  А братчето да не е случайно и запален маунтбайкър? Имаше там едни делви, едни маунтбайкъри, едни дансьори, едни пегаски спецове. А може би е чисто соросопадение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • девизът на ЕС

  03 Окт 2023 9:37ч.

  Брюксел е центърът на корупцията, а Лайен е нейното олицетворение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олки

  03 Окт 2023 9:58ч.

  Умно-красив-жълтопаветник с явни (нацистки) демократични възгледи! Веднага си личи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smopenue

  03 Окт 2023 10:56ч.

  Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------ https://min.lc/medbg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албена

  03 Окт 2023 23:00ч.

  И физиономията му селска, като на сестра му. И долен, и крадлив като нея. Кога най-после тази жена ще бъде осъдена?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мадам Тартюф

  05 Окт 2023 7:09ч.

  Потомствени висши чиновници в ЕС. И тия, и много други. Цели фамилии, с поколения вече ползват привилегии, имат космически заплати, разполагат се и морализаторстват. Само като видш Урсула със Зеленски на снимка, илюстрация на безчестието и притворството...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  05 Окт 2023 11:55ч.

  "Дребни човечета" телом и духом. Авантата е тяхната цел, така както е и целта на мигрантите. За тези два типа хора Европа няма никакво значение освен авантата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи