Нинова към проф. Минеков: Не внесохте предложения в бюджета за култура. Какво да кажем на сектора, който очаква финансиране?

Нинова към проф. Минеков: Не внесохте предложения в бюджета за култура. Какво да кажем на сектора, който очаква финансиране?

Снимка: БТА. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Скандално заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. Депутатите и министър Минеков си разменяха остри реплики.

Най-ожесточен беше сблъсъкът между Тома Биков от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП и Велислав Минеков. 

Скандалът се разрази след въпрос на Тома Биков от ГЕРБ, свързан с Плана за възстановяване и за това дали е назначен експертен съвет по проекта за дигитализация на архивите на различните институции. 

Служебният министър на културата Велислав Минеков вместо отговор, припомни на Биков негов коментар:

"В който съм описан, че съм невнятен, неадекватен, че съм посмешище, че съм ненормален. Какъв е смисълът да ви отговарям на какъвто и да било въпрос?".

Биков отговори на Минеков: 

"Зададох Ви въпроса в качеството си на избран за народен представител, а Вие стоите тук в качеството си на назначен за министър, а не за избран. Когато Ви изберат, можете да имате и малко по-високо самочувствие".

В спора се намеси и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е член на Комисията по култура: 

"Господин министър, тук сте да отговаряте на въпроси. Вече един час хокате народните представители, давате ни оценки, заплашвате. Имам чувството, че всички служебни министри сте минали в някаква обща школа в последния месец. Няма един служебен министър, който да е дошъл в парламента, да не се е навикал на депутатите, да не е обидил институцията Народно събрание, да е отговорил на какъвто и да е въпрос, и да стане и да си тръгне".

Преди това Любен Дилов-син първи отправи своите запитвания. Те бяха свързани с приключилия конкурс на Национален фонд "Култура", който според него е с мъгляво формулирани условия.

"И се получи така, че проект с 20 спектакъла в Родопите е отхвърлен, а Метрополис получава голямо финансиране, а това все пак е една дискотека. Има и случаи за отхвърляне заради надвишаване на бюджета само с 34 хил. лв.", каза депутатът от ГЕРБ.

Минеков като че ли не го разпозна и първо попита как се казва депутатът, който му е задал въпроса и след това отговори: "Проблемът е наистина сериозен. Винаги има недоволни. Законът е куц и несъвършен, защо вие не го променихте? Ние имаме предложение и ще го внесем. Фонд "Култура" беше спрян тази година. Химик-лаборант, например оценява театрални проекти, такива хора има в комисиите". Дилов обаче го репликира, че правилата не се изготвят на зоконово ниво.

Христо Петров от ПП рязко смени темата с въпросите си към Минеков: "Забелязах една важна способност да отговаряте точно и ясно. Светослав Трайков е казусът. Нормално ли е човек, който публично се хвали, че трови кучета с антифриз и застава на страната на денацифициращите Украйна, да оглавява отдел във вашето министерство?"

Минеков отговори, че Трайков бил намразен по време на протестите, в които бил активен участник. Завел е дела за клевети и е обречен на успех. Минеков каза още, че Трайков има качества и ще работи при него, докато той е министър, ако не се случи нещо неприятно.

Минеков бе подложен на атака и от ДПС и заради новия управителен съвет на Дарителски фонд "1300 години България" с участието на ексдепутатката Татяна Дончева в него.

"Тя е не само с опит на парламентарист и юрист. В продължение на 10 години работи като цигулар. Тя е дипломирана в Националната музикална академия. Има отношение към културата. Винаги съм я срещал в зала "България", надявам се и вас да срещна там, отвърна остро министърът на депутата от ДПС Ерджан Ебатин. 

Той обаче му отвърна, че въпросът не е да се търси оправдание за определено назначение. И вкара завоалирано темата за случващото се в Народния театър и конфликта между главния режисьор на институцията Александър Морфов и шефката на пиар екипа й Велислава Кръстева, бивш депутат и директор на връзките с обществеността на ДПС.

"Някои свирят на цигулка, други свирят на виолончело (Кръстева - б.р.) и не ги възприемате. Хубаво е, когато представлявате изпълнителната власт, принципите, които изповядвате, да са основополагащи, а не само да се проявяват, когато се търси артистична изява", заяде се народният избраник от Движението. А Минеков го посъветва да прочете закона и да се запознае с членовете му, касаещи назначаването на Управителния съвет на фонда. 

От Възраждане попитаха дали има стратегия за проучване на тракийските могили и как министерството планира да се справяте с иманярските набези.

"Миналата година започнахме създаването на специализиран полицейски състав по културно надледство. Иска ми се да си върши работата и да бъде точно толкова неприятен и опасен като подобни състави в другите държави. Говорил съм с посланици за допълнителна техника и обучение навън. Огромно нещастие, че иманярите изровиха цяла България. Работим с археолозите, но всяка година има недостатъчен бюджет, тази година не е бил повишен, но и не е бил използван. Нямам обяснение за това. Годината приключва неуспешно, за съжаление. Голяма част от обектите останаха под небето и не са консервирани. А иначе при нас постъпи скъпа и качествена техника, която беше отнета от иманяри".

От БСП поставиха въпроса за Северната сграда на Националната художествена академия, чието състояние е катастрофално. Освен това се отоплява все още с нафта и има предписание, че е опасна. На въпроса Минеков отвърна: "Запознат съм с тази сграда от детството ми. Проблемът е на половин век. Но това е в ръцете на Министерството на образованието, лъжат ни, че ще получим пари, но не се получават. Факт е, че сградата е изключително опасна, тя се клати. Имаме неизразходвани средства, което никога не се е случвало. Над 56 млн. бяха неизразходвани, когато дойдох в министерството. Нямаше нито един договор, нито една обществена поръчка. Вече 11 млн. и 200 хил. са изразходвани.

След спора между Минеков и Биков се намеси Корнелия Нинова, обръщайки се към министъра с доста строг тон: "Това не прилича на парламентарен контрол, а на колективна сбирка за плач, нахокахте ни, че нищо не вършим, прехвърлихте отговорностите върху други хора. Пречат ви законите или липсата на такива и няма пари. Въпросът е кой отговаря за тези работи. Колко закона внесохте откакто сте министър и внимавайте какво ще отговорите, защото аз знам. Кой прави бюджета? Защо не внесохте предложение за бюджет за 2023 г. какво да кажем на всички сектори в културата, които сега очакват финансиране?".

"Имаме проекти за промени. Изпълняваме бюджета за 2022 г. за новия имаме проект за 383 млн.,очертава се засега да е такъв. Но досегашния не беше използван, как да отида и да искам да бъде увеличен?". Нинова още по-разпалено се включи с думите: "Минеков е внесъл един-единствен закон, а такъв за културното наследство не е стигал до парламента. Като не знаете как да поискате увеличение на бюджета, кажете, че инфлацията расте, цените растат. Кажете, че храните поскъпват и тези хора не могат да си плащат храната. Нямате оправдание, че не сте ги изхарчили, сигурна съм, че има много чакащи гилдии. Абсурдна е ситуацията. Давайте си законите, за да ви се случат нещата, ако не можете кажете какво ние да направим. Оправдавате се, че 7 месеца нищо не е правено, затова и вие сега 6 месеца нищо не правите", завърши соцлидерката.

 

Източник: "24 часа"

Коментари

 • Напиши Коментар

  08 Дек 2022 21:33ч.

  Написах, но не ви хареса и го изтрихте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mijni go

  09 Дек 2022 6:45ч.

  Добре че го направиха министър ,че да чуем за този скулптур.НХА е сборище на такива "професори". Има такива плужеци,папкат и фрънкат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи