Френски циментов гигант бе обвинен, че си плащал на Ислямска държава, за да работи в Сирия

Френски циментов гигант бе обвинен, че си плащал на Ислямска държава, за да работи в Сирия
Френският циментов гигант "Лафарж" може да се изправи отново пред обвинения в съучастничество в престъпления срещу човечеството, след като Висшият съд на Франция отхвърли решението за отпадане на обвиненията на по-ниската инстанция. В какво е обвинена компанията? "Лафарж" е обвинена в това, че е плащала милиони евро чрез сирийски подизпълнител и посредник на ислямски бойци, включително на Ислямска държава, за да запази циментовата си фабрика в Джалабия, северна Сирия, в началото на сирийската гражданска война. В момента срещу компанията текат официални разследвания по няколко обвинения, свързани с фабриката, включително подпомагане на престъпления срещу човечеството. Компанията е обвинена и във финансиране на тероризма и нарушаване на ембаргото на ЕС върху плащанията към сирийски подизпълнители през 2013-а и 2014 година.

Циментовият завод на "Лафарж" в Сирия продължи да работи по времето на гражданската война.

 

През 2014-та "Лафарж" се сля с швейцарския конгломерат за строителни материали Холцим.

След собствено вътрешно разследване, компанията по-рано призна, че нейният сирийски подизпълнител "Лафарж Цимент Сирия" е плащал на въоръжени групи да защитават персонала във фабриката. Но отхвърли няколко обвинения на френската правна проверка, включително и най-сериозните обвинения в престъпления срещу човечеството.

През 2019-та Парижкият апелативен съд отхвърли обвиненията в престъпления срещу човечеството, казвайки, че компанията не е специално обвързана с бойците. Сегашното решение на Касационния съд обаче отхвърля решението от 2019-та, оспорвайки, че плащанията на Лафарж могат да се квалифицират като съучастничество.

„В този случай плащането на няколко милиона долара... на организация, която действа като криминална, е достатъчно да се приеме за съучастничество, независимо дали разглежданата страна е правила това с оглед на търговската си дейност“, заявява съдът в решението си.

Решението не означава, че "Лафарж" автоматично става подсъдима за съучастничество в престъпления срещу човечеството.

Висшият съд съобщи, че случаят ще бъде насочен обратно към магистратите, за да решат дали да подновят обвиненията.

От "Лафарж" обявиха, че „продължават изцяло да сътрудничат на френските съдебни власти“ по случая.

 

Източник: "Дойче веле"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Иван

  15 Sep 2021 5:23ч.

  Ово, парица е царица...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фридом файтар

  15 Sep 2021 5:48ч.

  Включително - или изключително - откъде джихадистите се сдобиха с циментови бункери, тунели и прочие съоръжения, изградени по изключително професионален начин, та някои от тия съоръжения руската авиация трябваше по наколко пъти да ги бомбардира, докато ги разруши. И дали Лафарж са действали самостоятелно, или под ръководството на други структури от Франция, като например министерство на войната, и други от структури от НАТО. Както се казва - вы хоть понимаете теперь, чего вы натворили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типично

  15 Sep 2021 6:55ч.

  Французинът е готов на абсолютно лично унижение, стига да спечели нещо. Това е част от националния манталитет (90 % -колаборационизъм / 10 % резистанс ) . Не случайно имат една популярна песен на Серж Лама https://youtu.be/-iX1I69bihA - Рогоносец съм , но съм доволен !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  15 Sep 2021 8:08ч.

  Честни Сини Очи - и тези дегенерати ще ни казват как да живеем!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма що, печеливш бизнес модел

  15 Sep 2021 13:51ч.

  И не е само техен - през 70-те години в САЩ са създали лекарство което ЛЕКУВА диабет. Тогава банкерите им са казали: "Браво, хубу сте го създали, но това не е добър бизнес модел, правилното е да лекувате до гроб хронично болни, не да ги излекувате за един сезон..." И така си върви - инсулин, игли, усложнения, грижа за усложненията, слепота, букет от индустрии за обслужване на слепотата... Подобно е и с болестта рак, а и сега, с пландемията... Всички са доволни, освен болните... Та и с войната така - бомбардиране до "каменната ера". Разрушават драматично хорските имоти на хиляди километри от собствената им държава, и после ги "възстановяват", а пострадалите плащат лихви на банките ИМ, за да живеят в сгради каквито вече са си имали, изстрадани и изградени от родителите им и предишните поколения... И отново всички са доволни - военно-промишления комплекс (производителите на нови оръжия - красиви и скъпи, генералите получават по още една нашивка, банкерите, които дават на заем $$ и на носителите на справедливост и демокрация, и на пострадалите - да си възстановят материалните загуби). Освен народа, близките на онези които се връщат в метални заварени кутии или отчаяни и болни или сакати свършват като бездомни на улицата, и другите, "враговете", на които са разрушили невъзстановимите бащини имоти... Ето така се сменя диктатурата на талибаните с ... талибани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи