Еманюел Тод: САЩ изпадат в нихилизъм и обожествяване на нищото. Комунистическата средна класа в Източна Европа се обяви за либерална демокрация и нарече руснаците чудовища

Еманюел Тод: САЩ изпадат в нихилизъм и обожествяване на нищото. Комунистическата средна класа в Източна Европа се обяви за либерална демокрация и нарече руснаците чудовища

Автор: Саид Махран, “Поан”

САЩ изпадат в нихилизъм и обожествяване на нищото. Говоря за нихилизъм като желание за разрушение, но и на отричане на реалността. Вече няма и следа от религията, но човешкото създание все още е там и се сблъсква с въпроса за смисъла на човешкото съществуване, казва известният френски демограф и антрополог Еманюел Тод. Според него общото между протестантството и комунизма е манията по образованието. "Комунизмът, установен в Източна Европа, разви нови средни класи. И точно тези средни класи по-късно обявиха, че са либералната демокрация в действие и че руснаците са чудовища. Позволявам си с ирония да диагностицирам известна неавтентичност в поведението на средните класи в Източна Европа, защото именно меритокрациите, родени при комунизма, вкараха страните си в НАТО и оставиха своя пролетариат в ръцете на западния капитализъм, като същевременно превърнаха страните си в подчинена периферия, каквато са били между ХVI и ХIХ век", добавя антропологът в интервю за "Поан". И още: "Избягването на сближаването между Германия и Русия беше една от американските цели. Това сближаване щеше да подпечата изгонването на Съединените щати от системата на европейската власт. Американците предпочетоха да унищожат Европа, вместо да спасят Запада. НАТО вече губи тази война. Мисля, че играта на Германия е много по-тънка, отколкото си представяме в момента, защото има стабилност на промишлените, демографски и социологически маси в Европа. Русия и Германия в крайна сметка ще се споразумеят. Мирът ще бъде възстановен. Историята ще каже дали  съм наследник на Маркс и Вебер, взети заедно, или на Уди Алън - което не е толкова лошо".

Книга, която разклаща увереността, изнервя с крайностите си и предизвиква жив интерес с антропологичната си работа, винаги може да заинтригува “Поан”. Особено, когато авторът се казва Еманюел Тод, демограф, историк и социолог. През 1976 г., във “Финалният крах” (La shute finale) той предрече разпадането на СССР, доловено на базата на детската смъртност. Четиридесет и седем години по-късно в книгата си, за която казва, че ще е последната (“веригата е затворена”), той предрича “Поражението на Запада” (La Défaite de l’Occident) в контекста на конфликта в Украйна. Авторът не обявява победата на Русия на Путин, но някои ще прочетат тази книга, без да могат да отърват от тази идея. Причините за този залез според него, са многобройни: краят на националната държава, отстъплението на индустрията, която позволява производството на оръжията, доставяни на Украйна; “нулево състояние” на религиозната матрица и на първо място на протестантството; повишаване на детската смъртност в САЩ (по-висока, отколкото в Русия), както и повишаване на самоубийствата и убийствата. Осъзнаването на този отлив ще причини “нихилизъм”, който ще се изрази във войни и насилие. Противно и напук на западните санкции, Русия има “стабилна икономика и общество”, ни казва Тод. Според него основният руски недостатък е нивото на раждаемостта, откъдето и неотложната задача на Путин да спечели войната до пет години. Изхождайки от тази контрастираща картина, авторът възнамерява да ни убеди, че руският агресор всъщност е нападнат, че путинският империализъм не е нищо друго, освен отбранителен суверенизъм срещу нападателния Запад. Еманюел Тод се съгласи да даде на“Поан” - европейски и либерален вестник - първото си интервю.

- Във “Финалният крах” (1976 г.) вие предсказахте упадъка на СССР, изхождайки по-конкретно от нивото на детската смъртност. Днес обявявате поражението на Запада. На какви елементи се опирате, за да твърдите това?

- Нещата трябва да се разглеждат на две нива. Има икономическо ниво, което наблюдаваме в момента. С други думи глобализацията постави не Запада като цяло, а конкретно Съединените щати в състояние на неспособност да произвеждат оръжията, необходими на Украйна. Американците тласнаха украинците към катастрофа по време на лятната офанзива с недостатъчно оборудване. Посвещавам цяла глава на спадането на американската икономика, където показвам до голяма степен фиктивния характер на нейния брутен вътрешен продукт с продължаващото влошаване на нейния търговски дефицит. Показвам също, че Съединените щати произвеждат по-малко инженери от Русия. Мисля, че способността да се произвеждат долари на нулева цена е това, което пречи на рестартирането на американската индустрия.

- Кое е второто ниво?

- То е много по-дълбоко и е напълно ново в моя анализ. Това е крахът на онова, което доведе до възхода на Запада и особено на англо-американския свят, т.е. протестантството с неговите трудови ценности и социална дисциплина. Установявам, че изпаряването на протестантството в САЩ, Англия и в целия протестантски свят е довело до изчезването на онова, което беше силата и специфичността на Запада. Централната променлива е религиозната динамика. След активното състояние, след това “зомби” състояние, можем да говорим за нулево състояние на религията на Запад. Използвам датата на хомосексуалния брак като крайния показател за преминаването от “зомби” етап на религията към нулевия етап.

- Наясно ли е Путин с това нулево състояние на религията на Запад?

- Постарах се да анализирам неговия дискурс. И се опитах да разбера отношението на останалия свят към Запада. Когато погледнем обкръжението на Джо Байдън, виждаме група лидери, която вече не е свързана с никаква колективна обща система от вярвания от протестантски произход.

- По този повод отбелязвате, че има свръхпредставителство на чернокожи и евреи в кабинета на Байдън, докато Байдън е католик от ирландски произход. Защо изхождате от потеклото, за да обясните геополитическата ориентация?

- Моят анализ е по-фин. Установявам, че протестантската матрица е изчезнала в пика на американската мощ. Мисля, че приносът ми като историк, е истинското значение на динамиката на протестантството на Запад. “Зомби” протестантството в САЩ беше Великата Америка, от Рузвелт до Айзенхауер. Това беше Америка, която пазеше всички положителни ценности на протестантството, неговата образователна ефикасност, отношението му към труда, способността му да интегрира индивида към колектива.

- Още през 2002 г., в “След империята” (Après l’empire) вие констатирате упадък в Америка…

- Написах я във време, когато целият свят се вълнуваше от американската свърхсила. Оттогава има отлив. В “След империята”, както и във “Финалният крах” («La Chute finale»), следвам рационалистичен модел на геополитиката. Лично аз не смятам, че целта за могъщество е напълно разумна. Не обичам войната, но можем да смятаме, че логиките на държавата, като властта, парите и природните ресурси, са рационални цели. В “Поражението на Запада” интегрирам ирационалните и религиозни дълбини на човешкото съществуване. Книгата поставя под въпрос естеството на геополитическата динамика в първата сила в света, която губи чувството си за религиозна ориентация и която преживява нарастване на смъртността, особено в републиканските или тръмпистки вътрешни щати. Новото е това, че страната изпада в нихилизъм и обожествяване на нищото. Говоря за нихилизъм в смисъла на желание за разрушение, но и на отричане на реалността. Вече няма и следа от религията, но човешкото създание все още е там. То все още се сблъсква с въпроса за смисъла на човешкото съществуване.

- Очевидно е обаче, че през февруари 2022 г. разрушението беше от руска страна. Не би ни хрумнало да обвиним американците…

- Напълно съм наясно с факта, че има шок от войната. Русия влезе във война. Разбирам, че хората виждат само това, тъй като има насилие на войната, което ни забранява да задаваме въпроси за общата динамика на системите. И реалността на тази динамика е, че руската детска смъртност вече е много по-ниска от американската детска смъртност! Руското общество е това, което напредва, дори ако продължителността на живота - това е наследството на съветизма - остава ниска за руските мъже. Маркирах цялото поле и си казах: “Не, нестабилността на системата не е там, където е войната. Тя в сърцевината на западната система”. Внимание: поражението на Запада не е победа на Русия. Западът се самоунищожава.

- Все пак е трудно да видим пряка връзка между тази американска криза и конфликта в Украйна. В книгата ви има две теми, които се опитвате да свържете…

- Мисля, че хората имат много преувеличена представа за това какво представляват Съединените щати и каква е американската геополитическа мисъл от интелектуална гледна точка. Притеснява ме да го кажа, но неоконсервативните идеолози около Байдън и Тръмп са посредствени. В книгата си започвам историята с разпадането на Съветския съюз. Това разпадане беше изтълкувано погрешно. Това беше вътрешен процес, свързан с развитието на Русия, за който разбрах с увеличаването на детската смъртност и намаляването на раждаемостта. Този съветски крах прикри факта, че от 1965 г. Съединeните щати бяха въвлечени в индустриален и интелектуален упадък. Именно този парадокс на западната експанзия, предизвикана от рухването на съветския стълб, се стреми да изолира Русия, дори когато сърцето на системата се срива. Откриваме го днес с американците, хванати в капана на Украйна. Тяхната индустрия вече не върви и виждаме, че са принудени да търсят снаряди с калибър 155 мм.

- Основната разлика между нас не е ли, че вие виждате Путин като суверенист, докато той е империалист…

- Аз чета текстовете на Путин. Знам притесненията на руснаците. Аз съм демограф. Тази материя пречи да говорите какво ли не. Когато виждаш, че руското население е малко повече от това на Япония, не можеш да изпаднеш във всеобщия делириум. Тази страна е 17 милиона квадратни километра! Как руснаците може да искат да увеличат територията си?

- Експанзионистичната динамика важи и за Си или Ердоган, в името на носталгията или на историческата легитимност…

- Добре, ако този страх беше логичен и искрен, трябваше да се търси разбирателство с Русия. Страната, която можеше да позволи на Запада да запази  своето превъзходство, беше Русия, ако я бяха интегрирали.

- Шрьодер и Ширак се опитаха да я “закачат” към Европа през първото десетилетие на ХХI век.

- Да, но го разбиха американците. Избягването на сближаването между Германия и Русия беше една от американските цели. Това сближаване щеше да подпечата изгонването на Съединените щати от системата на европейската власт. Американците предпочетоха да унищожат Европа, вместо да спасят Запада. НАТО вече губи тази война. Мисля, че играта на Германия е много по-тънка, отколкото си представяме в момента, защото има стабилност на промишлените, демографски и социологически маси в Европа. Русия и Германия в крайна сметка ще се споразумеят. Мирът ще бъде възстановен. Историята ще каже дали  съм наследник на Маркс и Вебер, взети заедно, или на Уди Алън - което не е толкова лошо.

- За Путин да бъдеш рускоезичен означава, че си руснак. Според този принцип Унгария би могла да нахлуе в част от Сърбия или Румъния с мотива, че иска да защити унгарскоезичните малцинства…

- Вие сте в нещо, което е от порядъка на моралния дебат. Мен това не ме интересува. Когато чета „Записки за Галската война“, не се питам дали Юлий Цезар е добър или лош.

- Самите руснаци действат според свой собствен морал. Путин обясни, че рускоезичните в Донбас, които живеят под игото на “нацистите” в Киев, трябва да се върнат в руското лоно. Рационално ли е това?

- Аз правя подробен анализ на концепцията за национален суверенитет според руснаците. Това, което е част от руската мания, е суверенитетът на великите и единствено на великите нации. На руските лидери никога не би им минало през ума, че тази доктрина за суверенитет се отнася и за Украйна. Има една статия на Путин от юли 2021 г. за историческите връзки с Украйна, разликата между Новорусия и Малорусия. Но това, което ме интересува и което ми позволява да обясня лесното напредване на руските въоръжени сили в Южна Украйна и по-трудното в северната част на страната, е украинскоезичната-рускоезичната двойственост. Това, което никой неможеше да предвиди, е бягството към Русия на рускоезичната средна класа. Рускоезичната Украйна загуби своята средна класа, т.е. организационния и структурния си скелет. Тези хора имаха избор между украинските националисти, които искат да изкоренят езики им, и Русия, която се възражда икономически.

- Да махнем тогава моралните аргументи. Чувате ли юридическите аргументи, т.е. международното право, към което Русия дълго време казваше, че се придържа?

- Русия и Путин са смятат за отговорни за тази война от 99,99% от официалния коментар на Запад. Работата е свършена. Няма нужда аз да казвам това.

- Признайте, че международното право е нарушено.

- Не е нужно да го признавам или да не го признавам. Аз имам моя компетентност, която е компетентност на историк. Обвиниха ме във вестниците, че съм агент на Кремъл. Да имат да вземат! Аз се боря Западът да остане плуралистичен. Ако търсят моите ценности, това са ценности на истината и плурализма. Ние сме в напълно путинофобски и русофобски свят, където от само себе си се смята, че цялата вина е на Русия. Аз представям една историческа визия. Признавам, че тя e коренно различна, без да е морална визия.

- Докато ви чете, човек почти има желание да отиде да живее в Русия. Представяте страната като “авторитарна демокрация”. Това е дръзко, като се има предвид съдбата на малцинствата, особено на ЛГБТ, или тази на опозиционера Навални, който гние в затвора…

- Съгласен съм да отида там, където искате да ме заведете и където не исках да отида. Какво донесе на украинците необмисленото изобличение на руснаците и отказът да помислим за мотивите им? Унищожаване на тяхната нация, която западняците в момента изоставят. Безстрастната логика, каквато е моята, може да позволи да се договорят междинни решения. Единодушният дискурс, както и идеологическите и морални повели водят до катастрофа. Придавам толкова голяма тежест на понятието “авторитарен”, колкото и на това за “демокрация”. Всички политолози в Русия са съгласни, че руснаците подкрепят Путин.

- Барометрите на популярността - нека се доверим на честността им - не правят демокрация.

- Това е авторитарна демокрация. Либералната демокрация добавя уважение към малцинствата. Ние сме в навечерието на световна промяна и това, което е наложено на Украйна, е отвратително. Тогава какъв е смисълът да се караме заради думите? Имах нужда от концепти. “Либералната нихилистична олигархия” за Запада и “авторитарна демокрация” за Русия. Не крия нищо за разумно манипулираните избори в случая с Русия. Отнасям това към антропологията на страната и към устойчивия темперамент на общността.

- Подчертавате, че в Украйна съществува антисемитизъм, но добавяте, че почти не съществува такъв в Русия.

- Цитирам Владимир Шлапентох, евреин, роден в Киев. Той е един от основателите на емпиричната социология на руски език по времето на Брежнев. Изправен пред съветския антисемитизъм, емигрира в САЩ. Той обяснява, че една от особеностите на режима на Путин е, че това е първият руски режим в историята, който не използва антисемитизма, за да управлява. Какви са руснаците в детайли обаче не мога да кажа. В Израел имаше близо 1 млн. жители от руски произход, от които 100 хил. се върнаха в Русия.

- Видяхте също като нас, че Путин прие Хамас след 7 октомври, а външният му министър Лавров каза на Зеленски: “Хитлер също имаше еврейска кръв”.

- Аз съм от еврейски произход. Просто се опитвам да разбера защо руснаците печелят тази война. Фактите ми дават основание, дори ако вие се опитвате да ме изкарате чудовище.

- Съвсем не, просто имаме впечатлението, че прилагате към Русия това, за което упреквате другите в анализа по отношение на Украйна.

- За Газа написах послеслов в книгата си, за да покажа как американците проявяват своя нихилизъм и в тази област, като винаги влошават конфликтите. Говоря малко за Израел. Руснаците имат проблем с националното оцеляване заради демографската си слабост. В такъв случай не си избират съюзниците си. Чърчил каза след нахлуването в Съветския съюз: “Ако Хитлер беше нахлул в ада, щях да кажа поне няколко добри думи за дявола в Камарата на общините”. САЩ правят подарък на Русия с напълно безотговорното си отношение към Газа. Но руснаците са притеснени, защото сега има значителен човешки елемент между израелското население и Русия.

- Трябва ли украинците да се опасяват от връщането на Тръмп, въпреки че именно той започна да въоръжава Украйна през 2017 г.?

- Ако западняците си направят труда да четат сайта на агенция ТАСС, ще видят, че за руснаците няма никаква разлика. Защото Русия е във война с Америка и не държат сметка за смяната на управляващите.

- Страните от бившия съветски блок имат дълг към Русия, обяснявате вие. Според вас има положителни придобивки за средната класа, която се е издигнала благодарение на “комунистическата меритокрация”. Можем ли честно да говорим за “меритокрация” в СССР?

- Общото между протестантството и комунизма е манията по образованието. Комунизмът в Източна Европа разви нови средни класи. И точно тези средни класи по-късно обявиха, че са либералната демокрация в действие и че руснаците са чудовища. Позволявам си с ирония да диагностицирам известна неавтентичност в поведението на средните класи в Източна Европа, защото именно меритокрациите, произведени от комунизма, вкараха страните си в НАТО и оставиха своя пролетариат в ръцете на западния капитализъм, като същевременно превърнаха страните си в подчинена периферия, каквато са били между ХVI и ХIХ век.

- И накрая, в книгата ви малко се споменава Франция. Съществуваме ли все още?

- Занимавам се с геополитика, така че не виждам Франция. Ако исках да покажа, че душата ми е чиста, щях да върна Англия на нивото на Франция! Но бих казал, че е по-тежко за Англия. Разбиването на английските елити е ужасно. Англия е още по-слаба и от Франция. Англичаните нямат ядрено оръжие. Те дори не са способни да накарат Африка да ги мрази, както мрази нас. Английските управляващи класи бяха модел за американските управляващи класи. Сегашната войнолюбива лудост на англичаните със сигурност е имала много лошо влияние върху англичаните.

Свързани статии: Eманюел Тод: Европейските “елити” отстъпват властта си на американците! Това наистина е проблем за психиатрите

Еманюел Тод: Русофобията е опиумът на дребната интелигенция днес

Еманюел Тод: Третата световна война започна

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Средната класа на Източна Европа нарече руснаците чудовища, защото забогатя от създаденото от народите по време на Руското влияние!

  12 Яну 2024 11:15ч.

  И затова се опитва да запази НАГОТОВО получените благини от труда на милионите източноевропейски граждани, работници! Както виждат всички, целия свят, за последните 33 години Източна Европа се ДЕИНДУСТРИАЛИЗИРА при влиянието на САЩ, след като беше индустриализирана при влиянието на Русия! ... И скъпата ни "комунистическа средна класа" тази която успя да се облагодетелства с "масова приватизация" = грабеж на създаденото от народа, се обяви за либерална, защото новите господари им обещали да не им взимат богатството! А за народа, които им създаде благините не им пука. Ноооо, ето че народите на Германия и Полша въстанаха: това не е полско / германско правителство! ... Е, все един ден ще въстане и в България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хах

  12 Яну 2024 13:46ч.

  Този разбира от “комунистическа средна класа”, колкото баба ми от смартфон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безсмислено е да се търси “смисъла”

  12 Яну 2024 13:52ч.

  Човек, който говори за “смисъла на човешкото съществуване”, не разбира нищо от света в който живеем. Човешкото съществуване няма смисъл, има само съдържание. Ние решаваме по собствена воля с какво съдържание да го изпълним. А Бог е този, който ни позволява да го направим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде останаха прословутите “евроатлантически ценности”?

  12 Яну 2024 13:57ч.

  Източноправославните християнски ценности са ясни и категорични: Бог, Родина, Семейство. Всичко друго е сатанизъм и педерастия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Съдържанието” дава “Смисъла”

  12 Яну 2024 14:04ч.

  Не съществува “смисъл”, извън конкретното “съдържание”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смисълът се отнася към съдържанието както индивидуация към организация и както субект към обект

  12 Яну 2024 16:45ч.

  Съдържание без смисъл е само гола емпирия. Смисълът е свързан с априорната форма на чистото мислене, която е диалектическа и се интересува от свободата. Бог няма как да бъде Бог на света без да е Бог на Истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смисълът фиксира именно телеологията на вътрешното живеене (включително и чрез Бога и за Бога)

  12 Яну 2024 16:49ч.

  В самото изказване "Безсмислено е да се търси “смисъла” 12 Яну 2024 13:52ч." вече е заложено върховенството на смисъла като извечен ориентир за екзистенциално боготърсачество. Като нямаш нужда от смисъла, тогава кое му е безсмисленото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Човек, който говори за “смисъла на човешкото съществуване”, не разбира нищо от света в който живеем"

  12 Яну 2024 16:51ч.

  Напротив, не само че разбира, но и единствено той знае защо казва "Моето царство не е от този свят".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  12 Яну 2024 11:32ч.

  Най-после прочетох интервю, което се стреми към обективност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  12 Яну 2024 11:40ч.

  Географията е проклятие, а ние сме в нейния геополитически център - кръстопътя на няколко цивилизации... Единствено се моля и надявам Русия, в цялата й имперска, православна и човешка мощ, да припознае като свои най-полезни помагачи, поддръжници и приятели тук, на Балканите, своите единоверни и едноплеменни народи - българи, сърби, македонци и черногорци. Едни гърци и румънци към нас биха били само добър бонус. Та, братя руси, в очертаващия се бъдещ нов геополитически ред не ни изоставяйте, всяка капка православна (и славянска) кръв може би ще ви потрябва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Яну 2024 12:33ч.

  Добре де, ама направете и вие нещо. Поне на църква ходете, или поне от време на време удряйте по един кръстен знак. Защото Русия от Екатерина Велика насам, е покровител на Православието на Балканите. Не на българите, не на сърбите, не на гърците, а на Православието. За защита на православните българи е водена и Руско-турската война 1877-78г. Без Православие няма българи, няма България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • остава ни само да се молим въпросното засвидетелствано отношение да е примитивна намеса на недоброжелатели около лицето или фейк

  12 Яну 2024 12:42ч.

  Някои православни клирици обаче не оценяват въпросния жест с руско-турската освободителна война като "освободителен", напротив, нападнатият (Осм.имп.) по демонстрираната логика на въпросния клирик имала свещеното право да се брани... с което и бе изразено и отношението навярно на цяла една институция към дара на руския император, направил го по Волята на Бога Нашего Православного - https://www.politnavigator.net/bolgarskijj-patriarkh-podderzhal-vsu-i-zavualirovano-osudil-russkoe-voinstvo.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Яну 2024 13:20ч.

  Е, какво да се прави, когато т.н. разкол в БПЦ си беше гражданска война, и спечели Вселенската патриаршия. Но религиозната принадлежност на народа няма нищо общо с политическите борби на църквата като институция. Всичко ще си дойде на мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  16 Яну 2024 21:54ч.

  чуй-чуй, кажи му го, бате, на ханъ Аспарух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДЕДО ИВАН-оф

  12 Яну 2024 11:55ч.

  САЩ са на 240 години. До днешен ден само 16 години не са водили война. Такива са гените на този народ. Знае се, че се е зародила от престъпници избягали от правосъдие в европейските страни . Във фейсбук има един чичко който казва ..." колко хубав ще е светът без САЩ"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wobblie

  12 Яну 2024 12:45ч.

  Да не демонизираме американския народ. Не е коректно и не го заслужават. Най-малкото техните деди първи поставиха искането за 8-часов работен ден (прокламацията от 1 май 1886 г. и кърваво потушената демонстрация на пл. Хаймаркет в Чикаго няколко дни по-късно), те създадоха и най-големия профсъюз в света - Индустриални работници на света (Industrial Workers of the World). Средностатистическият американец (ако изобщо можем да използваме това понятие) не винаги е бил консуматор и не винаги е бил идиот (в класическия смисъл на тази дума, т.е. човек, който не се интересува от съдбата на полиса или държавата).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не го заслужават ли!? Не го заслужават ли!? Не го заслужават ли!?

  12 Яну 2024 12:52ч.

  Няма достатъчно мъчителна, болезнена и унизителна смърт, която да е достатъчно достатъчна за приключване на "американския народ". Като захванеш с бебетата и неродените и свършиш със старците. Всичко на Север от Мексико. Тугедър цузамен барабар с имигрантите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Яну 2024 13:44ч.

  Иди на митингите на Възраждане да крещиш тези лозунги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еманюел Тод - най-доброто, с което днес разполага традиционният френски научен гений

  12 Яну 2024 12:22ч.

  Академичното му ниво буквално се сблъсква с журналистическата злободневка - при това положение разликите в обноските са както между небето и земята. Тод се движи в буквално възвишената проектория на научния мироглед и прецизната логика и методология на процесите, докато журналистчето демонстрира обикновената си инатлива каруцарска профания, предъвкваща злободневни американски пропагандни клишета. Затова и ползата от подобни интервюта в днешната западаща реалност става все по съмнително: кристално чистият ручей е принуден да се сношава словесно с миризливото блато, от което се губи сред крякането на журналистически жаби, водорасли и еуглени цялата изтънчена прелест на научния наратив. Интревюта на подобни наистина духовно рафинирани аристократични особи пред буржоазната паст на разни вестничета е напразна загуба на време и недалновидно разпиляване на силите. Както Ницше по принуда обяви през ХІХ век, че Бог умря, така и ние, дълбоко съчувстващите на Тод, през ХХІ век с право констатираме смъртта на хомо сапиенс-а, чиито индикатори не са нихилизмът като учение, а деградацията на умствените способности ad nihilum ipsum (до самото нищо), както и буржоазното приравняване на многомерните аспекти на благоденствието само до потребление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Яну 2024 12:44ч.

  "Позволявам си с ирония да диагностицирам известна неавтентичност в поведението на средните класи в Източна Европа, защото именно меритокрациите, произведени от комунизма, вкараха страните си в НАТО и оставиха своя пролетариат в ръцете на западния капитализъм, като същевременно превърнаха страните си в подчинена периферия, каквато са били между ХVI и ХIХ век. ". Лично аз позволявам на г-н Тод, не само ирония, а и сарказаъм - и двете в големи дози. Много големи. Иначе, този фрагмент, лаконично и цялостно изобразява ситуацията поне в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Яну 2024 12:48ч.

  Интересно е сравнението между комунизма и протестанството. Ако искаме да има още сходства, да вземем в употреба и протестантския принцип, че когато една власт действа срещу народа си, не само е допустимо, а е желателно и препоръчително, народът да вземе в ръце тоягите и пушките. Де гиди де, пушка бойлия, сабя халосия, коня шарколия и люта драмска ракия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има корелация

  12 Яну 2024 13:41ч.

  Има корелация между протестантството и комунизма.Познайте чий е афоризмът,максимата поговорката... "Който не работи не трябва да яде" - еврейски,комунистически,протестантски? Истинските протестанти/ пуритани са изгонени и/или избягали в Северна Америка от кралската власт поради опитите им да изчистят англиканството от католически остатъци. Богатството на колониите,по-късно на САЩ го създадоха протестантите-пуритани и тогава като мухи на мед надойдоха емигранти от цял свят. Понастоящем протестантската трудова етика в САЩ агонизира, накачулена от паразити. Тръмп е протестант,пуритан-конгрегационалист и прави отчаяни усилия да възроди протестантската трудова етика..., само чеее протестантите в САЩ вече са малцинство. По инерция бъхтят на 2-3 работи и реално хранят и издържат надошлите паразити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Яну 2024 13:42ч.

  Някога в обсъждане и хвалене на неустрашимата Кубинска революция във форума на „Сега„, бях възкликнала „А ние с нашият протестантски тип комунизъм за къде сме!„ Никой не реагира. Ами нашият комунизм беше „протестантски„ тип. И Георги Димитров от протестантско семейство произхожда. И 33та година, по времето на Лайпцигският процес точно протестантски организации подпомагат майка му и сестра му за пътуване из Европа и организиране на антифашистки митинги в негова защита. А в Лондон се провежда т.н. Антилайпцигски процес, или там как се казваше точно не помня. За разлика от кубинският, или на иранските чалми , който е католически. От къде идва „Че„то на аржентинският еврей Че Гевара. От Чезаре Борджия, основател и собственик на частната военна армия „Йезуитски орден„.От тук и влечението на другият аржентинец Берголио към ревоюцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се учудва

  12 Яну 2024 14:42ч.

  В България масовото съзнание счита,че "Който не работи,не трябва да " е измислено от Г.Димитров, а той просто повтарял максимата чута в протестантското му семейство. Както Протестантството създаде богата средна класа,която по същество се отрече от трудовата етика на протестантството , така и комунизмът създаде средна класа, която отрече комунизма и сега е първа либерастия. Който е учил диалектика не се учудва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  12 Яну 2024 15:28ч.

  Не „Който не работи не трябва да яде„, а изразът „Залудо работи, залудо не стой„, е залегнал в протестантската етика. Тоест, работи, дори и за малко пари, или придобивка, или добив, но не стой без нищо. Тук се вижда катастрофата в съзнанието на сегашната младеж, и родуктът на новите ценности. Те искат да раотят за много пари. За малко работа - много пари, и то веднага. Едно Ферари с цвят червен, едно за теб, едно за мен.... Новата левица с червеното Ферари.... съсипа съзнанието на „трудолюбивият„ българин. Затова сега млади стари стоят на помощи и не работят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дало са фира

  12 Яну 2024 16:01ч.

  ЗАлудо да работят и да не стоят могат само хора за които печалбата не е толкова важна и не са капиталисти. За протестантите „губенето на време е първият и по принцип най-смъртния грях ”Протестантите са прагматици и не гонят Михаля по баирите . Макс Вебер идентифицира това като протестантска етика. И, според него, тази етика след това се проявява в духа на капитализма, който ограничава консумеризма за сметка на реинвестирането на богатството, за да се увеличат средствата за производство. В този смисъл САЩ от отдавна са консумеристи и са дали фира относно протестантската трудова етика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Който е учил диалектика не се учудва."

  12 Яну 2024 16:57ч.

  Да уточним, че тук става дума за една от разновидностите на диалектиката (според метода) - тази на Хегел. Ала тя не е единствената. Ето и една строфа от стихотворение на известен наш поет по този повод: "Нека диалектиката бъде наш компас: / гладни и сити - еднакво бдете. / Прекалено гладните се хранят с нас, / прекалено ситите изяждат идеите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • али-мисирката без умора

  13 Яну 2024 8:47ч.

  "Че" на Че Гевара не идва от никаква Чезаре Борджия /баси тъпотията/ , а е масово използвано в Аржентина и Уругвай междуметие. "Че" се превежда нещо като "Ех !" , "Ей", "Виж", "Човеко"... Това е като обръщение към някой, започват изреченията с "Че", или е паразитна дума. "Че" може да е фамилиарна добавка за аржентинец в други зони на Америка Латина, както е станало с Ернесто Гевара в Куба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • §§§

  13 Яну 2024 17:40ч.

  Нали можеше да направиш това пояснение без да обиждаш?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любезен

  12 Яну 2024 12:52ч.

  За избора на материал и за дадената ни възможност да се докоснем отново до автора, целувам Ви ръка, г-жо Дачкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .......

  12 Яну 2024 12:58ч.

  И същите тези работници и селяни, които се образоваха и станаха средна класа точно под съветското "иго", сега са най-противната продажна паплач. Всъщност са дребна интелигенция, пак по Еманюел Тод. Съвсем прясно: „Свободна Европа“: Стихотворението „Аз съм българче“ пречи за интеграцията на децата на имигрантите Българската редакция на финансираната от американското правителство медия „Свободна Европа“ публикува анализ на мерките, които са необходими да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България. За да се промени това трябват не само законодателни промени, но и промяна на образователната система, предлага българският клон на американската медия. Според анализа стихотворението „Аз съм българче“ пречи за интеграцията на децата на имигрантите у нас." .....https://obektivno.bg/svobodna-evropa-stihotvorenieto-az-sam-balgarche-prechi-na-deczata-na-imigrantite/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Яну 2024 13:39ч.

  Проблема на руснаците със запазването на територията е голям! Някъде четох, че критичния минимум за контрол на територията им е 80 млн. души. Интервюто ми хареса, но имам забележка към "моите имена". Няма македонци! В болшинството са българи, доста по-малко са сърби и естествено албанци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  12 Яну 2024 14:32ч.

  Приемам забележката за македонците, но само в исторически смисъл, днес има държава Македония, или - по-политкоректно - Северна Македония - има и хора, които се считат за македонци, независимо, че нито на Вас, нито на мен ми допада това. Но не това е важното в момента. Ние сме пред прага на голяма опасност, нова заплаха - кой ще управлява обширния геополитически възел Балканите! Нашето разделение тук - българи ли са македонците и повече сърби ли са черногорците, отколкото са черногорци сърбите - това разделение само налива вода в мелницата на геополитическите ни неприятели - вездесъщия запад. Досега не сме си решили разделенията, но и нямаме време да ги разрешаваме тепърва. За да не се окаже, че сме си изчистили недоразуменията със съседите, кротко проживявайки под крилото на новата Ердоганска империя, примерно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Закономерен резултат,

  12 Яну 2024 14:07ч.

  когато производството на долари замени производството на стоки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  12 Яну 2024 14:11ч.

  "........Просто се опитвам да разбера защо........" (Nota bene)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Време е

  12 Яну 2024 15:49ч.

  Време е да изгоним от България американския посланик! Той е убиец! Всеки ден с викове пред американското посолствто трябва да има викове "УБИЕЦ" и да бъде изгонен от България! България трябва да обяви сащ за стратегически враг и завинаги да прекратим дипломацията със сатаната - сащ! сащ е враг на човечеството! сащ е враг на световния мир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  12 Яну 2024 15:52ч.

  Малко е тъжно да се чета глупостите на журналягата-папагал(натегач от "новите" европейци, интетгриран!), редом с тъжните истини на Тод... Цивилизациите не умират на бойното поле, те умират в тоалетните, плувнали в лайна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запад/Изток

  12 Яну 2024 16:33ч.

  Онзи ден нахвърлях едни ескизи (макар и обемисти), провокиран (по-точно подтикнат) от думите на полския генерал (Шкшипчак), но на изхода не видях никакъв смисъл да развия по-гладко идеите и да публикувам. Защо и заради кого??! Генералът семпло иясно (по военному) изказа една специфична теза. Ще се опитам да я адаптирам съвсем кратко, като съобразявам и вижданията на Тод, ползвайки изречени и/или неизречени, но загатнати мисли, фрази. Загърбила идеите на Просвещението и протестантството, с типичните за него отказ от грубия материализъм, неговите трудови ценности, въздигане на образованието, етика и социална дисциплина, ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, водена от англосаксонското и ядро, прегърнала яростен, егоистичен, материалистичен, потребителски, глобалистичен, изроден ЛИБЕРАЛИЗЪМ, ритуално се самоубива. Най-просветените им елити знаят това и нямат никакви илюзии за идващото, което може да се случи буквално утре, ако не бъдат взети спешни мерки. Генералът казва: Слаби сме и ако в момента предприемем пряко някаква безумна авантюра и агресивни действия срещу РФ (тук добавям от мен: особено ако това се случи на руска територия), ще бъдем грозно и назидателно бити! Обаче ... доколкото целият ни цивилизационен модел е тръгнал в посока на упадък, трябва да вземем мерки, бързо да се подготвим и да проведем една победоносна война с тях, защото поне на теория и като безалтернативна "възможност", единствено военна победа и заграбване на територията и ресурсите им, ще ни дадат още глътка кислород. Гаранции няма, но и друг изход не се вижда. Иначе гарантирано падаме от собствената си "тежест" (и отстъпваме жизненото пространство на Изтока)! Г-н Тод въобще няма да бъде доволен от обстоятелството, че името му се споменава в един подобен текст, но може и да си премълчи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За класите и меритокрацията

  12 Яну 2024 19:10ч.

  Класи нямаше. Имаше прослойки. И делението беше по образование. Вишисти и среднисти. Та за тази средна класа на среднистите става дума. Помня и как се пусна мухата на преиначените думи на Ленин за кухарката, и как среднистите решиха че могат да управляват държавата по добре, а чистачките предприятията. Изкриви се принципът „Всички сме равни, но не еднакви„, и стана само „Всички сме равни„.Та за тази еднаквост ми е думата. Различни в талант и ум. Преди 89та цедката да влезеш във висше учебно заведение беше много гъста. Влизаха трудолюбивите и знаещи. Това беше висшата прослойка. Но имаше достатъчно некадърници с голямо самомнение които се чувстваха подценени и ощетени. Точно те, родени по време на комунизма, но купили дипломите си в нароилите се частни университети веднага след 89та, съставиха и меритокрацията, за която говори автора. Некадърните среднисти с въздухарски дипломи, които са готови със зъби и нокти да защитават либералната демокрация, която в техните очи ги направи нещо. Това са новите еничари , готови да служат на всякакъв господар, само и само да са на някаква длъжност, за да ги видят другите, че са успели. Прослойката на вишистите с диломи от преди 89г. , или висшата класа те деветдесетте години или се оттеглиха, или бяха уволнени, и заменени с надъханите вече в новите университети некадърници, готови да служат на новите господари. В момента от малкият кръг познати които имам, а той е доста малък, мога да посоча една дузина такива. Интересното е, че по голямата част от тях са в прокуратурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Га че по Тошово време

  12 Яну 2024 20:13ч.

  Абеее като гледам най-гласовитите днешни либерастни ренегати са все деца и внуци на бекапейска/ бесепарска номенклатура , а на тая номенклатура децата са изучени за висше. Има и от семейства на репресирани,ама странно все завършили висше при бай Тошо. Вече има много и такива завършили ПУЦ - Харвард,Оксфорд,НБУ или Благоевград. Има и много селски пръчки като ПКП събрани по кръстовища и пътища. Делението на среднисти и вишисти не ми е достоверно защото най-големите крадци и ренегати га ,че да са изучени в СССР по Тошово време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дора

  13 Яну 2024 4:15ч.

  Едно си баба знае, едно си баба бае – да се обяснява почти всичко с детската смъртност и намаляването на раждаемостта е механистично. Сигурно такива като него са подкрепили идеята да се канят имигранти в Европа, за да има „стабилност на промишлените, демографски и социологически маси в Европа”. „Моралният дебат” не го интересувал – доста лицемерно избягване на комплексността на темата за войната, при положение, че другаде говори за протестантските ценности, смисъла на човешкото съществуване и др. Доста самовлюбен и повърхностен: „Аз съм демограф. Тази материя пречи да говорите какво ли не” и после говори какво ли не, защото „Аз имам моя компетентност, която е компетентност на историк”; „Занимавам се с геополитика”; „Историята ще каже дали съм наследник на Маркс и Вебер, взети заедно, или на Уди Алън”. Хвърля произволни внушения като „Ние сме в напълно путинофобски и русофобски свят, където от само себе си се смята, че цялата вина е на Русия”. Бягам далече от такива писания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тод е класа

  13 Яну 2024 8:53ч.

  А Тодорка е каса/бира?/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • символът на живата наука - по-малко "общочовек"

  13 Яну 2024 10:16ч.

  "Моралният дебат" не го интересува, защото е лицемерен, тогава, когато не се използва за рефлексивна проверка на устоите на самия практически разум, а изцяло за емпирични цели. Пропагандата опошлява чистия морализъм, доколкото не се интересува от онтологичните извори на доброто, а само от субективно-емпиричната, интересчийска преценка за добро и зло. Затова и Тод предпочита да идеализира за целите на анализа си изначално по-трудно поддаващи се на подобен интересчийски субектвизъм структури и императиви. И освен това - което е най-важното - опитва се да избяга от самото начало от идеологемите на популяризаторския средняшки дискурс, с което провокира читателя към чисто критическо мислене от гледна точка на настроенията и нагласите на самата структура, която изследва, вместо да повтаря като папагал претоплени като стара манджа опоркаджийски тези на т.нар. безотносителна (универсална) истина, нямащи нищо общо с научния подход. Проблемът за универсалиите не е проблем за истината, доколкото последната не се намества в тях като част в цяло. Тод се интересува иманентно не от универсалното положение на нещата за всички, а от способността за универсализация на всеки възможен изследващ, т.е. той уважава различията, за да подсигури генезиса на еднаквостите, а не обратното, както павят разни идеолози с академични титли, излизащи с фалшивите си общак-претенции по стъгди и амвони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диванно графоманство

  13 Яну 2024 9:07ч.

  Диванните "експерти" от територията са развили "сложни тези" и за протестанството, след като разкостиха католицизма... Удивително е че повечето от тях не са стъпвали в православна църква от години,ама нейсе ! Дори чета с умиление дебелите им "паралели" на протестанството с...комунизма ! Ха-ха... Коя е есенцията на протестанството, драги диванни графомани ? Дали знаете ? Това е фундаментът на протестантите че е "Богоугодно да си богат !" Колкото повече работиш, и колкото по-богат ставаш, толкова си по-близо до Бога ! Това е диаметрално противоположно на останалите християнски разбирания, не само католическите ! Но и противоположни на нашето православно сиромахомилство - богатството , парите са от Дявола ! Същото е при католиците. Ние сме братя по Христа с тях и единомишленици за Богатството. Протестанството е на обратното схващане. Няма НИКАКЪВ паралел между комунизъм и протестанство, напротив ! Това са противоположни мирогледи. Протестантите имат ИНДИВИДУАЛНА ЕТИКА на работливост, постоянство и стремеж към богатство ! Частната собственост и нейното уголемяване е издигнато в култ при протестантите. Обратно - католиците винаги се смятат за грешни и виновни /в миналото са имали института на индулгенциите/ и днес даряват, благотворят, събират пари за бедни, каузи и т.н. Манталитетът на православието и католицизмът са много по-близки един до друг, отколкото с протестанството. С католиците ни разделят единствено историческите наслоявания, /премахнатата/ Схизма и предубежданията. Както и несъществени разлики в ритуалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  13 Яну 2024 10:03ч.

  От поста ти не става ясно каква теза защитаваш ти. Какво искаш да кажеш като собствена позитивна позиция? Например "за" индивидуалната етика ли си или против? Отричаш ли посланието на казаното от Христа в евнагелията, че по-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в царството Божие? Специално това последното ти как го тълкуваш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Собствена позиция

  13 Яну 2024 13:10ч.

  СЪМ за индивидуалната етика, по което се родея с протестант. Същевременно съм кръстен православен християнин и не издигам парите и богатството в култ, в самоцел. За огромната част от богатите хора казаното в Евангелието за “…камилата и иглените уши” е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Богоугодно да си богат !"

  13 Яну 2024 14:43ч.

  Богоугодно е да си богат и няма как, щом като и двете думи съдържат корена "Бог". Само дето Бог едва ли е имал предвид под "богатство" онова материално притежание, което е заграбено отвън като излишък и в нито един момент от живота не ти е било дар, който ти се полага по априорно право. Ето защо - дефинирайте ми доколкото е възможно консенсусно библейското новозаветно подразбиране на термина "богатство" и тогава да продължаваме да дебатираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизбежен въпрос

  14 Яну 2024 10:12ч.

  Така става със всяка нова религия/идеология - едно го мислят и залагат в началото,друго се получава след време. В началото за протестантите основното е трудът,всекидневният труд и който не го полага не трябва да яде. Протестантите са много спестовни и в нищо не са разточителни и не са парвенюта.Според Вебер в тази етика се проявява духът на капитализма, който ограничава консумеризма за сметка на реинвестирането на богатството, за да се увеличат средствата за производство. "Богоугодно е да си богат "е по-късен еврейски тунинг на протестантството. И има един неизбежен въпрос - защо теорията и първите практически опити/ Робърт Оуен/ за комунизъм се пръкнаха точно в протестантски държави като Германия и Англия? Марксизмът израстна на торната почва на протестантския либерализъм - Маркс изрично посочва,че марксистите ползват всички достижения на прогресивистите преди тях, от Жан Жак Русо до Джереми Бентъм, Адам Смит и Джон Стюърт Мил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волатил

  15 Яну 2024 10:07ч.

  В момента, в който започнеш да се занимаваш със самопознание, и отпада нуждата от излишък. Самопознанието подсигурява благоденствие без нуждата от кой знае какво потребление. Тогава именно егологията (в духовен смисъл) поглъща нуждата от глезотии и превземки, чийто външен израз е технологията. Просто при това положение първото лице единствено число е при себе си и умее да се удържа. Техно-логията е тяхно, сиреч чуждо, отчуждено и перманентно отчуждаващо, изобретение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  13 Яну 2024 11:39ч.

  За пръв път срещнах името на Вебер в една статия преди години, където авторът се питаше- Защо им трябваше на кубинците да свалят Батиста, когато той провеждаше доста добра социална политика, Куба имаше висок БВП, а Батиста идеите на Вебер. /Не ме разбирайте погрешно. Тук няма добри. В борбата за световна власт между двата европейски аристократични кръга, и двете страни са натворили достатъчно престъпления и геноциди срещу човечеството. Например дъщерята на Батиста е била женена за принца на Люксембург или Лихтенщайн, нещо такова. Все европейска аристокрация/ Дори статията съм запазила някъде. Та там се посочваше и произходът на Фидел Кастро - марон, и обучението му в йезуитски колеж. За ролята на кастрова Куба като кастро/крепост на йезуитите за експанзия на сионизма в Латинска и Южна Америка. И задаваше някои въпроси към революционера Че, който на Запад е икона, а аз до 90 година не бях и чувала за него. За близките отношения на иранските аятолласи с Куба..., и отрязаната ръка на Че, и ръката с голям пръстен с червен рубин на Сюлеймани, която всички СМИ показваха дни наред като единственото оцеляло от него, аз сама си задавам въпросът. Ето и нещо люпитно за великият западен революционер Че. https://ejeweek.ru/show_item.php?id=131 Учиха ни, че революцията е нещо положително, и по голяма част от нас, като кучето на Павлов щом чуем революция, автоматично я слагаме към положителните неща. Но до 54та година в учебниците в СССР пише, - Февруарска социалистическа революция и Октомврийски преврат. След смъртта на Сталин, учебниците са пренаписани, и в тях вече Октомврийският преврат на Сталин е представен като Велика Октомрийска Социалистическа Революция, гаче социалистът, франкомасон Лев Троцки е извършил този обрат в историята на Русия. Това е подмяна на историята, като тази одмяна залегна и в нашите учебници. От тук и сихологическата нагласа, че щом е революционно, значи е добро. Революциите и терорът принадежат единствено на троцкизма. Зад тях не стои държава, а финансовият интернационал и действат единствено в интерес на финансовият интернационал, като в този свят, отговорността и контролът върху парите имат Иезуитите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минималната държава

  14 Яну 2024 9:41ч.

  Споделям негативното ти мнение за революциите - и английската,и френската,и руските революции са свързани с огромно насилие и милионни жертви, но относно фактите малко ти е хаос в главата. Лошо говори,че до 1990г. не си чувала за Че Гевара. Че то още при бай Тошо Стефан Савов преведе една доста дебела тухла за Че Гевара. Куба при Батиста беше публичният дом на САЩ. Фатално бъркаш,че по соц.времето Февруарската революция е била считана за социалистическа - имам куп учебници,както и История на ВКПБ, където безброй пъти е определена като буржоазно-демократична. Иначе съм съгласен,че зад всички революции стои глобалният капитал ,на който капитал националните държави пречат - още Адам Смит разви теорията за минималната държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Максимално прецизно

  14 Яну 2024 16:26ч.

  Вижте колега, на Алисковица кашата в главата е голяма. Това е вярно. Ама и вие не сте много точен и леко шаблонизирате. Февруарската революция в Русия си е баш СОЦИАЛИСТИЧЕСКА. Вижте дейците й ! Керенски е социалист и позьор ! По време на Временното правителство избуяват всички социалистически фракции - Есери, Меншевики, Болшевики (доста нефелни до лятото на 1917), анархисти, републиканци и т.н. В Санкт Петербург непрекъснато се веят червени знамена, митингува се и се стреля. “Буржоа” е мръсна дума и хиляди обикновени граждани са малтретирани и убити от революционни тълпи, нарочени за “буржоа”. Това идиотско определение за “Буржоазно-демократична” революция за събитията от февруари , е болшевишка дефиниция появила се наистина по-късно . Тя има за цел да оправдае болшевишкия Преврат октомври и НЕГО да представи за Революция, а не истинската Революция от февруари. Тук Алисковица е улучила истината. Четете литература по въпроса, но не само съветската марксистко-ленинска история, а също и независими историци като Антъни Бийвър и неговата “Руската Революция”.Много обективно и балансирано четиво, пространно и черпило огромно количество фактология от съветските архиви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама и ти не четеш

  14 Яну 2024 23:07ч.

  Ама и ти не четеш прецизно. В СССР и у нас, нито до 1954г. , нито след това Февруарската революция някога е считана за социалистическа. След 1989-90 г. започна преоценка и тогава стана ясно,че най-волунтаристичните соц.идеи за армията и производството са приложени по време на Февруарската революция. На Запад какво са считали до 1990г. ние не сме имали достъп да прочетем. А за Февруарската революция мога да кажа, че от нея тръгнаха дивотиите, които болшевизмът доведе до абсурд ,като първата революция на сексуалните девианти... например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още за Батиста

  14 Яну 2024 16:36ч.

  Управлението на Батиста не е само публични домове за американците и казина. Не че не е било така. Но той прави и доста реформи и Куба по негово време е напреднала в множество сектори на икономиката, здравеопазване, транспорт ! Вижте как е изглеждала Виеха Хавана преди 70 години , и каква разруха е днес, след три поколения “социализъм”. Самият факт че по Малекон до ден днешен се движат автомобили от времето на Батиста не се нуждае от коментари… Кастро е голям ентусиазъм и надежди първите години, после е един провал, замазван със щедра помощ от СССР и братските страни. А днес си е чист и явен провал. Куба е провалена страна, въпреки прекрасните й хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наратив

  15 Яну 2024 10:03ч.

  Какво здравеопазване и пр. социални грижи при проамериканския диктатор Батиста бе, ти добре ли си? Медицина, при това на световно ниво, се разви в Куба именно по времето на социализма. Общо взето е обяснимо защо. Друг е въпросът, че Куба е под санкции и блокада - в сянката на САЩ нищо не може да вирее както трябва, ако реши да е независимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И накрая

  15 Яну 2024 12:14ч.

  Не ми се отваряше темата за Батиста,защото в мрежата има предостатъчно информация и на български,английски,руски... Метис с китайска примес, приятел и домакин на цялата плеяда американски мафиоти от ония времена. Освен публичен дом Куба е била и казиното на САЩ. Латифундистите са притежавали 70% от обработваемата земя,а населението от 30 до 40% безработно през различните периоди на диктатурата на Батиста. Даже и САЩ не са му дали убежище,а се е мотал при други диктатори и накрая при диктатора Саразар в Португалия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Медицина, при това на световно ниво

  15 Яну 2024 15:18ч.

  Аха ха ха. Явно не си помирисвал Куба. Куба е трагедия - медицината е Превентивна, щото няма нито лекарства, нито техника. Самият факт че Куба тръгна да прави своя "ваксина срещу Ковид" показва че Режимът се включи в сатанистката програма на Световната Дълбока Държава. Няма нормален ръководител който да мисли изтреблението на народа си /К 19/ . Единственият който не се включи беше Лукашенко... Живеете с някакви щампи и мантри за "кубинското здравеопазване" щото просто не сте стъпвали в Куба. Идете ! Поживейте малко там ! После се върнете и да видим какво ще пишете, българската кочина ще ви се стори рай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  15 Яну 2024 23:56ч.

  Ами комунистите никога не са изчезвали. Просто смениха лагера, за да оцелеят. Преди бяха на власт в СССР, а сега в ЕС...ССР. Както е казал народът: "Вълкът козината си мени, но нрава не."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да да да

  19 Яну 2024 8:19ч.

  европа та и саш отиват на бунището на историята

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи