Еманюел Тод: Третата световна война започна

Еманюел Тод: Третата световна война започна

"Америка е крехка. Съпротивата на руската икономика тласка американската имперска система към пропастта. Никой не бе предвидил, че руската икономика ще устои на “икономическата мощ” на НАТО. Мисля, че самите руснаци не го бяха предвидили. Ако руската икономика се съпротивлява безкрайно на санкциите и успее да изтощи европейската икономика, докато тя самата устои, подкрепяна от Китай, американският валутен и финансов контрол над света ще рухне, а с него и възможността САЩ да финансират почти без пари огромния си търговски дефицит. Следователно тази война стана екзистенциална за Съединените щати. Също като Русия, те не могат да се оттеглят от конфликта, не могат да го напуснат. Ето защо вече сме в безкрайна война, в сблъсък, чийто изход трябва да бъде крахът на единия или на другия. Китайци, индийци или саудитци, наред с други, ликуват", казва Еманюел Тод пред "Фигаро".

Еманюел Тод е френски антрополог, историк, есеист, автор на множество трудове. Някои от тях, като “Финалният крах” («La Chute finale»), “Икономическата илюзия” («L’Illusion économique») или “Залезът на империята” («Après l’empire»), се превърнаха в класики на социалните науки. Последната му книга, “Третата световна война започна” («La Troisième Guerre mondiale a commencé») бе публикувана през 2022 г. в Япония и вече е продадена в 100 хил. екземпляра. 

- Защо публикувахте книга за войната в Украйна в Япония, а не във Франция?

- Японците са също толкова антируски настроени като европейците. Но те са географски отдалечени от конфликта, така че няма истинско чувство за неотложност, те нямат нашето емоционално отношение към Украйна. А и там нямам същия статут. Тук имам абсурдната репутация на “бунтовник унищожител”, докато в Япония съм уважаван антрополог, историк и геополитик, който се изявява във всички големи вестници и списания и чиито книги се публикуват. Там мога да говоря в спокойна атмосфера, което направих първо в списания, след това издавайки тази книга, която е сборник с интервюта. Книгата се казва “Третата световна вече започна”, със 100 хил. екзпемпляра, продадени до днес.

- Защо това заглавие?

- Защото това е реалността, Третата световна война вече започна. Вярно е, че тя започна “с малко” и с две изненади. Влязохме в тази война с идеята, че армията на Русия е много мощна и че нейната икономика е много слаба. Смятахме, че Украйна ще бъде смазана военно и че Русия ще бъде смазана икономически от Запада. Но се случи обратното. Украйна не беше смазана военно, дори и да загуби 16% от територията си; Русия не беше смазана икономически. В момента, в който ви говоря, рублата е поскъпнала с 8% спрямо долара и с 18% спрямо еврото от деня преди началото на войната. Така че имаше някакво недоразумение. Но е очевидно, че конфликтът, преминавайки от териториална война към глобална икономическа конфронтация, между Запада като цяло от една страна и Русия, подкрепена от Китай от друга, стана световна война. Дори и военното насилие да е по-слабо в сравнение с предишните световни войни.

- Не преувеличавате ли? Западът не е пряко ангажиран във военно отношение…

- Все пак доставяме оръжия. Убиваме руснаци, дори и да не рискуваме самите ние. Но е вярно, че ние, европейците, сме ангажирани преди всичко икономически. Ние усещаме впрочем истинското си влизане във войната чрез инфлацията и недостига.

Путин направи голяма грешка в началото, която е от огромен социално-исторически интерес. Тези, които работеха върху Украйна в навечерието на войната, разглеждаше страната не като новосъздадена демокрация, а като общество в разпад и “неуспешна държава” («failed state»). Чудехме се дали Украйна е загубила 10 милиона или 15 милиона жителите от своята независимост. Не можем да решим, защото Украйна не е провеждала преброяване от 2001 г. насам, класически знак за общество, което се страхува от реалността. Мисля, че сметката на Кремъл беше, че това разпадащо се общество ще рухне при първия шок, дори ще каже “добре дошла, мамо” на святата Русия. Но това, което открихме, напротив, е, че едно разпадащо се общество, дори да е захранвано с външни финансови и военни ресурси, може да намери във войната нов тип баланс и дори хоризонт, надежда. Руснаците не са могли да го предвидят. Никой не е могъл.

- Но въпреки състоянието на реален разпад на обществото, не подцениха ли руснаците силата на украинското национално чувство, дори силата на европейското чувство в подкрепа на Украйна? Не го ли подценихте и вие самият?

- Не знам. Работя върху това, но като изследовател, т.е. приемайки, че има неща, които не знаем. И за мен, странно, една от областите, за които имам твърде малко информация, за да реша, е Украйна. Бих могъл да ви кажа, въз основа на стари данни, че семейната система на Малорусия е била нуклеарна, по-индивидуалистка от великоруската система, която е била по-общностна, колективистка. Това мога да ви го кажа, но какво е станало в Украйна, с масивните движения на население, изборът на определени социални типове чрез оставане на място или чрез емиграция преди и по време на войната, не мога да ви кажа, не знаем засега.

Един от парадоксите, с които се сблъсквам, е, че нямам проблем да разбера Русия. Това е мястото, където имам най-голямо разминаване със западната ми среда. Разбирам емоцията на всички, трудно ми е да говоря като безстрастен историк. Но когато си помислим за Юлий Цезар, който обсадил Версенжеторикс в Алезия, след което го отвел в Рим, за да отпразнува триумфа си, не се чудим дали римляните са били лоши и с недостатъчно ценности. Днес в емоцията, в унисон със собствената ми страна, виждам ясно навлизането на руската армия на украинска територия, бомбардировките и мъртвите, разрушаването на енергийните инфраструктури, украинците, които умират от студ цяла зима. Но за мен поведението на Путин и на руснаците е разбираемо по друг начин и ще ви кажа как.

Признавам, че бях изненадан от началото на войната, не можех да повярвам. Днес споделям анализа на американския геополитик “реалист” Джон Миършаймър. Той прави следната констатация: той ни казваше, че Украйна, чиято армия е била овладяна от военните от НАТО (американци, британци и поляци), най-малкото от 2014 г., следователно де факто е член на НАТО и че руснаците са обявили, че никога няма да толерират една Украйна членка на НАТО. Така че руснаците (както и Путин ни каза в навечерието на атаката) водят отбранителна и превантивна война от тяхна гледна точка. Миършаймър добавяше, че няма никаква причина да се радваме на евентуалните трудности на руснаците, защото, тъй като това е екзистенциален въпрос за тях, колкото по-трудно им е, толкова по-силно ще удрят. Изглежда анализът му се потвърждава. Бих добавил едно допълнение и една критика към анализа на Миършаймър.

- Какви?

- Като допълнение: когато казва, че Украйна де факто е била член на НАТО, той не отива достатъчно далеч. Германия и Франция бяха станали второстепенни партньори в НАТО и не бяха наясно какво се крои в Украйна на военно ниво. Френската и германската наивност беше критикувана, защото нашите правителства не вярваха във възможността за руска инвазия. Разбира се, но защото не знаеха, че американците, британците и поляците са могли да позволят на Украйна да бъде в състояние да води широка война. Основната ос на НАТО сега е Вашингтон-Лондон-Варшава-Киев.

Сега критиката: Миършаймър, като добър американец, надценява своята страна. Той смята, че ако за руснаците войната в Украйна е екзистенциална, за американците тя е по същество само една “игра” на власт наред с други. След Виетнам, Ирак и Афганистан, един провал повече или по-малко… Какво значение? Основната аксиома на американската геополитика е: “Можем да правим каквото си поискаме, защото сме на завет, далеч, между два океана, никога нищо няма да ни се случи”. Нищо не било екзистенциално за американците. Недостатъчен анализ, който кара днес Байдън да бърза стремглаво.

Америка е крехка. Съпротивата на руската икономика тласка американската имперска система към пропастта. Никой не бе предвидил, че руската икономика ще устои на “икономическата мощ” на НАТО. Мисля, че самите руснаци не го бяха предвидили. Ако руската икономика се съпротивлява безкрайно на санкциите и успее да изтощи европейската икономика, докато тя самата устои, подкрепяна от Китай, американският валутен и финансов контрол над света ще рухне, а с него и възможността САЩ да финансират почти без пари огромния си търговски дефицит. Следователно тази война стана екзистенциална за Съединените щати. Също като Русия, те не могат да се оттеглят от конфликта, не могат да го напуснат. Ето защо вече сме в безкрайна война, в сблъсък, чийто изход трябва да бъде крахът на единия или на другия. Китайци, индийци или саудитци, наред с други, ликуват.

- Но руската армия все пак изглежда в много лоша позиция. Някои дори предричат падане на режима, не вярвате ли в това?

- Не, в началото изглежда имаше колебание в Русия, чувството, че са били заблудени, че не са били предупредени. Но руснаците влязоха във войната, а там Путин се радва на нещо, за което нямаме представа, то е, че 2000-те години, годините “Путин”, са за руснаците връщане към баланса, към нормалния живот. Мисля, че Макрон ще бъде за французите обратното, откритието на един непредвидим и опасен свят, среща със страха. 90-те години бяха за Русия период на нечувано страдание. 2000-те години бяха връщане към нормалното и то не само по отношение  на стандарта на живот: видяхме, че нивата на самоубийствата и убийствата рязко спаднаха и най-вече моят любим показател, нивото на детската смъртност, се срина и дори падна под нивото в Америка.

В съзнанието на руснаците Путин въплъщава (в християнския смисъл на думата) тази стабилност. И обикновените руснаци смятат, подобно на своя президент, че водят отбранителна война. Те осъзнават, че са допуснали грешки в началото, но добрата им икономическа подготовка повиши увереността им, не срещу Украйна (съпротивата на украинците за тях е обяснима, те са смели като руснаците, западняците никога не биха се борили толкова добре!), а срещу това, което наричат “колективния Запад” или “САЩ и техните васали”. Истинският приоритет на руския режим не е военната победа на място, а да не загуби социалната стабилност, придобита през последните 20 години.

Така че те водят тази война “срещу икономиката”, най-вече икономиката на хората. Защото Русия все още има демографски проблем, с раждаемост от 1,5 деца на жена. След пет години те ще имат празни възрастови групи. Според мен те трябва да спечелят войната за пет години или да я загубят. Нормална продължителност за световна война. Така че те водят тази война срещу икономиката, възстановявайки една частично военна икономика, но като искат да запазят хората. Това е смисълът на изтеглянето от Херсон, след изтеглянето от района на Харков или Киев. Ние броим превзетите от украинците квадратни километри, но руснаците очакват рухването на европейските икономики. Ние сме основният им фронт. Разбира се, може и да груша, но аз живея с представата, че поведението на руснаците е разбираемо, защото е рационално и твърдо. Неизвестните са другаде.

- Обяснявате, че руснаците възприемат този конфликт като “отбранителна война”, но никой не се е опитвал да нахлува в Русия, а днес, заради войната, НАТО не е имал никога толкова голямо влияние на Изток.

- За да ви отговоря, ви предлагам едно психогеографско упражнение, което може да се направи с движение на отдалечаване. Ако погледнем картата на Украйна, виждаме навлизането на руските войски от Север, Изток, Юг… И там наистина има руска инвазия, няма друга дума. Но ако се отдръпнем значително, докато видим света, да кажем до Вашингтон, виждаме оръдията и ракетите на НАТО, които се съсредоточават от много далеч към бойното поле, движение на оръжия, което е започнало преди войната. Бахмут е на 8400 километра от Вашингтон, но на 130 километра от руската граница. Мисля, че простото разчитане на картата на света позволява да се разгледа хипотезата, че “Да, от руска гледна точка това трябва да е отбранителна война”.

- Според вас влизането на руснаците във война се обяснява и с относителния упадък на САЩ…

- В “Залезът на империята”, публикувана през 2002 г., отбелязвах дългосрочния упадък на Съединените щати и завръщането на руската мощ. От 2002 г. Америка претърпя поредица от провали и неуспехи. САЩ нахлуха в Ирак, но си тръгнаха, оставяйки Иран основен играч в Близкия изток. Избягаха от Афганистан. Сателитизирането на Украйна от Европа и САЩ не беше засилване на западния динамизъм, а изчерпване на една вълна, започнала към 1990 г., предавана от антируската злопаметност на поляците и балтийците. Именно в този контекст на американски отлив руснаците решиха да стъпят в Украйна, тъй като най-накрая усещаха, че имат техническите средства да го направят.

Току-що прочетох една книга на С. Джайшанкар, министър на външните работи на Индия (The India Way - Пътят на индия), публикувана точно преди войната, който вижда американската слабост, който знае, че конфронтацията между Китай и САЩ няма да излъчи победител, а ще отвори пространство за страна като Индия и за много други. Добавям: но не и за европейците. Навсякъде виждаме отслабването на Съединените щати, но не и в Европа и Япония, защото една от последиците от свиването на имперската система е, че САЩ засилват властта си над първоначалните си протекторати.

Ако четем Бжежински (“Голямата шахматна дъска”), виждаме, че американската империя се е формирала в края на Втората световна война чрез завладяването на Германия и Япония, които и до днес са нейни протекторати. Докато американската система се свива, тя притиска все по-тежко местните елити на протекторатите (и тук включвам Европа като цяло). Първите, които ще загубят окончателно всякаква национална автономия, ще бъдат (или вече са) англичаните и австралийците. Интернет доведе англосферата до такава интензивност на човешките взаимодействия със Съединените щати, че техните университетски, медийни и творчески елити са, така да се каже, анексирани. На европейския континент ние сме донякъде защитени от националните си езици, но упадъкът на нашата автономия е значителен и бърз. Да си спомним войната в Ирак, когато Ширак, Шрьодер и Путин даваха общи пресконференции срещу войната.

- Много наблюдатели подчертават, че Русия има брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания. Не надценявате ли икономическата ѝ мощ и способността ѝ за съпротива?

- Войната се превръща в тест за политическата икономия, тя е големият проявител. БВП на Русия и на Беларус представлява 3,3% от западния БВП (САЩ, англосферата, Европа, Япония, Южна Корея), практически нищо. Може да се чудим как този незначителен БВП може да се справя и да продължава да произвежда ракети. Причината е, че БВП е фиктивна мярка за производството. Ако махнем от американския БВП половината от неговите свръхфактурирани разходи за здравеопазване, след това “произведеното богатство” от дейността на нейните адвокати, с най-препълнените затвори в света, после цялата икономика на недобре дефинираните услуги, включваща “производството” на нейните от 15 до 20 000 икономисти със средна заплата от 120 000 долара, си даваме сметка, че значителна част от този БВП се изпарява.

Войната ни връща към реалната икономика, тя позволява да разберем какво е истинското богатство на нациите, производственият капацитет и следователно военният капацитет. Ако се върнем към материалните променливи величини, виждаме руската икономика. През 2014 г. ние въведохме първите значителни санкции срещу Русия, но тогава тя увеличи производството си на жито, което нарасна от 40 на 90 млн. тона през 2020 година. Докато, благодарение на неолиберализма, американското производство на жито  между 1980 и 2020 г. падна от 80 на 40 млн. тона. Русия стана също първият износител на ядрени централи. През 2007 г. американците обясняваха, че техният стратегически противник е в такова състояние на ядрен разпад, че скоро Съединените щати ще разполагат с капацитет за първи удар срещу Русия, която нямало да може да отговори. Днес руснаците са в ядрено превъзходство с техните хиперзвукови ракети.

Следователно Русия има реален капацитет за адаптация. Когато искаме да се подиграем на централизираните икономики, ние подчертаваме тяхната твърдост, а когато възхваляваме капитализма, хвалим неговата гъвкавост. Прави сме. За да бъде гъвкава една икономика, е нужен, разбира се, пазар, финансови и валутни механизми. Но на първо място е нужно активно население, което умее да създава неща. Съедините щати днес са два пъти по-населени от Русия (2,2 пъти в учащите се възрастови групи). Само че при съпоставими пропорции на младите хора, които следват, в САЩ 7% учат инженерни науки, докато в Русия те са 25%. Това означава, че при 2,2 пъти по-малко учащи се, руснаците обучават с 30% повече инженери. САЩ запълват празнината с чуждестранни студенти, но те са главно индийци и още повече китайци. Този заместващ ресурс не е сигурен и вече намалява. Това е основната дилема на американската икономика: тя може да се изправи пред китайската конкуренция само чрез внос на квалифицирана китайска работна ръка. Тук предлагам концепцията за икономическа еквилибристика.

Руската икономика от своя страна е приела правилата на функциониране на пазара (дори е мания на Путин да ги запази), но с много голяма роля на държавата, и тя дължи също своята гъвкавост на обучението на инженери, което позволява индустриална и военна адаптация.

- Много наблюдатели смятат обратното, че Владимир Путин се е възползвал от рентата от суровините, без да е успял да развие икономиката си…

- Ако беше така, тази война нямаше да я има. Едно от нещата, което бележи този конфликт и го прави толкова несигурен, е, че той поставя (като всяка модерна война) въпроса за баланса между напредналите технологии и масовото производство. Няма никакво съмнение, че САЩ разполагат с едни от най-модерните военни технологии, които понякога са били решаващи за украинските военни успехи. Но когато отидем в дългосрочен план, във война на изтощение, не само на човешките, но и на материалните ресурси, способността да продължим зависи от производството на по-малко висок клас оръжия. И се оказваме отново пред въпроса за глобализацията и основният проблем на Запада: преместихме такава част от нашите индустриални дейности, че вече не знаем дали военното ни производство може да продължи. Проблемът е признат. Си Ен Ен, “Ню Йорк Таймс” и Пентагонът се чудят дали Америка ще успее да съживи веригите за производство на този или онзи тип ракети. Но ние също така не знаем дали руснаците са в състояние да издържат на ритъма на такъв конфликт. Изходът и развръзката на войната ще зависят от капацитета на двете системи да произвеждат въоръжение.

- Според вас тази война е не само военна и икономическа, но и идеологическа и културна…

- Тук говоря преди всичко като антрополог. В Русия имаше по-плътни, общностни семейни структури, някои ценности от които са оцелели. Има руско патриотично чувство, което тук не можем да си представим, подхранвано от подсъзнанието на нацията-семейство. Русия имаше патрилинейна семейна организация, т.е. в която мъжете са централни, и тя не може да приеме всички неофеминистки, ЛГБТ, трансджендърски западни иновации… Когато виждаме, че руската Дума гласува още по-репресивно законодателство за “ЛГБТ пропагандата”, ние се чувстваме по-висши. Мога да усетя това като обикновен западняк. Но от геополитическа гледна точка, ако мислим в термините на мека сила, това е грешка. За 75% на планетата организацията на родството е патрилинейна и може да се усети много силно разбиране на руските нагласи. За колективния не-Запад Русия утвърждава един успокояващ морален консерватизъм. Латинска Америка обаче тук е на западната страна.

Когато човек се занимава с геополитика, се интересува от множество области: енергийният и военен баланс на силите, военните отношения, производството на оръжия (което препраща към индустриалния баланс на силите). Но има и идеологически и културен баланс на силите, който американците наричат “меката сила”. СССР имаше определена форма на мека сила, комунизмът, който влияеше на част от Италия, китайците, виетнамците, сърбите, френските работници… Но комунизмът по същество ужасяваше целия мюсюлмански свят със своя атеизъм и не вдъхнови нищо особено в Индия, извън Западен Бенгал и Керала. Днес обаче Русия, препозиционирала се като архетип на великата сила, не само антиколониалистка, но и патрилинейна и консервативна по отношение на традиционните нрави, може да съблазнява много повече. Днес американците се чувстват предадени от Саудитска Арабия, която отказва да увеличи производството си на петрол, въпреки енергийната криза, причинена от войната, и всъщност застава на страната на Русия: отчасти, разбира се, водена от петролен интерес. Но е очевидно, че морално консервативната Русия на Путин е станала симпатична на саудитците, за които съм сигурен, че са малко объркани от американските дебати за достъпа на жени трансджендъри (дефинирани като мъже при зачатието) до дамските тоалетни.

Западните вестници са трагично забавни, те не спират да повтарят: “Русия е изолирана, Русия е изолирана”. Но когато погледнем гласуванията в ООН, виждаме, че 75% от света не следват Запада, който тогава изглежда много малък. Ако човек е антрополог, може да обясни картата, от една страна са държавите, класифицирани от The Economist като имащи добро ниво на демокрация (а именно англосферата, Европа…), а от друга страна на авторитарните страни, които се простират от Африка до Китай, минавайки през арабския свят и Русия. За един антрополог това е банална карта. В “западната” периферия откриваме страни с нуклеарна семейна структура с двустранни системи на родство, т.е. в които мъжкото и женското родство са равностойни при определянето на социалния статус на детето. А в центъра, с по-голямата афро-евро-азиатска маса, откриваме общностни и патрилинейни семейни организации. Тогава виждаме, че този конфликт, описан от нашите медии като конфликт на политически ценности, на по-дълбоко ниво е конфликт на антропологични ценности. Именно това неосъзнаване и тази дълбочина правят конфронтацията опасна.

Свързана статия: Френският историк Eманюел Тод: Светът не вярва на Запада и може да избере руснаците

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • рукола Z

  15 Яну 2023 10:53ч.

  Напротив, Путин от 20 г. се подготвяше за война и в момента, в който беше готов - удари пръв и ще спечели тази война! Той се оказа с по три крачки пред всеки ход на прогнилия Запад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  15 Яну 2023 10:56ч.

  наистина не разбирам японската русофобия и предаността им към САЩ. вярно е, че за 80 г. са много "поамериканчени" - имат повече стадиони за бейзбол, отколкото за футбол, но все пак... не обичат да гооврят за Хирошима и Нагасаки... човек остава с впечатлението, че не са съвсем сигурни кой им пусна бомбите. и все още смятат китайците за цигани... човек мобе да види едно конкретно изражение по лицата им, когато стане дума за Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • японската русофобия

  15 Яну 2023 11:13ч.

  Япония е особена изолационистка култура с преклонение пред Силата. В средните векове това е Самурая, в края на 19-ти век това е икономическото догонване на Запада и технологичния бум, който прави Япония център на силата. Връхна точка на това е руско-японската война от 1905 , която не завършва с очаквания от Токио /териториален/ успех. Япония е пощадена от колониализъм страна. Нейната изолираност преви историята й по-различна от тази на Китай, Индокитайските страни, Индия... Япония и японците зараждат в началото на 20-ти век психологията на "изключителност" , на азиатско превъзходство, мисия да бъдат "център на азиатските страни" , да бъдат "антиколониална сила" /в хода на ВСВ това се изражда в практиката да отнемат чуждите колонии, за да ги превърнат в ...свои/ . Япония претърпява военен крах както срещу англо-саксите и техния колониален ред, така и срещу СССР /руския реванш/. Японците са смазани и унизени и те, съобразно своя ритуал на преклонение пред СИЛАТА, се подчиняват на окупатора. В техния случай това са САЩ. Конфронтацията САЩ - СССР /днес Русия/ им позволява да демонстрират свободно русофобия. Японската русофобия е реваншистка, нищо повече. Япония е обидена и унизена че руснаците са й отнели територии през 1945. И до там. Много по-сложна и дълбока е японската АМЕРИКАНОФОБИЯ, тя е ежедневие за японците с което те живеят и дори не искат да го признаят, да го видят с очите си. Но то съществува /Окинава/. Япония и Русия не са геополитически съперници. Русия е континетална сила, а Япония океанска. Те нямат в дългосрочен план конфликт на интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Познавач на Тод

  15 Яну 2023 10:59ч.

  Много качествен текст, макар да не съм напълно съгласен с някои моменти. Тод фактически е интелектуалният максимум , който може да даде Запада по анализирането на войната в Украйна. За съжаление той наистина е нещо като "дисидент" на Запад. Неговият глас не се чува от политическата класа тъй като последната е изцяло зависима от Фактори, по-високо разположени, и които Тод не разглежда. Неговата сила е в боравенето с откритата информация, статистика, демографски данни ... чрез които прави дългосрочни прогнози. Досега те са били във висша степен точни прогнози /например за рухването на СССР на базата на икономическите и демографските показатели от онова време/ . Дали ще познае и сега ? Това зависи до каква степен ходът на събитията днес е обусловен от ВИДИМИ факти, и до каква степен от НЕВИДИМИ ? В този смисъл съм леко скептичен за прогнозите на Тод за 5-годишна "Световна война"... Иначе в останалите разсъждения е перфектен, хареса ми словесната му иновация "колективният НЕзапад".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валко

  22 Яну 2023 0:31ч.

  Радвам се и съм горд, че в българия все още има хора с интелектуален капацитет като вашият!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • работеща жена на 50

  15 Яну 2023 11:17ч.

  Сащ не може да съществува без суровини зад граница, затова алчно гледа навън;парите им са без реално покритие , прословутият американски лозунг,,важно е да успееш, бидейки богат,, отпуши всякакви криптовалути и биткойни. Цялата руска народофилософия им е трън в очите, Русия им каза, че са несъстоятелни повече по този начин и те искат да я унищожат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  15 Яну 2023 11:20ч.

  Световните войни са същото забавление, като световните първенства по футбол... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • втора, трета...

  15 Яну 2023 11:30ч.

  ама тя войната с човека не е спирала; а всички цветни революции какво са? модерна форма на набези и плячкосване; ако се проследи втората световна война, ще стане ясно, че в момента украинската територия се усвоява, както беше усвоена германия; затова Русия си присъединява територии, от които се интересува; защото знае, че тече процес на асимилация и украйна вече не съществува-запада си я слага в джоба по познати отработени техники-справка Библията; https://editionscharlou.com/the-big-picture-the-empire-of-banks/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без име

  15 Яну 2023 11:35ч.

  работата е там , че на запад не са свикнали на много лишения и проблеми в икономиката. изборната система бързо премахва след избори лошите управници. в русия такъв проблем няма. а иначе империите са си империи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали?

  15 Яну 2023 11:57ч.

  Защото у нас след избори се наблюдава бързо премахване на лощите управници и замяната им с още по-лоши. Е, не сме то

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • продължение

  15 Яну 2023 11:59ч.

  ..не сме точно западняци, ама нали на там се стремим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  15 Яну 2023 14:05ч.

  Ние сме колония на Запада! Ние бих казал, че сме част от плячката им, след сриването на СССР! Американците разглеждат срива на СССР, като победа в Третата световна война и са прави, макар, че това не бе извършено с пряко с военни средства, а с предателство и измама на съветския елит! Това им донесе 30 години възможност да разграбват руските ресурси, а и тези на целия социалистически лагер! Вижте само нашата Родина до какво я докараха! Чрез деиндустриализация извършиха истински геноцид-3 милиона българи напуснаха страната! Ако тези хора бяха избити, западните страни нямаше да имат такава изгода, както сега, когато тези хора работят за тях! Те се претопяват и стават небългари, особенно тяхното потомство! В момента наблюдаваме, как нито един голям инфраструктурен проект на наша територия не може да бъде осъществен! Забравете за АЕЦ Белене и Южен поток. Бойко Борисов съдейства за направата на Балкански поток и бе показно отстранен от американците след "цветна" "революция". Пиша го в кавички, защото в самите няколко месечни протести учасваха смешно количество добре платени хора! След свалянето му от власт, както виждате той е най-големия русофоб, защото се страхува за "трудовите си спестявания", които са в западни банки. За който и да гласувате в следващите един след друг избори, все гласувате за "американски коне"! Въпреки огромните проблеми, които стоят за решаване пред управлението на България, първата работа на новото "евроатлантическо мнозинство" в Народното събрание бе да гласува официално да се дава въоръжение на Украйна, второто бе да се "купят" още 8 самолета Ф-16, независимо, че предишните които "купихме" не са още произведени и едва ли ще дойдат дори и след 2027 година! Не беше пожалена и нашата история и бе снето ветото пред Македония за започване на преговори (пак уплашения Б. Борисов бе пръв)! Изобщо предателство след предателство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вие зелените чорапи

  15 Яну 2023 15:07ч.

  Не сте част от Запада но децата и внуците ви са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ти се, но се самозаблуждаваш. Опитваш се да скриеш от себе си, че си провалил никому ненужния си живот, като си заложил на губещатата страна

  15 Яну 2023 15:10ч.

  Какъв жалкар

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОЗ капитан

  15 Яну 2023 16:54ч.

  Какави са тия постоянни "зелени чорапи" , бе олигофрен ? Каква е дълбоката ти "мисля", алюзия някаква ? Едно време военните на БНА бяха със зелени чорапи от интенданствата . Сега с какви чорапи са не зная, най-вероятно сами си ги купуват. Но ако това е някаква подигравка към военните, само да ти припомня , олигофрене ! От две десетилетия България е в НАТО, на кого се подиграваш ? На НАТО ? Подчовеци сте вие жълтопаветните олигофрени - само чорапи ви в главите, цици, рояли, педалчета сте вие. Педалчета по дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много знаеш ти нещо за децата и внуците ни? Измекяр недоклатен

  20 Яну 2023 16:34ч.

  Някакъв фетиш е това със зелените чорапи? Може би сексуален? Някакви неща си представя момата ли момчето ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  15 Яну 2023 11:39ч.

  Благодаря за публикацията, качествено интервю с очевидно един от малкото критично мислещи западни хуманитарни експерти. Всичко казано е доста силно, само една грешка забелязах: той счита, че Путин и руснаците се били заблудили, че Украйна е "новосъздадена демокрация", което си е направо едно сатирично изказване. И освен това, нещо го подтиква да вярва, че индивидуализмът е някаква единица мярка са понижена патернализация и следователно по-голяма предразположеност към модернизация. Но да припомним отново наскоро интервюирания Мишел Мафезоли, който много мъдро и задълбочено подчерта съществената разлика (която на Запад повечето дори хуманитари не правят) между единство и единственост - единствеността е ансамблова и не означава обезателно доминация на колектива, а на целокупно общественото в качеството му на човешка индивидуация (а не просто екстензивна организация), субект на обобществяване... докато единството си е обикновен (основан на фиктивна автономия, предопределена от хетерономии) буржоазнолиберален индивидуализъм, оказващ се обречен. Струва ми се, че Тод ще се нуждае да си доизясни тия понятия. Но иначе - браво, приятна изненада с публикацията на това интересно интервю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А защо ?

  15 Яну 2023 11:41ч.

  А защо, правилно отбелязва Тод, Русия възприема действията на Запада в Украйна като "екзистенциална зплаха" ? Защо Русия е готова да воюва до победа, и ЩЕ ВОЮВА ДО ПОБЕДА в Украйна ? Причината е една и се нарича "историческа памет". Руснаците са нация с високо ниво на памет, държавността им е едно хилядолетие /по-малка от българската, но достатъчно дълга/. Руснаците помнят/знаят, всички бедствия и беди на тяхната територия, изключая татарското нашествие, са дошли от Запад ! Нашествия на шведи, тевтонци, поляци -от Запад ! Наполеон начело на общоевропейска армия - от Запад ! Австро-германска окупация на руски земи на юг по времето на ПСВ - от Запад ! Хитлер с "Барбароса" - пак от Запад... За руснаците исторически Запад е посока от която идват нашественици. Много е просто, но изисква да се поставиш на тяхно място, а не да разсъждаваш от кухата позиция "Русия нахле в независима Украйна". Това е смешно. Украйна е наистина пропаднала, несъстояла се държава. Тя не намери формулата за своето съществуване и ще бъде премахната. САЩ не биха търпели руски, ирански, китайски и севернокорейски военни на мексиканската граница. Не биха търпели ракетни установки по река Рио Гранде, насочени срещу Вашингтон ! САЩ биха реагирали незабавно с военна интервенция в Мексико и премахване на такава "екзистенциална заплаха" за себе си. Е точно това прави Русия в Украйна ! Няма място за западни военни и оръжия на 480 км от Москва ! Руснаците имат историческа памет, а Путин им го каза. "Если драка неизбежна - бить надо первым!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  15 Яну 2023 11:48ч.

  Въпроса е спорен, че Япония е далеч от конфликта! Между другото вече е ясно защо видяха сметката на бившия японски премиер - това беше най-договарящото се официално лице с Русия! За да изключат повторение на ВСВ, а именно ненамеса на Япония в започналата война, просто отстраниха възможните противници на подобна стъпка! Всъщност войната започна в Сирия, а нейн предвестник беше 08.08 2008 в Грузия. Жалко, че ГЛАСОВЕ не се ангажираха да потърсят и публикуват накратко и в хронологичен план изказванията на Путин от 2007 досега!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3 %

  15 Яну 2023 11:50ч.

  Щяли да устискат на 50 % и даже щели да ги фалират. Къде ги намирате тия дебели?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БВП - баш висока простотия

  15 Яну 2023 12:00ч.

  А ти прочете ли, че за него БВП е един напълно фиктивен показател, че даже и обяснява защо?! Но явно идва в повече на интелектуалното ти безхаберие, та си предпочиташ "вапцаровската" бетонна вяра, бронирана здраво в м...дите - вяра в неолибералните опорки и клишета на пропагандата. И да ти припомним, че Тод все пак е учен, не пропагандист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Две трети от БВП на САЩ не съществува в природата

  15 Яну 2023 12:55ч.

  Впрочем, сравнете БВП на Македония на Александър и БВП на Персиийската империя. После си спомнете за Граник, Исос и Гавгамела. Англоезичниците са бита карта. Една гола пропаганда, хващаща дикиш само при необразованите съвременни варвари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебил, прочети

  15 Яну 2023 13:51ч.

  Отново текста. 50% БВП изградена от фалшива икономика (борсови манипулации, инфлуенсъри и подобни тъпотии) при все че БВП то на ФАЩ е едва 15-17% от световното в момента. Махни фалшивите покрития и получаваш един голям КУР! Америка не просперира от години а на место това в големите американски градове е пълна и повсеместна мизерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гола, гола ама

  15 Яну 2023 15:06ч.

  Още не са влезли във войната, а мужиците дадоха 110 000 жертви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е хубаво да се лъже

  15 Яну 2023 15:11ч.

  Не са ли ти казвали в детската градина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой е дебилът?

  20 Яну 2023 16:44ч.

  Отговорът си го дал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Също като Русия, те не могат да се оттеглят от конфликта, не могат да го напуснат.

  15 Яну 2023 13:53ч.

  И Русия и сащ са в една хватка; Да си припомним, че глобалистите произвели френската, болшевишката и всички останали цветни революции, които и сега си върват, винаги целят да има два лагера, които да се бият, а те да печелят от това. Те са се погрижили и за двете държави и за европа схватката да е на живот и смърт. Войната не е Русия срещу нато, а макиавелисткия елит срещу човешкото и човечеството. Всичко ще бъде много дълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И "войната за независимост" на Пиндостан е от същата серия

  15 Яну 2023 15:14ч.

  Изобщо, от 1688 г. насам лъжата шества по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  15 Яну 2023 13:59ч.

  Достойно за гласове да публикува това интервю. Очевидно Тод не е глупав човек и разсъжденията му са разбираеми, когато застанем в неговата позиция. Ами то това е центъра на събитията- доста от хората на изток разбират западняците, но западняците НЕ РАЗБИРАТ и не зачитат източните традиции и хора. Наглостта им е постоянна от хиляда години насам. Русия имаше търпението да изчака докъде ще им стигне нахалството, но всяко нещо си има граници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • запада е превзета територия

  15 Яну 2023 14:14ч.

  но се оказа, че е много малка част от света; онези, които се мислят за властници на целия свят нещо са се объркали; те не управляват и половината свят; даже у нас не могат да наложат измислената си парична валута евро, а да не говорим за енергийните глупости;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  15 Яну 2023 17:26ч.

  ЗИПе, съжалявам, но ще ти го кажа, че имаш малко извратено чувство за хумор...Не е нормално човек да се възхищава на нещо, което води до възхваляване на убийства на себеподобни без да има нужда от самозащита! Ние не сме животни, все пак, а хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  15 Яну 2023 17:34ч.

  Между впрочем, благодаря на Гласове за публикуването на тази статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не може да има победители

  15 Яну 2023 18:16ч.

  Само братоубиство и мизерия за бедни и дрипави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войната беше неизбежна за демократите в САЩ

  15 Яну 2023 19:24ч.

  и поведението на всяка от страните е според прогнозите. Кухата индустрия на САЩ и енергийно зависимата индустрия на ЕС нямат бъдеще, а Китай, Индия, Русия и другите страни от БРИГС навлизат в бъдещето. Вместо да правят реформи като Тръмп, вероятно уплашени от резултатите на "перестройката" на СССР, демократите (Байдън) заложиха на военни средства за придобиване на чужди икономики (на ЕС), ресурси (на Русия) и пазари (на Китай). Само че сега не е 19 век на колониите, империите и Опиумните войни, нито пък сегашната Америка е тази на Гражданската война. Военните средства и насилието сега не са ефективни, те вече не могат да убеждават както тогава с правото на силата и в същност целят връщане света в миналото. Това никога в историята не е било добра идея и е голяма ирония да бъде целено сега от Америка, която именно с имиджа си на прогресивна, правова и свободна страна спечели много население от Европа и не само, през историята досега. Наистина досега войните навън са я спасявали от вътрешни катаклизми, като насочат общественото внимание към такава общонационална кауза, вместо към наболелите вътрешни проблеми. Само че световната война не е лъжица за никоя уста и затова не трябва да се посяга към нея, никой който я е започвал не е знаел че ще стане световна и нея я е печелил след като е станала. Вместо да помогне тя само ще ускори вътрешните процеси на разпад на обществото, а светът ще се премине към нов ред и той няма да е като показания на еднодоларовата банкнота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западният сатанизъм

  15 Яну 2023 19:59ч.

  ще ни принуди да хванем оръжие. Или те или ние и децата ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  15 Яну 2023 21:50ч.

  Докъде го докарахме от западна свобода на словото и печата-французинът да си издава книгата в Японшя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОЛКО МНОГО ДУМИ, ЗА ДА БЪДЕ КАЗАНО НАЙ-ВАЖНОТО

  15 Яну 2023 22:36ч.

  Тази война е еманацията на богоборческата треска, която е обхванала запада и не-западните страни интуитивно се обединяват зад страната, която открито се противопоставя на това богоборство - Русия. Фигаро прави много усилия това да не се разбира от французите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов не използван

  15 Яну 2023 23:16ч.

  Новият президент след стъпване в длъжност. https://imgur.com/CFrwVHS

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марадона

  15 Яну 2023 23:22ч.

  Почакайте да видите тия окървавени руснаци, като се върнат в Русия и потърсят сметка на ония, които ги пратиха в това украинска тресавище. Русия обучава армия от главорези, които няма да имат проблеми когато се изправят на площада и поискат кръв. Цялата този армия ще е за вътрешна ползване, защото ще и бъде невъзможно да пътува по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еузебио

  16 Яну 2023 0:15ч.

  Откога светът се е свил до САЩ, ЕС, Япония и присъдружните им Австралия, Канада и Нова Зеландия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От Всв

  16 Яну 2023 19:19ч.

  Досега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • потърсването на сметка ще стане спрямо наци-режима в Киев

  16 Яну 2023 10:15ч.

  Марадона, посмали, манго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кришна

  16 Яну 2023 16:41ч.

  ТСВ си върви и мишената е човешката популация. Според "елита" човечеството трябва да освободи планетата от присъствието си поне до 1 милиард максимум. Да де , ама африканците и доста държави от азия , не зачитат това желание и показват среден пръст на +елита+. Войната се води на много фронтове и най-опасният е духовният, а не физическия. Хубавото за България е , че е встрани от глобалните моди , въпреки всичко. Вероятно България ще я бъде , за разлика от много други . А основният природен закон за биосферата е , че когато има струпване на много биологически единици /хора,растения, животни/ на ограничено място /град, държава, област/ то тези популации се разреждат физически със инструментите на майката-природа - пандемии, земетресения, наводнения, пожари, торнадо, тайфуни и така нататък. Така че ако човека сам не се усеща какво да прави, природата му напомня .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • саа

  20 Яну 2023 9:58ч.

  3тата световна започна и завърши с победа на русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еволюционният закон предполага, че победата ще е цивилизационна

  20 Яну 2023 18:42ч.

  Русия победи Кремъл:) След войната в Украйна избухва гражданска война в Русия, в която орките се самоизбиват (със силното влияние на освободените затворници-главорези, оцеляли от войната в Украйна, завърнали се в Русия и започнали гражданската) и управлението се поема от новите руснаци, които сега са обявени за "чужди агенти", съдени, самоубити и/или прогонени от автократичният корумпиран режим на Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • многоцентровост

  20 Яну 2023 19:52ч.

  Тц. Победата тоя път ще е за културите, не за цивилизацията ИМ. Морските ще загубят битката, защото са символ на тоталитарно-монолитния глобален идеологичен дискурс и колониализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия рискува да се превърне в нова Куба, Венецуела или Иран, а руснаците да търпят невероятна нищета

  20 Яну 2023 19:17ч.

  Ограничаването на цените на руския нефт и европейското ембарго принуждава Русия да губи всеки ден 160 милиона евро (12 милиарда рубли) според изследване на финландския Център за изследване на енергията и чист въздух (CREA). И може да се увеличи до 280 милиона евро (21 милиарда рубли) след 5 февруари, когато влиза в сила ембаргото върху нефтопродукти. ---> https://t.me/agentstvonews/2276

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западните валути повече не са реална единица-мярка за нищо

  20 Яну 2023 19:49ч.

  Няма го старият международен пазар на нефт, не ни будалкай. Тия цени са напълно фалшиви, основните играчи вече търгуват горивата в собствени валути. Проучи и какъв указ подписа днес Путин. Днес излезе анализ, че само ЕС е похарчил за енергийни дотации с оглед стабилизация на икономиката и социалната си сфера 1 трилион евро от февруари насам. Дай си сметка за какви грандиозни загуби на Запада става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руснаците да търпят невероятна нищета

  21 Яну 2023 6:36ч.

  Изглежда,че не разбираш истинския смисъл на думата "нищета". Истинската нищета е духовната. И именно тази нищета се наблюдава навсякъде във всички държави от т.нар. "колективен запад". Стара библейска истина - колкото си по-добре материално, толкова повече са изкушенията от морална деградация. А те са много силни и единици са в състояние да им устоят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи