Еманюел Тод: Новата консервативна руска анти-ЛГБТ мека сила е в разгара си. За украинците и Запада най-лошото предстои

Еманюел Тод: Новата консервативна руска анти-ЛГБТ мека сила е в разгара си. За украинците и Запада най-лошото предстои

"Путин със сигурност иска да постигне военните си цели, като пести хора и не бърза. Той иска да запази постиженията на стабилизацията на руското общество. Той не иска да ремилитаризира Русия и държи да продължи икономическото си развитие. Но той знае също, че идват кухи демографски класи и че след няколко години (три, четири, пет?) набирането на военни ще бъде по-трудно. Така че руснаците трябва да победят Украйна и НАТО сега, без да им дават никаква пауза. Нека не си правим никакви илюзии. Руското усилие ще се засили. Отказът на Запада да осмисли руската стратегия в нейната логика, с нейните основания, силни страни, ограничения, доведе до всеобщо заслепение. Думите потъват в мъглата. Във военно отношение най-лошото предстои за украинците и западняците. Несъмнено Русия иска да вземе 40% от украинската територия и неутрален режим в Киев. А в нашите телевизионни предавания, точно в момента, в който Путин твърди, че Одеса е руски град, все още разправят, че фронтът се стабилизира... Това означава просто, че онова, което ни казват за Русия, често е невярно: представят ни я като пропадаща страна, подчертавайки авторитарните ѝ аспекти, но не виждаме, че тя е във фаза на бързо преструктуриране. Падането беше жестоко, отскокът е изумителен". В последната си книга френският историк и антрополог диагностицира “Поражението на Запада” (La Défaite de l'Occident). Във “Финалният крах” (La shute finale) той предсказа с точност рухването на Съветския съюз. Да се надяваме, че този път “пророкът” Еманюел Тод греши. "Не съм агент на Кремъл, а последният представител на френската историческа школа “Анали”, казва той в интервю за "Фигаро".

- Според вас отправната точка на тази книга е интервюто, което дадохте на “Фигаро” точно преди една година, озаглавено “Третата световна война започна”. Вие вече констатирате поражението на Запада. Но войната не е приключила…

- Войната не е приключила, но Западът излезе от илюзията за възможна украинска победа. Това все още не беше ясно на всички, докато пишех, но днес, след неуспеха на контраофанзивата през лятото, и констатацията за неспособността на САЩ и другите страни от НАТО да предоставят достатъчно оръжия на Украйна, Пентагонът ще се съгласи с мен. Моята констатация за поражението на Запада се основава на три фактора. Първо, индустриалният дефицит на САЩ с разкриването на фиктивния характер на американския брутен вътрешен продукт (БВП). В книгата си смалявам този БВП и показвам дълбоките причини за индустриалния упадък: недостатъчно обучение на инженери и по-общо упадък на образователното ниво от 1965 г. в Съединените щати.

По-дълбоко, изчезването на американското протестанство е вторият фактор за упадъка на Запада. Моято книга всъщност е продължение на “Протестантската етика и духа на капитализма” на Макс Вебер. Той правилно смяташе, в навечерието на войната през 1914 г., че възходът на Запада е в основата си възход на протестантския свят - Англия, САЩ, Германия, обединена от Прусия, Скандинавия. Късметът на Франция беше, че е географски прилепена към водещата група. Протестантството създаде високо образователно ниво, непознато в човешката история, всеобщо ограмотяване, защото изискваше всеки вярващ да може сам да чете Светите писания. Освен това страхът от осъждането на вечни мъки, нуждата да се чувстваш избран от Бога породиха трудова етика, силен индивидуален и колективен морал. С отрицателната му страна - някои от най-лошите расизми, съществували някога - срещу черните в САЩ или срещу евреите в Германия - тъй като, със своите избрани и прокълнати, протестанството се отказваше от католическото равенство между хората. Образователният напредък и трудовата етика доведоха до значителен икономически и индустриален напредък. Днес, симетрично, неотдавнашният крах на протестанството предизвика интелектуален упадък, изчезване на трудовата етика и масова алчност (официално име: неолиберализъм): възходът се превръща в падение на Запада. Този анализ на религиозния елемент не означава за мен никаква носталгия или морализаторско оплакване: това е исторически констатиран факт. Впрочем расизмът, свързан с протестантството, също изчезва и САЩ имаха своя първи чернокож президент, Обама. Можем само да се поздравим.

- А кой е третият фактор?

- Третият фактора за поражението на Запада е предпочитанието на останалата част от света към Русия. Тя откри дискретни икономически съюзници навсякъде. Новата консервативна руска мека сила (анти-ЛГБТ) е в разгара си, откакто стана ясно, че Русия удържа икономическия шок. Нашата културна модерност наистина изглежда доста безумна за външния свят, това е констатация на антрополог, не на ретроморалист. И нещо повече, тъй като живеем от нископлатения труд на мъже, жени и деца от бившия трети свят, нашият морал не е надежден. В тази последна моя книга искам да избягам от обкръжаващата ни емоция и постоянната морална оценка и да предложа безпристрастен анализ на геополитическата ситуация. Внимание, следва интелектуално признание: в книгата си се интересувам от дълбоките и дългосрочни причини за войната в Украйна, скърбя за смъртта на моя духовен баща в историята, Еманюел Льо Роа Ладюри, и признавам всичко: не съм агент на Кремъл, а последният представител на френската историческа школа “Анали”!

- Може ли наистина да се говори за световна война? И наистина ли Русия спечели? По-скоро сме във форма на статукво…

- Американците наистина ще се стремят към статукво, което да им позволи да прикрият поражението си. Руснаците няма да го приемат. Те осъзнават не само непосредственото си индустриално и военно превъзходство, но и бъдещата си демографска слабост. Путин със сигурност иска да постигне военните си цели, като пести хора и не бърза. Той иска да запази постиженията на стабилизацията на руското общество. Той не иска да ремилитаризира Русия и държи да продължи икономическото си развитие. Но той знае също, че идват кухи демографски класи и че след няколко години (три, четири, пет?) набирането на военни ще бъде по-трудно. Така че руснаците трябва да победят Украйна и НАТО сега, без да им дават никаква пауза. Нека не си правим никакви илюзии. Руското усилие ще се засили. Отказът на Запада да осмисли руската стратегия в нейната логика, с нейните основания, силни страни, ограничения, доведе до всеобщо заслепение. Думите потъват в мъглата. Във военно отношение най-лошото предстои за украинците и западняците. Несъмнено Русия иска да вземе 40% от украинската територия и неутрален режим в Киев. А в нашите телевизионни предавания, точно в момента, в който Путин твърди, че Одеса е руски град, все още разправят, че фронтът се стабилизира…

- За да демонстрирате западния упадък, наблягате на показателя детска смъртност. С какво е красноречив този показател?

- Наблюдавайки нарастването на руската детска смъртност между 1970 и 1974 г. и прекратяването на публикуването на статистики по този въпрос от Съветите, прецених, че режимът няма бъдеще в книгата ми “Финалният крах” (1976 г.). Така че това е параметър, който се е доказал. Съединените щати изостават тук спрямо всички западни страни. Най-напреднали са скандинавците и Япония, но Русия също е напред. Франция е по-добре от Русия, но при нас се усеща леко надигане. И във всеки случай изоставаме от Беларус. Това означава просто, че онова, което ни казват за Русия, често е невярно: представят ни я като пропадаща страна, подчертавайки авторитарните ѝ аспекти, но не виждаме, че тя е във фаза на бързо преструктуриране. Падането беше жестоко, отскокът е изумителен.

Това число може да бъде обяснено, но това означава преди всичко, че трябва да приемем реалност, различна от тази, която нашите медии представят. Русия със сигурност е авторитарна демокрация (която не защитава своите малцинства) с консервативна идеология, но нейното общество се движи, става много технологично с все повече и повече елементи, които работят перфектно. Изричането на тази реалност ме определя като сериозен историк, а не като путинофил. Всеки отговорен путинофоб трябва да оценява противника си. Също така непрекъснато подчертавам, че Русия, абсолютно като Запада, който смята за упадъчен, има демографски проблем. Руското законодателство срещу ЛГБТ, въпреки че вероятно много се харесва на останалия свят, не кара руснаците да имат повече деца от нас. Русия не убягва на общата криза на модерността. Няма руски контрамодел.

Но не е невъзможно общата враждебност към Запада да структурира и да даде на руската система оръжия, събуждайки патриотизма на обединението. Санкциите позволиха на руския режим да започне политика на широкомащабна протекционистка замяна, която той никога нямаше да може да наложи сам на руснаците и която ще даде на тяхната икономика значително предимство пред тази на ЕС. Войната затвърди социалната им солидност, но индивидуалистичната криза съществува и при тях, а останките на общностната фамилна структура бяха само регулатор. Индивидуализмът, мутиращ напълно в нарцисизъм, се развива само в страните, в който е властвало нуклеарното семейство, най-вече в англо-американския свят. Нека си позволим един неологизъм: Русия е общество на контролиран индивидуализъм, като Япония или Германия.

Моята книга предлага описание на руската стабилност, после, движейки се на запад, анализира загадката на разпадащото се украинско общество, което намери във войната смисъла на живота си, след това преминава към парадоксалния характер на новата русофобия на старите народни демокрации, а после към кризата на ЕС и накрая към кризата на англосаксонските и скандинавски страни. Този поход на запад ни отвежда на етапи към сърцето на нестабилността на света. Тя е гмуркане в черна дупка. Англо-американското протестантство достигна нулево ниво на религията, отвъд зомби стадия, и създаде тази черна дупка. В Съединените щати, в началото на това трето хилядолетие, страхът от празнотата мутира в обожествяване на нищото, в нихилизъм.

- Не е ли твърде ласкателно да се говори за авторитарна демокрация за Русия?

- Трябва да излезем от опозицията либерална демокрация срещу луда автокрация. Първите са по-скоро либерални олигархии с елит, откъснат от населението - никой извън медиите не се занимава с промените във френското правителство. Трябва да използваме друг концепт, за да заменим “автокрация” или “неосталинизъм”. В Русия мнозинството от населението подкрепя режима, но малцинствата - независимо дали са гейове, етнически малцинства или олигарси - не са защитени: това е авторитарна демокрация, подхранвана от останките на общностния руски темперамент, който е създал комунизма. Терминът “авторитарен” има толкова голяма тежест за мен, колкото и терминът “демокрация”.

- Заради критиката ви на упадъка на “либералните олигархии” човек би могъл да си помисли, че завиждате на втория модел.

- Абсолютно не. Аз съм антрополог: изучавайки многообразието на семейните структури и политически темпераменти, приех многообразието на света. Но аз съм западен човек и не съм се стремял да бъда нещо друго. Семейството ми по майчина линия е намерило убежище в Съединените щати по време на войната, бях обучен в изследования в Англия, където открих до каква степен съм французин и нищо друго. Защо искат да ме депортират в Русия? Чувствам този вид обвинение като заплаха за френското ми гражданство, особено след като, извинявам се, роден в интелектуалния естаблишмънт, аз съм част в един скромен, нефинансов смисъл от олигархията: преди мен дядо ми е бил публикуван от “Галимар” преди войната.

- Свързвате залеза на Запада с изчезването на религията - по-конкретно на протестантството - и затирате това изчезване със законите за гей браковете.

- Не съм дал никакво лично мнение по този обществен въпрос. Тук съм само социолог на религията, твърде щастлив, че разполагам с точен показател, който да определи във времето преминаването на религията от зомби състояние към нулево състояние. В предишните си книги въведох понятието зомби състояние на религията: вярата е изчезнала, но нравите, ценностите и способностите за колективно действие, наследени от религията, остават, често преведени на идеологически език - национален, социалистически или комунистически. Но религията достигна в началото на третото хилядолетие нулево състояние (нов концепт), което определям по три показателя - винаги търся статистически показатели, за да оценя моралните и социални явления: аз съм фен на Дюркейм, основател на количествената социология, дори повече от Вебер. В зомби състоянието хората вече не ходят на литургия, но все още кръщават децата си; изчезването на кръщението днес е очевидно, нулевият стадий е достигнат. В зомби стадия все още погребват мъртвите, подчинявайки се на отказа на Църквата от кремация; днес масовото разпространение на кремацията се превръща в най-общата практика, практична и евтина, нулевият стадий е достигнат. И накрая, гражданският брак от зомби периода имаше всички характеристики на стария религиозен брак - мъж, жена, деца, които трябва да бъдат възпитавани. С еднополовия брак, който няма никакъв смисъл за религията, се излиза от зомби състоянието и благодарение на законите за брака за всички можем да датираме новото нулево състояние на религията.

- С времето не станахте ли все пак малко реакционер?

- Бях отгледан от баба, която ми казваше, че в сексуално отношение всички вкусове са естествени и аз съм верен на предците си. Така че, ЛГБ, добре дошли. За Т, въпросът за транссексуалните, е нещо друго. Въпросните лица, разбира се, трябва да бъдат защитени. Но фиксацията на средните западни класи по този ултрамалцинствен въпрос поставя социологически и исторически проблем. Превръщането в социален хоризонт на идеята, че един мъж наистина може да стане жена, а една жена - мъж, означава да се утвърди нещо биологично невъзможно, това е отричане на реалността на света, утвърждаване на фалшивото. Според мен трансидеологията е едно от знамената на този нихилизъм, който вече определя Запада, този импулс за разрушение не само на нещата и хората, но и на реалността. Но пак казвам, по никакъв начин не съм обзет от възмущение, от емоцията. Тази идеология съществува и аз трябва да я интегрирам в един исторически модел. В часа на метавселената не мога да кажа дали привързаността ми към реалното ме прави реакционер.

Източник: "Фигаро"

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързани статии: Еманюел Тод: САЩ изпадат в нихилизъм и обожествяване на нищото. Комунистическата средна класа в Източна Европа се обяви за либерална демокрация и нарече руснаците чудовища

Eманюел Тод: Европейските “елити” отстъпват властта си на американците! Това наистина е проблем за психиатрите

Еманюел Тод: Русофобията е опиумът на дребната интелигенция днес

Еманюел Тод: Третата световна война започна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • джо гладника

  17 Яну 2024 9:28ч.

  "индустриалният дефицит на САЩ с разкриването на фиктивния характер на американския брутен вътрешен продукт" -- интересно, какво ли ге отвърне умнокрасивитетът...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @джо гладника 17 Яну 2024 9:28ч.

  17 Яну 2024 9:35ч.

  то на човек не му трябва да е много умен, за да разбере, че БВП-то на САЩ е инстаграм прожекция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАКТ

  17 Яну 2024 11:15ч.

  Фактори за упадъка на обществото 1. Индустриален дефицит – недостатъчно обучение на кадри 2. Образование 3. Демография 4. Религия /Изчезване на религията →Нихилизъм → ЛГБТ общество → кухи демографски класи /

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предсказание Тютчев преди 157 години

  17 Яну 2024 13:08ч.

  Фьодор Тютчев - Славянам - 16 мая 1867 Привет вам задушевный, братья Со всех Славянщины концов, Привет наш всем вам, без изъятья! Для всех семейный пир готов! Недаром вас звала Россия На праздник мира и любви; Но знайте, гости дорогие, Вы здесь не гости, вы — свои! Вы дома здесь, и больше дома, Чем там, на родине своей, — Здесь, где господство незнакомо Иноязыческих властей, Здесь, где у власти и подда?нства Один язык, один для всех, И не считается Славянство За тяжкий первородный грех. Хотя враждебною судьбиной И были мы разлучены, Но все же мы народ единый, Единой матери сыны; Но все же братья мы родные. Вот, вот что ненавидят в нас: Вам не прощается Россия, России не прощают вас! Смущает их, и до испугу, Что вся славянская семья В лицо и недругу и другу Впервые скажет: — Это я! При неотступном вспоминаньи О длинной цепи злых обид Славянское самосознанье, Как Божья кара, их страшит! Давно на почве европейской, Где ложь так пышно разрослась, Давно наукой фарисейской Двойная правда создалась: Для них — закон и равноправность, Для нас — насилье и обман, И закрепила стародавность Их как наследие славян. И то, что длилося веками, Не истощилось и поднесь, И тяготеет и над нами — Над нами, собранными здесь… Еще болит от старых болей Вся современная пора… Не тронуто Коссово поле, Не срыта Белая Гора! А между нас — позор немалый, — В славянской, всем родной среде, Лишь тот ушел от их опалы И не подвергся их вражде, Кто для своих всегда и всюду Злодеем был передовым: Они лишь нашего Иуду Честят лобзанием своим. Опально-мировое племя, Когда же будешь ты народ? Когда же упразднится время Твоей и розни и невзгод, И грянет клич к объединенью, И рухнет то, что делит нас?.. Мы ждем и верим Провиденью — Ему известны день и час… И эта вера в правду Бога Уж в нашей не умрет груди, Хоть много жертв и горя много Еще мы видим впереди… Он жив — Верховный Промыслитель, И суд Его не оскудел, И слово «Царь-Освободитель» За русский выступит предел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  17 Яну 2024 15:22ч.

  Ами нз,но аз тия неща ги говоря от две-три години... не се изненадвам, че тоя френски чичко мисли като мене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  17 Яну 2024 9:34ч.

  "тъй като живеем от нископлатения труд на мъже, жени и деца от бившия трети свят, нашият морал не е надежден" -- а това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • религви на религия в условията на меркантилизъм

  17 Яну 2024 10:35ч.

  За това например Макрон не си дава сметка, обявявайки педалски, че поставял икономиката на военни релси. Едва ли е наясно, че първо трябва да изкара милионите африкански мигранти от гетата и да ги постави зад конвейера със снаряди и ракети. Едва тогава нещо ще се задвижи, ама то и за това се иска квалификация, а на всичкото отгоре и неконтролируемият делириум спрямо удържането на мита, че Франция е либерална демокрация, ще се наложи като начало да бъде контролиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "тъй като живеем от нископлатения труд на мъже, жени и деца от бившия трети свят"

  17 Яну 2024 11:04ч.

  Сами виждате и усещате промените. Навсякъде из Европа има магазини 1 евро, 1 паунд, 1 лев. Все още можете ли да си купите нещо за 1 лев от магазин "Всичко по 1 лев"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Космос

  17 Яну 2024 9:52ч.

  Странно боравене с термина малцинство. Поставя гейове, етнически групи и олигарси в една графа, само защото са по-малко от общия дял. По същата логика може да се каже, че ако хората харесващи жълтия цвят са по-малко от нехаресващите го, същите са малцинство. Въобще не мисля, че Русия като държава се грижи различно за руснаци, белоруси или кавказци. Може грижата да не е добра, но едва ли е различна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Космос

  17 Яну 2024 9:52ч.

  Странно боравене с термина малцинство. Поставя гейове, етнически групи и олигарси в една графа, само защото са по-малко от общия дял. По същата логика може да се каже, че ако хората харесващи жълтия цвят са по-малко от нехаресващите го, същите са малцинство. Въобще не мисля, че Русия като държава се грижи различно за руснаци, белоруси или кавказци. Може грижата да не е добра, но едва ли е различна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре,Дачков,добре!

  17 Яну 2024 9:53ч.

  Хубаво е че пускаш подобни антрефилета,добри автори подбираш с някои изключения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • """""Бях отгледан от баба, която ми казваше, че в сексуално отношение всички вкусове са естествени и аз съм верен на предците си""".

  17 Яну 2024 9:54ч.

  А моята баба имаше шест деца и не беше чувала за сексуални вкусове! ......... Извратеняци прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ценител

  17 Яну 2024 9:58ч.

  вероятно баба му не е имала извнапредвид сегашните "вкусове", а по-скоро тези, в рамките на една нормална хетеросексуална двойка. в този случай бабата е права, чини ми се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако се сравни какво е писал Ботев

  17 Яну 2024 10:03ч.

  И в същото време какво са писали франсетата, бабата няма да е била случайна баба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зряла френска буржоазност

  17 Яну 2024 10:39ч.

  Неурбанизираните баби по нашенско не са били толкоз освободени към изтънченото взаимно галене по дупките... пък и са се изхождали по външни тоалетни и са се къпели във вътрешни домашни бани, не са имали чак такива удобства по отношение на тоалетните навици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • попр.

  17 Яну 2024 10:55ч.

  *НЕ са се къпели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  17 Яну 2024 21:03ч.

  и кои са се къпели, французите? в бани? в двореца в Плиска е имало подово отопление, а когато сме се покръствали са пратили писмо на папата с въпроса - може ли да се къпем и в сряда, и в петък, защото българите са се къпели всеки ден, затова във всеки двор е имало кладенец, а в събота вечер задължително с топла вода цялото семейство, защото в неделя са ходели на църква цялото семейство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нури

  17 Яну 2024 9:55ч.

  не наЛгдб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  17 Яну 2024 10:00ч.

  Типична жабка, варена на бавен огън от протестантите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каквото му казвали за Русия!!!

  17 Яну 2024 10:00ч.

  Ами иди и виж, пари имаш. Иди! ....... Едва ли в друга държава има толкова много многоетажни гради, колкото в Москва. Чисто, подредено, и зеленина имат даже! Снегът и студът не се обявяват за бедствие като у нас.! Аман от тия надменни любители на охлюви и мухлясало сирене!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тема охлюви

  23 Яну 2024 11:58ч.

  се пиша засегнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът, като синоним на неавтентично културното

  17 Яну 2024 10:19ч.

  САЩ и Британия, изобщо Западът, са единствените ,които си позволяват откровено идеологическо определение на едната страна от геополитическата дихотомия, а именно - морските, мондиалистки сили. Това, разбира се, е гавра с науката и познанието геополитика. И то издава нищетата да се играят други игри, освен тези на лъжата и измамата спрямо ролята и мисията на Русия и Евразия в историята, както и спрямо символиката им за вечността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прочее...

  17 Яну 2024 10:20ч.

  Нелепо е либералното да се отъждествява с геополитически полюс и една от парадигмите за изграждане на международни отношение. В самото това, освен невежество, дреме и политически и даже всестранен тоталитаризъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • попр.

  17 Яну 2024 10:21ч.

  *отношениЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Царят е гол!

  17 Яну 2024 10:20ч.

  "но това означава преди всичко, че трябва да приемем реалност, различна от тази, която нашите медии представят"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Англо-американското протестантство достигна нулево ниво на религията, отвъд зомби стадия, и създаде тази черна дупка. "

  17 Яну 2024 10:27ч.

  Протестантството се превърна в почти светска религия, без духовно пронизан сакрализационен потенциал. В протестантската религия напълно липсва мистика. Затова и американският нихилизъм е идеологичен, доктринерски, под формата на учение. Ницшевият нихилизъм не изпълнява задачи, свързани с борбата между ученията, а напротив, философски преориентира съдържателното ровичкане в определени представи за света - към критико-онтологични анализи на самото ставане на пред-ставното мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Протестанството е нещо като свенливо безбожие

  17 Яну 2024 11:11ч.

  Основополагащите устои на християнството липсват в протестанството. А те са във ВСЯКА религия. Именно затова китайските бизнесмени приемат протестанството. Не християнството, а именно протестанството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  17 Яну 2024 10:48ч.

  Нищо не разбира от Русия. Тютчев още в средата на 19ти век им го е казал, в обръщение към цяла либерална Европа „Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить: У ней особенная стать — В Россию можно только верить.„

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  17 Яну 2024 10:51ч.

  Рисковано е в днешния ускорено фашизиращ се западен свят научният дискурс да се опитва официозно да се противопоставя на популярното (и разбира се лъжовно-изопачаващо) масовизирано медийно говорене. Разликата в ценностите и целите при днешните условия е равносилна направо на бездна. При всички случаи пропагандата на френските олигархични власти ще започне да преследва и прогонва изтънчено научното (особено когато го виждаме под формата на брилянтна социология и антропология, каквато е налице при Тод), защото хем е трудно за разбиране, хем не играе по свирката на получовеците, занимаващи се активно с политика и агитация, за да пастирстват над тълпите. Затова между другото и авторът намеква, че вече - навярно неведнъж - е бил "изпращан" (навярно с попържни наум) от свои сънародници, зомбирани от профанната дискурсивност - към ледените сибирски полета на Русия. От друга страна се вижда, че авторът не би бил сигурен за последствията от една такава принудителна емиграция. Защото Русия си има свои ангажименти по оцеляването и едва ли ще й е до занимаване с охраната на Тод, а и именно там неговите френски сънародници могат да го намерят и да му видят сметката, без някой да им държи сметка за убийственото деяние. Впрочем, американският гражданин Гонсало Вега кой го уби? Не толкова украинският нацистки режим, колкото неговите американски ментори, заемащи ключови постове (на базата на узаконено двойно гражданство) по върховете на украинските служби за сигурност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гонсало Лира

  17 Яну 2024 12:32ч.

  И го убиха англичаните точно в деня на пристигането на Блинкен мисля,в Украйна, за да покажат на американците, а изглежда, че е бил събрал и доста информация за тях, че Украйна е тяхна.Ако навсякъде виждаш само американците, играта става безсмислена.А в нея има много играчи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мда , Велика Британия

  17 Яну 2024 14:00ч.

  лелее мечти пак да е велика . Толкова . Още , когато прочетох ,че арабистът Чуков говореше за противопоставяне м/у САЩ и лявото им м@до англичаните , се изненадах , ама следя събитията в света и чета м/у редовете . Прав е бил . Те смятат САЩ за слаби в момента и искат да си върнат хегемонията - празни носталгични мечти , да си погледнат държавата в какъв турлу гювеч се е превърнала - останаха ли англичани въобще ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Падането беше жестоко, отскокът е изумителен"

  17 Яну 2024 10:53ч.

  По-добре не може да се каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настрадамус

  17 Яну 2024 12:57ч.

  Кога България ще стане Швейцария на балканканите? Съвсем скоро драги мои. И сега ще ви кажа защо. България с който се е хванал не е прокопсал (меко казано). Примери колкото искаш - Византия, Османската империя, Германия (цели два пъти), СССР. Но руснаците , не са толкова глупави и като минат през Киев, Варшава, Берлин, Париж, Брюксел, Лондон, Вашингтон и тн., нас няма да ни искат. Ще кажат тези ще са независими и необвързани - точно като Швейцария, че който се хване в съюз с тях приключва. Така че не остава много. Само още малко търпение и сме Швейцария не само на Балканките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците знаят

  17 Яну 2024 14:10ч.

  че България помни и знае кой ние освободил ,че една шепа зависими , продажни или просто надрусани ''политици '' в момента се правят на най - големите евро атлантици заедно бившите им прибалтийски републики и Финландия ( освен нас ,освободените от Османско иго , Финландия също се излага , ако Ленин не беше я пуснал , нямаше и помен да има от нея , а ние сега иначе щяхме турски сериали без превод да гледаме ). Мисля ,че ще ни простят и ще продължим с нормални и цивилизовани отношения . Путин си иска руските земи от Украйна , не е тръгнал никого да завладява , мисля ,че никой вече не вярва на Зельо и пропагандата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Превръщането на Парите в Бог и замяната на БОГ с друг.. Бог на парите

  17 Яну 2024 13:28ч.

  е причината за всички беди на жителите на Земята. При все, че сред човеците е дошъл Учител - богочовекът Иисус Христос и е предал едни основни само 10 Божи заповеди!, за хубав и дълговечен живот на всички човеци на Планетата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Прави, каквото искаш, това е Законът“

  17 Яну 2024 13:38ч.

  АНГЛИЧАНИНЪТ Алистър Кроули (1875-1947) е най-известен днес като основател на съвременния сатанизъм и окултизъм. . Създателят на “Църквата на сатаната” в САЩ Антон Шандор Лавей е горещ апологет на Кроули. Няма световна окултистка или Сатанистка организация, която да не го смята за някакъв вид пророк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Аз не мразех Бог или Христос, а само Бог или Христос на хората, които мразех”

  17 Яну 2024 13:41ч.

  АНГЛИЧАНИНЪТ Алистър Кроули е изповядвал така наречената Херметическа Кабала – мистицизъм, комбиниран с Алхимия, Египетска митология и сексуално магьосничество. Алистър Кроули заявява: „Не се задоволявах да вярвам в личен Дявол и да му служа в обикновения смисъл на думата. Исках лично да се добера до него и да му стана началник на щаба.“ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето тук

  17 Яну 2024 13:43ч.

  Текст от книгата на Алистър Кроули е в основата на “евангелието на Телема”, чието послание е „Прави, каквото искаш, това е Законът“. Същото послание е ключово и в “Сатанистката библия” на Антон Шандор Лавей. .......... ето тук ............. https://pogled.info/svetoven/sazdatelyat-na-savremenniya-satanizam-se-okaza-agent-na-angliiskoto-razuznavane.164811

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  17 Яну 2024 14:12ч.

  Преминаване от света на "духа" в света на физиологията - "ядене и сране", грубо казано, същото, което е и при наистина "старите" хора... Краят също е известен, макар да може да продължи дълго във фазата на "живите мъртви".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако примерно

  17 Яну 2024 14:36ч.

  се вдигне нивото на световния океан, ингилизите накъде ще поемат? Тоз въпрос не ми дава покой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нито,нито

  18 Яну 2024 9:32ч.

  Шлюзовете по Темза няма да спасят ЛАндЪн, нито Ниската земя,нито Ню Йорк и Ню ОрлИЪнЗ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези текстове на жирондиските стартови от Фигаро

  17 Яну 2024 14:55ч.

  Не ги избира Данков, а Галя , която ги превежда по 13 ст на 1500 знака по тарифата на Митрофанова. Относно образованието в Щатите, само трима от Харуард бяха достатъчни да ви скроят шапката , а вече идем и ние от Принстън да ви кайм кон боб яде ли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • §§§

  17 Яну 2024 18:00ч.

  ИДИОТИЗМЪТ ви няма граници, тази степен на тъпота и човешко падение е една кошмарна патология, като плесен сте в човешкия социум!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  17 Яну 2024 18:33ч.

  Явно в Принстън сте завършили някоя "soft science" дисциплина, като Women или Gender Studies и си въобразявате, че дипломата ви прави много умен, но всъщност сте обществено безполезен. Ето реалността за американското образование, произвеждащо все по-кухи студенти, с безполезни дипломи: https://m.youtube.com/watch?v=kNYBOAFLHsU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А от Йейл ше идват ли?

  17 Яну 2024 18:15ч.

  Апропо, не са ти актуални цените за превод. Нито броят знаци, по които се изчислява страницата. Не че нещо, ама цялата ти работа е такава една... непрецизна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  17 Яну 2024 18:49ч.

  Пълни глупости. Голямата днес е отказа на турските банки да си имат работа с Русия, от вчера и две китайски банки отказаха на мужиците. Наред е ОАЕ и кочината е фалирала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прочел нещо в агенция англофонски фейкнюз и изпаднал в делириум

  17 Яну 2024 19:31ч.

  Тоя двугънковия пак са го изпуснали от лудницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  18 Яну 2024 0:25ч.

  той е прочел нещо, а такива като теб все още го карат с клишета от "Наръчник на партийния агитатор"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободата по американски е на върха на лъжата

  18 Яну 2024 9:30ч.

  ОЗХО свидетелства, че САЩ са поели пред целия свят обещание до края на 2023 г. да унищожат сами химическите си оръжия. Все още нищо не е направено по въпроса, нито е постъпил даже отчет за причините за неизпълнение на обещанието. Кога САЩ ще престане да се държи като мутра-рекетьор с народите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The West must die !

  17 Яну 2024 19:19ч.

  Кратко и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  18 Яну 2024 0:23ч.

  не бъди толкова жесток към половината рашисти от форума:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тод задава една много интересна полу-прогноза

  17 Яну 2024 20:47ч.

  Заради демографската си слабост Русия ТРЯБВА да победи 404 в кратък до среден срок /1-2-3 години/ , и да я победи така че резултатите от победата да не се дискутират. Вече множество западни анализатори подхвърлят числото 40 % от територията на 404, други уточняват - сегашните 4 области плюс следващите 4 на запад /Харковска, Днепропетровск, Николаев, Одеса/. Но това изисква титанично военно усилие от Русия. Такова досега не се вижда, напротив - вижда се едно умишлено тъпчене на място. Дали с цел унищожаване на ресурсите /живата сила/ на ВСУ с минимални усилия /хитрий ход Путина !/ Или пък става дума за Договорняк и правене на "бабло" , а американската администрация чака договореният момент да обяви "примирие" ? Или има и от двата момента ? При сегашната ситуация на фронта надделява тезата за Договорняка. И в същото време Тод е прав, че Русия, ако е в истински конфликт със Запада, трябва да побърза сега ! Докато е по-силна ! А дали Русия е в истински конфликт със Запада ? That's the Question - както се казва на езика на Шекспир, или на езика на Молиер по-близък до Тод - C'est la question ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо мосю Тод нарича управлението в Русия "режим", а този във Франция какво е?

  18 Яну 2024 10:47ч.

  При назначението на Бейби Макрон беше направен анализ, от който разбрахме, че правителството на Макрон / управлението на Франция, за да наложи каквото си е наумило, въвежда иновативната практика - правителството да приема ... закони, без да минават през парламента! И това е демокрация, а не "режим" ли, мосю Тод?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светът не се нуждае от "прогнози", а от промяна на съзнанието на човеците!

  18 Яну 2024 10:49ч.

  И то в посока на братството, срещу егоизма на банките, които субективно и алчно развиват човечеството, като му отнемат Свободата, Волята и Надеждата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • посока на братството ?

  19 Яну 2024 18:22ч.

  Отказвам да бъда "брат" с кретени, тъпаци и дебили. Днес човечеството с ускорени темпове се дебилизира. Промяната на съзнанието е ендогенен процес, може да се осъществи само отвътре, чрез личностно просветление и вяра. С братство не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи