Дали да не дадем на Борисов да ни потрети?

Дали да не дадем на Борисов да ни потрети?
На мнозина им е писнало от Борисов. Някои имат икономическа, други интелектуална обосновка, трети геополитическа, четвърти морална, пети просто стискат юмруци в прокъсаните си джобове и псуват властта и живота, шести …

 

Съответно всички те не желаят Бойко Борисов да ни потрети и ще гласуват за промяна. И тъй като са мнозина, се надяват, че след изборите ще седнат пред телевизора, социолозите ще съобщават процентите, а те ще се радват – „Натрихме му носа!“. И ще чакат оклюмалия Борисов кротко да сдаде властта и да отиде да си говори с магнолиите. Кеф! 

 

 Други разиграват по-умерено оптимистични сценарии – ще има нещо като равенство, никой няма да е победител. Ще се формира някакво „експертно“, „програмно“ или подобно правителство. Борисов ще отстъпи крачка назад и няма да е премиер, Нинова също. И всички ще се договорят какво има да се прави и как да се прави. Нещо като „Партията на умерения прогрес в името на здравия разум“. Демократи утописти! Нежни демократични души! Наивни мечтатели! Въобще няма да стане нищо подобно. Вече стана кристално ясно, че Борисов си е приготвил резервна писта при загуба на изборите(1). Казва си го ясно и директно. 

 

И комбинацията е чрез референдума на Слави Трифонов. Не че нямахме основание да подозираме нещо подобно още когато Борисов прегърна референдума като свидна рожба. Но сега си го казва директно! Стъпка по стъпка. 

 

Първото действие на ГЕРБ в един недобър за тях парламент ще бъде да призоват да се приеме решение за въвеждане на 100 % мажоритарна избирателна система (съгласно референдума на Слави Трифонов). Разбира се, това ще се прави не защото са загубили изборите, а защото „ние от ГЕРБ винаги се съобразяваме с волята на хората!“. Това естествено ще бъде съпроводено с шествия, демонстрации, хепънинги и прочее.

 

Протестърско-реформаторският елит (т.нар. „умни и красиви“), за които има обосновани предположения, че няма да влязат в парламента, с плам ще се включат. Слави Трифонов ще призове „народа“ и ще заяви, че „Време е някой да изхвърли боклука!“. ГЕРБ ще уплътни редиците на протестиращите и ще им даде постоянство, организация и финансиране. В парламента – тотална обструкция на всичко друго. 

 

И няма да има място за компромиси между парламентарните партии и протестърско-герберска микстура, формално оглавена от Слави Трифонов „в името на народа“. Аргументите, че два и половина милиона избиратели все пак не са „народът“, ще бъдат удавени от крясъка на „народа“. Предложенията за смесена мажоритарно-пропорционална система, „немската система“, преференциална система и пр. ще бъдат стъпкани, както луда крава стъпква телето си. „Не! Сто процента чиста и свята мажоритарна система тук и сега!“

 

Защото целта въобще не е да се подобри изборната система, а просто… да се отменят тези избори, да се отиде на нови избори. (Нещо заявено както от Слави Трифонов, така и от Борисов, а към този момент вероятно ще бъде и горещото желание на отпадналите недотам умни, но красиви реформаторо-десничари). Така в резултат на уличния натиск и подкрепата на ГЕРБ (естествено „в името на народа“) се приема новата сто процента мажоритарна избирателна система.  

 

После идва ред на второ действие на драмата „ГЕРБ губи изборите“ – фактическо анулиране на изборите. Следват яростни дитирамби за „моралната несъстоятелност на този парламент“ – избран не по правилата, очертани от „волята на народа“. „Народът“ призовава за разпускане на Народното събрание и провеждане на нови правилни избори… съобразно „истинските правила“ на победилия референдум. Разбира се, отново следват  шествия, демонстрации, хепънинги… Слави Трифонов ще запее „Време е някой да изхвърли боклука!“. ГЕРБ ще бойкотира парламента и ще вплътнява редиците на протестиращите организационно и финансово. 

 

Как ще завърши всичко това? Напълно е възможно да завърши с нова политическа криза, разпускане на парламента, нови избори и въвеждане на неприлаганата никъде в цивилизования свят „сто процентна мажоритарна избирателна система в два тура“. Накратко, с пълна победа на „прогресивните сили“ над силите на здравия разум. 

 

И всичко това в името на това ГЕРБ да се опита да спечели изборите по другия начин, а Слави Трифонов и хората му да си начешат егото (без да им пука особено за дългогодишните последици от всичко това). 

 

И защо да си причиняваме всичко това? Още повече че самият Борисов ни казва как можем да го избегнем – просто като му дадем властта (7–8 % над втората партия и тогава вече той ще е „длъжен да намери вариант“.) 

 

Съблазнявам се да призова да гласуваме за Бойко Борисов и всичките му потенциални партньори – всякакви реформатори, Марешки и други. Защо да си причиняваме всичките тези главоболия и ядове! Защо трябва после дълги години да плащаме за недомислена и безумна изборна система, направена на улицата. Защо направо да не му дадем властта – „Ето уважаеми, вземи я! Порадвай й се още малко. Карай си джиповете за шейхове. Още два си вземи. И самолет за фотосафари си вземи – горските ще дадат. Вземи още няколко милиарда дълг. Ние ще ги платим, ще издържим! Но не причинявай това на страната и не пипай копчетата!“. 

 

Единственото, което ме спира да го направя, е в последното изречение. Ще пипа копчетата! Едно от първите дела на новата-стара власт ще е приемането на върнатия от президента Радев закон за „вечните концесии“. Следващото е ратификация на СЕТА. А съчетанието на СЕТА с вечните концесии (интересно съвпадащи във времето!) ми изглежда страховито. 

 

А ще има още и още предизвикателства – и тресящата се Европа на две и три скорости, и натиска за засилено военно присъствие на НАТО в Черно море, и лавирането на страната ни в новия многополюсен свят, зареден с напрежение. И много се съмнявам, че разработването на горния сценарий за запазване на властта е белег за държавническата мъдрост на тези, които ще пипат копчетата в това време. 

 

Затова единственото, към което мога да призова, е политиците да си спомнят, че властта не е самоцел, а инструмент. И той не трябва да се използва така, както маймуната използва микроскопа – да си чупи орехи и да чупи главите на другите маймуни. 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Национална политическа академия на ГЕРБ (жени) в Стара Загора – видеото можете да намерите на фейсбук профила на Бойко Борисов и в „Дневник“, 18.02.2017 г.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мда

  21 Фев 2017 19:07ч.

  Колев не ми е любимец, но в този текст е наистина прав. И за референдума на Трифонов, с който да се премодулира избирателната система, и за съвпадението между закона за концесиите и СЕТА. Последното особено се набива на очи на последните (от днес) заучени глупости на Томислав Дончев да протекционизма и вредите от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  21 Фев 2017 19:31ч.

  Впрочем по т.нар. немска избирателна система се гласува само мажоритарно - само че в избирателни райони, чието число е равно на половината от броя на депутатските места, т.е. у нас - в 120 района. Останалите 120 места се разпределят на пропорционален принцип между партиите въз основа на получените общо в цялата държава гласове, а в парламента влизат кандидати по реда наколичеството получени гласове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  21 Фев 2017 19:48ч.

  Четете тъпаци, за да не ви манипулират (освен ако не сте платени). Това казва отчетът на БНБ: Брутният външен дълг към края на ноември 2016 г. възлиза на 34 164.8 млн. евро, като нараства със 76.4 млн. евро (0.2%) в сравнение с края на 2015 г. (34 088.5 млн. евро). Като процент от БВП2 брутният външен дълг е 72.7% и се понижава с 2.5 процентни пункта спрямо края на 2015 г. (75.3% от БВП). Дългът намалява с 474.1 млн. евро (1.4%) спрямо ноември 2015 г. (34 639 млн. евро, 76.5% от БВП).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мишо Константинов

  21 Фев 2017 22:54ч.

  Съвалявам, но немската система си е чисто пропорционална (броят на мандатите на партиите е пропорционален на подадените за тях гласове). Същевременно половината от всички мандати се персонифицира по чисто мажоритарен начин в един тур с относително мнозинство. За повече информация вижте apa.bg и baes.bg. Там има и доста материали по математическа теория на изборите. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Белчева

  22 Фев 2017 1:13ч.

  А не можем ли да го бием, като дадем на ГЕРБ едно 10% !!!!??? Ще бъде чудесно, ще се напием от радост и ще ги изхвърлим от властта - спомнете си Костов 2001 !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  22 Фев 2017 6:14ч.

  Не драги Колев, не драги Дачков, 100%-овите мажоритарни избори на Трифонов са последния спасителен пояс за българите след Широката коалиция между ГЕРБ и БСП, при която грабежът ще стане перфиден. После и да пискате, и да не пискате друго спасение няма да ви остане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерос

  22 Фев 2017 10:05ч.

  Г-нКолев, Г-н дачков, кой Ви дава основание да твърдите, че ГЕРБ ще спечели мажоритарни избори в два тура? Защо ни заблуждавате? Кои са известните лица на ГЕРБ дето ще спечелят мажоритарни избори. Видяхму ги колко са печеливши на президентскигте избори.Ама кандидатурата на Цачева била слаба. Ами, ако тя която е била два мандата председател на парламента е слаба кандидатура, то какво да кажем за останалите никому неизвестни герберски депутатчета. За десетина човека горе долу се сещам с големи усилия в ГЕРБ които без проблем биха спечелили мажоритани избори в два тура. Въможно е ГЕРБ да водят на първия тур на доста места, но на повечето да загубят втория. Г-н Дачков, кажете, че Вие сте против маоритарните избори в два тур, а не го увъртайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Фев 2017 10:20ч.

  Колев не е от вчера и в материала му има логика, която на мен обаче не ми харесва. Трети мандат за онова лице би бил пагубен за населението, а да се правят предварителни сметки без кръчмар е глупаво, тъй като в живота всичко се случва. Що се отнася до Сл. Трифонов и "умните и красиви" паветаджии, са кауза пердута, вижда се отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен Кольо

  22 Фев 2017 11:48ч.

  За да не стане всичко описано горе е необходимо през една пролетна мартенска вечер да бъдат арестувани ББ,ЦЦ и всичките им министри и да започне национален съд за предателите .На сутринта за да не ги обвиняват в дискриминация да арестуват агент Павел и други такива от долината на широките гащи.Това не може да се случи защото няма мъже ходили войници,а само паркетни генерали като малкия бухльо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  22 Фев 2017 14:55ч.

  Re: Мишо Константинов: Ами точно това ѝ е хубавото на немската система - гласовете се разпределят пропорционално, т.е. няма го недостатъка на мажоритарната система, че голямо количество гласове всъщност се губят и голям брой граждани остават непредставени (особено привърженици на по-малки партии), а същевременно гласуването е мажоритарно, т.е. това, което ни уверяват, че бил искал народът - да гласува за личности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БатВаню

  22 Фев 2017 18:32ч.

  Ако БСП и ДПС (вариант 2: БСП и "Патриотите", засега изключвам варианта хем с патриотите, хем с турците) не успеят да съберат 121 депутата в новото НС, много вероятно е да има нови избори или серия от нови избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тъщата зетя

  22 Фев 2017 19:51ч.

  Ох, на дяда наивните коментатори! Още ли не сте стоплили каква мръсна про-герберастка роля си е избрал учиндолският лунгурин? Че ще ви натресе тиквата за трети мандат даже и ако тоя същият заради тъпотията си загуби изборите, както загуби и президентските? Нищо не сте разбрали от осем години милиционерска управия и май заслужавате още един мандат да ви доят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До На тъщата зетя

  22 Фев 2017 21:19ч.

  Добрютро! Добре, че ни светна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дени Каменов

  24 Фев 2017 10:10ч.

  Едва ли необходим сарказъм, когато трябва да бъде изгонена една мутра от властта... Спрете да се подигравате с най-важната мисия на гражданите през последните години на демократичните промени... Заявете ясно и категорично, че Бойко Борисов и останалите мутри нямат повече място в управлението на държавата ни....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи