Арестович: Как стандартите на НАТО губят в Украйна срещу съветския модел на водене на война

Арестович: Как стандартите на НАТО губят в Украйна срещу съветския модел на водене на война

Автор: Олексий Арестович Превод: Желязко Атанасов

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Безпристрастен прочит на случващото се на южния фронт в Украйна

Авдеевка беше щурмувана от три руски армии, усилени с танкова дивизия. Това са три общовойскови обединения и едно танково съединение с постоянен състав, с единна система за логистика и система за управление. При украинците всичко над звено бригадата е с временни (ситуационни) органи за управление и логистика, които всеки път трябва да се сработват.

При Авдеевската операция видяхме елементи на оперативна маскировка при създаване на ударната групировка, военна хитрост и дезинформация  в най-добрите традиции на Червената армия от периода на Втората световна война.

В същите традиции, наблюдавахме окрупняване и насищане на силите и средствата. Руснаците усилват артилерийските възможности на своите бригади, дивизии и армии – вече  създават  артилерийски бригади в състава на общовойсковата армия, които действат на направлението на главния удар, създавайки плътност на артилерийския огън. От друга страна, броят на използваните Управляеми авиационни бомби расте всеки месец.

По украинските позиции в Авдеевка ежедневно са използвани до 250 бомби от този тип. Същевременно, безвъзвратните загуби на  групировка на Въоръжените сили на Руската федерация при превземането на Авдеевка са до 30% от състава и.

При това  те превземат укрепения район. Нормите на загуби в армейска настъпателна операция, по стандартите на Съветската армия са 12-20%. Авдеевка е първият им успех на оперативно-тактическо ниво, свързан с прехода им към съветската система.

Извод:

Патовата ситуация на фронта, за която Валери Залужни писа в статията си за „The Economist“, бе преодоляна не с използване на качествено нови оръжия, а с чисто организационно-щатни действия.

Когато Въоръжените сили на Руската федерация се приведат напълно със стандартите на Съветската армия, можем да очакваме, че ще започнат да постигат успехи и на оперативно ниво. Защото тези стандарти са  идеални за такъв тип война - предвид на техните мобилизационни, военно-технически и икономически възможности.

Между другото - на руснаците са им необходими 4-5 армейски операции за да завземат целия ляв бряг на река Днепър.

Те увеличават военните си възможности и намаляват времето между операциите, което преди година беше до шест месеца за подготовка и  концентрация на силите. Видно е, че това време ще бъде редуцирано до 3 - 4 месеца а и по-малко. 

От самото начало на войната би видно, че проблемът на Русия в тази война е, че тя си постави съветски цели, без да имат съветските военни способности.

И сега те постепенно повишават своите способности до съветските нива, доколкото това е възможно. Оказа се, че всички украински (и на руснаците) мечти за западни структури, западни технологии и западна стратегия, в тези условия са пълна глупост. Сега Украйна няма  нито съветски, нито западен потенциал, а руснаците доближават  съветския.

Какъв бе отговора на Украйна?

На  Залужни  не му бе позволено да формира дивизии и армии - формирования и обединения с постоянен състав, със собствена логистика и постоянни органи за  управление,  способни да решат проблема с пробива на дълговременна, ешелонирана отбрана на противника и създаване (поддържане) на такава отбрана. ЗАЩО?

- Защото това било против стандартите на НАТО!!! Идиоти!

Вместо да създадат национално военно образование за техните специфични условия, избирайки най-доброто от двете системи, избиват армията си чрез концепция, неподходяща за широките мащаби на конфликта.

В близко бъдеще на Украйна ще и предстои да  “изпие” тези „...стандарти на НАТО“ докрай. При Часов на Яр войските ѝ  нямат укрепления, нямаше време за окопаване, а и не е по стандартите?!

След  Авдеевка - кой е следващият рубеж? Краматорск - Славянск? Ще видим съвсем скоро!

 

 

 

Коментари

 • Накрая ще бъде Дюнкерк

  01 Март 2024 9:09ч.

  Както обикновено

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запад не выдержит ультиматума россии и сдастся! | Алексей Арестович

  01 Март 2024 15:12ч.

  https://youtu.be/_7MvcOHROSk?si=h2L_GUuQMR-6enZp

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  01 Март 2024 9:20ч.

  СатаНАТО е гола вода. Това всички го разбраха вече.🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та кога НАТО са воювали?

  01 Март 2024 11:28ч.

  НАТО обикновено бомбардират градове, цивилни и принуждават правителставата да капитулират. Това е и тактиката им, и стратегията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как стандартите на НАТО губят

  01 Март 2024 9:25ч.

  така е, като се упражняваш последните 30 години срещу противник обут със сандали и калашник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големия циркаджия.

  02 Март 2024 20:21ч.

  Ха ха те тия Афганистан с сандали изгониха и победиха (МОГУЧАЯ-И НЕПОБЕДИМАЯ)..ХА ХА И КАКТО 91 ФАЛИРАХА И СЕГА ЩЕ ДОКАРАМЕ ПУТЛЕР ДА СИ ЯДЕ ВЕРИГИТЕ НА СТАРИТЕ ТАНКОВЕ..МЕЖДУ ВПРОЧЕМ ДЪЩЕРЯ МУ НА ДЖУДЖЕТО ЖИВЕЕ В НАТОВСКА ХОЛАНДИЯ..ХА ХА ЩО ТАКА БЕ. ТЪПАК..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  01 Март 2024 9:30ч.

  За успех на рашетата може да говорим ако успеят да преминат Днепър. Засега виждаме само боричкания някъде дълбоко в руския тил(да припомним, че от вече година и половина Донецка област е официално част от РФ 😅).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  01 Март 2024 9:57ч.

  Ти барем детска градина завършил ли си? Много се съмняваме тук, така че - покажи си сертификата. А че си дрОгар Козев, ака Козяшки, съмнение нямаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Март 2024 10:04ч.

  Брей, "докторът" по медицина се оказа с докторат и по военно дело... А за "успех" на укровермахта кога "може да говорим"? Ако успеят да "контранастъпят" до Киев ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трудно се "преминава" с/у коалиция от 52 страни

  01 Март 2024 10:05ч.

  но картата на Укр говори по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабикян, Бабикян

  01 Март 2024 11:30ч.

  Защо ти трябваше да отиваш при Карбовски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Март 2024 11:58ч.

  Д-р Гьобелс (сори, Кьосев) продължава да замърсява ефира с евтина пропаганда. Парите на Посолството за борба с (дез)информацията явно активно се усвояват на вятъра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Март 2024 0:53ч.

  Пак за гарата, а? Защо си мислите, че трябва да сте на всяка манджа мерудия? Понякога разумното мълчание води до по-добри резултати от дърдоренето на глупости. Но се иска естествен интелект, за да разбереш това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  01 Март 2024 9:32ч.

  Оставам с впечатлението, че Желязко Атанасов е най-малко бивш офицер завършил ВА "Г.С. Раковски" преди да премине академията на обучение в натовската военна наука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  01 Март 2024 11:42ч.

  Аз се питам откъде Желязко Атанасов има тези детайлни информации като "Авдеевка беше щурмувана от три руски армии, усилени с танкова дивизия." Но липсва конкретика- кои армии, с каква численост и състав... "безвъзвратните загуби на групировка на Въоръжените сили на Руската федерация при превземането на Авдеевка са до 30% от състава и." Кой и как ги определи? Знаем, че ВСУ ежедневно посочва руските загуби с точност до единиците. Такава точност е възможна, само ако имат преброители от руска страна или пък самите руски части се отчитат направо на ВСУ. И на Желязко Атанасов. Иначе, трябва да признаем, че наистина Аз се питам откъде Желязко Атанасов има тези детайлни информации като "Авдеевка беше щурмувана от три руски армии, усилени с танкова дивизия." Но липсва конкретика- кои армии, с каква численост и състав... "безвъзвратните загуби на групировка на Въоръжените сили на Руската федерация при превземането на Авдеевка са до 30% от състава и." Кой и как ги определи? Знаем, че ВСУ ежедневно посочва руските загуби с точност до единиците. Такава точност е възможна, само ако имат преброители от руска страна или пък самите руски части се отчитат направо на ВСУ. И на Желязко Атанасов. Иначе, трябва да признаем, че наистина Русия играе нечестно и не воюва по правилата на НАТО. Обаче сега Зеленски подготвя условията за мир, ще ги съгласува със съгласните и ще ги връчат на Русия, на която не ѝ остава друго освен да капитулира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  01 Март 2024 11:45ч.

  Аз се питам откъде Желязко Атанасов има тези детайлни информации като "Авдеевка беше щурмувана от три руски армии, усилени с танкова дивизия." Но липсва конкретика- кои армии, с каква численост и състав... "безвъзвратните загуби на групировка на Въоръжените сили на Руската федерация при превземането на Авдеевка са до 30% от състава и." Кой и как ги определи? Знаем, че ВСУ ежедневно посочва руските загуби с точност до единиците. Такава точност е възможна, само ако имат преброители от руска страна или пък самите руски части се отчитат направо на ВСУ. И на Желязко Атанасов. Иначе, трябва да признаем, че наистина Русия играе нечестно и не воюва по правилата на НАТО. Обаче сега Зеленски подготвя условията за мир, ще ги съгласува със съгласните и ще ги връчат на Русия, на която не ѝ остава друго освен да капитулира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педантичен читател

  01 Март 2024 12:03ч.

  Статията е интересна, но за съжаление преписана от блога на Арестович в Телеграм: https://t.me/O_Arestovich_official/5183 Препоръчвам на “автора” да използва в бъдеще кавички и собствената си глава, а на “Гласове” - да е по-стриктен с дописниците си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големия циркаджия.

  02 Март 2024 20:25ч.

  Тарипутьо. .. Мннноогоо си прост запомни ще има разделение на монголците и бурятите в отделна държава РАШШИСТАН след загубата на чеченците на терен .. СЛАВА НА НАТО И УКРАЙНА СПОРЕД МЕН НИЕ ТУК ТРЯБВА ЗДРАВО ДА ЗАПРЕТНЕМ ФАШИСТКИ РЪКАВИ И ДА ИЗБИЕМ ЦЯЛАТА РУzzСКА КОЧИНА ОТ ПРОСТИТУТКИ И ВАТНИЦИ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  01 Март 2024 9:54ч.

  Аз още в началото на СВО бях казал, че поради наглото наблюдение без пряка намеса в конфликта от страна на НАТО, Русия ще се наложи да се преструва на умряла лисица, криейки иновативните си тактически похвати и маньоври за по-късно и по-подходящо време, когато укрорайхът вече ще е с изтощени сили и НАТО (като му е мерак да си устоява награбеното от руския свят) ще се наложи да поема на свой гръб преразходите, дори и на жива сила. Да се присмиваш на руснак, подценявайки умението му майсторски да планира и да води военни действия, е същото, както мравка да се дърви на слон. Професионален военен анализ, който беше нужен към настоящия момент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авдеевка беше щурмувана от три руски армии, усилени с танкова дивизия.

  01 Март 2024 10:14ч.

  толкова сили и средства срещу една деревня?! верно съвецко военно изкуство :(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Март 2024 10:21ч.

  Ахъм, деревня с 10 завода - повече от всички заводи в днешна Бг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя бабикянов трол

  01 Март 2024 11:34ч.

  Много отчаян!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  01 Март 2024 10:18ч.

  безвръзватните загуби на групировката на ВС на РФ са 30%, т.е. унищожена е 1 общовойскова армия и 1/3 танкова дивизия. май на това се вика "пирова победа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2979

  01 Март 2024 11:11ч.

  разбирач

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • харли дейвидсън

  01 Март 2024 16:27ч.

  "безвръзватните загуби на групировката на ВС на РФ са 30%..." -- това звездите ли ти го говорят? или шесто чувство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Март 2024 10:20ч.

  WOW, какви експерти, какво чудо... :)) Разметат се дори 'цели ТРИ АРМИИ'. Въпрос с понижена трудност: Колко е класическата бройка военнослужещи на една армия, като военна единица на въоръжените сили? Ахахахаха.... Всички имаме телефони, всички гледаме видеа. Дори един ПОЛК хора изглеждат впечатляващо. Препоръка: По малко гледане на филми и четене на книжки за ВСВ.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  01 Март 2024 10:28ч.

  Мирновременен щат по времето на Варшавския договор: мс полк (част) - до 1500 д. лс; бригада - до 3500 (съединение) , дивизия - около 15 000 (съединение) , корпус - 35-50000 (съединение) , армия - 75-90 000 (обединение), фронт - 250 000 и нагоре (обединение). Подразделенията изобщо не ги коментирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  01 Март 2024 10:22ч.

  Явно става въпрос за 30% изкаран от строя щурмови състав от обявените обединения и съединения, а не за целите обединения и съединения. Впрочем елементи на съветско воюване демонстрираха и урките през цялата минала година, обаче силите им стигнаха за колосален резил, особено с контранастъплението. Не можем да отречем мъжеството им, обаче самата намеса на НАТО в управлението на основата на съветски военни традиции и навици, само ги обрича на трагично обагрени в кафяво военни резили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Март 2024 10:28ч.

  Тцъ, явно става дума за инфантилизъм и ламерство. ЕДНА АРМИЯ има около 80 000-100 000 души личен състав. Руската групировка в Украйна е около 600 000 души. А фронта с чупките е около 1500 км. От устието на Днепър до Харковска област.... Ахахаха....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Март 2024 10:31ч.

  Айде малко първи курс на военната академия дори в Чад: Отделение, взвод, рота, батальон, полк, бригада, дивизия, корпус, АРМИЯ, ФРОНТ, ВОЕНЕН ТЕАТЪР...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  01 Март 2024 10:38ч.

  Човекът ясно е казал, че става дума за "единна система за логистика и система за управление." т.е не е въпрос на численост, а на командна структура. Например 1918 г. българската 4та армия е с една пехотна дивизия и една кавалерийска дивизия общо 26 дружини и 21 ескадрони. Е, "армия" ли е било това? Ами било е.😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Март 2024 10:47ч.

  Абе според мен не познава военната наука. Ей богу думата "АРМИЯ" има легендарен смисъл във военното дело.Не мож току така да се хвърля в пространството. ПЕТА УДАРНА армия на Съветите, шеста армия на Паулус...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 10:50ч.

  Далеч са още от съветските стандарти , дори от ВСВ. Кратък преглед на настъпателните операции на СССР дава плътност на артилерията от 270 до 480 оръдия на линеен километър .Отделно РСЗО. Една танкова бригада в сталиновата епоха има близо триста танка и два полка артилерия. Бригада, не корпус. Дори в стрелкова дивизия близо половината личен състав са артилеристи. За пример-сравними по численост противостоящи, както и дължина на фронта. Подготовка по-малко от 2 месеца. Време за провеждане-по-малко от 2 седмици. Резултат -пробив на укрепена линия(в Карелия, тя и сама си е укрепена от природата, не са причерноморски степи) с дълбочина до 120 км. Фронт на главният пробив-12,5 км където и съсредоточават повече от половината артилерия и танкове....Основните калибри от това време още са основни калибри, да не говорим че и гаубиците днес може да са и физически от това време.ru.m.wikipedia.org/wiki/Выборгско-Петрозаводская_операция Ако погледнете числеността на съветският контингент в ГДР от Горбачов време -там страхът от нахлуване в Европа е наистина оправдан. повече от 300 000 военни, 200 000 цивилни, 5000 танка и 1700 хеликоптера и самолета. . Не броим въоръжената до зъби Национална Армия на ГДР 767 летателни апарата (вертолети и самолети) 208 плавателни съда 2671 танка 133 900 колесни машини 2199 артилерийски установки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аре като си отваряш устата най-напред да попрочетеш книжките

  01 Март 2024 15:54ч.

  То верно от библиотеките ги изхвърлиха, ама все още има за интересуващи се... А 300 танка (заедно с щурмовите самоходни оръдия) по Сталиново време има не бригада , а Гвардейски Танков корпус от 3 танкови и една механизирана бригада и корпусни части за усилване- полк тежки танкове, полк леки и полк тежки самоходни оръдия... И то към края на войната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Март 2024 12:17ч.

  Преди месеци в Русия го казаха: През 90-те започнаха да копират всичко от Запад, включително и военната структура. Създадоха военни части обединяващи разнородни военни структури. По време на СВО се видя, че структурата на НАТО е непригодна за сериозна военна операция и започна преструктуриране за да се получи военна организация както бе по времето на СССР. И се получи. Започнаха да постигат успехи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  01 Март 2024 12:28ч.

  Исторически погледнато, разрушаването на Варшавския договор (ОВД) се оказа колосална грешка и глупост, особено на фона на неразпускането на нефелното НАТО. Структурата си беше компетентно организирана, сработена и изпробвана. Все повече се забелязва, че недалновидността с разпускането на СИВ е същата работа - в ЕС така и не видяхме реална и справедлива интеграция на нивото на СИВ, няма и да доживеем. Социалистическата система можеше да се реформира за каквото трябва, но в никакъв случай да не се унищожава. Най-нелепото нещо е да превърнеш нещо незаменимо и работещо в паметник на безсмисленото руиниране. Уви, бяхме млади и емоционални, не бяхме препатили и мъдри в ония години, и се поддадохме на красиви приказки и увещания. Специално по отношение на военния гений на руския свят аз никога не съм имал илюзии, по сравнение със западащите несретници и побърканяци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  01 Март 2024 13:21ч.

  На България и СИВ им трябваше преорганизация и модернизация, а не приватизация и концесизация! Източният ЕС можеше да е по-успешен дори от Западния ЕС, заради огромния си кадрови и промишлен потенциал, но едни нефелници го унищожиха в услуга на "конкуренцията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-силното оръжие на западняци и Ко.

  01 Март 2024 16:11ч.

  Е пропагандата! Та до ден днешен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Март 2024 13:05ч.

  Как да реформираш недоносче ( по Тато) ? :)) Все пак требе да си КИТАЕЦ. Тоест "евреите на Азия". Виждаш, че системата е булшит и на 29-тата година я реформираш! Не чакаш 70 години. Тоест требело оня косматия осетинец да праи "соц пазарна икономика" през 1946г !!! Нерде Дън Сяо Пин нерде Коба.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, злите езици разправят, че при Коба е имало социалистическа пазарна икономика

  01 Март 2024 16:02ч.

  - някъде къде 40%, а 100 процента ставо по УКРАИНСКИ ОБРАЗЕЦ при Хрушчов... Даже и при нас в България преди Т.Ж. ТКЗСтата и ДЗСтата били само 62% от агробизнеса, а по Руски образец (т.е. по настояване на Хрушчов) била пълната колективизация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Недоносче" щото и на Живков мувзеха акъла, колко соцът е лошо качество

  01 Март 2024 16:15ч.

  А се оказа, че хората партийците са лошо качество. .................................................... Позабогатяха, но бяха почти равни с работника. А така им се искаше прозападния модел, където елитът е елит, а ония там долу са си долу. ............................. Алчността погуби една наистина добра държавна система

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реална и справедлива интеграция на нивото на СИВ

  01 Март 2024 13:17ч.

  основана на принципа на натуралната размяна - едно дръгливо псе срещу две крастави котки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лгото

  01 Март 2024 16:48ч.

  Днес даже и толкова не ти е отредено, макар познаващите СИВ добре да знаят, че изкривяваш и преувеличаваш тъмните краски. Да кажем само това, че имахме реални промишленост и селско стопанство. А днес в аграрно отношение плодородната ни земя и благоприятният климат се използват само за гмо зърнени култури - няма овошки, няма лозя, няма градинарство извън малкото останали частни бахчи. Животгновъдството е сведено до санитарен минимум, а последните овце и кози наскоро бяха масово унищожени заради измислени болести по животните. Що се отнася до промишленост - електрокари (2 място в света след Япония), кораби, автобуси, военни заводи със съветски технологии, които още ползваме, металургични гиганти на черната металургия в Кремиковци и Перник, и на цветната - край Пловдив и Кърджали. Реална икономика, създаваща качествени, социално ангажирани и мотивирани хора. А днес - ходещи трупове, непомнещи миналото си, незнаещи бъдещето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 13:45ч.

  Просто отбелязах че Съветските Стандарти са далеч от Стандарт Путин. Като изключим голямата демобилизация при Сталин (сваля армията до 2 милиона за година(от 11) ) след това расте(при създаването на НАТО) до 4 милиона. Следва голямо съкращение при Хрушчов, след Кубинската криза пак отива над 3, 5 милиона и завършва 91 около 4,5 милиона(и около 80 милиона запас) При 260 милиона население. Днес Русия е около 140 милиона, с около милион и половина армия. В състояние на война. Около половината в процентно изражение от мирновременната армия на СССР. Тоест-дори при война натоварването е половината от мирновременните разходи на СССР. Макар и да не е в състояние да мобилизира мощ на СССР(както като абсолютна сила, така и като процент от икономиката в разходи за война) се оказва че на Путин му е по-евтино наполовина да води война , отколкото на СССР да живее в мир. А СССР откара десетилетия милитаризация преди да се самоубие(и не е много сигурно че точно военните разходи го съсипаха). Тъй че да чакаш санкции да победят Путин че икономиката рухнала е малко прекалено оптимистично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 13:58ч.

  Що се отнася до тактика , организационна структура , логистика и копирането на НАТО (разбирай САЩ) стандарти от руснаците-никой нямаше намерение да води война като днешната.Самият Путин си спомня с огорчение че са му отказали приемането в НАТО при Клинтън.Войната , която смяташе да води, са полицейски операции като Чечня, Казахстан, Киргистан, Грузия...по примера на Големият Бял Партньор в Сомалия, Ирак, Афганистан, Сирия...то затуй и половината пехота са във ВДВ. Сега се връщаме към конфликти с висока интензивност между противници със сравними численост и въоръжение. Затова се и връщат към Съветския Стандарт. САЩ просто нямат подобен опит, като изключим Гражданската война преди повече от век и половина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XRay

  01 Март 2024 14:02ч.

  Добре, че рашките са меки и нерешителни славяни когато става въпрос за експанзионни военни действия. Русия никой не може да я победи в отбранителна война, но настъпателна явно не могат да водят. Но със сигурност са единствената армия на планетата, която знае да воюва в реални условия. Всичко друго без изключения са бутикови армии за парадни събития и, разбира се, Холивудските бойци, които печелят само във филмите с Рамбо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 14:14ч.

  Може ли Украйна да въведе Съветски Стандарт е другият въпрос на Арестович. Окупираната територия на Украйна е 1/5, но това са най-индустриализираните райони. В Донбас преди войната живееха близо 7,5 милиона. Отделно Крим. Без дори да броим новозавладените територии на Украйна и оставаха под 30 милиона население..При 4000000 въоръжени сили при АТО то тя се доближаваше до разхода по съветски стандарти. В полицейска операция. След пълномащабното нахлуване и масова емиграция на разположение на Зе не съм сигурен дали остава и 20 милиона население. Значи вече се доближават до разхода на Сталин във ВСВ(като сметнем у ударната мобилизация). И не вървят нещата. Няма снаряди, а сега да се реорганизират ще е малко трудно. Особено без снаряди. Въпросът е не на желание(още миналата година Залужни отбеляза че батальонно бригадната организация не се оказала подходяща за настъпление) а до възможности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  01 Март 2024 15:52ч.

  Арестович хубаво казва видяхме това,онова в руската армия. Арестович,още нищо не сте видели,пригответе се да видите звезди посред бял ден,дето вика нашия народ. За трите армии и танковата дивизия,тов.Арестович лъже.Който поне малко от малко си има понятие от военно дело си задава един много простичък въпрос,на какъв фронт е разгърнато настъплението способен да поеме числеността на ударната групировка? За оперативното изкуство и стратегията от съветско време,не случайно руснаците създадоха медал Жуков(за заслуги пред отечеството).Колкото до загубите в жива сила,30% ми се струват малко пресилени,след като има информация,че отбранителните линии на ВСУ,са били обработени с артилерия и авиация,преди сухопътната групировка да тръгне в атака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бе, Арестович есто бъркаУКраина с Русия. За битката в Авдеевка - загубите на украинската армия са 30% жива сила вутилизация - мъ неизползваемост за военни нужди...ртви, изчезнали, осакатени до

  01 Март 2024 16:16ч.

  А иначе да лъжеш с цел да повдигнеш духа на съгражданите си... Полуофициални данни говорят за руска 35000 групировка в боя за Авеевка - някъде 2 механизирани и една танкова дивизия, или в бригадно-полкови размер -7 механизирани и щурмови бригади и 3 отделни танкови полка, както и доста артилерия и авиация. Докато 3 армии (300 000)- това е половината от целия руски фронт в Украина, а война се води и при Бахмут/Артьомовск, и в Запорожие, и на север около Купянск, и при Угледар...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Караман

  01 Март 2024 17:17ч.

  Някой му снася информация на Арестович. Не изглежда да е самотен емигрант в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мобилизатор

  01 Март 2024 17:59ч.

  Арестович, момче, хайде на фронта, да сразиш руския враг. Защо изостави родината и своите сестри и братя украинци. С философстване явно няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  01 Март 2024 23:41ч.

  като джинджич, ще се върне когато всичко свърши

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 18:08ч.

  Всъщност основната разлика пропускаме.Ако вземете някое тактическо ръководство от края на съветският стандарт ще прочетете нещо от сорта"основна задача на артилерията е във взаимодействие с авиацията да открие и порази новооткрити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  01 Март 2024 18:12ч.

  ...или оцелели след ракетният ядрен удар ядрени оръжия на противника , щабове, складове , райони на съсредоточаване..,", е, имаше и "нова отбранителна доктрина на ВД, ама за девет месеца. Докато я отпечатат за частите и се разпадна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  01 Март 2024 22:18ч.

  Що е то "тактическо ръководство"? Във всяка епоха подобно ръководство се наименова "Боен устав". На големи глупости се начетох. Ужаст!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Март 2024 12:15ч.

  https://knizhen-pazar.net/products/books/1448793-narachna-takticheska-knizhka-za-ofitsera-i-podofitsera-va-poleto

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  02 Март 2024 18:00ч.

  Поредната простотия! Имаш ли предствава за какво е предназначена тази книжка? Т.е. разликата между "помагало", правила", "ръководство", "инструкция" и "заповед". Всяко едно е или извадка или следва от Бойния устав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  01 Март 2024 18:22ч.

  Един сравнително добър анализ по темата от военния експерт Владислав Шурыгин - https://cont.ws/@Proc79/2748069

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ламарин Тенекеджиев

  02 Март 2024 18:25ч.

  Тъкмо щях да започна да чета и видях, че е публикувано в "Гласове".... Немам нерви да чета Путинопоклоннически статии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • типично за западащ издебващ крадец

  29 Март 2024 20:03ч.

  Ти защо си се явил тук, да закриеш форума с черномагьосническо пирсламчване накрая ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи