Тъжни и депресирани: смазват ли психически политическите и социалните сътресения младите американци?

Тъжни и депресирани: смазват ли психически политическите и социалните сътресения младите американци?

С този бързо развиващ се и непрекъснато променящ се свят едва ли е изненада, че младите хора са изправени пред огромен стрес, водещ до депресия които за съжаление рефлектират към домашно насилие или дори проблемна хазартна
зависимост
. В тази ситуация политическата криза, обхванала сякаш целия свят и всяка държава на всеки континент, определено допълнително накланя везните в негативен план.
В тази статия смятаме да разгледаме основните опорки, които се считат за "виновници" за състоянието на младите хора в Америка.

 

Паник атаки и депресия

Едва ли можете да предположите колко голям е дела на младежите, които са докладвали получаване на паник атаки и депресия. Всички сме чували колко жертви вземат катастрофите по пътищата и воините, но колко от вас са наясно, че в момента в САЩ втората причина за смърт са самоубийствата.

Много от тинейджърите споделят, че обмислят самоубийство, но проблемът може би се корени и в социалните мрежи, които постоянно показват бляскавия живот на другите, докато тези младежи търсят себе си. Социалните мрежи вдигат очакванията за живота до небесата, а всеки един от нас знае, че тези очаквания са твърде нереалистични, но пък лесно могат да смажат самочувствието на един млад човек.

В психологията се появи едно нарицание на ситуацията - страх да не пропуснем нещо, или т. нар. FOMO. Постоянното рефрешване на началната страница във Фейсбук, проверяването на Месинджър, всичко това води до депресия, ако те не открият онова, което очакват да видят. И ако това е рецепта за една катастрофа в главата на младия човек, добавете към нея опасност от ядрена катастрофа, трета световна война, студена зима - светлина в тунела? Едва ли я виждат.

 

Затлъстяване

 

 

Колко често сте чували израза "Новата пандемия е затлъстяването"? Според Центъра за контрол и превенция на болестите около 20% от американците са с наднормено тегло. Проблемите със съня, забързаното ежедневие, депресията ако искате - всичко това ни насочва само към едно - огромни количества храна, за да мислим за нея, а не за проблемите.

С натрупване лесно виждаме освен килограмите, променената фигура и доста по-трудното изкачване на стълбите, младите хора рязко влошават здравословното си състояние, имат диабет, сърдечни заболявания и високо кръвно на нелогично ранна възраст. Само ако се замислим за ефектът на пеперудата, един напълнял младеж предизвиква подигравка от съученици, което може да прерасте в свада на училище, тормоз, депресия... Наднорменото тегло оказва огромно влияние и върху ставите, като е изчислено, че всеки излишен килограм тегло тежи 9 пъти повече на ставите.

 

Тормоз

Когато кажем млади хора, винаги можем да се сетим за насилие, подигравки, закачки и тормоз. Знаете колко много филми за гимназията има - във всеки един от тях "готините хлапета" тормозят по-затворените си съученици. Е, това не е художествена измислица, случва се много често.

 

 

В новия век и ерата, в която живеем обаче и тормозът е променен, вече можем да говорим за кибертормоз. Много от младежите прекарват голяма част от времето си онлайн, като по този начин стават лесни мишени за атака. Тя обаче изобщо не е ограничена само до социалните мрежи, макра че там има най-силно поле за удар под кръста, тъй като огромна аудитория за кратко време може да види видео сили снимка с унижението на един човек, което просто може да бъде смазващо за него. А може ли да бъде спряно това? Учителите са лицата, които контролират действията на подрастващите, но те нямат пълна власт над мобилните устройства, нито противодействие срещу използването им. А и да бъдем честни - тормозът не е ограничен до времето, когато някой е на училище, дори напротив - много често това се случва извън часовете.

 

Проблеми в политиката

Младите много рядко пропускат да забележат нещо, което се случва около тях. Но също така те и не обичат да споделят нито мнението си, нито възгледите си, нито намеренията си. Успех с това да разберете коя политическа партия подкрепят и кого смятат за успешен дипломат. С тази прикритост не е никак трудно да ви убегне една проблемна политическа обстановка, която просто потиска младите и ги затваря в тях самите.

Основният фактор, отдалечаващ младите американци от политиката всъщност се корени в самата нея, или по-скоро бездействието на политиците към зачестяващите атаки с оръжие в училищата и липсата на устойчиви политики за бъдещето. Престижният университет Харвард пусна анкета сред младите си студенти, чиято основна цел бе да разбере нагласата им спрямо политиката, а резултатът беше стряскащ - мнозина изобщо не вярват, че политиците могат да решат какъвто и да е проблем или да постигнат каквато и да е цел. 

Интересен и същевременно забавен факт е, че непосредствено след това допитване, Върховният съд на САЩ реши да отмени конституционното право на аборт, което провокира негативна реакция в близо 70% от младежите, доказвайки това, че политикате не променя това, което младите искат. Питате се къде е смешната част? Ами това решение имаше за цел да накара повече млади хора да гласуват, изглежда обаче отблъсна голяма част от тях.

 

 

Изображение от Sammie Chaffin в Unsplash

Коментари

 • руски "освободител"

  10 Окт 2022 14:10ч.

  Така е, освен това за жълто-син аватар те арестуват независимо, че си на 11 години...ама чакай, това беше май в РФ https://meduza.io/feature/2022/10/09/direktor-shkoly-v-moskve-pozhalovalas-v-mvd-na-pyatiklassnitsu-iz-za-ee-avatarki-s-zhelto-sinimi-tsvetami-politseyskie-zaderzhali-devochku-vo-vremya-urokov

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Окт 2022 14:36ч.

  Горките, 1 млн. Избягали в Мексико и Канада, щото Байдън искал да ги мобилизира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Байдън няма да ги мобилизира,

  10 Окт 2022 18:53ч.

  но когато Линдън Джонсън, ако не се лъжа, обявява всеобща мобилизация за войната във Витнам, около 2 000 000 младежи напускат САЩ. Спомни си "Коса".Та така и руснаците. На никого не му се мре за Украйна, на ВСУ – също. Има много заградотряди, та няма мърдане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  11 Ное 2022 9:45ч.

  Търговците на бензодиазепини и антидепресанти доволно потриват ръце

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи