Възможна ли е сензация вляво?

Възможна ли е сензация вляво?

Автор: Георги Георгиев, "Гласове". Следвайте ни в Телеграм

Решението на Ваня Григорова да оглави предизборната листа на нова политическа формация е поредния опит да се създаде ляв проект, способен да замени явно губещата всякакъв потенциал БСП. Това обаче може да бъде само първата стъпка, но не и крайната цел на едно ново ляво формирование. 

За да бъде то обществено полезно, трябва да се превърне в конкурентоспособна сила не на столетницата, а на българската десница. Това е истинското призвание на левицата, още повече в условията на българската действителност, която е построена на възможно най- антисоциалните условия в рамките на Европейския съюз. На нас е необходим завой наляво, не за да се впуснем в някакъв опасен социален експеримент, а просто за да се превърнем в нормална европейска държава.

И истинското призвание на Ваня Григорова не е да измести Нинова, а да постави в центъра на политическия дебат въпроса за социалните измерения на управлението. И тук нейната харизма е от огромно значение, но не е достатъчна. През личната харизма пробиха и Жорж Ганчев, и Волен Сидеров, и Бареков, та дори и Яне Янев. От тях по-трайна следа остави само Сидеров, защото наред с харизма, притежаваше и някакво идейно послание (не бих го нарекъл идеология), внушавано чрез интерпретиране на определени националистически теми.

Нещо подобно Григорова се опитва да прави и в момента, артикулирайки темата за защитата на правата на трудещите се, но това е по- скоро рефлекс от синдикалното ѝ минало. В което няма нищо лошо, само по себе си, стига да не я подхлъзне в грешния коловоз, при който тя ще затъне в конкретната трудова проблематика и ще загърби политическия хоризонт. Което означава, че Григорова ще копира (дублира) развитието на Мая Манолова. С харизмата си, тя може да надмине оригинала, но не с много. Лявото може да добие ново звучене у нас не като се приближи към синдикализма, а като заеме категорични антиелитарни позиции.

В условията на силно социално неравенство и на крайно дясна икономическа политика, в България са налице перфектните условия за появата на радикална левица, която не просто да поиска смяна на политическия елит, а да предложи коренна промяна на данъчната политика, с акцент пренасяне на данъчната тежест върху богатите.
И колкото повече тези предложения звучат крайно и скандално, толкова те ще бъдат повече възприети от масата на избирателите, на които постоянно трябва да се обяснява, че причината България да е бедна, е данъчният комфорт на богатите, който продължава вече двадесет години и кумулативния му ефект е като един тих геноцид, лишаващ мнозинството от българи от нормално здравеопазване и пенсионно осигуряване.

За да бъде преодолян са необходими стъпки поне в следните пет направления:

1)    Въвеждане на прогресивно и то остро подоходно облагане;
2)    Повишаване на корпоративния данък до 30%;
3)    Въвеждане на данък наследство за имущество над 1 млн лева;
4)    Рязко повишаване на данъка върху имущества с пазарна стойност над 1 млн. лева;
5)    Повишаване на осигурителните вноски, заплащани от работодателя.

Точно шокът от подобни предложения може да открои новата левица и да я направи атрактивна за българския избирател, който в огромната си част продължава да не осъзнава до колко е „прецакан“ от данъчната ни система. Това, че бедните и хората със средни доходи са подложени на данъчно третиране, съпоставимо с това на милионерите, е само малката част от проблема.

По- голямата е, че прекалено ниското облагане на богатите, оголва на първо място социалната сфера и е основен фактор за ниското качество на живот у нас. За да функционира нормално социалната система на една държава, е необходимо държавния бюджет да преразпределя поне 45% от БВП на страната. 

У нас процентът е 38. И разликата от 7% е за сметка основно на здравеопазване и пенсии. Здравните разходи на почти всички европейски страни са над 10%  от БВП (за САЩ той е 18%), докато у нас те са 8,5%. Пенсионните разходи представляват 13,1% от БВП средно за ЕС, а у нас те са едва 8,1%. 

По същество ние сме опитни зайчета в един десен експеримент, който се провали точно по отношение на своята икономическа ефективност. Въпреки ниските данъци и широките права на работодателите, ние така и си останахме последни по отношение на икономическите показатели в ЕС. И това, че продължаваме да стоим твърдо на това си място, означава, че възприетата икономическа политика няма за цел да обслужва общото благо.

Тя е призвана да осигурява икономическия комфорт на елита и нищо повече. А самият елит, за да поддържа крайно изгодното за себе си статукво е готов щедро да финансира, прокарва и налага икономическите доктрини, които го обслужват и да ги представя като справедливи и ефективни. И всяко едно предложение, което нарушава наложения „консенсус“ бива остракирано, охулвано и представяно като път към завръщането на социализма или отключването на процеси на икономическа катастрофа.

Точно поради силно вкоренения пазарен фундаментализъм в България е нужен радикален подход за неговото събаряне. И всеки опит за търсенето на някакъв компромис, за признаване на известна правота в съществуващия ред, означава признаване на статуквото.

Това е изборът пред който се изправя Ваня Григорова. Или тя ще провокира появата на обществен гняв към (не)съществуващата социална система в страната и ще предложи нейна радикална алтернатива, или ще заложи само на харизмата си и ще се превърне в поредния политически феномен, с ограничен срок на годност. 

Саморазрушаването на сглобката е стъпка към нормализация на политическия ни живот

Политически потрес (ПП)

 


 

Коментари

 • Contra

  14 Май 2024 17:39ч.

  Не. Григорова беше анти-Василев кандидат. Сега няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  14 Май 2024 17:45ч.

  Григорова не може да създаде НИЩО! Членовете на БСП се лъжат веднъж ... Без техните гласове, нищо не може да направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  14 Май 2024 18:15ч.

  Добра статия, мъдри съвети. Не мога да разбера кой подхлъзна Ваня да влезе в такива мътни за нея води. Жалко! Лявото стана още по раздробено. Не можаха да разберат някои, че лявото не е икони, а масата. Но са прави и тези дето твърдят, че масата я няма никаква. Или поне - може да я има, ама се изживява като нещо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подхлъзна я егото

  14 Май 2024 19:16ч.

  Нищо. ново

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  17 Май 2024 8:01ч.

  "Добра статия", но написана от живеещ на друга планета и нещата са представени доста повърхностно. Без да задълбавам ще кажа само, че Социална политика може да има държава с пари. Германците ни съветваха държавата да има поне 30% от предприятията по отрасли. Нищо не казва за корупцията, мафията, демографската криза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черната Златка

  14 Май 2024 18:16ч.

  С едната гола харизма нямада улови много маймуни. Левите хора в България искат да са десни, а десните не знаят какво искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уви,

  14 Май 2024 18:52ч.

  Доста разсмиващо. Мъжете също искат жени, а жените не знаят какво искат. Това си го мислех упорито от поне 3 дена насам и сега ми хрумна да го споделя под Вашия пост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  14 Май 2024 18:20ч.

  Хубава работа, ама Ромска......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • десетилетна либералдемократична разсипия

  14 Май 2024 18:56ч.

  Цялата ни 35 г. политическа демокрация дотук беше бетер ромска работа. Политиците ни, особено от синия спектър и неговите производни, се оказаха по-черни и от дявола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това за Иван Костов ли?

  15 Май 2024 0:40ч.

  ??????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  14 Май 2024 18:37ч.

  Няма шанс. В България лявото е умряло и няма нито партия, нито личност които да го възродят... Само ще се възроди, когато 2-3 поколения поживеят в клоаката ЕС, ако не изчезне... Или в клоаката на ликвидираната държава....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  14 Май 2024 18:47ч.

  БСП-то така и не случи на лидери и ръководство. По инерция изкара двайсет и кусур години колкото разните апаратчици да си оправят живота и се сви като спукан балон. Ваня Григорова на кметските избори даде някаква надежда, но тя беше по-скоро кандидат анти ПП-ДБ. Прегръдката и с Мая Манолова е фатална грешка. Мая ще и изсмуче всичката харизма като вампир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западащата "образованост"

  14 Май 2024 18:54ч.

  Оставят ли професионали по политически маркетинг да им казват какво да правят и да им поддържат харизмата, работата я пиши бегала...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Май 2024 18:55ч.

  Тази е лява колкото аз съм мека китка... 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Май 2024 19:16ч.

  Значи е лява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Май 2024 20:23ч.

  Намери си друг... аз съм зает 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Май 2024 19:23ч.

  Всеки път, когато се появи матрял за Ваня - иначе уважавани форумци почват да мънкат: лявото се раздробявало, гласуването не било за нея, а анти-нещо си, циганка, бивша синдикалистка и т.н. Поред. Ганди, ти какво искаш - обединение около Нинова? Пази боже. Тя е дащна, ще поеме всичко, но на нас трябва ли ни ляво с лидер Нинова? Кога и за коя персона в Бг, гласуването е било "За"? Винаги, всяко гласуване, е било "Против". Най-често против "лявото". Няма да се занимавам с етноса ѝ, но е срамно да се привежда като аргумент "против". Синдикалистка? Чудесно! Синдикатите са челния отряд на лявото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо?

  18 Май 2024 15:37ч.

  Ти пита ли го?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  14 Май 2024 19:30ч.

  От 1до 5 са изброени възможни инструменти(които и ХДС/ХСС е използвала) но не и цели . Няма ясно дефинирана "лява", егалитистка, реформистка цел . Спорът скалпелът или чука са леви или десни е ирелевантен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  14 Май 2024 19:55ч.

  Кои са партиите днес с избистрени послания, без значение, леви или десни? Възраждане? БСП? Герб, ДПС, ПП? Като изключим Възраждане, всички останали дуднат едно и също нещо: ЕС, Шенген, еврозона, евроатлантически избор и ценности, да живей Украйна, долу Русия и т.н. Щем, не щем, хващаме Маркс - когато си приел, че средствата за производство (разбирай експлоатация) са частна собственост, това е равносилно на скопяване на лявото. Всичката лявост е козметика - Нинова се занимава с майчинските, Костадинов - и той не знае. Не мога да разбера самообявилите се за леви, Р. Петков, Първанов, Мая Манолова, Т. Дончева и т.н., доволни ли са от себе си, чисто човешки и житейски? Като се обърнат назад, ще се спре ли погледа им върху нещо значимо и полезно за избирателите им, за България? Празен живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  14 Май 2024 20:24ч.

  Баш Костадинов ще се засегне да го строиш у лево

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съдбата на лявото, в стихове от Стефан Цанев, писани преди 50 години

  14 Май 2024 20:31ч.

  Нека диалектиката бъде наш компас - сити и гладни, еднакво бдете. Прекалено гладните се хранят с нас, прекалено ситите изяждат идеите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изборите

  14 Май 2024 20:40ч.

  ще покажат кой колко струва. Жалко за България, когато двама се карат, третият печели, а в случая се карат всички взаимно, и всеки иска да е войвода, та не се знае дали някой ще спечели изобщо. Като в една народна песен по думи от Христо Ботев -" Кажи дядо, защо плачеш" ...скарали се двамата му сина, кой да води бащина дружина... типично за нас, българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мони

  14 Май 2024 23:09ч.

  Защо да чакаме изборите да покажат? За да търпим и изгубим още 5 години от живота си в напразни надежди ? Не видяхте ли как кака Ваня влезе с помощта на ГЕРБ в комисията по социална политика в София община ? Ваня Григорова си изпя песента, както и износител като на оръжие за Украйна Корнелия Нинова.Спрете да циклите в един и същи кръг. Спрете да избирате все едни и същи нещастници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...видяхте ли как кака Ваня влезе с помощта на ГЕРБ в комисията по....

  15 Май 2024 11:44ч.

  Видяхме я. И не за първи път! Елементарна герберска прегръдка. Ако мине!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганди

  14 Май 2024 21:29ч.

  """Поред. Ганди, ти какво искаш - обединение около Нинова? Пази боже. Тя е дащна, ще поеме всичко, но на нас трябва ли ни ляво с лидер Нинова?""" Е, хамел, обяснявал съм го много пъти - обединение в ляво - това искам, но май станаха много "левичарите" или по точно вождовете им. Та затова изглежда и индианците понамаляха. Но не могат ме убеди първо - ча Нинова е БСП и БСП е Нинова. БСП са членовете и симпатизантите им - и това го повтарям години вече. Така че обкичване на БСП с афиши, на които пише - ляво, дясно, либерално...нам си кво, си е посолски пинизи за разкамбване на лявото и уви, доста кълват. Би могло да седнат тия кокошки и Нинова и Ваня и Манолова и оная лудя крава Дончева и още други п-ки непоръбени и да направят алианса който е нужен на обществото ни, ама не! Всяка с егото си и в крайна сметка се получава това, което имаме - бетер сдс-та с тирета. В крайна сметка вярвам, че членове и симпатизанти на лявото биха приели и се примирили с всичко което преживяха, ако видят на едно място тези парчета да са си стиснали ръцете нооо...явно няма да стане. п.с. Костя не е в никакъв случай лявото, може и да бъде част от него, но не и той да е лявото. Подобрено, преработено издание на СайдерOFF, с лимитиран хоризонт - докато е потребен. Някому, не на лявото. Като не изключвам той самият да си вярва честно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  14 Май 2024 23:02ч.

  Дачков, за колко сребърника се продаде, за да публикуваш такъв пасквил, с претенции за реклама ? Ваня Григорова е проект за разбиване гласовете на хората. БСП симпатизантите НЯМА да гласуват за нея, защото са наясно с това. Нещо да не си разбрал, Дачков ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скитник

  15 Май 2024 8:16ч.

  Можеше нещо да направи, ако представляваше себе си. С Мая се занули. Посланието е много разочароващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  15 Май 2024 9:18ч.

  Снощи гледах дебата за евродепутати по Евроком, в който участваше и новата "политическа звезда". Единственият достоен да бъде депутат и като знания, поведение и външност беше Велизар Енчев. Образование, практика и външност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня

  15 Май 2024 17:40ч.

  И аз съм на същото мнение ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Май 2024 10:54ч.

  Тези проекти взеха да стават притеснителни, защото показват че известна част от обществото е приведена до пълен дебилизъм и олигорения, сега с наблюдава и един родственик на Ванчето, Марков(пак от на Сорос отбора), абсолютно същият чужбински проект, ако двамата се съберат много ще си паснат и национален празник на България, ще стане Банго Васил, напомнят ми за играта "тука има, тука нема" и шараните залагат всичко от отчаяние и тъпотия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дайте й време

  15 Май 2024 11:02ч.

  нека Ваня сега се учи, тя реално ще ни трябва след няколко години, когато зад "левите" проекти в полуубита европа ще даде рамо един здрав геополитически фактор и съдържанието на проектите се напълни с действен СОЦИАЛИЗЪМ. Именно СОЦИАЛИЗМЪТ е една изпитана и успешна система за държавно развитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Май 2024 11:11ч.

  Ти и сега живееш в планов социализъм, всичките богати бизнесмени всъщност се явяват държавни служители(секретари) на държавна планова хранилка от фондовете на ЕССР... Просто заради автоматизацията и ИИ, станахте излишни и се чудят как да ви приключат, преди да инсталират зрелият дигитален Комунизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • десен

  15 Май 2024 12:32ч.

  Всичко което е проект на Сорос, отъркало се е у Сорос, или дори само е споменато като проект на Сорос ... априори е компрометирано. Мирише на сяра и сатанизъм. Това е като маркер да се ориентирате - има Сорос - има сатанизъм. Няма Сорос, или соросоидите плюят - дначи е нормално. Примери от Америка - плюят по Тръмп, Болсонаро, Милеи, Бокаио /на Салвадор/ ? Значи са нормални ! Хвалят Борхич /чилийския президент троцкист/ - значи е сатанизъм. Много е ясно разграничението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Май 2024 12:47ч.

  Има и един трети вариант на вълци в овчи кожи, които едно говорят после друго правят, визирам Джорджа Мелони- вълчицата от Рим :), италианската Мая Манолова. Вчера е подписала пакта миграцията, а до преди да я изберат точно обратното говореше! Тръмп е главният такъв измамник, нищо че го плюят, ако се разровиш по старателно ще видиш, че има финансови взаимоотношения със Сорос, все пак са милиардери от голямата Ябълка, а самият Тръмп цял живот е бил демократ, той така обещаваше стена по границата, и след това влязоха 20 милиона нелегални мигранти, щото няма стена а само излъгани американски наивници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  15 Май 2024 12:50ч.

  "......дайте е й време 15 Май 2024 11:02ч....." На мен никой не ми е давал време, четеш, учиш и бачкаш като луд..., също и на родителите ми, сираци от сиропиталища... Господ ни помогна да си стъпим на краката и да си определим пътя. На управлението на държава идват готови хора - с много любов към родината преди всичко, другото идва само!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vladimir velevski

  15 Май 2024 19:43ч.

  предателството не се тачи м вашата страна.поради това исканото от автора е невъзможно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мюре е

  16 Май 2024 21:32ч.

  Докато шикалкави за ИК да не чака гласове от нормалните гласоподаватели. Мюре на Шорош е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Май 2024 11:49ч.

  кое е лявото в българия къде го виждате никои от така наречените леви няма да постигне нищо какво общо има григорова с лявото като е кадър на подкрепа някои знае ли нинова как се озова в бсп след като мина през сдс всеки които иска да стане депутатин да си напише какъв му е бизнеса и да не излиза с лафовете за данъчните декларации пред нап

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  17 Май 2024 17:22ч.

  Социолозите започнаха да ни промиват мозъците, за да възприемем по-лесно влизането на коалицията на Мая и Ваня в НС. До преди няколко дни не я хващаха в прогнозите си, а днес има 3,8%, което е на прага на влизането. Още някоя платена добре агенция като даде подобен резултат и никой няма да се учуди след изборите на 4,2%. На ГЕРБ и ДПС това им стига за властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи