Саморазрушаването на сглобката е стъпка към нормализация на политическия ни живот

Саморазрушаването на сглобката е стъпка към нормализация на политическия ни живот

С назначаването на Димитър Главчев за служебен министър-председател приключи най-абсурдната и гротескна политическа криза в най-новата ни история. Тя не бе просто продукт на неумението и нежеланието на двете преговарящи страни - ГЕРБ и ПП-ДБ, да водят конструктивен диалог, а се яви естествено продължение на начина, по който те управляваха в последните девет месеца.

Самият формат на тяхното управление бе крайно уродлив и неестествен. Не-коалицията или сглобката, представляваше една крайно неуравновесена структура, при която нямаше съвпадение между разпределението на министерските постове, разпределението на влияние върху управлението и фигурите, които олицетворяваха самото управление. Лъвският дял от министерските постове попадна в ръцете на ПП-ДБ, ГЕРБ играеше ролята на вътрешна опозиция, но това не пречеше на Борисов да се изявява в ролята на последна инстанция по отношение на всяко по важно решение, а в допълнение ДПС, която уж официално не бе част от управлението, постоянно показваше, че Пеевски ползва премиера Денков в някои случаи като лична секретарка. Дори само това описание показва за каква лабилна правителствената конструкция говорим. По-странно щеше да бъде, ако тя бе продължила да действа, докато точно (само)разрушаването ѝ се вписва в нормалната политическа логика.

И нека не ни дават за пример ротацията на премиерите в Румъния и Ирландия. Там бяха съставени коалиционни кабинети, участието в които е пропорционално на политическата тежест на партиите и има ясно разграничение между управляващи и опозиция. Докато тук логиката на съставянето на сглобката Денков-Габриел бе съвсем друга: ПП-ДБ желаеха да преядат с власт, Борисов искаше да се „изпере“, а ДПС видя начин да се промъкне като необходим партньор, така че да разкъса „проклятието“, което не му позволява да участва явно в управлението вече повече от едно десетилетие. Но липсата на достъп до официален властови ресурс хем започна да изнервя ГЕРБ и ДПС, хем обективно предпоставяше налагането на взаимодействие между тях. Борисов и Пеевски бяха принудени да се държат като ментори на управлението, защото в противен случай влизаха в образа на негови слуги. Нещо, което трудно можеха да обяснят дори на своите покорни електорати.

Ние все още не си даваме сметка, през колко ненормална, дори уродлива политическа ситуация преминахме като народ и държава. 

Имахме управление, което обслужваше интересите  на една малка част от властовия елит (жълтопаветния му сегмент), останалата част от елита трябваше да му прислужва, а целия електорат по същество бе измамен. Защото ако се върнем една година назад ще видим, че никой не е дал гласа си на изборите, за да ни управлява сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ. Това е изначалният, грамадният порок на отишлата си власт, тя се роди с цената на отказ да се изпълняват ключовите обещания, които бяха дадени на собствените избиратели. Което тежко накърни легитимността и смисъла от съществуването на сглобката.

За да бъде заобиколен този ключов проблем, необходимо бе пропагандата постоянно да притъпява обществените рецептори, посредством отклоняване на вниманието към някакви други проблеми, които така се хиперболизираха, че да превърнат предателството на собствените избиратели в дребен и несъществен детайл. Разбира се, на първо място бе поставен „евроатлантизмът“, който дотолкова е втръснал от употреба, че вече е девалвирал във всяко отношение. Същото се отнася и за 3-процентовия Шенген и крайно непопулярната тема за еврозоната.

Всъщност, провала на сглобката бе вследствие и на провала на пропагандата, която я обслужваше. А пропагандата се провали  поради ниското ниво на самите пропагандисти. Образно казано,

когато говори Найо Тицин, речта му намира отзвук само на жълтите павета.

В по-широк аспект усилията му водят до обратни резултати. И неслучайно напоследък така силно се заговори за появата на нова политическа сила. Това бе в отговор не на някакъв зараждащ се или планиран политически проект, а реално появила се потребност в обществото, търсещо не просто нова алтернатива, а такава с потенциал да издуха решително сглобката от властта.

ПП-ДБ се правеха, че не забелязват сгъстяващите се облаци в небето до последния ден на своето управление. Дотолкова бяха обсебени от властта, че се решиха на нещо колкото нечувано, толкова и глупаво - поискаха да прибавят още към и без това непропорционално голямата си власт. Отправиха претенции към Министерството на външните работи с

простодушния аргумент, че „Ники иска да пътува“.

С което сами скъсаха първоначалната договорка за ротация и отключиха възможността сглобката да се предоговаря изцяло. И тук вече се сблъскаха двете концепции на преговарящите страни. За да прикрият бруталното си преяждане с власт, от ПП-ДБ решиха да вдъхнат по-голям реформаторски смисъл на новия кабинет, като регулаторите бъдат изведени от контрола на ДПС и ГЕРБ, а ключови постове в съдебната власт бъдат заети от лица, близки до Христо Иванов.

Може да си представим как е реагирал Бойко Борисов на подобна идея, която ако се реализира, може да го накара да се сеща за злополучния си еднодневен арест като мил спомен от детско парти. Той може да направи всякакви отстъпки, но никога няма сам да сдаде контрола си върху съдебната система. За него това е екзистенциален въпрос. За Пеевски още повече. И точно там те бяха настъпени от своите партньори. Да си кажем честно, ние като общество имахме шанса, че рецидивите от това уродливо политическо статукво се насочиха срещу Борисов и Пеевски. И за последните двама завръщането към нормалността, което минава през разтурянето на сглобката, стана по-приемливо от продължаването на нейното съществуване.

От тук насетне изостреното некоалиционно взаимодействие резонно се пренесе и върху преговорния процес. За да стигнем до ситуацията, при която ГЕРБ поискаха Асен Василев да не бъде повече финансов министър, но само няколко дни по-късно Мария Габриел го предложи за финансов министър, без да го попита, в отговор той я нарече „красивото лице на българската мафия“, което не попречи на ПП- ДП да поискат от ГЕРБ да предложат кабинет с финансов министър Асен Василев.

В този смисъл крахът на преговорите постави точката на една пълна бутафория. Нека само си представим, ако те бяха дали резултат, ако ротацията се бе извършила, на какво щяхме да бъдем свидетели още девет месеца.

Колкото до жалкото поведение  на ПП-ДБ, то е напълно разбираемо.

Те нямат основание повече да се надяват, че ще се стигне пак до това стечение на обстоятелствата, при което ще разполагат със същия властовия ресурс, които изпуснаха в момента (да не говорим, че генерал Наско така и няма да седне на председателския стол на Народното събрание). Затова и залитнаха до смешната крайност да обвиняват партньора си, че не е удържал на думата си.

В политиката да измамиш друга партия не е порок, дори е белег за умение. Непростимо е, когато брутално си излъгал собствените си избирателите. Сега предстои ПП-ДБ да научат този урок по трудния начин. Тяхната бъдеща политическа тежест им предвещава нерадостно бъдеще: или да се съгласят да заемат мястото на младши коалиционен партньор на ГЕРБ или в опозиция редом с "Възраждане". Затова и се опитват да представят своето катастрофално бъдеще като апокалипсис за цялото общество. И след като се съгласиха да дадат 30 милиарда лева за нови ядрени блокове, сега по 100 милиона, колкото ще струва финансирането на изборната кампания. Която пък, виждате ли, нямало да даде по- различни резултати, само сме щели да загубим ценно време. Айде, бе. Точно резултатите на ПП-ДБ ще бъдат по-различни, със сигурност. Но по-важното е друго: новите избори ще дадат възможност на хората да гласуват за политически субекти със свалени маски.

И вторият позитив от отиването на предсрочни избори, се крие в момента, в който падна кабинетът - по време на ожесточаване на войната в Украйна. Което говори, че все още е останало пространство на политическа автономност и политическият ни живот може да бъде (както и трябва да е) функция на обществените ни потребности, а не се контролиран изцяло от Посолството.

Свързана статия: Политически потрес (ПП)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • forsvaret

  31 Март 2024 17:59ч.

  Автора си изработи стинки за жълта фланелка! А истината е някъде тааам, далеч от текста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 18:40ч.

  Междувременно - "Борисов е предложил 50 процента от министерствата на ППДБ, за да има "мир в държавата" и за да "няма протести на жълтопаветната измет", донесе източникът на медията ни. Лидерът на ГЕРБ все така се унизявал пред Асен Василев, като постоянно го молел да посочи свои човек за финансов. Сделката включва и запазване на прословутия Спецов като шеф на НАП. Борисов настоявал и "Христо да е доволен". Това означавало министерство на правосъдието да бъде запазено за ДБ и олигарха им Иво Прокопиев, поради желанието им техен човек да председателства ВСС. Жалки пазарлъци, не е истина докъде са паднали, потресени са персони от обкръжението на Борисов, които не могат да познаят шефа си, който непрекъснато се отказва от властта, за да угоди на ППДБ - проекта на посолството" - https://pik.bg/ексклузивно-в-пик-борисов-реди-кабинета-главчев-дава-50-на-ппдб-с-молби-към-асен-василев-в-news1223210.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тряс

  31 Март 2024 19:24ч.

  Егати и Посолството, щом тоя траш му беше Сглобката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  31 Март 2024 22:27ч.

  Общоизвестно е, че от части за прахосмукачка не може да се сглоби мотоциклет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  31 Март 2024 19:27ч.

  Борисов и Пеевски, това ли е 'нормализацията' ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  31 Март 2024 19:50ч.

  Нормализасион, циливилизасион друг път, дорде сегашните тартори са в говорилнята. Но все пак трябва да се гласува. Не струва големи усилия. Иначе трябва да се хванем за гушите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 19:55ч.

  Би било добре да се махнат машинките за да е като в Европа. На големите любители на европейските чалъми ПП-ДБ това ще им е е като смъртна присъда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  31 Март 2024 20:02ч.

  До зайо цицин ли сте опрели - до тоя мозъчен кастрат ?!? Ама вие сте по -големи идиоти и цицин!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  31 Март 2024 20:04ч.

  То машинации винаги са възможни. Нещата трябва да се опростяват колкото е възможно. Това ще доведе и до поевтиняване. Контролът е важен. Всеки трябва да има право да е наблюдател при броенето. И скрити камери в съмнителни секции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 20:17ч.

  И открити камери във всички секции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 20:19ч.

  Естествено онлайн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 20:12ч.

  Твърдо "за" машините, но не в сегашният вид. 1.Постоянно действаща изборна админисдтрация-четвъера власт. До РИК. Сик-на доброволен принцип 2. Частна мрежа(примерно БОРИКА)-отворен код-български , подлежащ на непрекъснат одит 3. Всяка махала с терминал за гласуване. 4. Разширяване на обхвата на въпросите решавани с референдум на национално и местно ниво. Оправданието че народа е прост и баш тия имбецили са призвани да го водят крушират в реалността кат Титаник в шматкащ се айсберг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 20:16ч.

  Където има код има и майстор на кодовете. Най-добре е да се броят белите и черните камъчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 20:19ч.

  Ядрените ракети са с код, но не те тревожи кода. Затова защитена мрежа, публичен код.Физическа охрана-сик и наблюдатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 20:22ч.

  Щото има и "оправяни"протоколи, индиански нишки и депутати пренасящи чували... Банкиране през телефон, а ви е страх да гласувате през терминал с тристепенна защита?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 20:24ч.

  Кодът там никой не може да отиде да го снима за да си го има. Както при предишните избори. Щото просто ще го разстрелят. Ако бяха разстреляли на място зам. министъра бих се съгласил с теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 20:29ч.

  Няма нужда да го снима-ще е публикуван предварително. Ще обявя награда и за всеки хакер намерил уязвимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 20:30ч.

  Повече вярвам на тези с чувалите, щото при желание е лесно да ги хванат. Да припомням ли че ПП-тата искаха да направят вътрешен министър сестрата на баровеца на СИЕЛА. А машинките за гласуване чии са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 20:36ч.

  Смятах те за по-умен. Кви хакери, кви пет лева. Това няма да го намериш даже в даркнет. То просто го няма никъде. Отрязано е и дотам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 20:39ч.

  Не е така. Криптирането е достатъчно надеждно за реално време. Предлагам ти система с многофакторна защита(включително дуракоустойчивост) която ти трябват дни за да я пробиеш, а изборите(включая верификацията на ЕПРОМА на машината- може да четеш, но не са поправяш записа един път направен) прави лишена от практически смисъл атаката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 20:45ч.

  Един път изградена инфраструктурата( по цени на алиекспрес и с такова задание за софтуера) е сравнима с еднократни избори. А на ниска цена може всяка събота да гласуваш решенията на ОбСъвет, примерно, или в квартала да си провеждате референдум за самооблагане за къщичка на кучето от градинката и ваксини и каишка за трикракият пес, до вид за или против колонизацията на Марс, през референдум за вот на недоверие на фирмата за чистота....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 20:48ч.

  И бъркаш -номерът е затворена мрежа. Това е кат граница-кльон, граничар с куче, минно поле и картечници с автоматично насочване(оптикоелектрон ги правеше за ГДР). Пробивите на стената са пренебрежими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 21:02ч.

  https://www.parrotsec.org За домашна употреба версията е наистина стабилна като скала, но сложи версията special purpose operating system designed for Penetration Test and Red Team operations на някоя стара машина просто да добиеш представа. Предполагат се някакви базови представи. Има и други дистрибуции, но тая наистина изсипва инструменти на тонаж

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега, ти Ghost ли си,

  31 Март 2024 21:22ч.

  chatbot ли си или се правиш на умряла лисица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2024 21:34ч.

  Ghost ти сериозно ли вярваш че ще обявиш награда и всеки хакер ще намери уязвимост там където няма физически достъп. И как ще стане тая работа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 21:38ч.

  Даваш кода да бърникат. Като телеграма или хакамак. Охраняваш медията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кацна ми Ghost,

  31 Март 2024 21:43ч.

  оттук нататък се именувай ChatBot.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 21:46ч.

  Представи си сценарий-30 минути преди изборите ЦИК инициализира всички машини с произволни генериран код. Дете вади топки от сфера, три станции засичат скороста на вятъра, средни претеглено нивото на река Дунав от Видин до Силистра.. с цифров подпис и тройна централна верификация. Квантов компютър да не зобретил ще ти трябва година да бъзикнеш изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Забакна

  31 Март 2024 21:51ч.

  нещо изкуственото Ghost-че.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 21:53ч.

  Е, ако не мога да обясня физиката на Кеплер или Кемтрейлс е лишено от смисъл да обяснявам че сигурност и анонимност на вота не са непостижими. От една страна срещу мен застават Пеевски, Нинова и Борисов с чувалите, от друга бърникаш частен код за министър дребнопишковец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 21:55ч.

  Просто отбелязвам че технически демокрацията не е проблем. Просто разкарване мекеретата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost-ов,

  31 Март 2024 21:57ч.

  вие сте пълно разочарование. Дето му викат ИИ. Вземете се гръмнете с патрони за Глиган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  31 Март 2024 22:10ч.

  Тоя ви е проблем. Боите се че ИИ ще ви измести. Врно-в 99% в рутинните задачи ще се справи по-добре от вас . Като всеки багер срещу циганин с лопата. Остават оня процент интуицията или изкуството,който няма как да замести Човека. Дори да е циганин с лопата. Ню как да ви уверя, явно имаме друго битие оформили съзнанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost-и

  31 Март 2024 22:43ч.

  Ти може да си багер, но аз аз съм върхът на цивилизацията. Аз те създадох като багер, аз те унищожих. Направи си бърза справка с Тарас Булба. От утре никой няма да ти обръща повече внимание, пък ти си пиши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  31 Март 2024 20:12ч.

  Нека не забравяме, че престъпникът 5ков сам се хвалеше, че едно чуждо посолство му е редило кабинетът и началниците на службите. Това трябва да се разследва, а върхушката на ПП-ДБ да бъде съдена за държавна измяна. България е на тоя хал,защото за 30 години няма нито един политически мерзавец, вкаран в затвора !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  31 Март 2024 21:06ч.

  нито един глас за тези от снимката мислете какво сътвориха да не вземете да ги пратите в ес за 5 години с огромни заплати и бонуси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не-е-е

  02 Апр 2024 12:27ч.

  Нормализация ще настане, когато публично на площада си получат заслужено няколко кабела по гърба и се излъчва 1 седмица по БТВ. Ще израстнем с няколко десетилетия пред евроджендърията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи