Неизбежният диалог Русия-САЩ

Неизбежният диалог Русия-САЩ
Вече само опасността от избухването на война може да послужи като повод президентите на САЩ и Русия да проведат съвместна видеоконференция. Което показва колко се е стеснил дипломатическия канал между двете суперсили на фона на все по-нарастващото напрежение между тях.

Байдън и Путин Снимка: архив


От формална гледна точка, виновникът за това състояние на нещата е Америка. Тя е страната, която се стреми до минимум да ограничи контактите с Русия, за сметка на упражняването на санкционен натиск и изграждането на широки антируски коалиции. А и във Вашингтон са наясно, че няма как да принудят Путин да направи едностранни компромиси и всеки разговор с него само придава допълнителна международна и вътрешна тежест на руския президент.

 

Но и Америка може да бъде разбрана. Тя е първата световна сила, която губи ролята си на световен хегемон, без да е водила война. И няма как хладнокръвно да наблюдава променящия се в неин ущърб баланс на силите. Поне има право на истерия. Проблемът е, че този вид невроза не позволява да се реагира адекватно на външните предизвикателства.
От друга страна, политиката на Путин е изтъкана от рационалност, тя представлява дългосрочна стратегия за подриване на американското влияние, без обаче да се търси игра тип вабанк. Руският президент демонстрира постоянна готовност да преговаря, дори със събеседници и по теми, които са му крайно неприятни. Защото за Русия не е толкова важен конкретният резултат от проведените разговори, а че те помагат страната да се ситуира като незаобиколим фактор на международната арена.

 

При това положение на нещата, когато американците желаят поне да съхранят днешното статукво, а руснаците са се специализирали в неговото подриване, от контактите между двете страни не би трябвало да се очаква някакъв позитивен резултат. Но явно необходимостта от диалог все пак надделява. Създаденото усещане за драматично нарастване на напрежението по руско-украинската граница представлява блъф на Путин, който Америка просто не може да игнорира. За нея е от ключово значение да избегне защитата на сферите си на влияние през опцията на голямата война. Защото изградената от американците паяжина от съюзнически отношения дава на страната им огромно геополитическо предимство, но това е само едната страна на монетата. Другата касае тяхната готовност да се пожертва изцяло, в името на всеки един от многото си съюзници. Вашингтон в момента отговаря с категирично ДА на въпроса дали ще изпълни докрай ангажиментите си към своите партньори, но в мига, в който ще трябва да се решава съдбата на американската нация, отговорът може да бъде и друг.

 

Путин това добре го разбира и тепърва ще играе на тази струна на американската политика. Вадейки военната карта, той цели да втълпи на западните общества, че разширявайки влиянието си на изток, те не получават повече, а по- малко сигурност. И е в техен интерес да не се ангажират с конфликти, от които могат да извлекат само негативи.
Струпвайки войски към Украина, Путин не само принуди американците да влязат в диалог с него, но и предупреждава самите украинци, че всяка проява на активност в Донбас може да се превърне в тяхна военна катастрофа. Русия наистина може да нанесе поражение на сегашната украинска армия, но да установи пълен контрол над Украйна тя просто няма сили.

 

Днес руските сухопътни войски са добре пригодени да водят локални войни, но за мащабни бойни действия не разполагат с необходимия ресурс. Като численост, те са по-малобройни от сухопътните сили на Египет и от тях не може да се очаква, че ще бъдат в състояние да превърнат Украйна в окупирана зона с територия от 600 хил. кв. км и с 40 млн. души население. Но точно способността на Путин да артикулира възможно най-рационално с ограничените си ресурси го прави крайно ефективен в глобалните съперничества, в които той участва. Разбира се, най-много му помагат грешките на самите Съединени щати. Симптоматично е, как едно правителство, което разполага с повече експерти, отколкото са сухопътните войски на Русия, реши да насрочи видеоконференцията с Путин точно в деня на годишнината от Пърл- Харбър.

 

И все пак, за света дори минималното взаимодействие между Вашингтон и Москва е за предпочитане, пред пълното скъсване на отношенията между тях. А това може да се случи, ако и кризисните контакти между двете столици бъдат прекратени. Защото когато дипломацията спре да работи, войната е единствената алтернатива за решаване на конфликтите.

 

Свързани статии: 


Covid-19: Новата нормалност и антиреволюцията


11 септември 2001 г. - началото на американските провали

 

 


 

Коментари

 • реалност 2021

  11 Дек 2021 9:46ч.

  Към момента САЩ се държат с Русия презрително и доминиращо, не заради военния баланс. Там макар и асиметрично Русия поддържа равновесие. Слабостта в конвенционалните сили руснаците компенсират с ядрената триада и с доста големия арсенал от тактически ЯО. Превъзходството на САЩ се изразява в подкопаване н руската влъст вътре, в самата Русия. Въпреки заявленията и твърденията за автономност, суверенитет, Москва остава под тоталната зависимост от Запада. Руският политически елит /начело с фирма "Путин"/ , както и олигарсите, държат милиардите в западни банки ! Точка. След като врагът ти контролира парите ти - за какъв суверенитет може да говорим ? Лошото е че фирма "Путин" /има ли истински ВВП, или от години се разиграва фарс с двойници ?/ е изпаднала в управленски маразъм. С активното участие в глобалистко-сатанистката операция "ковид 19" Кремъл излага на риск и плахия икономически ръст , който имаше Русия последното десетилетие. Подкопава собствената си роля на енергийна суперсила, припявайки на сатанистите "еколози" и "зелените" им икономики. Нищо добро не се задава. За Путин вече се знае, приготвил се е да напусне Кремъл само с краката напред, това се вписва в руските традиции... Но след него какво ? Нищо по-добро и напротив. Спрягат се имена на отвратителни персонажи /например Т.Голикова/ . С тях терорът над руснаците е гарантиран, а потъването ще продължи. Дори военните им не са каквито бяха. Висшите руски военни също са оядени, потънали в корупция и не дават ишмар че ще поемат нещата в свои ръце. Ако има закани и искания за смяна на властта, те идват по-скоро от стари кадри, запасни офицери, паравоенни , които обаче са в страни от лостовете на властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  11 Дек 2021 9:49ч.

  "от тях не може да се очаква, че ще бъдат в състояние да превърнат Украйна в окупирана зона с територия от 600 хил. кв. км и с 40 млн. души население" На Русия и не и трябва цяла Украйна. Достатъчно е източната рускоговоряща част без Киев. Там няма и да има окупация(както се изразява автора). Можете да погледнете Крим и Донбас. Някъде да виждате съпротива на местното население? Но това значи че бандеровците остават без промишленост и без достъп до Черно море. И вече няма да са интересни за носителите на демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  11 Дек 2021 9:55ч.

  Остроумен анализ, с правилни наблюдения за Путин и действията му около Уркайна напоследък, но да свеждаш руската военщина до численост, сравнявайки я с Египет, е налудничаво. Русия е единствената страна с боен победен опит в модерната война. А какво е Египет? В постмодерната военщина не е толкова важно количеството, а качеството. Американските сухопътни сили не са по-многочислени от руските. Коя от западните страни притежава действащи сухопътни общовойскови обединения, освен Русия? Няма такива. А залагането на флот и авиация при чисто военни действия е повече тактика за сплашване и разрушения на мирна инфраструктура, отколкото стратегия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  11 Дек 2021 10:47ч.

  Политиката на Путин си има име - рекет. Заплашва с война, за да получи отстъпки и печалба. Добре, няма да нападнем Украйна, но вие свалете санкциите. И така вече двайсет години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин и действията му около Уркайна

  11 Дек 2021 10:47ч.

  Страшките за руска офанзива срещу Украйна, "притесненията" от голяма война в Източна Европа, са напълно фантастични. Глупост от висок порядък. Наблюдаваме цирк , с добре уточнен сценарий, между Вашингтон и подопечната му Москва. Зоните на влияние и контрол отдавна се очертани , с Крим 2014 процесът почти е приключил. Остава да се прибере , "возсоединит" Донбас към РФ , но този скеч се пази за подходящия момент. Русия, както виждаме , е ограничена до най-минималистични стремежи. Руските интереси НЕ СА защитени и десетки милиони рускоговорящи са оставени и ще бъдат оставени да живеят , ако не на вражеска територия - то със сигурност в "сива зона" , буферна зона - каквато се очертава Украйна. Днешните руски сухопътни сили нямат никакви възможности нито да "превземат" , нито да окупират и контролират Украйна. Това наистина е абсурдно, освен това би довело да огромно кръвопролитие между братя - хора които говорят един и същ език, играят едни и същи танци, пеят едни и същи песни ... трагедия. В това са нясно както в Кремъл, така и в Киев, така че война няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първата световна сила, която губи ролята си на световен хегемон, без да е водила война

  11 Дек 2021 10:48ч.

  Това не е вярно. САЩ живеят от войни и никога не са преставали да палят нови войни и да съсипват живота на хора по всички краища на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Боев

  11 Дек 2021 11:04ч.

  Че за какво му е на Путин цяла Украйна ,да храни още едни бедняци . Грешките които допуснаха Сталин ,Хрушчов и Брежнев да хрантутят такива бездарници и предатели като нас Българите Путин няма да повтори вече . И сега потрива доволно ръце че се е отървал от соц лагера и във частност от нас .Руснаците ни дадоха във ръцете на запада и американските муфтаджии и ни гледат сеира от 32 години насам на какъв атлантически огън се пържим .На него му стигат да си насочи ядрените ракети към нас и другите бивши соц страни и точно на петата минута от нас няма да остане и помен .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Днешните руски сухопътни сили нямат никакви възможности нито да "превземат" , нито да окупират и контролират Украйна. "

  11 Дек 2021 11:37ч.

  Това е глупост отвсякъде, разбира се, че имат, друг е въпросът, че Русия не желае да се набутва с окупация на Усрайна, достатъчно е да я сдържа и подяжда отвътре. В краен случай, при прекрачване на обявените от Путин червени линии, ще си откъсне Донбас и причерноморието, и ще си направи пряка връзка с Приднестровието. Но това само при условие, че световното обществено мнение види как хунтата в Киев напада първа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това не е вярно"

  11 Дек 2021 11:39ч.

  Кое не е вярно, че губят ролята си на световен хегемон ли? Те лесно палят войни, ама все по-трудно удържат онова, което им идва като последствия от подпалването им. Фиаското им е пълно, и който още не го е видял, просто принадлежи към армията на дебилите, които янките си отглеждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  11 Дек 2021 11:43ч.

  Съществени слабости в анализа. Цъфнала и вързала Америка с "повече експерти, отколкото са сухопътните войски на Русия". И нобелисти по икономика имат най-много в света, но икономиката им и доларът се крепят главно на военната сила и печатането на зелени, но всичко това върви към провал. САЩ съществуваХА чрез войни, но вече не могат да ги водят, с изтеглянето от Афганистан фактически го признават.На практика признаха, че световните геополитически фактори са три, значи с Китай и Русия ще водят преговори много по-често, отколкото "само (при) опасността от избухването на война", както пише авторът. И то в повечето случаи по искане на Вашингтон. Изострянетоо на външнополитически конфликти за Вашингтон е почти единственият начин да обвързва с търпение и относителен граждански мир страната вътре, това Москва и Пекин го разбират отлично и съдействат, за да не се срине рязко и непрогнозируемо световният доскоро хегемон, което би било много опасно за света и за тях конкретно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Боев

  11 Дек 2021 12:01ч.

  И друго защо трябва да вярвам на западните либерално капиталистически държави и на Американските муфтаджии ,като именно техните деди сътвориха две световни войни през миналият век като във тях загинаха над сто милиона войници и невинни хора . И отгоре на всичко обвиняват Русия че била агресор .Само че военната и политическа история на света показва друго кой наистина е агресорът мечтаещ за войни и заграбване на чужди територии и природни ресурси .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно!

  11 Дек 2021 12:49ч.

  Много добър анализ, с елементи на фин тролинг. :) За съжаление, американците не познават не само историята, но и географията! Путин няма нужда от цяла украина. Той ще си прибере само тази част, която винаги е била изконна руска земя! Въпреки джавканията на източните натовци, поляци, унгарци и румънци нямат търпение да си върнат исторически принадлежащите им територии. Така че въпросът не е ще има ли война, а кога ще има война! Българите бяхме много наивни като първи признахме независимостта на македонците. Там ги чака същата участ! Да би мирно стояло, не би чудо видяло! - слаба историческа памет, какво да се прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм… на 11.12.2021 в 10:47

  11 Дек 2021 14:27ч.

  Външната политика на Путин очевидно е много добре премерена и целесъобразна, спрямо интересите на Русия. И определено е успешна. Интересно е как успява да обърне агресивни намерения на САЩ (НАТО не ги намесвам, защото те са подопечна организация на САЩ) срещу самите тях. Колкото до Украйна, абсолютно провалена държава - свръхкорупция, бедност (на 3-то място по задлъжнялост в МВФ), с абсолютно разрушена икономика и индустрия. Няма никаква нужда да се напада. Трябва да се чака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  11 Дек 2021 15:23ч.

  А бе, руснаците и в Сирия влязоха само с една ескадрила от 24 самолета, а к`ва стана тя - изтрепаха повече от 60 хиляди терористи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил Боев

  11 Дек 2021 17:12ч.

  за САЩ важи следната мисъл на Китайският мислител СУН ДЗЪ Тактика без стратегия е само шум преди поражението“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двама уишфултинковци написали десет ката глупости

  11 Дек 2021 18:24ч.

  Първо. Русия няма военни възможности да окупира Украйна , пак повтарям - това е глупост от ВИСОК ПОРЯДЪК. Русия не може да разцепи Украйна по рускоезичната граница, това изисква огромна конвенционална война в която Русия ще понесе неприемливи загуби. Русия не може да си позволи "победоносна" война с неприемливи загуби. Нито сме 1940 и Финландската кампания, нито Путин е Сталин, нито има политически условия за това. Русия теоретически трябваше да играе ва-банк, да "притежава" цяла Украйна, но този период беше безвъзвратно пропуснат още в първото десетилетие на милениума. Крим беше операция по "минимизиране на загубите" - успешна, изящна , безкръвна операция. Но защитна. Такава операция би била и возсъединението на Донбас - узаконяване на фактическа реалност. А Украйна изобщо не е бедна държава ! Украйна е поставена от ционистите в мизерно положение , но има огромен агроресурс ! Плюс бледолико , интелигентно население, с традиции в индустрия, образование, дори останки от върхови технологии. Това Западът да контролира Украйна, дори без формално тя да е в ЕС и НАТО , е ОГРОМНА ЗАГУБА за Русия и руский мир. Другото са дървени спорове и глупави твърдения на инат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия няма военни възможности да окупира Украйна , пак повтарям"

  11 Дек 2021 19:59ч.

  Ами няма нужда да се повтаря такава нелепица, това с окупацията са просто сънища в нечия болна американска глава. И не че няма възможности, няма желаещи да се занимават с такава дезориентирана кочина, каквато е Окрайнината. Види се, че и Западът не я иска, и горките укри водят живот на заем. Всичко, което е заложило на куц кон, ще си носи последствията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г.Г.

  13 Дек 2021 10:01ч.

  Празен дърдорко, който не е бил войник. В.С. на Русия са между 1,5 и 2 пъти по-големи от тези на Египет. Въпрос на източник и методика. Не че това е най-важното, но на човек му се отщява да чете нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Дек 2021 13:37ч.

  На Путин му омръзна и вече отбягва срещи с Байдън. Не отиде нито в Рим нито в Шотландия. Евентуална среща е възможна единствено ако ще има някакъв реален резултат. Същото положение е и със срещите на четворката за Украйна. Срещнаха се в Париж, взеха се решения но Украйна не ги спазва. Сега Макрон иска нова среща на което му казаха: Когато Украйна изпълни решенията от предишната среща само тогава може да се говори за нова. Среща само за да си говориме НЯМА да има, каза Лавров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  13 Дек 2021 13:38ч.

  Силата на една армия и държава НЕ се измерва с военната техника, а със способноста на народа й да воюва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво всъщност иска Русия

  15 Дек 2021 19:49ч.

  https://aftershock.news/?q=node/1042262

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи