Иван Хаджийски: У нас всеки е мошеник до доказване на противното

Иван Хаджийски: У нас всеки е мошеник до доказване на противното

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Една оптимистична теория за българския народ днес може да има обществено значение само доколкото е научна. Днес не може да се буди национално и социално въодушевление с наивни идеализации на българския народ, каквито правеха историята от 1762 година и писанията на Раковски. Днес ще бъде смешно да сочим българския народ като пръв народ в Европа, доказвайки това с обстоятелството, че санскритският език всъщност бил български, понеже „санскритски“ значело „сам-скритски“, т.е. таен език, и понеже френската дума tete идела от българската тетю (татю). Ние не можем да правим това, въпреки смешния тевтонски пример, защото в широка историческа проекция няма всъщност низши и висши раси, велики и малки народи; защото величието и изостаналостта на един народ зависят от точката, която е достигнал той в общественото си развитие; защото общественото развитие на всички народи се извършва в едри линии съгласно едни и същи закони и защото никой народ не е изключен от това развитие.

Най-сетне, за да бъде убедителна, тази оптимистична теория не трябва да се прави сляпа пред фактите, които дават материали за песимистични заключения. Напротив, заставайки с лице срещу тях, тя трябва в техния разбор да изкове своята несъмненост. Поради това, макар и с неособна охота трябва да кажем:

Вярно е, докато широката маса у нас има правилно принципно политическо отношение към частната собственост, в личната си практика спрямо чуждото ние имаме осъдителни навици. Глава XXII от наказателния закон съдържа най-често нарушаваните у нас състави.

Ние не можем да се похвалим с особена социална дисциплина. Държавна вещ у нас е тази, която може да се обсеби без всяко гризене на съвестта. Такова отношение имаме въобще към имуществата на юридическите личности (общини, дружества), чието безнаказано „докопване“ е чисто и просто геройство. Колко души гледат на държавата само като на институт, чрез който косвено се богатее, а не като на пряк извор на забогатяване? Съществуват ли у нас примери на нравствено линчуване обсебителите на обществени средства? Колко пъти е прилаган законът за преследване на незаконно забогателите чиновници, гласуван още през 1895 г.? Коя опозиционна партия, след като в агитациите си е обещавала ревизиране богатствата на членовете на управляващата партия, след дохождането ѝ на власт е създала този опасен прецедент?

Вярно е по-нататък, че понятията „честност“, „чест“, „доблест“ нямат високи курсове у нас. Честният човек е онзи вечно измамван „балама“, който работи на доверие и не се запасява предварително с писмени документи. Един мой чичо, възпитан в патриархалните традиции на абсолютната честност, напразно се опитваше да стане член-съдружник в някои софийски фирми.

— Защо бе, джанъм, съмнявате ли се в моята честност? — питаше той с отчаяно недоумение.

— Та тъкмо в твоята честност е всичката беля — бе отговорът.

Трябва да признаем, че по този път у нас е установена презумпцията: всеки е мошеник до доказване на противното, съгласно която умните хора казват: Отнасяй се с всекиго като с мошеник; тежестта на доказване противното (опровергаване на презумпцията) лежи върху него. Нима българските канцеларски формалности между другото не са проява и на тази презумпция?

Честта, това обикновено е качество на глупците, които с негова помощ сигурно и безвъзвратно си провалят кариерата. Достатъчно е да се посочи в това отношение историята с генерал Михаил Савов. В малко ли случаи у нас една съвест може да се купи по-лесно, отколкото половин килограм бяла халва с орехи? Защото не е въпрос само за даване на пари: трябва известно усилие, за да се разсече онова жилаво бездушно вещество.

Не може да се откаже по-нататък, че общественият ни и културен живот е в значителна мяра под знака на посредствеността и полуинтелигенцията, чиито токсинации са едно от най-гадните явления у нас. Посредствеността поради особените стопански условия, в които живеем, е принудена да прави кариера на всяка цена, с всички средства, при което бездарността и хищничеството, тъпотата и нахалството, подлостта и низостта преливат в една хармония на истинско безсрамие.

Малко ли са случаите, когато организуваните единни фронтове на посредствеността (едничката възможна бойна форма) са убивали с най-непростени средства всяка глава, която ги е поставяла в сянка и ги е изобличавала не с друго, а с простия факт на съществуванието си, с това, че е установила един по-висок мащаб? Нима не е известна силата на тази посредственост: нагаждането към всеки терен, без всякакъв вкус за лично достойнство?

Колко политици у нас са политици, понеже ги не бива за нищо друго; които, след като сами са се убедили, че не са в състояние да оправят собствените си работи, са добили кураж да оправят работите на цяла България? Колцина от нашите общественици гледат на обществената си кариера не като на едно по-тлъсто или по-постно дробче? Нима не е вярно: когато някой се похвали, че работи в благотворително дружество, ние го питаме със съответно смигване:

— Е, пада ли нещо?

Малко ли литературни критици са хора, от които бащите им са искали да направят добри адвокати? Малко ли „писатели“ живеят от залъка на жените си, които работят като учителки, чиновнички, продавачки в магазини или имат трикотажни работилници, и чието прозвище „писател“, поддържано с някой стих, с някой разказ или „роман“, обикновено със статии и преводи, служи като квитанция за получаваното „жалование“?

Едно време школската литературна амбиция минаваше следния жизнен път: писател, артист, и най-сетне журналист с тенденции към политическа кариера. Днес жизненият път на много наши „писатели“ върви така: студентство — с дигната яка и рошава коса. Работа в редакция. От приятелство и от немай-къде — някоя и друга колона за разказ, театрална критика, музикална рецензия. Превод на книга. Редовно посещаване литературния пазар „Цар Освободител“. Съответни запознавания, при които възниква въпросът за професията на господина. Понеже господинът не е нито адвокат, нито лекар, нито бозаджия, нито инженер, нито собственик на бюро за женитби или на склад за въглища, а е написал няколко статии, единствено правдоподобният отговор е: писател. Днес „писател“, казано е иронично трепване ъгъла на устата, утре — със снизходителна усмивка, другиден — с прозявка, на четвъртия — с безразличие, на петия — по навик, и психозата е готова. Най-после, щом е писател и нищо друго, мястото му е в Писателския съюз. За тази чест той е готов на всяка услуга. С получаване легитимация от Писателския съюз, тази шеметна кариера добива логическия си завършек, макар че на читателите на вестници имената на някои новоприети членове звучат като имената на расове, невзели участие в абисинската война. Следващата история е известна. Тя свършва със смъртта, с десетина некролога, с реч от председателя и с един възпоменателен лист, който дава възможност да се лансират десет нови имена, пишейки щедро похвали за колегата, очистил един стол в писателските кафенета…

Какво да кажем най-сетне за прочутата масова болест у нас — завистта; за тази болест на посредствеността, на несполучилия дребен собственик на морални и материални блага, която е превърнала почти всяка уста в стискало, което дъвче злъчка и пръска. Колцина разбират правилото: комуто много е дадено, много сам раздава?“

1937 – 1942

Източник: ploshtadslaveikov.com

 

 

Коментари

 • Бърз въпрос към жълтопаветниците

  28 Дек 2023 10:05ч.

  Защо теорията за българския народ е наречена от Иван Хаджийски "оптимистична", на пръв поглед обратно на написаното в книгата и описаното в началото и средата на този откъс от нея?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БъгъИИ

  29 Дек 2023 16:12ч.

  ма, чуй-чуй, даже ИИ знай дъ ти утгувори - за да е упществину знъчимъ еднъ теориа, ще рече уптимистичнъ и за тебе, бате, чак там по сокаците, тъй, де, убратну на туй, кует единствину знайш, мчи, треа, бате, тъквас теориа дъ е нъучнъ. анадъму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пробвай пак

  31 Дек 2023 15:23ч.

  в книгата го пише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерниада в стил Веско Маринов

  28 Дек 2023 10:33ч.

  За съжаление Иван Хаджийски не е описал жълтопаветния тип. Жълтопаветните са като жените, ала не за оптимиста, а за оптималиста - умна и красива, затова и невдъхваща оптимизъм. - https://www.youtube.com/watch?v=l44EVvCurak

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Дек 2023 10:49ч.

  преекспониран

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Дек 2023 10:49ч.

  преекспониран

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега пак

  28 Дек 2023 11:50ч.

  Като четем описаната народопсихология от Хаджийски през 30-те години на миналия век,то тя съвпада със сегашната парвенюшка такава. Нугативизмът към държавното ,общото ни е влязъл в гените през турското робство. Опит за промяна на народопсихологията има през Възраждането и войните за национално обединение,нооо накрая българската политическа каста два пъти загроби България и парвенющината отпреди Възраждането отново взема връх. Сега пак се намираме в предвъзрожденски времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  28 Дек 2023 14:00ч.

  негативизмът си има причина, само атентати и политически убийства през новата ни история, винаги срещу народа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • негативното отношение към държавата ни в наше време се насърчава отвън

  28 Дек 2023 15:34ч.

  Съществуват данни за перфидни разработки на западното "социално инженерство" и техните агенти - НГО-тата на ОтвореноОбщество и медиите на тяхна хранилка за да тровят съзнание ни. Нашите съвсем наскоро ги почерпиха с нови 900 000 лв. за да ни "оправят мирогледа" и да се борят с фейковете и руските хибридни атаки. Тези медии с радост ни насаждат комплекси за непълноценност и недоверие към институциите ни с методичност на китайска капка: "нямаме държава", "територията", "колонията", "наш'та кочина", "всички са маскари"... Дори самите ни политици и лидери на политически формирования, критикуващи властта употребяват изрази, (колкото и да са основателни в определен исторически момент), лесно се загнездват в съзнанието на хората, и фатално - в главите на младежите ни, които леко-полеко започват да виждат единствено спасение от мизерията и липсата на перспектива в.... "Терминал 2", и след като потрошат всички налични и авансови ресурси за да заминат на гурбет, заживяват там далече като в Татарска Пустиня... Гурбетчиите ни трудно могат да се върнат в България и да вложат таланта и енергията си тук, привикнали на "подреденост и законност", и забаламосани от мизерните подаяния за слугинския си труд там... И в този форум изобилстват коментари на разни умници и ярета от стари кози, които съветват младите: "До 89 г. имахме и армия, и държава... Сега живеете в (нерегламентирано) сметище! Спасявайте се поединично!" Този нихилизъм е просто проект на социалното инженерство; валидно е не само у нас, но и в други, неприятелски за "Колективния Запад", държави, като Иран, например. Но докато в Иран политиците им са открили тези зловредни тенденции, и се опитват да им противодействат в трудната обстановка на дългогодишно ембарго и ограничения, то у нас и дори политиците ни не се стремят да укрепват АВТОРИТЕТА на държавата ни, а гьонсуратски се възползват от "възможностите за лично обогатяване" които им се "отварят" ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  29 Дек 2023 21:39ч.

  и другаде се насърчава, но не навсякъде вирее, в Унгария и Полша например

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велико

  30 Дек 2023 8:22ч.

  "завистта...която е превърнала почти всяка уста в стискало, което дъвче злъчка и пръска"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Дек 2023 21:51ч.

  За зглобкаджиите никакво доказване не е възможно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  06 Яну 2024 21:45ч.

  "Иван Хаджийски: У нас всеки е мошеник до доказване на противното" Хаджийски, пред когото се кланя ужинтелигенцията пък се оказа един наивник на полусредна възраст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • score smart /скоро-смъртница/

  24 Март 2024 23:47ч.

  Всеки път, когато препрочитам Иван Хаджийски, задавам си един и същ въпрос: „Защо при нас, българите, са се стекли обстоятелствата по такъв начин, че ние много приличаме на турците и на руснаците, а не приличаме на германците.“ Ако приличахме на германците, щяхме да се отличаваме с дисциплина, която да ни заставя да не бъдем мошеници (на дребно), да не сме нехайни и разглезени, да не проявяваме подлост (за щяло и нещяло), да не сме арогантни и да не се държим като долнопробни гамѐни… Ясно е, че и германците си имат свои „трески за дялане“, ясно е, че и те съвсем не правят щастливи хората, които си имат работа с тях, но има и много опорни точки у тях, на които може да се разчита. Този ефект руснаците го постигаха някак си по времето на комунизма, но това тяхно „германоподобие“ се постигаше с цената на плющящия камшик, който напомняше на всички, че някъде из Сибир и зад Полярната окръжност има наказателни лагери, има ГУЛАГ… В Турция — също: там бе извършена Кемалистката революция, която по нищо не отстъпва на възцаряването на болшевизма върху останките на Руската империя — горе-долу по същото време преди около един век. Следователно, ние — българите — сме се развивали исторически по модела на големите империи — Руската и най-вече Отоманската, — а не по модела на Германия, която няколко десетки години преди това беше премоделирана от Бисмарк и от множеството относително независими немски княжества биде скалъпена една нова модерна държава. Какво отличава Бисмарковото творение от старите империи — Руската и Отоманската? Отличава го това, че Германия на прусака Бисмарк се оказа една ЕТНИЧЕСКИ ХОМОГЕННА ДЪРЖАВНА ФОРМАЦИЯ, докато старите империи носеха у себе си ХАОСА на етническото многообразие на държавите, които постоянно бяха нараствали през вековете и бяха набъбвали по образеца, който в наше време е получил названието „глобализъм“. Днешният глобализъм е американско явление — държавната формация е съставена от множество етноси и този ефект е постигнат поради мощния приток на нови заселници към „чудото“, наречено САЩ. Хитреците, които програмират американското общество от дълбините на своята неолиберална преизподня, са разбрали една велика франк-масонска истина: светът се управлява по-лесно, когато е многообразен, когато наситен с РАЗЛИЧИЯ (етнически различия, верски различия, различия в сексуалната ориентация и т.н.). И ето, те налагат на европейските страни (които по подобие на една от най-европейските нации — немската — са запазили в по-малка или по-голяма степен своята етническа чистота): налагат им глобалистичен модел. С други думи: хей, европейци, вкарайте на територията си мигранти от цял свят, станете като нас, американците, и ще видите как и у вас ще зацарува това, което ние наричаме „американска мечта“! А що се касае до нас, българите — нам не е нужно и да ни „глобализират“: и без да си вкарваме мигранти, ние сме достатъчно разнородни, защото сме остатък от една петвековна империя — Отоманската, — която третираше всички свои подвласти територии (в том числе и родните Балкани) като заден двор, в който „добрите стопани“ си разхвърлят ГЮБРЕТО, за да угние по-добре. Бай Ганю е една купчинка от това „добре угнило гюбре“…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи