Еманюел Тод: Лъжите за Путин трябва да спрат

Еманюел Тод: Лъжите за Путин трябва да спрат

Автор: TV5

Това е поражение на Запада, без да е победа на Русия. Това е поражение, защото американците паднаха в капана, заложен от украинския национализъм - те го подкрепиха, подхранваха го, в известен смисъл го извадиха наяве, но без да си дават сметка - поради некомпетентност - че нямат военнопромишлените средства да поддържат дълга война срещу Русия, защото Западът, който анализирам, той е в сърцето на анализа, се превърна в свят на икономическа илюзия, в който брутният вътрешен продукт вече не представлява нищо сериозно. Има някаква илюзия на Запада за самия него, който се оказа замесен във война срещу Русия, която също не е това, което смятахме.

- Чел съм не само Путин и Лавров, четох и американски геополитици и е поразителна посредствеността на тяхното днешно интелектуално производство. Изследвах подробно функционирането на американската геополитическа среда във Вашингтон и това, което е ясно, е, че трябва да изоставим хипотезата, че американската външна политика е рационална и разумна. Трябва да разберем, че в американския нихилизъм освен интереса на Съединените щати да държат разделени Германия и Русия, има и нихилистичен импулс на предпочитание на насилието и войната. Където и да са, американците насърчават войната и ние трябва спешно да престанем да мислим, че политиката на първата световна сила е рационална и разумна. Заключението на книгата е странно за футурологична книга - казвам как не могат да се предвидят американските реакции, всичко е възможно.

- В Газа имаше доказателство: незабавното предпочитание на войната. Незабавно! Хората смятат, че това е подкрепа за Израел, но аз мисля, че на някакво ниво на американците не им пука за Израел, те изобщо нямат представа за реалността в израелското общество, те не виждат, че в Израел има 1 млн. израелски граждани, които всъщност са с руски произход, те не виждат, че в Русия има 100 хил. израелски граждани, че има човешки връзки с Русия. На тях не им пука за човешката реалност в Израел, но това, което мисля, че съществува в САЩ, е предпочитанието към войната, подчертава в интервю за TV5 френският демограф, историк и антрополог Еманюел Тод.

18 януари 2023 г.

- Антрополог, историк, есеист, всяка от неговите книги предизвиква дебат: Еманюел Тод е мой гост. “Поражението на Запада” (La Défaite de l'Occident), издадена от “Галимар”, е последната ви книга. Когато казвате “Поражението на Запада”, очевидно говорите в частност за Украйна. Казвате, че всъщност НАТО загуби тази война срещу Русия.

- Да, когато пишех книгата, това не беше ясно на всички. Но сега мисля, че хората в Пентагона ще се съгласят с мен. Това е поражение на Запада, без да е победа на Русия. Това е поражение, защото американците паднаха в капана, заложен от украинския национализъм - те го подкрепиха, подхранваха го, в известен смисъл го извадиха наяве, но без да си дават сметка - поради некомпетентност - че нямат военнопромишлените средства да поддържат дълга война срещу Русия, защото Западът, който анализирам, той е в сърцето на анализа, се превърна в свят на икономическа илюзия, в който брутният вътрешен продукт вече не представлява нищо сериозно. Има някаква илюзия на Запада за самия него, който се оказа замесен във война срещу Русия, която също не е това, което смятахме. Тоест има напълно заслепен дискурс за Русия…

- Всъщност вие казвате русофобски, антируски.

- Непрекъснато се сблъсквам с хора, които отказват да ме приемат като историк, който работи сериозно и се опитва да установи дългите периоди, да датира кризата, и ме смятат за путинофил или нещо такова. Те са путинофоби и не си дават сметка, че ако не се опитаме да разберем противника, т.е. срещу кого сме изправени, как е стигнал дотук, каква е неговата държава, каква е динамиката на противниковата страна, ние се обезоръжаваме. За мен наистина има интелектуален, колкото и политически залог, и ако се боря за нещо, то е най-сетне да станем сериозни след две години война, която Западът губи в момента в украинските равнини, да започнем да мислим сериозно за това, което се случва, за това кои сме ние и кой стои срещу нас. Много бих искал книгата ми да бъде прочетена не само от хора, които смятат, че съм симпатичен или че мисля различно, или че съм провокативен, а от хора, които вземат решения и се опитват да се изправят срещу противник - от нашите управляващи, от моите опоненти всъщност.

- Сп. “Билд” публикува конфиденциален документ на германската армия, който казва, че е възможна световна война през втората половина на 2025 г., която щяла да последва мобилизацията на руски сили в Украйна, а после щели да последват балтийските страни.

- Не, ако прочетете книгата ми, която е наистина е пълна с информация и позволява да се разберат руските цели, ще си дадете сметка, че руснаците нямат демографските и военни средства за какъвто и да е сблъсък със Запада и те го знаят. Всъщност дълбокото значение на тази статия на “Билд” според мен е реакция на контраинформация, защото очертаващата се заплаха днес с поражението на НАТО, с неговото неизбежно последствие, е сближаване между Русия и Германия. Едно от нещата, които трябва да разберем, е, че една от големите цели на американската политика и следователно на НАТО преди тази война беше да попречи на сближаването между Германия и Русия - една Германия, която вече доминираше в Европа, и една Русия, която възстановяваше икономическия баланс. Това беше големият ужас и именно затова американците, както показа разследването на Самюъл Хърш, взривиха газопроводите “Северен поток”. Така че тази статия е типично противодействие на този вид страхове.

- Казвате, че американците са в основата на тази война, нали така? Обвинявате американците, че днес имат култ към насилието.

- Не, аз правя анализ. Това е сърцевината на книгата. Има много подробни анализи на еволюцията на Русия - нейната стабилизация, колапсът и разделението на украинското общество, но сърцевината на книгата наистина е появата в Съединените щати, в англо-американския свят като цяло, на форма на нихилизъм, процес на вътрешно разпадане, който свързвам с много важния феномен на изчезването на всякаква протестантска религиозна следа и диря. Всъщност протестантството, анализът на протестанството, което е зле познато във Франция, е в сърцевината на книгата, т.е. Западът, в духа на големия германски социолог Макс Вебер, който пише преди войната от 1914 г., че възходът на Запада е бил възход, дължащ се на протестантството, което ограмотяваше населението, насърчаваше трудовата етика, един много ограничителен морал, не само индивидуален, но и социален. В книгата показвам как на отделни етапи се преминава от активно протестантство към едно, бих казал, “зомби протестантство”, т.е. в което религията, вярата вече я няма, но хората все още се държат според правилата на традиционния религиозен морал, а сега, от 2000-та г., има нулево протестантство, т.е. състояние на несъществуване. Ако направите тази хипотеза за нулево протестантство, която е доказана с факти в книгата, ще разберете всичко, което ни шокира и ни плаши в Америка: ще разберете масовите убийства, ще разберете феномена “Тръмп”, за който хората говорят тези дни по напълно абсурден начин…

- Кое според вас е абсурдно в онова, което се говори днес за Тръмп?

- Свързват неговия възход с евангелизма, с протестантството, докато, на първо място, евангелизмът не е истинското протестантство. Това беше анализирано много добре в Съединените щати, това е ерес спрямо протестантството и дори евангелизмът е регрес. Но мисля, че голямата грешка в анализите, които понастоящем се правят в Съединените щати, е, че остават в опозицията Байдън - Тръмп, републиканци - демократи. Всъщност мисля, че ако искаме да се предпазим от това, което се надига в Съединените щати, което наричам нихилизъм, който наследява протестанството, трябва да разберем, че сега демократите и републиканците са двете лица на една и съща реалност, на един и същ упадък на морала. Най-агресивните, в имперски теоретични термини, са демократите, но именно Тръмп въоръжи Украйна, даде ѝ ракети “Джавелин”, които ѝ позволиха да издържи срещу руската инвазия. Мисля, че би било добре, в една коректна аналитична перспектива, да започнем да възприемаме Съединените щати като система, в която политическото редуване на две партии става напълно второстепенно спрямо състоянието на вътрешна деградация на обществото. Смъртността на бялото население нараства, независимо от това коя партия е на власт, например. Неспособността да създаде ракети, за да подкрепи Украйна и украинските военни усилия, съществува независимо от дебатите в Конгреса. Казват “републиканците изнудват демократите, за да гласуват кредитите за Украйна”, но истината е, че произвеждането на долари няма да произведе ракети.

- Всъщност вие казвате, че ако Тръмп спечели, това нищо няма да промени за Украйна.

- Не, и най-вече, ако приемем малко по-студена геополитическа логика, която не вярва на емоциите, и най-вече ако четем руските текстове, ако се съгласим да четем текстовете на противника, ще си дадем сметка, че руснаците напълно са го разбрали. Руснаците не се интересуват дали ще спечели Байдън или Тръмп. Това, което ги интересува, е състоянието на деградация на американската военна индустрия. Това, което ги интересува, е тяхната собствена демографска слабост, която сочи, че след 3-4-5 години набирането на войници ще бъде все по-трудно. Ако имате тези два елемента, може да кажете, че руснаците не мислят за американските избори. Те мислят, че трябва да спечелят войната до пет години и да откажат всякакви преговори.

- Казвате обаче, че руснаците ще я спечелят или че вече са спечелили тази война. Но вие казвате също, че Украйна не е национална държава и всъщност прехвърляте донякъде отговорността за това, което се случи, върху Украйна.

- Не. Преди всичко един историк не раздава добри точки и лоши точки, не говори за отговорност. Една от главите в книгата, от които съм най-доволен, е за Украйна, защото наистина се опитах да разбера. Също така съм антрополог, специалист по семейни структури, така че успях да намеря и да представя данни, които показват, че семейните структури в Централна и Западна Украйна наистина се различават от общностните семейни структури на руснаците, много по-индивидуалистки са, бих казал много по-западни. Но аз показвам също, че съществува една руска Украйна, че съществуваше руска Украйна - Крим и Донбас, и една рускоезична Украйна, чиито семейни структури бяха различни. Всъщност в книгата си показвам, че половината от т. нар. Новорусия, на брега на Черно море, тази наистина украинска, но рускоезична Украйна, е била неутрализирана, защото е загубила средната си класа. Тоест рускоезичната средна класа се оказа в една сриваща се страна, Украйна, докато Русия беше общество, което започваше отново да се развива, и те емигрираха в Русия. В следствие на което рускоезичната и русофилска част на Украйна сама се обезоръжи чрез имиграцията и това създаде тази небалансирана система, която сега ни изглежда украинска, но в контекст, в които всички русофилски партии са забранени, Украйна съвсем не е либерална демокрация.

- Ще цитирам от книгата ви. Вие казвате: “повече от неонацизма на Западна Украйна, новото явление е русофобията, разпространена в цяла Украйна преди инвазията”. Вие говорите за “неонацизъм на Украйна”.

- Говоря за него, за да минимизирам нещата. Знам, че един от големите аргументи срещу Украйна в западния дебат, сред русофилите, е да наблягат на използването на нацистка реторика от групировката “Бандера”, подета от украинците в западната част на страна, и аз казвам, че всичко това е преувеличено. Съществува, но за мен е преувеличено. Това, което ме интересува, е чувството за празнота, появило се украинскоезичната Централна Украйна, именно на нуклеарните семейства, която изглежда не е успяла да се определи като нация, независимо от руската култура и от руския език. Това е един от най-изненадващите парадокси, до който стигнах: ние си мислим, че подкрепяйки украинците в опита им да отвоюват Донбас и Крим, подкрепяме една справедлива кауза. Но Донбас и Крим просто са рускоезични…

- Най-вече подкрепяме Украйна срещу руската агресия.

- Руската агресия дойде, защото руснаците очакваха атака в Донбас и имаха този странен проект за възстановяване на границите на бившия Съветски съюз. Това, което предлагам в книгата си, е една хипотеза и съм напълно съгласен, че тя е трудно доказуема. Понякога, за да бъдеш предпазлив, трябва да правиш недоказуеми хипотези. Аз казвам, че ако украинското желание да се отдели от Русия беше реално и искрено на най-дълбокото несъзнателно ниво, те щяха да се отърват от Донбас и Крим. Признавам, че това, което казвам е малко парадоксално и е трудно да бъде прието, но да останат във война с Русия завинаги, тъй като това беше проектът, не ставаше дума да бъде победена Русия, това означава да останат свързани с Русия. Това е изключително странно.

- Вчера Еманюел Макрон каза на своята пресконференция: “И дума да не става Русия да спечели!”. Следващият месец Макрон ще отиде в Украйна, той иска отново да въоръжава Украйна.

- На първо място, една от странностите на моята книга за един френски читател, е, че Франция се появява много малко в нея и когато се появява, е по-скоро в по-добра позиция, отколкото Великобритания, която наистина изпадна в делириум. А основната причина, поради която Франция не е в книгата, е, че Франция не е важен геополитически актьор в тази война. В книгата е Германия, която сега контролира цяла Източна Европа, там е Русия, там е украинската криза, там е и британското войнолюбие, който лично за мен е драма, аз съм англофил по рождение. В цяла една  глава обяснявам състоянието на невероятна деградация на английското общество. Но във всичко това Франция не играе никаква роля.

- Казвате, че Еманюел Макрон не може да направи нищо! Та той ще ходи другия месец в Украйна!

- Безполезно е! Почти съм притеснен - преди отделих толкова време да злословя за Еманюел Макрон, а сега почти имам скрупули.

- Променили сте си мнението за Еманюел Макрон?

- Съвсем не, но когато се занимаваш с геополитика, не мислиш за Еманюел Макрон! Той не съществува там.

- Защо?

- Защото Франция няма средствата да направи каквото и да било!

- Вината за това на Еманюел Макрон ли е?

- Съвсем не. Но нямам особена причина да говоря за Франция, така че нямам особена причина да говоря за Еманюел Макрон. Той можеше да съществува, ако беше разбрал каква е ситуацията. Не искам да кажа, че можеше да съществува, ако беше прочел книгата ми, защото тя не беше написана. Но той можеше да съществува, ако Франция имаше независимо поведение и ако не беше паднала в капана на тази война, ако не беше позволила тази война да създаде една Европа, доминирана от оста Лондон-Варшава-Киев, в която Германия, мишена на Съединените щати, и Франция бяха напълно маргинализирани, а той не видя маневрата. Ако ме питате за личното ми мнение за геополитическите способности на Еманюел Макрон, ще ви кажа, че са много слаби, но аз нямам много високо мнение и за френското външно министерство.

- Да, но да се върнем за секунда към това, което каза Еманюел Макрон, там той говореше за Франция, защото, в крайна сметка, всичко е свързано. Преди малко говорехте за отслабването на Запада. Когато той казва “трябва да въоръжим отново Франция, Франция трябва да си остане Франция, ще въведем униформи в училище, ще пеем “Марсилезата”, не усещате ли, че има някакво желание…

- Не, важното за един историк, който си върши работата - а вече ми е достатъчно трудно да обяснявам, че това е абсурден дебат, че не съм путинофоб - виждате ли лапсуса! чудесен лапсус! - че не съм путинофил, а историк, който търси факти и се стреми да си върши работата по една фундаментална тема, която е икономическата и истинската война между Русия и Съединените щати. Това прави книгата ми много систематична - описвам стабилизацията на Русия, изследвам двусмислието и сложността на поведението на бившите народни демокрации, изследвам колапса на Европа и най-вече изчезването на германската воля за съществуване като автономна сила, изследвам колапса на английското общество, изследвам скандинавските страни, имам цели три глави за американското общество, показвам значението на разпадането на протестантството. Това е огромна работа! Няма да се занимавам допълнително с Франция и Макрон! Ще ви кажа къде е Франция в моята книга - Франция, това съм аз! Авторът е французин. Прекарах две години и половина в изследвания, за да правя геополитика. Наистина изследвах някои френски способности или неспособности и резултатът от тези изследвания е, че може много добре да правиш геополитика, без да се интересуваш от това, което казва френското правителство. Ако френското правителство бе започнало да казва нещо различно, ако бе казало “в тази война малко подценихме противника, Брюно льо Мер малко прибърза, заявявайки няколко дни след инвазията, че санкциите ще сринат руската икономика, че може би е време да помислим за истинския руски потенциал и защо не за останалата част от света извън Запада - не само Китай, но Индия, Саудитска Арабия, Иран, защо всички негласно са на страната на Русия и може би сега това е правилното поведение”. Ако искате да ме накарате да говоря за френското правителство, мога да им подскажа, но не изхождам от това, което казва Макрон, защото там няма нищо. Бих казал, че би било добре френското правителство да започне да мисли как да излезе мирно от тази криза, започвайки да преговаря с руснаците, в разбирателство с Германия, помагайки на Германия да се избави от американските опити да я унищожат, има 1000 неща, които да направи.

- Накратко, вие казвате, че Франция греши през цялото време!

- Тя греши, но това няма никакво значение, защото нейният капацитет за износ на оръжие е много ограничен. Като френски гражданин съм съкрушен, но тук аз съм историк, не съм гражданин.

- Преди малко говорехме за световна война, но вие говорите за американския нихилизъм и добавяте в една глава “доказателството от Газа”. Какво искате да кажете с това?

- Представете си, че сте в положението на човек, който се е затворил в бретонската си къщичка, завършва книгата си за украинския конфликт и се сблъсква със събитията в Газа…

- От 7 октомври.

- Невъзможно е да не погледне към тях, да не говори за тях, освен това лично за мен е мъчително, защото аз съм от еврейски, бретонски и английски произход. Извлякох първите американски реакции от тези събития. Те бяха сходни, ако мога така да кажа, със заключенията на книгата, които са озаглавени “Американският нихилизъм, доказателството от Газа”. Какво искам да кажа с това? Първите американски реакции бяха за разпалване на конфликта, т.е. да попречат в ООН да мине резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня, да изпратя самолетоносач, да обявят безусловна подкрепа за Израел, да дадат на Израел усещането, че всичко му е позволено. Има анализ в една глава, наречена “Ивицата Вашингтон”. Аз съм чел не само Путин и Лавров, четох и американски геополитици и е поразителна посредствеността на тяхното днешното интелектуално производство. Изследвах подробно функционирането на американската геополитическа среда във Вашингтон и това, което е ясно, е, че трябва да изоставим хипотезата, че американската външна политика е рационална и разумна. Трябва да разберем, че в американския нихилизъм освен интереса на Съединените щати да държат разделени Германия и Русия, има и нихилистичен импулс на предпочитание на насилието и войната. Където и да са, американците насърчават войната и ние трябва спешно да престанем да мислим, че политиката на първата световна сила е рационална и разумна. Заключението на книгата е странно за футурологична книга - казвам как не могат да се предвидят американските реакции, всичко е възможно.

- Заради това, което се случи в Газа, това ли казвате?

- В Газа имаше доказателство: незабавното предпочитание на войната. Незабавно! Хората смятат, че това е подкрепа за Израел, но аз мисля, че на някакво ниво на американците не им пука за Израел, те изобщо нямат представа за реалността в израелското общество, те не виждат, че в Израел има 1 млн. израелски граждани, които всъщност са с руски произход, те не виждат, че в Русия има 100 хил. израелски граждани, че има човешки връзки с Русия. На тях не им пука за човешката реалност в Израел, но това, което мисля, че съществува в САЩ, е предпочитанието към войната.

- Но до какво ще доведе всичко това, което казвате? Каква е перспективата? Конфликтът ще се проточи?

- Това зависи от нас. Ако се занимавате със световна геополитика, можете ли разумно да стигнете до заключението, че най-малките държави, каквато и да е сложността на техния проблем, решават бъдещето на човечеството? Дали Украйна решава бъдещето на човечеството? Дали Израел и Газа решават бъдещето на човечеството? Дали дори Русия решава бъдещето на човечеството със своето население от само 145 млн. жители, които намаляват? Америка има над 330 млн. жители, тя зависи за своите хранителни припаси от напълно небалансираната си външна търговия и това, за което сега трябва спешно да помислим на Запад, защото това е нашето поражение, това е залезът на Америка и аз го казвам много ясно в книгата: нашият проблем във възприятието ни за Америка е, че всъщност обичаме Америка. Семейството на майка ми са били бежанци в Съединените щати по време на войната. Америка спаси семейството ми и затова поставям в центъра на анализа на Съединените щати това понятие за нихилизъм. Ние трябва спешно да видим света такъв, какъвто е, и да осмислим външната си политика. Първото нещо, което трябва да направим, съвсем не е дразним Русия, да приемаме, без да мислим, мерки, засягащи Украйна, а да поемем възможно най-бързо към правилната визия за реалността на Съединените щати. Навсякъде виждате на първа страница на вестниците “заплахата Тръмп”, “заплахата Тръмп”, “заплахата Тръмп”. Но Тръмп е Америка! Защо не сложат просто заглавие “американската заплаха” и да видят Тръмп като един симптом наред с други, а Байдън като друг симптом. След колебания съм съгласен - Тръмп е заплаха, няма проблем, но демократите също са заплаха. Казват ни “Тръмп лъже през цялото време”, но демократите също лъжат през цялото време. Демократическата партия е напълно корумпирана, няма за какво да завижда на републиканците. Това е нашият приоритет.

- Да, но на първите страници може да се види също “заплахата Путин”. Но можем ли да видим Путин като мирна сила, защото в един момент Путин искаше да каже, че е мирна сила?

- Аз съм демограф. Голямата част от кариерата ми премина в Националния институт за демографски изследвания, така че съм много внимателен към физическите маси, към потенциала на населението и отслабващото население, което рискува да отслабне много бързо в най-младите си възрастови категории, като руското население, което не може да бъде империалистическо, така както японското население намалява, както китайското население намалява, така както германското население е много заплашено и го компенсират чрез имиграцията…

- Значи заплахата е американският империализъм?

- Това дори не е империализъм, защото в навечерието на войната в Украйна Америка се върна към отбранителен режим. Проблемът е вътрешният дисбаланс на американското общество. Мога да кажа много брутални неща, не жестоки, но брутални. Руската военна теория се промени в третото хилядолетие. Постсталинистката визия на Русия. Русия беше страна, чието население бързо нарастваше, тя беше готова да жертва хора и точно това направи по време на Втората световна война и между другото тя ни спаси, въпреки че това беше сталинизмът. В този контекст, който бе съпътстван от абсолютно превъзходство като военна техника, танкове и др., руската стратегическа доктрина, съветска по онова време, изключваше първа да използа ядрена сила. Сега руската военна доктрина се промени. Те казват: ако погледнем демографските и военни маси, сме много по-малко от НАТО. Една агресия, атака на Русия на запад е напълно изключена. Руската военна доктрина е напълно отбранителна. Надявам се, че нашите управляващи са в течение, че са в час за сегашната руска военна доктрина. Тя казва:  имайки предвид числовото превъзходство, демографията и т.н. на страните от НАТО, ако руската територия и нация са заплашени, ние си позволяваме първи да нанесем тактически ядрени удари. Когато се сблъска с доктрина с такава яснота, която е толкова очевидно отбранителна, с всички тези визии за Русия, която иска да нахлуе в Европа, човек се пита дали ни управляват сериозни хора, които могат да четат, работят, гледат данните, преглеждат световните демографски статистики, виждат еволюцията на руското население. За да кажеш, че Русия ще нахлуе в света, трябва да си смахнат.

- Благодаря! Еманюел Тод беше наш гост днес и това е абсолютно завладяващо. Новата ви книга се казва “Поражението на Запада” (La Défaite de l'Occident), издадена от “Галимар”,  и заради нея се излива толкова мастило. Благодаря ви, че дойдохте в предаването, Еманюел Тод!

- Благодаря!

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързани статии: Еманюел Тод: Новата консервативна руска анти-ЛГБТ мека сила е в разгара си. За украинците и Запада най-лошото предстои

 Еманюел Тод: САЩ изпадат в нихилизъм и обожествяване на нищото. Комунистическата средна класа в Източна Европа се обяви за либерална демокрация и нарече руснаците чудовища

Eманюел Тод: Европейските “елити” отстъпват властта си на американците! Това наистина е проблем за психиатрите

Еманюел Тод: Русофобията е опиумът на дребната интелигенция днес

Еманюел Тод: Третата световна война започна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Ще спрат

  24 Яну 2024 18:36ч.

  А вие напишета истинската история на Пиндостан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  24 Яну 2024 18:56ч.

  Паул Йозеф има култова реч за лъжите и какво се случва с лъжците !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 април

  24 Яну 2024 19:15ч.

  „Една лъжа може да обиколи света, докато истината още си връзва обувките.“MV

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  25 Яну 2024 22:54ч.

  Путлер е дяволът и това е единствената истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Навсякъде в Западна Европа ври и кипи

  24 Яну 2024 18:55ч.

  Фермерите се бунтуват. Франция е блокирана и градовете са заляти с тор, което на практика е лайна. Бунтуват ли се фермерите - народа няма да има какво да яде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От първите месеци

  24 Яну 2024 19:40ч.

  на създаването на Общия пазар в Западна Европа преди повече от 60 години фермерите все се бунтуват. Брюксел е виждал демонстрации от по няколкостотин хиляди души и хиляди единици земеделска техника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроджендърският планктон да почва да къса ризи, че ...!

  24 Яну 2024 18:56ч.

  Само шиши и сглобкаджиите-идиоти все още вярват? Всъщност, вярват, в какво? А колесници няма ...! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нали им го казваме на САЩ

  24 Яну 2024 18:57ч.

  Безкултурен народ. Покрай много си исторически шансове да избягват войните и страданията срещу самите себе си, никога не са имали време и възможност да се очовечат. Когато културната матрица не действа поради липса, отсъствието й се компенсира с доктринален нихилизъм и приматно животинско насилие. А рационалността, дори и да я има, се опира изцяло на емоционалност, т.е. не е работено по обработката на нагона до такова извисено ниво, че рационалното (разбирано като разсъдък) да достигне до разумното, т.е. до собственото си самовъзвисяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  24 Яну 2024 18:59ч.

  Няма никакво значение дали ще спрат. Те и без това са предназначени за Урсула - малумета. Важното е, че скоро ще хапне киевска торта/много вкусна впрочем, ако все още я правят, де/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  24 Яну 2024 19:01ч.

  Гледам пряко как протестират фермерите в Ажен (Agen ) което е на 100тина км от моя град.Засипват префектурата със лайна, гуми, слама. Хората освиркват полицията. Ако тръгне вълна на протести Идиота Макрон ще се гъне като гадна змия, каквото е и който е диво мразен от болшинството хора.Властта трябва да се страхува от народа.А не обратното!Щом се налага ще се хали, ще се руши и ако е нужно и убива гадната шайка от властта.Пеевски ли, Тиквата ли?Та те са купчини с лайна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислител

  24 Яну 2024 19:12ч.

  Благодарности за блестящия превод, знаем колко трудно се превеждат подобни спонтанни интервюта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  24 Яну 2024 19:27ч.

  И двете му наблюдения върху феномена Тръмп са забележителни, едното е пророческо. С отбелязването на факта, че по Тръмп се излива колосална медийна мейнстриймна помия, той фактически изразява недоволството си от тоталитарния характер на глобалната неолиберална медийна машина, която много повърхностно емоционално взема страна в процесите, без изобщо да анализира дълбоките аспекти на ставащото в Америка и в света. Така е, защото културален дебат в САЩ не е възможен при тая идиотска и всестранна индоктринация на културата на изключването и тая заразеност с троцкизъм, т.е. в рамките на всекидневна повърхностна експлоатация на един доста изкривен неомарксизъм. Що се отнася до профетичния момент относно Тръмп - винаги са ми банално смешни ония, които превъзнасят Тръмп с надеждата, че някак си залагайки на неговия мачизъм и "белоснежен" реднешки алтернативизъм, допринасят да не им изфиряса окончателно "американската мечта" и да не им избие окончателно чивията от това евентуално изфирясване. САЩ са безнадеждна работа откъм хуманна и хуманитарна перспектива, и в това отношение колкото по-рано се разделим с илюзиите, толкова повече разочарования можем да си спестим с поредните навярно предстоящи "изяви" на Тръмп като плезидент на недоразумението, умеещо успешно единствено да изнася войни и цветни революции извън пределите на собствената си територия, а що се отнася до производството - да произвежда само ковид и "ваксини" срещу пандемии, да печата и обгрижва сбирщайна си с хеликоптерни пари, както и да замита гигантските си обществени неуредици под килима, въпреки че отдавна вони неудържимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Син на Никта

  25 Яну 2024 11:53ч.

  Имам интересни преживявания в хода на потъване в творчеството ви. Ту потъвам в тревожни дълбини, ту изпадам в празнично настроение, ти ме обзема усещане за обреченост и безизходица. Несериозно е да помолиш някого да се нагърби със сизифовска задача, но все пак ... имате ли някаква, макар и строго субективна (кратка) теза, кое първо доведе до появата този самоунищожителен синдром? Та Западът направо прегърна Танатос! Не точно елитът (тайният), те най-вероятно имат други планове, а колективното историческо явления. Това, което Тод нарича "американски нихилизъм"! Само Обезчовечаващата бездуховност на непротестанта? Ами ние - българите, защо прегърнахме Танатос?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с най-бърз щрих на проблема, без по-сериозно замисляне

  25 Яну 2024 12:13ч.

  Танатос е символ на необлагородявания Ерос. Вилхелм Райх направо казва за Фройдовия пансексуализъм, че изнамирайки несъзнаваното сред реалностите на света (които са паметници на непрекъснато субектово/душевно самоотчуждение), Ерос направо се е самообрекъл на Танатос. Това успокоява "нормалната сексуалност, разбира се, ала с нищо не допринася за повдигането на субекта. Никакви разгадки на драмата не могат да бъдат открити повече на полето на репродуктивиращото социално производство, някакъв пробив е възможен само съобразно пренасочване на вниманието към продуктивната функция на желаещото производство. Желанието трябва да престане да желае пожеланото. Защо е така, нито имам време, нито тук му е мястото да обяснявам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • попр.

  25 Яну 2024 12:15ч.

  *"нормалната" сексуалност (да затворим пропуснатите кавички)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  24 Яну 2024 19:37ч.

  фашистка цензура + СЕМ гестапо = българска "демокрация". Европа се отказа от демокрацията, от свободата на словото и свободата на мнението, въвеждайки медийна цензура, за да оправдае фашисткия украински режим и да демонизира Русия. И сега Европа се връща към Третия райх, режимите на Мусолини и генерал Франко, постепенно преминавайки от демокрация към фашистка диктатура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  24 Яну 2024 19:47ч.

  В безусловната победа на Русия и нормалността никой разумен човек никога не се е съмнявал, независимо от нескопосаната фашистка пропаганда и лъжи , с които ни заливат денонощно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  24 Яну 2024 20:50ч.

  то и ссср победи "безусловно" Третия райх, ама след по-малко то половин век изчезна завинаги от картата :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • давайте го по-сериозно и подготвено, и по темата

  24 Яну 2024 20:58ч.

  И каква е връзката на изказаното на един ред клиширано "мнение" с дълбинните проникновения на Тод в интервюто? Тоя форум може да е масов, ала не може да го превръщаме в клозет по такива теми. Ако ще ги пускаш такива злободневки, иди под някоя от новините и дрищи там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • харли дейвидсън

  25 Яну 2024 8:06ч.

  борото не става за по-сериозни коментари. той е спрял някъде в края на 80-те, с корекомите и мечтата за "Запада". и няма мърдане. писал съм, че имам такива приятели - отдавна изглеждат неадекватни и смешни, но няма сила, която да ги накара да се усетят. що се отнася до интервюто - има много неща, които са дискусионни, но и още повече, които не очакваш да бъдат разбрани от западняк. за което - уважуха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "американците паднаха в капана, заложен от украинския национализъм"

  24 Яну 2024 22:11ч.

  Това ако не е грешка на превода не е вярно. В Украйна привидно печелещите за момента американци попадат в собствения си капан. Това за съжаление не е единствения техен капан, в който сами са се засилили да влязат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  24 Яну 2024 23:22ч.

  Вярно е. Нацистката организация на Бандера/Шухевич след ВСВ е прихваната от американците. В САЩ тя е поддържана от републиканците. По точно от крило в РП, начело на което е Буш. Рейгън печели изборите, като неговият вицепрезидент Буш организира всички фашистки землячески организации които са съсредоточени след войната в САЩ, да гласуват за тях, с призива - Украинци за Буш, румънци за Буш, българи за Буш и т.н. Американците направиха един преврат, 14та година, а 19та Зеленски спечели изборите, започна войната, и подмами американците. Зеля е човек на англичаните, еврейче. В груби черти е прав, без да споменаваме активната роля на Кисинджър и Б.Джонсън. С една дума иудите прецакаха Бушите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса, Алиса, както би казал Шекспиров,

  24 Яну 2024 23:40ч.

  Много шум /приказки/ за нищо. За американците сега важи приказката на Горно Оряховското цигане: "Каква я мислехме, каква стана".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да Алиса,

  25 Яну 2024 0:33ч.

  The Usual Suspects.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  25 Яну 2024 0:57ч.

  Не толкова обичайни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Яну 2024 22:18ч.

  Ми спрете го бе, нали уж лъже... що не ви се получава? ???Шматки непоръбени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  24 Яну 2024 23:13ч.

  - "Вчера Еманюел Макрон каза на своята пресконференция: “И дума да не става Русия да спечели!”. Следващият месец Макрон ще отиде в Украйна, той иска отново да въоръжава Украйна". Ама той досега въоръжавал ли я е? К'во нещо прави пропагандата "да не се дава оръжие на Украйна" за да има там мир...оръжието, дадено от Франция на Украйна за първите 18 месеца на войната е за 0,5 млрд евро, покъртителна помощ от втората най-голяма икономика в ЕС. Първата икономика, Германия, за същият период е дала въоръжение за 17,1 млрд евро. Не включвам хуманитарна и друга помощ от Франция, стриктно съм написал за оръжие, понеже на мосюто са му подхвърлили листче с директиви как да манипулира раята с оръжието, което пак ще се дава. А и Тръмп бил като демократите, той дал джавелините на Украйна. Пак си спомням, че в Кремъл се черпеха при избирането на Тръмп, и че джавелините са отбранително оръжие, виж, руските танкове, за които бяха предназначени джавелините, са нападателното оръжие.За което нито дума. И всичко това написано "след две години и половина изследвания"...Книгата я е написал за "...еволюцията на Русия - нейната стабилизация, колапсът и разделението на украинското общество..." Ако напише в РФ такава книга, противоречаща на основната политика, не само колония за него, но и по новия законопроект в РФ ще му отнемат всичкото имущество. И това е част от "еволюцията":-) А ако не е имало украинско общество преди 2 години, сега има. И изобщо цялата му книга и хвалбите му за нея приличат на търговец, който вика "топли кебапчета, студена бира!" а купувачът получава студени кебапчета и топла бира:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  24 Яну 2024 23:37ч.

  Хи хи! Човекът ти казва че е еврей. Значи работи за дадена кауза. Верно, премълчал е една трета от нещата, а там, където повтаря че не не знае, му е добре известно, но не трябва да се говори, и за това картинката не се получава. Но ти не се коси. На война като на война. Всички лъжат, или премълчават

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • american "liberator"

  25 Яну 2024 9:51ч.

  "Ако напише в РФ такава книга, противоречаща на основната политика, не само колония за него, но и по новия законопроект в РФ ще му отнемат всичкото имущество" (цитат от 24 Яну 2024 23:13ч.). Не те знам колко си годишен, ама от много броене на грантови пари явно още не си разбрал най-важното от живота: ако оставим това, че и по руските сергии е пълно с некадърни прозападни четива, по принцип следва да се знае: книгите не се оценяват количествено, а заради качеството, което носят. Те могат с пропаганда и присъждането й на статус на бестселър да я изтипосат за продан тая мечтана русофобска книга, която при това щедро ще финансират западняците, ала ценни мисли и проникновения в рамките на автентичен културен пласт в нея няма как да се пръкнат, защото това е недопустимо за оня, който е впримчен в обвързаностите на либерастия. Още не си разбрал, че не е въпросът само да изтъпаниш нещо на сергията, но и изтъпаненото да произвежда хуманни човеци, а не трасхуманоидни зомбита като тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжите за Путин са удобни за целите на антихристите

  24 Яну 2024 23:26ч.

  И затова скоро няма да спрат. Освен това мосю Тод отлично знае, че причината за "проточването" на войната изобщо не е в моженето на ВПК-то на САЩ и Франция и ЗапЕвропа. Всичко може да приключи за миг, ядрени бомби плюс онези лазерни мечове, харп и прочие, ноооооо ще се съсипе Природата, а Природата им трябва девствена на антихристите. ! ... п.с. и докато ни отвличат вниманието с вътрешни и външни скандали за далавери, вижте какво правят окупаторите: Разрешиха на АЕЦ Козлодуй да съхранява свежо ядрено гориво от Уестингхус. мдаа наглост безкрай за частно облажване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АЕЦ Козлодуй ще съхранява свежо ядрено гориво на Уестингхаус

  24 Яну 2024 23:28ч.

  Ми успяха американците постигнаха си своето - https://business.dir.bg/energien-pazar/razreshiha-na-aets-kozloduy-da-sahranyava-svezho-yadreno-gorivo-ot-uestinghaus

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  24 Яну 2024 23:50ч.

  Това ми напомня за тактиката „Изгорена земя„

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • успяха пак американците

  25 Яну 2024 9:57ч.

  И пак, в духа на критиките, отправени от Тод - успяват за пореден път не с пазарни, а с фашистко-комунистическите командно-административни методи спрямо васалите си. (Кой сега е виновен, че комунизмът все още не е рухнал именно откъм арсенала на световните западащи сатанисти, които уж го бяха сваляли толкова упорито с десетилетия?) На човещината пак се отговаря с "привидения в мъртва мъгла" - корпоративна диктатура, напук на постоянното пелтечене за демокрация... т.е. човешки статус в рамките на безкултурна цивилизация няма как да се осъществи с такова сатанинско лицемерие и мизантропия, каквото ни предлагат наглосаксите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти нормален ли си бе, кви ядрени бомби?

  25 Яну 2024 21:48ч.

  Руснаците искат тази територия да я използват, не да я гледат как свети нощем. Проблемът в Укрия, основния, е че руснаци воюват срещу руснаци. Да, зомбирани, да, с промити мозъци, да, облъчени с омраза към всичко руско, обаче руснаци, сиреч знаят как да воюват. и могат. Удава им се. Доказано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много опасно

  02 Фев 2024 14:30ч.

  Ако се случи нещо с АЕЦ Козлодуй ще се молим да умрем бързо ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България ще позволи на турски изтребители да влитат в българското въздушно пространство!

  24 Яну 2024 23:53ч.

  За ПЪРВИ ПЪТ България ще позволи на турски изтребители да влитат в българското въздушно пространство при извършване на операции. Това става ясно от дневния ред на правителственото заседание в четвъртък/25 януари. ........ . Под точка 14 е записано, че кабинетът ще одобри проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции по еър полисинг (air policing). България има подобни споразумения от години с Румъния и Гърция." Невиждано УНИЖЕНИЕ за българската авиация, умишлено злонамерено приземена. Затова бавят и демодетата ф16 Презрени всички управници от 1997 г. насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  25 Яну 2024 0:02ч.

  Ние тук сега новинарска емисия ли откриваме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса, връзката не е ли очеизвадна

  25 Яну 2024 10:30ч.

  Как се разбива не просто Западна Европа, а целия БЯЛ континент Европа в неговото многообразие от пъстър букет от НАЦИОНАЛНОСТИ основата на НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ, които завистливи издънки на известен етнос унищожава с компетентност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  29 Яну 2024 20:54ч.

  "За ПЪРВИ ПЪТ !" Лично съм свидетел как по време на войната на НАТО срещу Югославия ТУРСКИ САМОЛЕТИ прелитаха над Родопите на път да пускат бомби и ракети на запад от нас. И въобще не летяха високо. Различаваха се силуетите на Ф 16.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС все по-ясно се разкрива като план на няколко човека да спретнат нова държава на площ от 4.233 млн. кв.км !

  25 Яну 2024 11:00ч.

  Поздравления за превода на Галя Дачкова и за отлично подбраните актуални проблематични теми на човешкото общество днес. .... Съюзното намерение (саморазкриващо се, все повече), че ЕС е нова държава - планче на няколко човека, иде от политиката в последните години, разписана в т.нар. Конституция на ЕС, над която сякаш не се обръщаше по-сериозно внимание, заради раздаването на МИЛИАРДИТЕ от Еврофондове - съвършен замисъл за ПРИМАМКА на националните държави и тяхното (само) разрушаване от алчност и глупост! За пари. Изследователят Ем.Тод го доказва научно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Machno

  25 Яну 2024 11:51ч.

  Къв е тоя папагал , бе ? Цяла Западна Европа е разсипана и ври от стачки, тоя хукнал да плюе Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kiss

  25 Яну 2024 15:05ч.

  Браво....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • спомени от късния соц (релевантно на днешната американска медийна действителност)

  25 Яну 2024 20:13ч.

  Изгледайте за какво скудоумно тесногръдие и зомбираност на водещата предаването журналистка става дума, и как все пак се намират американци, и то жени, които умеят да казват истината в прав текст - https://politikus.info/video/158750-vot-takaya-poziciya-vstrechaetsya-na-amerikanskom-tv.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мина

  25 Яну 2024 20:15ч.

  Всеки, който мисли,че Путин ще тръгне да напада Запада е смахнат. Казва го авторът . Какво да си мислим за нашите управляващи, които само с това ни плашат и че трябва да помагаме на Украйна , щото Путин , след нея , щял да прегази нас.Май са смахнати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора

  25 Яну 2024 20:34ч.

  Душата им е стон, душата им е зов да ги нападне Путин... или пък поне да продължат още малко да лъжат плебса на Запад, че ще го направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  26 Яну 2024 10:40ч.

  Странно и безпомощно ми става като гледам как се водят "идейни спорове", анализатори, журналисти, наблюдатели, размахват "ценности", първи страници, дълбокомислени обяснения, книги... А всъщност става дума за добре режисираната дейност на лондонското сити, на банкерската, основно, еврейска, мафия(която сама по себе си плюе и на евреите, но пък удобно използва разпалваната срещу тях омраза, за да ги използва по-лесно). Тя не може да допусна да съществуват неподконтролни територии, а постоянното разбъркване на кашата, наречена "обществено мнение" е особено полезно като маскировъчен шум - да се дърлят на воля самовлюбените полуинтелигентни "елити"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • воскресе

  26 Яну 2024 12:01ч.

  Контролират територии и изобщо веществения характер на разкриващото се, ала душата, ако е вече събудена, остава изначално извън такъв контрол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи