Свети Лука Кримски: Израел беше наказан, защото не оправда своята Богоизбраност, но нима ние, които отхвърлихме Христос, сме по-добри

Свети Лука Кримски: Израел беше наказан, защото не оправда своята Богоизбраност, но нима ние, които отхвърлихме Христос, сме по-добри

Автор: Свети Лука Кримски 

Слово в деня на Богоявление (1954г.)

Вие всички знаете, че израилският народ е бил избраният Божий народ, но не всички знаете, че този народ в Свещеното Писание е наречен народ с медно чело и железен врат.

Медночелият народ много трудно възприемаше пламенните призиви на великите пророци за изправяне на пътищата си и великите предсказания за своя Спасител и Месия, и не ги слушаше. Той държеше високо гордата си глава и не огъваше железния си врат в покаяние и смирение.

Сам Синът Божий слезе на земята и се въплъти в смирено човешко естество. От неговите уста жестокият израилски народ чу Божествената проповед и откровението на Божиите тайни; видя множеството Негови чудеса.

Но и това не го вразуми, а Сина Божи беше оскърбяван и преследван, ненавиждаха Го, не веднъж искаха да Го убият с камъни и, накрая, Го убиха, разпъвайки Го на кръст.

Всичко това аз не ви говоря от себе си, то е написано от апостол Павел в първа глава от неговото Послание към евреите:

„1. Бог, след като в старо време много пъти и по много начини говори на отците чрез пророците,
2. в последните тия дни говори ни чрез Сина, Когото постави за наследник на всичко, чрез Когото сътвори и вековете“(Евр. 1:1-2)

Какво значат тези последни думи на апостола „чрез Когото сътвори и вековете“? Това значи, че Синът Божий е бил непосредственият Създател на всичко, съществуващо във вековете, тоест във времето. Това е признаване на Господ Иисус Христос за Бог Вседържител.

Но на Светата Троица е било известно, че жестокият народ и Сина Божий няма да послуша, и затова към всички свидетелства на пророците, към всички думи и дела на Месията-Христос, Бог прибави още едно явно, напълно очевидно свидетелство за въплътилия се Свой Син във великия ден Кръщение в Йордан на Господа Иисуса.

Светата Троица се явява на хората с гласа на Бога Отца „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“, и в слизането на Светия Дух във вид на гълъб над Кръщаващия се Син Божий.

Какво още би могъл да прибави Бог за вразумлението на Своя упорит и непослушен народ?

Но и това не ги вразумило, не огънали железните си вратове. И беше наказан тежко този народ, който не оправда името си на Богоизбран народ.

Вече съм ви говорил за невъобразимите ужаси на обсадата от римляните и разрушаването на Йерусалим заради разпъването на Божия Син. Но и това наказание било недостатъчно в Божиите очи и упоритият народ бил изгонен от Палестина и разсеян по цялото лице на земята.

Вие, може би, ще помислите: защо Бог е избрал за Свой народ този непослушен и жесток израилски народ?

Ние не смеем да отговаряме на този въпрос, защото Сам Бог чрез великия пророк Исаия е казал: „Моите мисли не са ваши мисли, нито вашите пътища са Мои пътища... Но както небето е по-високо от земята, тъй Моите пътища са по-високо от вашите пътища, и мислите Ми – по-високо от вашите мисли“ (Ис. 55:8-9)

Със слабия си разум можем само да мислим, че израилският народ е бил избран от Бога, защото от най-дълбока древност той е бил единственият народ, който е почитал Единия Истинен Бог, а всички останали народи са били груби езичници.
Бог е знаел, че и в този жесток народ Той ще намери велики пророци и праведници, Пресветата Дева Мария и Йоан Предтеча, че от него Той ще избере светите апостоли, а Църквата Христова ще получи начало в Богоизбрания народ.

За окончателната съдба на Израиля ние нищо не знаем, но у великия апостол Павел намираме тайнствено пророчество за нея:

„25. Не искам, братя, да не знаете тая тайна (за да не възмечтаете много за себе си), че ожесточението у Израиля стана частично, докле да влезе цялото множество езичници,

26. и по такъв начин целият Израил ще се спаси, както е писано: „ще дойде от Сион Избавителят и ще отстрани нечестието от Иакова““. (Рим. 11:25-26)

А ние, нашият руски народ, отхвърлил своя Спасител, нима сме по-добри от този жесток народ, който не оправда своята Богоизбраност?!

Не, не! Не сме по-добри, дори сме по-лоши, защото евреите, макар и да отхвърлиха своя Спасител, почитат Единия Истинен Бог.

А нашият народ в огромното си множество отхвърли Христа-Бога, изгони Го вън, реши да живее без Него. Ами тогава, нека живеят.

Ние сме смирени, ние сме християни и ще живеем само с Христос, нашия Бог.

Амин.

1954 г.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

---------------------------

Преподобни Лука Кримски или Лука Симферополски, със светско име Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е руски хирург и епископ от съветската епоха.

Завършва гимназия с профил изобразително изкуство, а през 1903 г. медицински университет. Защитава дисертация в медицинския университет в Ташкент, към който работи и преподава. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

Валентин Феликсович никога не предава вярата си и не се отрича от религията след октомврийската революция, когато на власт в Русия идват болшевиките. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а само седмица по-късно и за йерей. Това обаче не го откъсва от хирургията и той продължава да практикува. Две години по-късно Валентин Феликсович приема монашеско пострижение и името на Свети Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Приема и архиепископски сан в едни от най-тежките за Руската православна църква времена на гонения и политически репресии. Приемането на сан в Русия през 1920-те години било равносилно на доброволно поемане към Голгота. През 1923 г. епископ Лука е арестуван по обвинение в антисъветска дейност и заточен в Сибир, но не се отказва нито от хирургията, нито от религията и Бог.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  10 Фев 2024 14:06ч.

  Никита Хрушчов: "Видя ли? Гагарин летя в Космоса, но никъде не видя Бог!" Свети Лука Войно-Ясенецки: "И аз като хирург съм отварял много черепи, но никъде не видях ум".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  10 Фев 2024 16:54ч.

  ............... и все пак, ако не бяха го убили евреите, той не би възкръснал !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Северно сияние

  10 Фев 2024 17:04ч.

  От Дамаск, Сирия, тръгва св. Павловото откровение за посланията,а как се отнасят днес израелтяните към сирийците? Истинният древен Израил, по дух, няма нищо общо с основаната от грешни човеци изкуствена модерна държава Израел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  10 Фев 2024 18:12ч.

  това за богоизбрания народ е измислица, американците също се смятат за богоизбрани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Ина

  11 Фев 2024 14:22ч.

  Вярно е, разбира се. Но ти “богоизбран“ не го разбираш какво означава. Щото не си чела Библията. Не разбираш материята. С една дума - не вдяваш нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • didi

  11 Фев 2024 9:55ч.

  Църквата е опиум за народа,като е казал Маркс. Тя е оръдие в ръцете на богатите,с което потискат бедните, експлоатират ги, като им внушават, че това е правилното и ще бъдат овъзмездени на'' онзи свят''. По този начин са приспивали порива им за борба срещу тази несправедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До didi

  11 Фев 2024 14:21ч.

  Пълни глупости пишеш. Само глупав човек може да вярва нещо подобно. Най-малкото един малко по-умен човек би се сетил, че днес никой не ходи на Църква, а богатите продължават да подискат бедните. На богатите не им трябва Църква, за да потискат бедните. Не е ли очеизвадно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демек там, където не е имало църква

  12 Фев 2024 18:27ч.

  напр в Саудитска Арабия или в Камбоджа - бедните отдаааавна са приключили с богатите и са достигнали равенство, щото опиумът не ги хванал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  11 Фев 2024 9:57ч.

  Църквата е опиум за народа,като е казал Маркс. Тя е оръдие в ръцете на богатите,с което потискат бедните, експлоатират ги, като им внушават, че това е правилното и ще бъдат овъзмездени на'' онзи свят''. По този начин са приспивали порива им за борба срещу тази несправедливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог люби смирените

  11 Фев 2024 10:22ч.

  Сравнете целите и тертипа на воюване на двете страни - Русия и Израел, - и ще си отговорите ясно на въпроса кой е откъм Бога и кой не щади от името на дявола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не Църквата е опиум за народа, а Религията според Маркс

  12 Фев 2024 18:11ч.

  Чули недочули, поне не цитирайте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Росица Тодорова

  13 Фев 2024 15:05ч.

  Благодаря ви, че публикувахте това слово на отец Лука Кримский. С удоволствие го прочетох.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи