Св. Нектарий Егински: Греховете се изправят с търпение и постоянство, а не с безпокойство и тежки преживявания

Св. Нектарий Егински: Греховете се изправят с търпение и постоянство, а не с безпокойство и тежки преживявания

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бъдете внимателни и към незначителните си падения. Ако поради невнимание паднете в някой грях, не се отчайвайте, а веднага се вземете в ръце и паднете пред Бога, Който има сила да ви изправи. У нас има дълбоко вкоренени слабости, страсти и отрицателни черти, много от които са наследствени. Всичко това не се изправя с едно рязко движение, нито с безпокойство и тежки преживявания, а с търпение и постоянство, когато чакам с въздържание, грижа и внимание.

Извънредното съжаление за греховете крие в себе си гордост. Затова е вредно и опасно и често се изостря допълнително от дявола, за да спре стремежа на подвизаващия се. Пътят, водещ към съвършенство, е дълъг. Молете се на Бога Той да ви укрепи. Приемайте търпеливо вашите падения и веднага като се изправите, тичайте към Бога, не се спирайте, като деца, на това място, където сте паднали, плачейки и ридаейки безутешно.

Бдете и се молете, за да не паднете в изкушение. Не се отчайвате, ако постоянно падате в стари грехове. Много от тях са силни и по своята същност, както и поради придобития навик. Но с течение на времето и чрез усърдие се побеждават. Нека нищо да не ви лишава от надеждата.

Източник: Фейсбук

------------------------------------------------

Свети Нектарий Егински е роден на 1 октомври 1846 в град, Силиврия, на брега на Мраморно море.

На седем години си направил малка книжка, в която искал да пише словата Божии. Призванието му личало и от навика да се качва на столовете, за да проповядва словото Божие, сякаш се намирал на амвона. Дарен с много силна памет, помнел всичко, което чувал в църквата и го разказвал вкъщи.

Основното си образование завършва в Силиврия. Колкото и да искал да учи, на 14 години се наложило да замине за Константинопол, за да търси работа. Започва работа като продавач. По този начин можел и да учи, и да подпомага семейството си. От любовта към книгата и от желанието да бъде полезен за християнството, събрал от Светото Писание, Светите Отци и антични философи пасажи, пълни с мъдрост и полезни за сърцето. След време редактирал написаните на малки парчета хартия слова и ги издал.

На 20 години свети Нектарий отива за седем години на остров Хиос като учител. През 1873 става брат в Манастира "Неа Мони", приемайки през 1877 година, когато е ръкоположен за дякон, името Нектарий. През 1881 завършва бакалавърска степен и през 1886 година печели стипендия за Богословския факултет в Атина. На 23 март 1886 е ръкоположен за свещеник в катедралата "Свети Сава", а през август е издигнат в архимандрит. В същото време е патриаршески проповедник и секретар. По-късно е изпратен в Кайро, където е назначен за патриаршески съветник.

През 1889 отец Нектарий става епископ, като продължава да бъде патриаршески съветник и да служи в "Св. Николай" в Кайро. Там получава богат пастирски и административен опит.

Наклеветен от завистливи хора, свети Нектарий е принуден да се завърне в Гърция, оставяйки след себе си много огорчени вярващи. В подписката, направена в негова подкрепа, присъстват 900 имена на вярващи, които казват, че Свети Нектарий е "най-любимият сред архиереите и пръв сред духовниците".

През 1890 година свети Нектарий е назначен за проповедник в Митрополия Евия. Въпреки че е приет студено, той бързо успява да спечели доверието на вярващите и на църковните власти, които през 1893 година му поверяват управлението на Богословската семинария Ризареон в Атина. Като директор на семинарията, свети Нектарий трябвало да промени от основи концепцията на преподавателите по отношение методиката на обучение. Като един добър пастир, той учеше всички да докладват труда си и инициативите в името на Спасителя Христос. Например един бой между ученици завършил не с наказание на виновниците, а с обещанието на светеца да пости три дена за тях. От тогава всички се стремяли да го ядосват, колкото се може по-малко. Силата на личния пример, добротата и светостта променили сърцата на всички – ученици и преподаватели.

Има още едно нещо, което показва колко голяма е била любовта му към Бог и към хората. Свети Нектарий, независимо че е бил директор, сам чистел всички училища, където работел. Светецът правел това, за да не си загуби чистачът работата. От любов, с неговите 53 години и с всички задължения, които имал, без да мисли за високата позиция, която заемал, той чистел всеки ден до връщането на чистача.

Мощите на св. Нектарий в основания от него девически манастир "Св. Троица", който след смъртта му е наречен в негова чест - място на поклонение на православни от цял свят. Пенсиониран от преподавателската практика, през 1908 година свети Нектарий се оттегля на остров Егина, където основава манастир с храм "Света Троица". В строежа на манастира той участва рамо до рамо със строителите.

Свети Нектарий бил надарен със способността да прави чудеса още приживе, и излекувал безброй болни и страдащи, изнемощяли и парализирани.

Умира след 12 години – на 8 ноември 1920 година.

Канонизиран е на 20 април 1961 година от Вселенската Патриаршия с ден за честване 9 ноември. Мощите на светеца се намират в Манастира "Света Троица" на остров Егина.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Някой

  25 Авг 2023 19:26ч.

  Самата истина. Господи, бъди милостив към народа и Родината ни, моля те!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ------

  02 Sep 2023 15:37ч.

  Много хубаво е, че публикувате православни духовни текстове от творенията на светите отци. Нека да има повече такива бисери в медиите, за да се ограмотява духовно българският народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • замълчи гласче подсъзнателно

  15 Sep 2023 10:16ч.

  glasove изтрили сте ми постинга; то гласове ли е запушване на устата ли е май няма значение се тя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи