Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

Страсбург осъди Норвегия за отнети деца
Норвегия загуби вчера две дела в Европейския съд за правата на човека, заведени от чуждестранни майки, чиито деца са били отнети от социалните власти в Осло и пратени в приемни семейства за по-добри грижи. Полякиня и сомалийка доказаха, че практиката на държавата да се намесва в семействата може да противоречи на правото на личен и семеен живот съгласно чл. 8 на Европейската конвенция за правата на човека. Полякинята, посочена с инициалите А.С., ще получи 25 000 евро за морални щети, а сомалийката Мария Абди Ибрахим не е поискала парично обезщетение, съобщава "Сега".

 

 

Полякиня и сомалийка доказаха пред Европейския съд за правата на човека, че социалните власти в Осло не винаги действат в интерес на децата. Снимка: Светослав Терзиев, "Сега".

 

51-годишната А.С. се оплака, че норвежките власти не само са отказали да й върнат детето, но са й забранили да го вижда и дори са скрили от нея къде се намира, защото са смятали, че така то ще се чувства по-добре. Тя живее в Норвегия от 1988 г. През 2009 г. родила недоносен син след изкуствено осеменяване и щяла да го отглежда като самотна майка. Но здравни консултанти забелязали още в родилния дом, че детето е недоразвито, и препоръчали да остане в болницата. На четвъртия месец се обърнали към социалните служби, защото констатирали липса на връзка между него и майка му.

 

Две години по-късно го дали за грижи в приемно семейство. Когато станало на 4 години, майка му си го поискала, но през 2015 г. градският съд отхвърлил молбата й, защото момчето се било привързало към приемните си родители, а по служебна преценка тя не можела да му осигури подходящи грижи. За да не разстройва детето си, й забранил всякакви контакти с него и запазил в тайна адреса му. Следващите съдебни инстанции отхвърлили апелативните й жалби и последната й надежда останал съдът в Страсбург.

 

36-годишната сомалийка Мария Абди Ибрахим през 2009 г. избягала в Кения, където родила син, когато била на 16 години. През 2010 г. пристигнала в Швеция, а оттам - в Норвегия, където има двама братовчеди, и поискала статут на бежанец. Отишла за помощ в хуманитарна институция "родител-дете" и оттам уведомили службите за закрила на децата, че животът на бебето е изложен на риск.

 

Така било отнето от майката и настанено в приемно християнско семейство. Майката се обърнала към съда, но той първоначално й позволил да го вижда само 6 пъти годишно по 1 час, а през 2015 г. Върховният съд окончателно й отнел родителските права. Не било уважено нейното искане да се запази контакт в интерес на неговите мюсюлмански културни и религиозни корени.

 

Прецедент

И двете решения се позоваха на позицията на Голямата камара на съда в Страсбург, която на 10 септември се произнесе по делото "Странд Лобен и други срещу Норвегия" - също за отнето дете. Тогава България се конституира като трета страна по делото и изрази мнение, че трябва "да се полагат конкретни усилия за улесняване на събирането на семействата толкова скоро, колкото това е разумно допустимо, и че не е достатъчно само да се покаже, че детето е настанено в по-благоприятна (приемна - б.р.) среда за развитието си".

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  18 Дек 2019 10:30ч.

  На северняците им е трудно да разберат, че връзката между родители и деца е заложена в самата ни биологична същност. По същият начин страните им винаги са в челните места на класациите за щастие. Щастието в такива класации се определя от нивото на обществените услуги, добрия градски транспорт и здравеопазване, както и от чистотата на улиците. Ако разрязването на малко жирафче в зоологическа градина е любопитно за тамошните деца, то също може да се приеме като повод да се почувстват щастливи. Имаше такива сценки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  18 Дек 2019 12:17ч.

  Изключително неприятна и арогантна държавичка, която дори не е член на ЕС. И която без петрола и газа ще лови целокупно херинга и скумрия. Чудя се само какво прави сомалийка и трима нейни братовчеди там. Как може да ти хрумне да приемаш в страната си сомалийци! Цяла Скандинавия сякаш е скарана с мисленето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Яга

  18 Дек 2019 20:33ч.

  Потърсете > ANONYMOUS BULGARIA / 17/05/2013 > https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/05/17/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b0/ и вижте за какво става дума!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Норвегия - земен рай, номер 1 по HDI за 2018 година

  18 Дек 2019 21:56ч.

  Още малко за изобилието и охолния живот в Норвегия... Производството на сьомга е индустрилно и носи огромни приходи на икономиката им, наред с добива на петрол и газ... Дори властите в Русия явно не са гледали това видео: https://www.youtube.com/watch?v=RYYf8cLUV5E щом внасят сьомга от тях... Ясно е, че имат апетит към всички деца, които са им кацнали там непоканени - човешки ресурс нали е, трябва да се полагат правилните грижи, от самото начало...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Популации от девианти

  18 Дек 2019 22:14ч.

  Това са генетично изродени нации с изхабен генофонд. В древността и Средновековието са били малки популации,затворени и изолирани при което се е наслагвало близкородствено кръвосмешаване. Имали са и имат огромни проблеми с недъгави и изродени хора. В Швеция до началото на 70-те години е действал закон за кастриране на всички умствено непълноценни и недъгави хора. Хитлер затова не е окупирал Швеция - те расовите закони са ги били въвели и без,и преди Хитлер. Не случайно в тия държави процентно самоубиийствата са най-много и не случайно там се пръкна човек като Брайвик. Само,че ни си дават сметка с тия отнемания на деца още колко стотици Брайвици създават. Само сгрухани и жадни за плюскане хора може да направят глупостта да припарват с децата си в тия държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи