Путин обяви сериозни икономически мерки заради коронавируса

Путин обяви сериозни икономически мерки заради коронавируса
В обръщението си към нацията президентът Владимир Путин обяви сериозни икономически мерки за подпомагане на населението и бизнеса в борбата с коронавируса. Следващата седмица, заедно със съботите и неделите - от 28 март до 5 април, ще бъде обявена за почивна, но това няма да се отрази на заплатите на хората. Всички медицински заведения, аптеки, магазини, банки и финансови служби, както и държавните служби на всички нива, ще продължат на работят, увери президентът. Владимир Путин каза днес в обръщение към нацията, че насроченият за 22 април референдум за промени в конституцията трябва да бъде отложен заради ситуацията с разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Той посочи, че нова дата ще бъде определена в съответствие с препоръките на лекарите. Семействата, които получават детски помощи, получат по още 5000 рубли на дете. Всички, които са в болнични или са загубили работата си, ще получават помощ в размер на 12 130 рубли месечно - минималната работна заплата в страната.

 

 

В руските въоръжени сили от днес е започнала проверка на готовността за борба с коронавируса. Това бе съобщено пред журналисти от министерството на отбраната в Москва, позовавайки се на министъра Сергей Шойгу, предават ТАСС и БТА.

 

Проверката по нареждане на президента Владимир Путин се провежда в органите на военното управление, съединенията, воинските части на Западния и Централния военни окръзи, Военно-космическите сили на Русия, Ракетните войски със стратегическо предназначение и други подразделения.

 

В обръщението си към нацията президентът Владимир Путин обяви сериозни икономически мерки за подпомагане на населението и бизнеса в борбата с коронавируса. Следващата седмица, заедно със съботите и неделите - от 28 март до 5 април, ще бъде обявена за почивна, но това няма да се отрази на заплатите на хората.

 

Всички медицински заведения, аптеки, магазини, банки и финансови служби, както и държавните служби на всички нива, ще продължат на работят, увери президентът.

 

Владимир Путин каза днес в обръщение към нацията, че насроченият за 22 април референдум за промени в конституцията трябва да бъде отложен заради ситуацията с разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

 

Той посочи, че нова дата ще бъде определена в съответствие с препоръките на лекарите.

 

Руският президент обяви следващата седмица за неработна и каза, че най-безопасно за гражданите на Руската федерация при сегашната ситуация е да останат по домовете си.

 

Президентът призова всички руснаци да спазват ограниченията, препоръчани от властите и лекарите и подчерта, че сега важната задача е да бъде опазен живота на всеки един руски гражданин.


Броят на заразените с коронавирус в Русия нарасна до 658 души, новите случаи за едно денонощие са 163.

 

Органите на властта на всички нива продължават своята работа. Всички социални плащания и добавки, които се полагат за следващите 6 месеца, се удалжават автоматично, без да има нужда гражданите да ходят по инстанциите. Референдумът за промените в Конституцията ще бъде отложен.


Семействата, които получават детски помощи, получат по още 5000 рубли на дете. Всички, които са в болнични или са загубили работата си, ще получават помощ в размер на 12 130 рубли месечно - минималната работна заплата в страната.Да се предвиди кредитна ваканция по потребителските и ипотечните заеми."Обръщам се към всички работодатели - задачата е да осигурим стабилността на пазара на труда. Държавата ще окаже съдействие - отраслите, които са засегнати най-много, ще бъдат подпомогнати. Малкият и среден бизнес ще получи отсрочка за всички данъци, освен за ДДС, за срок от 6 месеца", обяви президентът.Микропредприятията ще бъдат освободени не само от данъци, но и от застрахователни вноски.Налага се мораториум за 6 месеца върху фалита на предприятия, засегнати от епидемията.Проверката на готовността на армията ще се извършва в два етапа. На първия етап командването на военните окръзи и централните органи за военно управление трябва да сформират групировки от сили (и средства), сборни отряди за ликвидиране на последствията от заболяванията в местата за дислокация на военнослужещи.На втория етап в течение на две денонощия ще се провери способността на медицинските отряди със специално предназначение и на всички медицински подразделения в различните части на армията за своевременно разгръщане за борба с инфекцията.


Според министъра в хода на проверката, която ще завърши на 28 март, ще бъдат анализирани също така транспортните възможности на министерството за превоза с въздушен и железопътен транспорт на необходимите сили и средства в отдалечените райони за оказване на помощ на болните и за изпълнение на комплекс от карантинни и лечебни мероприятия.


Съобщава се също, че за мероприятията в рамките на проверката ще бъдат информирани военните аташета при посолствата на чуждите държави в Русия, отбелязва ТАСС.

 

Мерките на Путин заради COVID-19

 • Да се отложи датата на гласуване на измененията в Конституцията;

 • Да се обяви следващата седмица за неработна, но платена;
 • Автоматично подновяване на всички социални помощи и привилегии на гражданите за следващите шест месеца;
 • Още през април да се осигурят еднократните плащания по повод 75-годишнината от Победата над фашизма за ветерани и служещите в тила; 
 • Да се плащат на семействата с право на маткапитал* по 5 хиляди рубли на месец;
 • Да се заплащат болнични в размер на минималната работна заплата на месец;
 • Да се увеличат обезщетенията за безработица до 12 хиляди рубли;
 • Да се установи ваканция за плащанията по потребителски и ипотечни кредити за граждани, чиито доходи са намалели с повече от 30%;
 • Да се даде на малки и средни предприятия отсрочка на плащанията по всички данъци с изключение на ДДС;
 • Да се въведе 6-месечен мораториум върху подаване на заявления за несъстоятелност за компании, работещи в сектори, страдащи от икономическата ситуация;
 • наполовина да се намалят застрахователните премии за редица компании с цел увеличаване на заплатите,
 • Да се установи данък върху дивиденти в офшорни компании в размер на 15%;
 • Средствата от данък дивидент от офшорни компании да се се насочат към подпомагане на семейства с деца и на безработни;
 • Да се въведе 13% данък върху инвестициите на гражданите в ценни книжа (това ще засегне 1% от руснаците);

*Майчинският (семеен) капитал е мярка за държавна подкрепа за руските семейства, в които е родено или осиновено второ дете (както и трето, четвърто и всяко следващо дете, ако преди това такова право не е възникнало или не е било формализирано). Семействата с първо дете, родено на 1 януари 2020 г., също имат право на семеен капитал. За семейства, в които се е появило второ дете от 2020 г., майчиният капитал се увеличава допълнително със 150 хиляди рубли. Програмата за капиталов майчинство продължава до края на 2026г.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Една рубла -

  25 Март 2020 16:57ч.

  2 стотинки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А между другото

  25 Март 2020 17:05ч.

  Новината, че Полша не е разрешила на руски военен самолет с помощ за Италия да прелети над територията и, е лъжа. Лъжата е пусната от някакъв депутат от партията на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако е лъжа за Полша

  25 Март 2020 17:13ч.

  На кого нашенската кукла благодари на Полша, че не са пуснали руски самолет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Март 2020 17:14ч.

  Тава трябва да е фейк новина. В Русия няма Корона епидемия. Има двеста триста италианци и китайци , които са заразени, на първа проба. В момента се изчакват вторите проби, населението да запази спокойствие. В Русия няма и СПИН също така. Партията, пардон - правителството прави всичко възможно, такива новини да не тровят духа на населението. Всеки, който разпространява такива новини ще бъде завинаги лишен от Интернет и СИМ карта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минималната работна заплата за страната

  25 Март 2020 17:27ч.

  Ама Путин не служи минималния срок, ами гледа да го удължи до ненормалност. Ама няма лошо, те и без това в екс Есесер останаха само престъпниците и некадърниците, всички готини руснаци отдавна са в йонайтит статес

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А между другото на 25.03.2020 в 17:05 --- Стига демагогия!

  25 Март 2020 17:28ч.

  Ти как разбра че е лъжа, поляците ли ти казаха? Самите поляци колко лъжи изрекоха относно "вината" на СССР за избухване на ВСВ напоследък? Колко съветски паметници разрушиха под предтекст, че са "паметници на окупатори"? Колко пъти заплашваха прибалтийците и Украйна, че Русия се готви да ги окупира? Колко пъти заявяваха, че Русия е заплаха за сигурността на НАТО и ЕС? Демек - колко пъти излъгаха???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  25 Март 2020 17:32ч.

  САЩ са клоака за имигранти.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карма

  25 Март 2020 17:46ч.

  Тя скандализира: Пандемията е божие наказание заради отношението към Русия! - https://blitz.bg/sport/drugi/tya-skandalizira-pandemiyata-e-bozhie-nakazanie-zaradi-otnoshenieto-km-rusiya_451563.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5221

  25 Март 2020 17:53ч.

  С ушите си чух какво точно каза Путин. По всевъзможните родни СМИ-та чета всякакви "варианти" на казаното от него. За измишльотините на тролчетата не ми се и споменава. Питам се: Кому е нужно всичко това? Кой го поръча и кой го плаща? И какво правим, щом информирането ни е на такова долно ниво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, в Русия няма корона вирус, както им се искаше на някои

  25 Март 2020 17:55ч.

  Но както заяви в ефир един много известен лекар, няма как да спрем паниката наложена от медиите и затова нека се ползваме от това време за учение, как да се справяме при възникване на реален проблем, защото рано или късно такъв ще има. Русия е наясно с биологическата война водена задкулисно и се готви за нея. И явно и се справя, защото не можаха да я изненадат с корона вируса. Но лекарят пак подчерта, нека се тренира, не се знае кога какво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  25 Март 2020 18:10ч.

  Винаги съм казвал,че Русия има проблем само ако има мир! Русия е държава,която на генетичен принцип и е заложено, че се чувства най -добре когато има войни и катаклизми от глобален порядък. Това е така защото тя е кръстоска между монголи и викинги....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Божидар

  25 Март 2020 18:13ч.

  Венцислав Мутафчийски казва че има 4 пъти повече болни от обявеното, регистрираното. Значи ли, че има и повече от десет загинали нерегистрирани. Това показвал математическият анализ. А има ли тест за ковид-19? ТОВА Е ВЪПРОСЪТ? Не за корона вируси, което е всяка настинка, или за някакви антитела. Всички вярващи, че това не е мистификация, вярват - че има тест безупречен като фотография. САМО НА ТОВА СЕ ГРАДИ ВЯРАТА ИМ, ЧЕ НЯМА КОНСПИРАЦИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 25 рубли -

  25 Март 2020 18:17ч.

  килограм хляб. Колко стотинки струва килограм хляб в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На фона на "бързите кредити" за бедните

  25 Март 2020 18:21ч.

  и милионите за Шиши, Гела и Вълка, мерките на Путин са твърде неправилни. Миришат ми на тоталитаризъм и даже на комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 25 РУБЛИ 60СТ

  25 Март 2020 18:32ч.

  26.01.2020 г. - Килограм хляб може цена стигне цена от 1,50-1,60 лв., но до 2 лв. не може да се стигне” - заяви Тошко Няголов. Но в Русия 130 долара е мин. заплата. 2,5 пъти под българската. А защо в САЩ е по евтин бензинът? Русия прави толкова зърно колкото през 1991г., и толкова БВП, и толкова петрол. САЩ изкарва толкова петрол колкото Русия, но харчи двойно, а Русия 40% от това което изкарва. Да двойно по-малко население, но ако американец харчи 100, руснак 40.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 25 РУБЛИ 60СТ на 25.03.2020 в 18:32

  25 Март 2020 18:44ч.

  Соросоидче, сравнения се правят не през долара, а по паритет на покупателната способност. В момента килограм бял хляб в България струва 1,80 лв, или над три пъти по-скъпо от хляба в Русия. Освен това можеш да сравниш цената на тока, парното, водата и квото се сетиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напоследък все по-вече се замислям

  25 Март 2020 18:53ч.

  по въпроса какви сме роби ние българите. Заплюли сме си я тая дума и сме си я харесали и си я повтаряме като Мирча Кришан и краставицата. Но като погледне човек Русия и се успокоява. Вярно, че нямахме `дисиденти` и не направихме революции като в Чехия и Унгария и Полша, но имахме горянско движение до 1957-ма. и БКП трябваше накрая армията да изведе, за да го разгроми окончателно и жив горянин да не остане. Което си е повод за гордост. Руснаците какво ли не преживяха - мамма миа - за 100 години. Хайде да не ги изброявам. Какви ли не престъпници и генералисимуси не ги мачкаха и избиваха и нямат нито едно национално съпротивително движение. И ходят и умират и се бият във войни, и се кланят на поредния батюшка и го величаят каквото и да прави с тях. Сега ще го видим Путин какво ще направи с цената на нефта. А тези му приказки сега колко ще се осъществят - не се знае. Просто предстои да си го изберат за император и е готов да им обещае всичко и да се показва с жълти скафандри и да се прави на наместник на бога и пр. и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега ще го видим Путин какво ще направи с цената на нефта

  25 Март 2020 19:03ч.

  Мислим, оти дека че я крепи под трийсе долара, докато сите производители на шистов нефт и газ пуснат кепенците. При тях рентабилността почва от 40 долара за варел. Тръмп вече квичи, че не било честно, но не квичи на саудитците, а на Русия. Що тъй? Да не би Темнейшия пак да е направил ход с коня?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  25 Март 2020 19:07ч.

  Кат сте имали горянско движение що сте най-бързо измиращата държава в света? А от руснаците както казваше един либеруга Свинаренко най-добре се получават войници и писатели. Ако Русия може да се опише с една дума това е "война". Над 1500 войни в своята история. Така че тя няма да има проблем с тази криза.Виж дали женствения Запад ще оцелее е под голям въпрос... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами те саудитците свалиха цената.

  25 Март 2020 19:10ч.

  И казват, че могат да издържат така много дълго и не им дреме. Квиченето на Тръмп за сега не се чува ясно, но в рублажийските уши се усилва. Поживьом - увидим казват вашите хора. Не си мечтай много за пускане на кепенци щото на САЩ са и запускали кепенците още от преди 70 лета. До сега безрезултатно. Виж СССР вече веднъж се провали през 90-та.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП-чо,

  25 Март 2020 19:23ч.

  Искам да ти отговоря с един цитат от една велика книга - `Параграф 22`. Там главният герой - американски пилот през ВСВ - върви сред развалините на един италиански град. Гледката е ужасна и не се вижда здрава къща. Горе долу като днешна Сирия. А сред развалините седи един дрипав просяк. Започват разговор и американецът казва - `от вашата държава вече нищо няма да стане погледни наоколо, не като нас в САЩ.` тогава просякът му отговаря - `Момче, Рим е била империя и е преживяла 2500 години` Минал е през всякакви трагедии. Рим никога няма да пропадне и ще изкласи отново като феникс.` Ами и България е държава вече на близо 1400 години. През нея минаха и варвари и елини и турци и я сриваха до основи. Но още я има. Така, че без мрачни прогнози. България, каквото и да преживя е по-стара от Русия с 200 години. Тревата е най-жилавото растение на земята, винаги пониква каквото и да я правиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи, някой ползва ту на Диков името, ту на Кулезич, сега пък на ЗИП от в. Сега

  25 Март 2020 19:23ч.

  ЗИП никога от в. Сега няма да напише тая простотия за Русия. А България е бързо измираща и затова, че статистиката обхваща останалите в държавата хора, младите няма как да се включат, защото ги няма. Българите не просто умират, те ставата германски поданици, френски, всякакви. А че умираме, умираме, че има инсулти и инфаркти, ако някой си направи труда за една статистика тия дни да види колко са си отишли от инфаркт или инсулт ,...... в пъти повече от финансовия коронавирус

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мую си позволява хляб по 1.80,

  25 Март 2020 19:24ч.

  сигурно добре му плащат да троли по цял ден. Ние, дето сме обикновени читатели, седим гладни и подсмърчаме от завист, що не бяхме едни руснаци или ако не, да ни бяха наели за тролове. Мую, Муююю, друг на твое място сам себе си нямаше да се понася.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Квиченето на Тръмп за сега не се чува ясно, но в рублажийските уши се усилва.

  25 Март 2020 19:27ч.

  https://www.newsweek.com/donald-trump-administration-resort-sanctions-end-saudi-arabia-russia-oil-war-report-1493374. Що ли си мисля, че ако соросоидчетата спрат да лъжат, ще умрат от задушаване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  25 Март 2020 19:29ч.

  СССР беше жидомасонско недоносче инжектирано от Запада в Русия. Но руската нация го изкорми през 1991г. Русия е вече свободна, руския дух се връща. Нихилистите и либералите бяха изпъдени в САЩ и Израел. Идва времето на великия реванш. И в този реванш ролята на Русия ще бъде да е помощник на Китай за създаване на нов световен ред!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • `Квиченето...` от 19:27

  25 Март 2020 19:32ч.

  Не скачай като че са те уболи с карфица. Желая му на Путин да изкласи от нефтената криза. Ама ша видим. Много чувствителни станахте рублажиите напоследък. Разклатени нерви?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП-чо, недей така,

  25 Март 2020 19:34ч.

  няма държава дето ще се зарадва на прогнозите ти. Пепел ти на устата. А пък и новият царедворец в Кремъл на дава надежди да прави нещо по-различно от `жидомасоните` както ги наричаш. Се същата плява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разклатени нерви?

  25 Март 2020 19:39ч.

  Тцъ. Просто не понасям лъжците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вчера тука нас в штатити просту на УБЛЙАХА

  25 Март 2020 19:43ч.

  с долъри, трилйони, за сичку, едър бизнис, малък бизнис, индивиди с чекуви, сига ша настани големуту путрибленее, и па ша фръкним нъгори днеска дое жонес йа скучил реску па Путин пратил некви стари КАМАЗИ дет пръскат с ХЛОР, забранен в Европейскийа съйуст насекади, и са затворили целии санитарен корпус на руснацити на некав стадйон да ни пречат на ората да живейат по западном, и да ги дизинфикцират най напред от ПУТЛИРИСКИ ВИРУС от КРЕМЪЛСКАТА ЖЪЛТА ГОСТИНКА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зип

  25 Март 2020 19:46ч.

  Ти на мен ли ще ми говориш за кино? Аз съм изгледал толкова филми до колкото някои не могат да броят. Параграф 22 не беше лош. Накрая свършваше с некъф сал помня в морето Забележката ми беше че да се плаши Русия с криза е комично. Русия има най-величествената и страховита история . 1500 войни, революции и океани от кръв.Тя ще надживее и коронавируса. Но гледам Запада вече сдава багажа.Още няколко месеца и прехвалената му икономика ще отиде на бунището на историята... Западняка не е свикнсл на лишения. Той е женствен и изнежен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорж Клюни

  25 Март 2020 19:50ч.

  направи преди две години нов Параграф 22 за ХУЛУ където показа как българскити фъшисти прашат мисиршмиди да причакат къпитан Йусерян и да го разпорат с къртеч дукато са връшта рънен ут Плойшт, и за това си мръсну дийание Бългерее е включина в съвецкее блок, където гний цели 45 гудини и избиват илитът за да останат днешнити жалки утрепки на упштиство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10 легион

  25 Март 2020 19:50ч.

  Уважение и респект към Владимир Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин риспект, тавариш

  25 Март 2020 19:51ч.

  слагай куроната на глъвата за ощи 20 гудини, така в Раша ипидемията от курона прудължава ду смърттта на Путен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И що уважение и респект за Путин?

  26 Март 2020 5:48ч.

  Тука нямаме Россгвардия, можем да си кажем каквото мислим свободно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 15% данък на офшорните доходи. Това е мярка.

  26 Март 2020 9:47ч.

  15% данък на офшорните доходи. Това е мярка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смотаняци...

  26 Март 2020 17:54ч.

  Повечето от коментиращите са смотани гербокопитъци... Да ви кажа от първа ръка - минималната работна заплата в Русия във всяка република е различна... Но да вземем московска област, където е около 13500 рубли, които се равняват на около 350 лв... - никой в Русия не работи за тези пари - обявите за работа стартират от 60 000 рубли и то за неквалифициран персонал... Ако си специалист ставката ти е друга. Освен всичко - в Русия консумативите са нищожни... Това което го има в Русия в България само може да го сънувате като социални придобивки... мога до утре да ви разказвам, но сте тъпи копелета, затова не виждам смисъл...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи