Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Автор: Джъстин Холкомб, christianity.com

Защо наричаме Разпети петък „добър“, когато си припомняме толкова мрачно събитие, ден на страдание и смърт за Иисус Христос?

Разпети петък, петъкът преди Великден, е християнският свят ден за възпоменание на Разпятието на Иисус и Неговата смърт на Голгота. Известен е още като Свят петък, Велики петък, Черен петък.

За християните Разпети петък е ключов ден в годината, защото отбелязва и предшества това, което вярваме, че е най-важният уикенд в историята на света. Откакто Иисус умря и възкресна, християните провъзгласиха кръста и възкресението Му за решаваща повратна точка за цялото творение. Апостол Павел смята, че е „от първостепенно значение“ Иисус да умре за нашите грехове, да бъде погребан и да възкръсне на третия ден, всичко в съответствие с това, което Бог е обещавал през цялото време в Библията (1 Коринтяни 15:3).

На Разпети петък си спомняме деня, в който Иисус доброволно пострада и умря чрез разпъване като най-голямата жертва за нашите грехове (1 Йоан 1:10). Следва Великден, славното честване на деня, в който Иисус възкръсна от мъртвите, възвестявайки победата Си над греха и смъртта, сочеща напред към бъдещо възкресение за всички, които са свързани с Него чрез вяра (Римляни 6:5).

Какво тогава означава да го наричаме "Добър" петък?

И все пак защо наричаме деня на смъртта на Иисус „Добър петък“ вместо „Лош петък“ или нещо подобно? Някои християнски традиции приемат този подход: на немски например денят се нарича Karfreitag или „Скръбен петък“. Всъщност на английски език произходът на термина „добър“ е дискусионен: някои смятат, че думата се е развила от по-старото „Божи петък“ -"God`s Friday". Независимо от произхода, названието Добър петък е напълно подходящо, защото страданието и смъртта на Иисус, колкото и ужасни да са, бележат драматичната кулминация на Божия план да спаси народа си от греховете.

За да може добрата новина на Евангелието да има значение за нас, първо трябва да разберем лошата новина за нашето състояние като грешни хора под осъждане. Добрата новина за освобождението има смисъл само след като видим как сме поробени. Друг начин да се каже това е, че е важно да се разбира и прави разлика между закон и Евангелие в Библията. Трябва първо законът да ни покаже колко безнадеждно е състоянието ни, след което идва евангелието на благодатта на Иисус и ни носи облекчение и спасение.

Именно така Разпети петък е „добър“ (Good Friday), защото колкото и ужасен да беше този ден, трябваше да се случи, за да получим радостта от Великден. Божият гняв срещу греха трябваше да се излее върху Иисус, съвършеният жертвен заместител, за да последват прошката и спасението на народите. Без този ужасен ден на страдание, скръб и пролята кръв на кръста, Бог не би могъл да бъде едновременно „справедлив и оправдател“ за онези, които се вярват в Иисус (Римляни 3:26). Парадоксално е, че денят, който изглежда като най-големия триумф на злото, всъщност е смъртоносен удар срещу него в славно добрия Божи план да изкупи света от робство.

Кръстът е мястото, където виждаме сливането на голямото страдание и Божията прошка. Псалм 85:10 възпява деня, в който „правда и мир“ ще се „целунат един друг“. Кръстът на Иисус е мястото, където това се случи, където Божията воля и Неговата правда, съвпаднаха с Неговата милост. Получаваме божествена прошка, милост и мир, защото Иисус доброволно пое нашето наказание, резултат от Божията праведност срещу греха. „Заради радостта, поставена пред него“ ( Евреи 12:2 ) Иисус издържа кръста на Разпети петък, знаейки, че това води до Неговото възкресение, нашето спасение и началото на Божието царство на правда и мир.

Разпети петък отбелязва деня, когато гневът и милостта се срещнаха на кръста. Ето защо Разпети петък е толкова мрачен и толкова добър.

 

Източник: christianity.com

 

 

 

 

Коментари

 • Наистина ли не се намери

  22 Апр 2022 11:00ч.

  Един поне плавославен богослов, когото да прочетем за смисъла на днешния празник, а това посредствено - като за американски домакини - нещо ни предлагате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wrrfqx

  18 Юни 2022 11:51ч.

  order lasix 100mg without prescription - <a href="https://acyclovirzvx.store/">order zovirax</a> order doxycycline 200mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  22 Апр 2022 12:12ч.

  Питайте англо-саксонците за Божията правда и Изкупление (еретиците на световната клада) !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  22 Апр 2022 14:32ч.

  (...че е най-важният уикенд в историята на света...): Бог (Госпд) да пази bg майчин език (Богоподобен е)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • капитал

  22 Апр 2022 15:34ч.

  100% от капиталистите с едър капитал и банкерите, политиците, журналистите, социолозите, професорите, и поповете, са евреи. Ето защо църквата е мъртва, хомосексуална... Циииионистите искат да заличат християнството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  22 Апр 2022 17:31ч.

  И защо ми изтрихте коментара? Нещо лошо или неверно да съм казал? Моля Админа да се обоснове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенчо

  09 Май 2022 20:17ч.

  Пълни глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи