Данаил Кирилов: Нарушението на съдия Миталов е, че е пуснал Николай Малинов в Москва

Данаил Кирилов: Нарушението на съдия Миталов е, че е пуснал Николай Малинов в Москва
"Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър", каза Кирилов. "Има обаче безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и хода наказателно дело. Става въпрос за временната промяна на мярката забрана за напускане пределите на страната на Николай Малинов. Разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, съдия Миталов е извършил тежко нарушение на служебните си задължения", твърди правосъдният министър.

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) допълнение към своето предложение за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов, съобщи БГНЕС.

 

Така той счита, че е изпълнил указанията на членовете на Съдийската колегия на ВСС да допълни предложението си до тях.

 

"Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд - се казва в съобщението. - Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона".

 

Самият Кирилов заяви пред БНТ вечер, че внесеното от него сега не се различава кой знае колко от предишното. Просто е приложил преписка, която е пристигнала в понеделник във ВСС. Тази преписка е за проверката по сигнал, по искане на тогавашния  главен прокурор Сотир Цацаров. 

 

"Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър - каза още Кирилов. - Има обаче безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и хода наказателно дело. Става въпрос за временната промяна на мярката забрана за напускане пределите на страната на Николай Малинов.

 

Тя е разгледана не така, както е поискана - принципно за евентуално излизане на обвиняемия извън пределите на страната. А съдията е присъдил едно временно изключение, единствено за събитието в Москва (награждаването на Малинов с орден от Владимир Путин). 

 

Тук не иде реч за преценка за вътрешното убеждение на съда, което е защитено от закона, а за процесуалния ред, при който е гледано това дело. Тук изцяло е изолирана прокуратурата - първо да бъде сезиран прокурор, и ако становището му е отрицателно, на втора фаза подлежи на обжалване от съда - в случая специализирания наказателен съд. Прокуратурата е заобиколена, дори е уведомена, след като обвиняемият се завръща в България."

 

Според Кирилов има и множество други процесионално-технически нарушения. "Не приемам становището на съдебния инспектор, който е прегледал тези факти и обстоятелства. Тук заключението на проверяващия инскпектор дори не е едно цяло изречение - в него се казва, че в тоя случай няма никакво нарушение. Не се възприемам като обвинител на съдия Миталов, нито като рзследващ, който да доказва корупция на конкретен съдия. Исках да върна топката в игралното поле на самата съдебна система, защото е засегнат авторитетън на съдебната система и цяла България, като правова държава." 

 

"Оказа се, че трябва САЩ да ни покаже корумпирания. Това е една много приятелска и навременна помощ", каза още министърът на правосъдието. 

 

Източник: "Сега"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • дръндрън

  15 Фев 2020 9:19ч.

  Пък когато някой човек бива преследван от прокуратурата по политически причини и му се забранява да напуска страната, за да не може да отиде в Русия и да получи ордена - не е корупция и не е нарушение на служебните задължения, НАЛИ ТАКА?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво, ще козируваме на американците и на сън ли?

  15 Фев 2020 9:19ч.

  Когато беше Съветсия съюз се градеше, сега с Европейския съюз се краде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Фев 2020 9:43ч.

  няма да ни скарате с русия колкото и да се напъвате ние сме тук от векове за векове мир и дружба с всички

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  15 Фев 2020 9:47ч.

  Чичо Сам не представя доказателства. Да го духа тогава! Нещо повече, изнесеното от посланик Мустафа трябва да се разглежда като клевета. Дали разрешението на Малинов е в нарушение на закона е спорен въпрос. Но в никакъв случай то не може да се разглежда като корупция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ломброзо

  15 Фев 2020 9:50ч.

  Лелейййй, и тоа КАУНЬ е министър на правосъдието.Тъжна й мамата на тая държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Херодот

  15 Фев 2020 9:53ч.

  "Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър", каза Кирилов. ERGO -Значи Америка НЕ ВЯРВА на министъра и съответно на ДЪРЖАВАТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  15 Фев 2020 10:40ч.

  Така е, Бабо Маро! Поздрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малинов има мярка за неотклонение на пределите на България.

  15 Фев 2020 10:52ч.

  Това Миталов знаел ли га е или не? Знаел го е прекрасно. Но когато Путин привиква някого `да му даде орден`, забравяме ума и дума и законите си, и хукваме да изпълняваме заповедта на Бащицата. Но на горната агитка това не им минава през ума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  15 Фев 2020 11:11ч.

  Мярката за неотклонение се дава за да не избяга подсъдимия. Съдията е преценил че няма да избяга и го е пуснал да отиде до Русия. Той може дори да не е знаел че ще се среща с Путин. Подсъдимия се е върнал в срока. Пита се кой и за какво е виновен, възпрепятствано ли е делото? Всичко друго е политика и лазене в краката на големия брат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малинов има мярка за неотклонение на пределите на България.

  15 Фев 2020 11:25ч.

  Продължавам да се възхищавам на чичко Сорос! Откъде намира такива войнстващи невежи? Ама то, дето рекла циганката, за пет лева калинки ли искаш да фанеш... Мярката за неотклонение на Малинов е "подписка", което е уникален случай за тежко престъпление. Представяте ли си обвинен в квалифицирано убийство с "подписка"? Забраната за напускане на страната върви заедно с мярката за неотклонение. Отменя се мярката за неотклонение - отменя се забраната. Дотук ясно ли е? Инспекторатът на ВСС не е намерил процесуални нарушения в действията на Миталов. Инспекторатът на ВСС няма право да преценява действията на Миталов ПО СЪЩЕСТВО, защото решенията на съда се вземат по вътрешно убеждение, а не според указанията на Държавния департамент. Толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бореца

  15 Фев 2020 11:32ч.

  И така най-корумпираният ни съдия който гордо ни посочиха великите САЩ се оказа съдията който е изпълнил закона така както го тълкува че човека е обвинен но няма годни доказателства, подписва декларация и се връща обратно в България получава орден лично от Путин за дружба между народите ни и това е върха на корупцията според Департамента на супер великите САЩ и почвам да си мисля за думите на Хенри Кисинджър че в момента в Държавният Департамент работят хора които по-негово време не би ги назначил и за чистачи на кенефи камо ли висши чиновници но и там вероятно се шири българското заболяване "шуробаджинащтина"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Фев 2020 11:32ч.

  bg е изцяло шизофренен социум (само кви плювачи бехме по баеНИтошу нъли:саму как скачааме,чи не сме червени:само как крештяеме,чи сми швийцарците нъ бълканити:саму как се самонъвивъми чи сме най-умните нъ бълканите):българе юнаци (роооотфрон съ това недоръзумение барниръбъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йосарян

  15 Фев 2020 11:32ч.

  Колкото си по-малоумен РОБ на кравария, толкова по-висок пост имаш! А България цигани я яли. Естествено гласоподаватели на герберасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре

  15 Фев 2020 11:42ч.

  даже и да се докаже някак служебно нарушение, до тук никой не е доказал корупция. Това означава да се докаже, че Миталов лично се е облагодетелствал като е получил облаги, за да извърши горното нарушение. Хайде сега да докажат това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства

  15 Фев 2020 11:52ч.

  Барни, за всички юристи е ясно, че "събраните по делото доказателства" са дупка от геврек - ако договор за публикация е шпионаж, ние сме китайски космонавти! Инспекторатът на ВСС не е намерил процесуални нарушения в действията на Миталов. Инспекторатът на ВСС няма право да преценява действията на Миталов ПО СЪЩЕСТВО, защото решенията на съда се вземат по вътрешно убеждение, а не според указанията на Държавния департамент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Америка няма да даде доказателства

  15 Фев 2020 11:53ч.

  Щот няма такива, опитват се да ни налагат дневния ред, ама не са познали, както не познаха и с Конституцията на РБ! А вие или се изправете малко, или ще ядете дървото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само голям тъпанар

  15 Фев 2020 11:54ч.

  ще продължава да задълбочава тази драматично - скалъпена история с още по - измислени "доказателства". "Приятелската" помощ стана за посмешище. Толкова е капацитетът на сценаристите. Сходен с "експертизата" на правосъдния ни министър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шпион

  15 Фев 2020 12:31ч.

  Значи отиваме към Народен съд ІІ .... После да няма ах и ох!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адвокатин

  15 Фев 2020 12:47ч.

  На този ли викат Барни Ръбъл? Сигурно е следващият кандидат за президент на Герб!? Абе кой е този велик Малинов, да не е американски гражданин. Отишъл до Москва и почтенно и дисциплинирано се е върнал в Б-я, не е подал иск за руско гражданство и едва ли има намерение да емигрира в САЩ както и Миталов,горкия съдия, ако бях на негово място щях да хукна на Козяк да искам политическо убежище или обезщетение за уронен престиж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подлого

  15 Фев 2020 13:02ч.

  "Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър" Така е, защото не те бръснат за слива! Като цяло и българите, за тях сме нещо като индианци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  15 Фев 2020 13:05ч.

  Жалък смешник от жалката ни колониална администрация ! Има ли доказателства , че Малинов е шпионин - няма такива ! На какво основание съдия Миталов да му откаже , на основание , че на ФАЩ не им харесва , че в България има русофили ! Да направят така , че да обичаме тях , а не Русия ! Не само ние , целият свят ги мрази и с основание, защото са фалирали и предизвикват военни конфликти , за да откраднат каквото могат , както Сирийския петрол в момента !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  15 Фев 2020 13:08ч.

  Май дойде време вече за действия от тези , които искат да ни има и за напред, тук като български народ, като описото в невероятната ОДА, на Дядо Вазов , " Опълченците на Шипка ". Но въ вид" Опълченците на България". ..." Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; нека Беласица стара и новий Батак в миналото наше фърлят своя мрак; нека да ни сочат с присмехи обидни счупенте окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде дар! .......................... „България цяла сега нази гледа, тоя връх висок е: тя ще ни съзре, ако би бегали: да мрем по-добре!“ Няма веч оръжье! Има хекатомба[2]! Всяко дърво меч е, всякой камък — бомба, всяко нещо — удар, всяка душа — плам. Камъне и дървье изчезнаха там. „Грабайте телата!“ някой си изкряска и трупове мъртви фръкнаха завчаска кат демони черни над черний рояк, катурят, струпалят като живи пак! .................. " А за " жужето кирилов и още 30 000 ", по-добре нищо освен горното .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичо сам

  15 Фев 2020 13:08ч.

  ако го беше пуснал да посети сащ, дали ще да е корурпиран???!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зико

  15 Фев 2020 13:32ч.

  Питам се ,ако принципното нарушение на съдията е ,че е пуснал Малинов да напусне България и е отишъл в Русия ,същото ли ще е нарушението ,ако бе отишъл в Германия или Франция по тяхна покана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко съдийски решения са извън всякаква логика

  15 Фев 2020 13:32ч.

  Но точно сега и точно в този случай има страшно нарушение! Надежда всяка оставете, пишеше някъде! Те това е, американците ни клатушкат както си искат и се бият в гърдите, че са демократи! Посланичката пък решила да омърси всичко българско! Изключително мерзка работа! Да ходи да си яде сандвичите на Макдоналдс, те у нас са в пъти по-добри от американците и да се горедее с принадлежността си към, тая "велика" нация дето цял свят я мрази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Минчев

  15 Фев 2020 13:32ч.

  На американците НЕ им харесва това че в България има русофили ,а още и съдии които симпатизират на Русия. Затова е този цирк.Не могат да преживеят това и злобата блика като гейзир...! Ако това е демокрацията ИМ ,благодаря!.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БиБо

  15 Фев 2020 14:00ч.

  Трябва да си барни ръба за да плещиш такива безумия! Само при деРмокрацията подобен барниръб може да стане главунгер на такава държавна служба, издигнат на нея, от по-голям от него ръб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откога американците следят работата на нашия съд

  15 Фев 2020 14:37ч.

  И как, ак американците следят работата на българските съдии и се произнасят директно за работата им. Това висша форма на шпионаж ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Оказа се, че трябва САЩ да ни покаже корумпирания. Това е една много приятелска и навременна помощ", каза още министърът на правосъдието. """""""""""""""""

  15 Фев 2020 14:40ч.

  Тоя се изплю на всичко свято с две изречения! Политическата измет е по-страшна от всякакъв друг боклук! Измет просташка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политсексолог

  15 Фев 2020 14:57ч.

  Барни Ръбъла на правораздаването освер ръка целувал и други работи на Дон Лойко...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скука

  15 Фев 2020 14:58ч.

  И защо да е нарушение,като човекът само е обвинен,че е руски шпионин,не е доказано,и освен това съдия Миталов правилно е преценил,че лицето няма да се укрие,и ще се прибере.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицето `само` е обвинено, че е руски шпионин.

  15 Фев 2020 15:16ч.

  Може би `само` е откраднало играчката на съседа? Някой ще ни уведоми ли дали следствието продължава или след получаване на ордена и по този начин оневиняването на Малинов делото е закрито? Щото да сега не сме разбрали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Барни ТЪПОТО

  15 Фев 2020 15:55ч.

  https://www.facebook.com/nationalistblog/videos/2603213743243546/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде ли

  15 Фев 2020 16:17ч.

  Ами лицето не се укри,а се прибра. Къде ли ще се укрива дебилът на снимката след няколко години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  15 Фев 2020 17:29ч.

  Като министър на правосъдието Пъкъла трябваше да се постарае малко повече за да придаде на цялата тази нескопосано акция поне от юридическа г.т. малко по-приемлив вид, а не да пише на ВСС правни недомислици и откровени глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  15 Фев 2020 17:32ч.

  За Ръбъла, не за Пъкъла, естествено става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  15 Фев 2020 18:02ч.

  Ашколсун, машалла Кирилов...направо конгръчулейшън...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100% дебил

  15 Фев 2020 18:42ч.

  Явно има и други 100% дебили в тази държава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сънувам, че живея в тъп виц

  15 Фев 2020 18:54ч.

  Защо приятелите на България не се изказаха по обществения дебат за съдбата на онзи австралийски Джок? Или това е нова енергия, привнесена от Ким?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5221

  15 Фев 2020 18:59ч.

  Какво нарушение? Нали братята американци ни го представиха за най-корумпирания българин, надскочил всички известни нам корумпиета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  15 Фев 2020 19:08ч.

  Какво нахалство! Мнението на един американски дипломат да е по-важно от решенията на един български съд! Българският съд е независима институция, още повече не е длъжен да се съобразява със законите и мненията на друга страна, а с българските закони и с вътрешното си убеждение. Той е независим и САЩ не са ЕС,за да ни налагат решения, изгодни за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  15 Фев 2020 19:25ч.

  Сбърканото в цялата работа е, че става дума за шпионаж не само от руска, а и от американска страна. При това официален, тази дума стана модерна. Самият факт на познаване на детайли от отделни съдебни дела не говори добре. Достъп до информацията по всяко едно дело имат съдиите и адвокатите. Ние тук често коментираме съдебни (според нас) грешки, но нямаме достъп до документи и доказателствен материал. Информация за това дали някой съдия е сгрешил умишлено, може да има само негов началник в същата йерархична структура, който има достъп до същата информация. Чужди правителства няма как да имат такава вътрешна информация, те могат да имат сведения само за неща, които са им станали известни по пътя на техните лични взаимоотношения с наши институции. Никой български, още по-малко американски гражданин, извън съдебната ни система, не може да установява корупция, въз основа на водени дела, до които би трябвало да няма никакъв достъп. Никой чужд гражданин не може да се бори с корупцията в друга държава, освен чрез доказателства, стигнали до него законно, които той би трябвало да представи. И накрая, лошата лична преценка на един съдия, не винаги означава корупция, за да има корупция, трябва отсъждането да е поискано от някой. За което няма как да се мине без доказателства, а само с предположения. Сега разбрах, че някои хора са очаквали да бъде посочен от американците „този, който не бива да се назовава“ у нас. Може би и отвъд океана се страхуват да го назовават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  15 Фев 2020 21:07ч.

  Ми това е, колеги, когато един тип си даде г... под наем, трябва да се остави наемателят да го консумира, когато си пожелае. Това е да си министър в колониалната на чичо Сам администрация - папкаш, но и те онождат, а ти примляскваш. Като барни наш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Апостол Антониев

  16 Фев 2020 10:36ч.

  ПРОКУРОР СИЙКА „ХИБРИДНАТА АТАКА“. ИМАМЕ ЧОВЕК И ТУКА И ТАМ. И МИ ДРЕМЕ НА ГЪЗА http://afera.bg/wp-content/uploads/2020/02/SIIKA4.jpg На снимката – говорителят на Гешев, прокурор Сийка, която се прочу с това, че според нея медиите правили „хибридна атака“ срещу прокуратурата, щото я цензурирали. И… си намери човек. СЪДИЯ ТРАЙЧО АТАНАСОВ ОТ ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД ПОРКА В РАБОТНО ВРЕМЕ! С НЕГО СИ ПОРКА И ПРОКУРОР МИЛЕНА ДАСКАЛОВА! http://afera.bg/wp-content/uploads/2020/02/TRAI401.jpg засечен днес, на 14 февруари, в 14,30 часа, В РАБОТНО ВРЕМЕ, спокойно да си порка във варненския ресторант „Олеа“. Ресторант „Олеа“ е бившето заведение „Никовата къща“ и се намира в местността „Акчелар“. Видно от снимката „наказателният“ съдия от Варненски Окръжен съд се наслаждава на охладено марково вино В РАБОТНО ВРЕМЕ! Преди време главният прокурор Сотир Цацаров образува дисциплинарни производства срещу бившата шефка на Варненска Районна прокуратура Цветанка Гетова и заместничката и Милена Даскалова точно заради това, че се наливаха в работно време. Впрочем, съдия Трайчо Атанасов е известен в магистратските среди като близък приятел на Милена Даскалова. На снимката ОТ ДНЕС, се вижда, че В РАБОТНО ВРЕМЕ заедно със съдия Трайчо Атанасов порка и същата тази бивша зам-шеф на Районна прокуратура – Варна Милена Даскалова, която понастоящем е редови прокурор във ВРП и на която образуваха дисциплинарно производство за пиене в работно време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гилдията

  16 Фев 2020 15:26ч.

  Как понася това унижение, или няма значение какъв ще е авторитета на професията и правното образование, важно е паричките да падат от небето! Жалка система, пълна с образовани лакеи. Изключенията са малко и вероятно смачкани в ъглите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи