Всяка година Русия ще произвежда над 30 000 летателни безпилотни апарати за граждански нужди

Всяка година Русия ще произвежда над 30 000 летателни безпилотни апарати за граждански нужди

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Една от най-перспективните области за развитие на индустрията през следващите няколко години ще бъдат въздушните безпилотни летателни апарати, съобщиха за ТАСС от кабинета на първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов. Според новия национален проект "Безпилотни авиационни системи", който беше окончателно одобрен в края на декември, до 2030 г. се планира да се произвеждат повече от 30 хил. граждански безпилотни летателни апарата годишно.

В Русия вече са стартирали няколко експеримента за доставка на пратки с помощта на безпилотни летателни апарати, през лятото на 2023 г. безпилотни камиони започнаха да се движат по магистралата М-11 Москва - Санкт Петербург, а в Москва и няколко други града поръчките се доставят от роботизирани куриери на Yandex. Железничарите също са обърнали внимание на безпилотния транспорт - Руските железници активно разглеждат безпилотни технологии и планират да пуснат безпилотни Ласточки по МКС през лятото на 2024 г.

Според Олег Пантелеев, изпълнителен директор на агенция "Авиапорт", през първата половина на 2020-те години ще се разработи регулаторната рамка и решения за интегриране на безпилотните самолети в единно въздушно пространство, а националният проект ще ускори процеса на навлизане на безпилотните технологии в икономиката.

"Особено внимание се обръща на системния подход - подкрепата се изгражда на различни етапи от жизнения цикъл на дроновете, на различни нива, така че да няма "бели петна" при внедряването на съвременни решения - етапи от жизнения цикъл, на които иновациите могат да пробият стената на административните бариери или икономическата нецелесъобразност", отбеляза Пантелеев.

Темпото на строителството с дронове

Националният проект за АВС и петте съпътстващи федерални проекта се планира да бъдат публикувани през януари, съобщиха за ТАСС от секретариата на Белоусов. Но вече може да се говори за някои показатели в отрасъла. Например, годишният обем на производството на АБС до 2030 г. (без образователните дронове) се планира да бъде 32 500 единици. "Това е по-високо почти три пъти от сегашния производствен обем. В същото време се планира делът на руските апарати да съставлява 70% от пазара на тези видове безпилотни летателни апарати", отбелязват от секретариата.

За сравнение, по данни на Министерството на промишлеността и търговията, през 2023 г. производството на дронове може да бъде около 6 хил. броя (окончателните данни за годината все още не са налични), а през 2024 г. - почти 11,7 хил. броя. "Това са обеми, които засягат апарати с излетна маса от 1 kg и повече. Предполагаме, че местните производители имат всички възможности да постигнат тези стойности", отбелязват от пресслужбата на Министерството на промишлеността и търговията.

В същото време се планира обемът на финансиране на националния проект за сметка на бюджетните средства до 2030 г. да възлиза на почти 700 млрд. рубли, обясниха в секретариата на Белоусов. През 2024 г. се планира финансиране в размер на 46,4 млрд. рубли, през 2025 г. - 117 млрд. рубли, а през 2025 и 2026 г. - по 149 млрд. рубли. "Трябва да се отбележи, че приетият закон за бюджета за 2024-2026 г. предвижда изцяло сумите за 2024 г., а през 2025 и 2026 г. - предварителни суми от по 10 млрд. рубли. В следващия бюджетен цикъл за 2025-2027 г. през лятото-есента на 2024 г. се планира бюджетът, като се вземе предвид текущата ситуация, да доведе до паспортните параметри на националния проект", обясниха от секретариата.
Къде ще бъдат създадени и тествани безпилотни летателни апарати

През ноември Министерството на икономическото развитие съобщи, че безпилотни летателни апарати вече се тестват в повече от 20 региона. Министерството предлага също така да се изключат дроновете, използвани за нуждите на селското стопанство, от режимите за забрана на полетите. Например в Башкортостан е създадена мащабна сглобка на агродронове А60-Х и БАС-200 (проект на "Руски хеликоптери"), а регионът като цяло планира да използва дронове за селскостопанска работа, превоз на товари и наблюдение на тръбопроводи и електропроводи.

Татарстанският Innopolis също планира да започне широк експеримент за използване на безпилотни летателни апарати в градска среда (въздушни доставки), а експерименти с дронове се планират в московския индустриален парк Руднево и в Санкт Петербург. Освен това в края на 2023 г. "Транспорт на бъдещето" открива завод за производство на дронове в СИЗ Толиати.

В същото време секретариатът на Белоусов подчерта, че през 2022-2023 г. безпилотните летателни апарати са най-популярни в енергийния сектор (на отрасъла се падат над 40% от търсенето на безпилотни летателни апарати), селското стопанство, потребителския сектор, транспорта и логистиката. Както отбеляза Пантелеев, експертната общност също така откроява най-перспективните сектори на приложение на безпилотните летателни апарати - сензориране, наблюдение и патрулиране на различни граждански обекти и геодезически работи. "Решаването на проблема с бързия преглед на заснетия материал (сега компетентните органи трябва да преглеждат фото- и видеоматериалите, получени от безпилотни летателни апарати, преди резултатите от заснемането да бъдат допуснати в стопанския оборот) може да увеличи многократно капацитета на пазара за кратък период от време", отбеляза той.

"Вече можем да посочим доказаните ефекти от използването на дронове: 2 пъти повишаване на производителността на труда в селското стопанство при обработката на растенията, 13% намаляване на разходите за агрохимикали, 8 пъти намаляване на риска от аварии поради обективна проверка на електропроводите, 5 пъти по-висока скорост на проверките, 3 пъти намаляване на разходите за въздушно патрулиране на газопроводите, 20% намаляване на разходите за сложни кадастрални работи, 2 пъти намаляване на разходите за полеви работи при геоложките проучвания", заявиха от секретариата на първия заместник министър-председател.

Освен това се планира в близко бъдеще да бъде решен въпросът за интегрирането на безпилотните летателни апарати в общото въздушно пространство, за да се избегнат конфликти със самолети.

"Строго погледнато, днешните "безпилотни" технологии не са безпилотни - в системния цикъл остава външен пилот, който контролира полета и може да коригира полетната задача, да приземи самолета и т.н. по всяко време. Това означава, че потенциалът за намаляване на разходите далеч не е изчерпан, тъй като не сме елиминирали хората и човешкия фактор. Бъдещето е в много по-автономните системи, в които човек няма да управлява дроновете, няма да ги програмира, а ще им задава задачи на разбираем за тях език", обобщи Пантелеев.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

 • Куци Коньов

  06 Яну 2024 15:53ч.

  Брей, тия изостанали ватенки с външни тоалетни какви неща правят от крадена бяла и черна техника... А тук едни, дето са виждали безпилотници само на картинка, ни плашат с превръщането ни в руска "кочина", ако се откажем от светлия път на евроатлантизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи