Въпреки санкциите, доставките на технологично оборудване и чипове към Русия не са прекъсвали

Въпреки санкциите, доставките на технологично оборудване и чипове към Русия не са прекъсвали

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През март тази година в корпоративния регистър на Турция се появява нова фирма. Azu International Ltd Sti се описва като търговец на едро на ИТ продукти и седмица по-късно започва да доставя американски компютърни части за Русия, разкрива Ройтерс.

При повторен контакт малко преди публикацията Агваз заяви, че Smart Impex "спазва всички ограничения за износ и забрани за производителите" и "не е заобикаляла западните санкции срещу Русия". Той заяви, че не може да отговори на въпроси за Azu International. Турските корпоративни регистри показват, че на 30 ноември той е продал своя 50% дял в истанбулската компания на съоснователя си Хума Гюмюл Улукан. Тя не е била открита за коментар.

Azu International е пример за това как каналите за доставки към Русия остават отворени въпреки западните ограничения за износ и забраните за производителите. През седемте месеца до 31 октомври в Русия са постъпили компютърни и други електронни компоненти на стойност най-малко 2,6 млрд. долара, показват руските митнически регистри. Най-малко 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми, чиито чипове са открити в руски оръжейни системи: американските Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc и Analog Devices Inc, както и германската Infineon AG.

Съвместното разследване на Ройтерс и Кралския институт на обединените служби (RUSI), базиран в Лондон мозъчен тръст в областта на отбраната, за пръв път дава подробна информация за глобалната верига за доставки, която продължава да снабдява Русия със западни компютърни компоненти и друга електроника. Разследването на тази търговия идентифицира плеяда от неясни вносители и износители, като Azu International, и установи, че доставките на полупроводници и други технологии продължават да пристигат в Русия от Хонконг, Турция и други търговски центрове.

Един руски вносител, ООО Фортап, със седалище в Санкт Петербург, е създаден от руски бизнесмен през април и оттогава е внесъл електроника на стойност най-малко 138 млн. долара, включително компютърни части от САЩ, според руските митнически регистри. Те показват, че един от най-големите доставчици на Fortap е турска компания Bion Group Ltd. Sti, бивш търговец на текстил, който наскоро разшири дейността си в областта на търговията на едро с електроника. Главният мениджър на Bion отказа коментар.

Друг руски вносител, OOO Titan-Micro, е регистрирал адрес, който представлява къща в гора в северния край на Москва. Според митническите регистри то също е внасяло западни компютърни компоненти след инвазията.

Според прегледа на фирмените документи някои от доставчиците - включително фирми в Хонконг и Турция - имат връзки с руски граждани.

Митническите документи - които Ройтерс закупи от трима търговски доставчици - не определят точния вид на полупроводниците и другите електронни продукти, нито показват какво се случва с компонентите, след като те пристигнат в Русия. През август Ройтерс съобщи, че масово произвеждани от западни компании чипове, които в много случаи не подлежат на ограничения за износ, са се появили в ракети и оръжейни системи, които руската армия е разположила в Украйна.

Сред фирмите, които доставят западни технологии в Русия, е регистрирана в Хонконг компания, наречена Pixel Devices Ltd. Журналист на Ройтерс, посетил офиса на Pixel Devices в бизнес кула в Хонконг, открива малка стая с картонени кутии, подредени до тавана, и никакви служители. Според руските митнически регистри от 1 април досега компанията е доставила в Русия електроника на стойност поне 210 млн. долара, включително продукти на Intel и AMD на стойност поне 50 млн. долара до 31 октомври.

Фирмените регистри показват, че Pixel Devices е регистрирана през 2017 г. от хонконгска фирма, наречена Bigfish Investments Ltd, контролирана от Кирил Носов, жител на Хонконг с руски паспорт. Носов заяви пред Ройтерс в имейл, че е помогнал за създаването на фирмата, но не работи за нея и не е в състояние да коментира дейността ѝ.

Настоящият собственик на Pixel Devices е сингапурско дружество Asia Global Neolink Pte Ltd, което на свой ред е собственост на сейшелско дружество White Wings Ltd, според фирмените регистри в Хонконг и Сингапур. Единственият директор на Pixel Devices в момента е Пере Рура Кано, испанец, който също така е вписан като директор на Asia Global Neolink и ръководи авиационен клуб в Каталуния. Потърсен по телефона в Испания, Рура Кано потвърди, че Pixel Devices е доставяла полупроводници и други продукти за Русия.

"Започвам с тези хора и не съм сигурен какви стоки се движат", каза той. "Не мога да ви информирам повече, това е наша частна дейност".

Уебсайтът на Pixel Devices, www.pixel-devices.com, първоначално е бил регистриран през 2017 г. във фирма за уеб услуги в Санкт Петербург, според фирмата за интернет разузнаване DomainTools. На уебсайта се посочва, че подразделението на Pixel Devices "Компоненти и монтажни възли" обслужва предприятия в разнообразни сектори, включително военния и космическия. В отговор на въпроси на Ройтерс Pixel Devices заяви, че не продава продукти на военния сектор и забранява на клиентите си да препродават на компании от отбранителния сектор. Тя заяви, че част от информацията на уебсайта е "доста остаряла".


Източник: news.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Ким Чен Ун

  14 Дек 2022 11:36ч.

  Ще спрат заедно със спирането на износа на перални за Армения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти научи ли руски бре, дьонме?

  14 Дек 2022 14:35ч.

  Гладен ще стоиш в ъгъла на Димитровската стая, ей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От старото поколение

  14 Дек 2022 16:00ч.

  В Димитравската стая гладни никога не е имало

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  14 Дек 2022 21:58ч.

  Паричките миришат хубаво, особено зелените....Никакво +ембарго" не може да ги спре...Или старата поговорка: "Едно магаре със злато превзема всяка крепост!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи