Путин: Не трябва да се позволява на Запада да монополизира изкуствения интелект

Путин: Не трябва да се позволява на Запада да монополизира изкуствения интелект

Руският държавен глава взе участие в конференцията "Пътуване в света на изкуствения интелект", която се проведе в Москва между 22 и 24 ноември. В изказването си Путин заяви, че не трябва да се позволява на Запада да развива монопол в тази сфера, както и че скоро ще бъде одобрена "много по-амбициозна руска стратегия за развитие на ИИ".

"Президентът ще участва днес в пленарната сесия на конференцията "Пътуване в света на изкуствения интелект. [Ще държи реч и в ще разгледа демозоната - изложба, на която ще му бъде демонстрирано какво е изкуствен интелект", обяви в петък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Според Песков Сбербанк - най-големият кредитор в Русия - е един от "флагманските лидери в работата по изкуствения интелект". Банката, която в края на миналата година обяви, че е регистрирала спад с 85% на нетната печалба на годишна база до 175 млрд. рубли, е организатор на конференцията. Тазгодишното издание е осмо поред. Сбербанк е една от няколкото големи руски банки, които бяха блокирани от международната система за плащания SWIFT.

Путин приветства Сбербанк и Яндекс за разработването на собствен генеративен изкуствен интелект и езикови модели, които според него трябва да бъдат допълнително развити и приложени към сектори на икономиката. Той предупреди, че някои западни системи за онлайн търсене и генеративни модели игнорират или дори "отменят" руския език и култура. Такива западни алгоритми, каза той, по същество смятат, че Русия не съществува.

"Разбира се, монополът и господството на такива системи, такива чужди системи, е неприемливо и опасно", каза той.

Руският президент Владимир Путин посещава експозицията на международната конференция за изкуствен интелект, организирана от Сбербанк, чийто главен изпълнителен директор и председател на Изпълнителния съвет Герман Греф се намира вляво от него. Москва, Русия, 24 ноември 2023 г.

"Руският президент Владимир Путин слуша новогодишна приказка, съставена от изкуствен интелект, отгатва мелодията, написана от невронна мрежа, и се научи как да събере перфектния футболен отбор. Това "Пътуване в света на изкуствения интелект" беше предложено на държавния глава от служители на Сбербанк, които проведоха екскурзия, демонстрираща възможностите на новите разработки преди срещата на едноименната конференция", съобщи ТАСС в една от над 10 публикации във връзка с участието на Путин в конференцията в петък.

Говорейки на форума в Москва Путин каза още, че опитът за забрана на изкуствения интелект е невъзможен въпреки понякога обезпокоителните етични и социални последици от новите технологии.

"Не можете да забраните нещо - ако го забраним, то ще се развие някъде другаде и ние ще изостанем", отбеляза Путин. Според него Русия трябва да подобри стратегията си за ИИ както по отношение на амбициите, така и на изпълнението.

Необходими са промени в законите, засилване на международното сътрудничество и много повече инвестиции за развитието на ИИ, смята Путин. Той ще изиска руските изследователи да имат по-добър достъп до суперкомпютри, а руското научно образование на най-високо ниво за ИИ - да бъде подобрено.

"В съвсем близко бъдеще, като една от първите стъпки, ще бъде подписан президентски указ и ще бъде одобрена нова версия на националната стратегия за развитие на изкуствения интелект", каза Путин. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа президентски указ през октомври.

Сред заглавията на публикациите на ТАСС от 24 ноември във връзка с участието на Путин на конференцията: 

 • Путин: Регулирането на ИИ може да бъде създадено по аналогия с правилата за неразпространение на ядрени оръжия
 • Путин допуска, че в бъдеще ИИ може да създаде нов тип бюрокрация
 • Путин призова за създаването на нови индустриални модели, базирани на ИИ, за укрепване на икономиката
 • Путин: традиционните ценности трябва да бъдат в основата на развитието на съвременните технологии
 • Путин мечтае за бърза еволюция в областта на изкуствения интелект
 • Путин призова за укрепване на предимството на Русия в областта на изкуствения интелект
 • Путин научи как ИИ разказва приказки и може да помогне на началниците в работата им
 • Нова ера, безсмислени забрани и нови решения. Какво каза Путин на форума за ИИ

 

Източник: "Дневник"

Коментари

 • изкуствен интелект ли?

  26 Ное 2023 8:41ч.

  първо се научете как да сделате и сглабяте тостера

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  26 Ное 2023 9:17ч.

  Ми учат се... Сега "Ланцет" (трето поколение) летят в рояци и си избират целите насочвани от изкуствен интелект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • говоритель Владимир Владимича

  26 Ное 2023 9:13ч.

  Не страхуйтесь , не плашуйтесь ! Изкуствений интелект будет для всех! Цифрового концлагера будет и у нас, обещаю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трагедия!

  26 Ное 2023 9:32ч.

  Постиженията на съветската наука и техника бяха постигнати с естествен интелект развит на база т.н. сталински образование и учебници. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  26 Ное 2023 9:13ч.

  бе тия естествен нямат, за изкуствен се затръшкали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  26 Ное 2023 9:18ч.

  Сподели с нас простия кравар каубой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  26 Ное 2023 9:18ч.

  На онези уроди, повече нищо няма да им се позволява да монополизират. Ако ще и със Сармат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само с тероризъм и заплахи

  26 Ное 2023 18:27ч.

  не стават тези работи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  26 Ное 2023 9:52ч.

  Ние (с руските ни братя) ще си имаме естествен, подпомаган в шаблонната дейност от изкуствен. На ония от Запад, дето от неконтролируем консумеризъм си загубиха акъла, вече няма да им дадат да имат даже и изкуствен, бухахахаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  26 Ное 2023 9:57ч.

  Изкуственият интелект има „логика“ от много ниско ниво, така например човекът може да влезе в огъня, за да спаси дете, изкуственият интелект ще каже „опасност за живота“, в никой случай не приближавай. Мисълта ми е, че човеците имаме вложени в нас импулси, които не са базирани на земното и очевидната логика, които ни правят по-висши от животните, които убиват за храна. Изкуственият интелект черпи от „науката“, която и без друго е компрометирана от прекомерно идеологическо залитане на хората, които я употребяват за смокинов лист. ИК ще има за цел да надгради тази опорочена употреба на науката, зад която все пак виждаме злонамерената човешка ръка. Но при ИК ще се каже, че той сам е „измислил“ и това е „чиста“ невинна наука! Но всичко излизащо от този интелект ще бъде „мъдрост“ от много ниско ниво, несъотвестващо на нуждата на човечеството да се учи от по-духовен баща, за да расте по вертикалата! Погрешните съвети ще доведат до още по-голямо израждане и изкривяване в това, което наричаме душа и до още по-голям бум на ментални болести, депресии и страхове, несправящи се хора. Основният проблем е доверието, когато нещо те лъже, че е добро и ти е приятел, защото прилича на такъв. Също както разни сладки роботчета, които гледаме с умиление, понеже са произведени да активират у нас умиление с определени белези и звуци, ние пренасяме върху тях емоции, които свързваме с малки деца и бебета и с домашни любимци. Човекът, когато е гладен и жаден, копнее за съвършен приятел и съветник и така се самозалъгва с машината. Това нещо ще замести Господ спрямо матрицата, в която е живяло човечеството до преди сто двеста години, хората ще се допитват и особено децата ще се допитват как да постъпят и какво да правят и ще получат абсолютно погрешни опасни отговори. ИК ще е полезен само за хора, които са над средното ниво и добре отсяват каквото им трябва като информация, без да се доверяват на ИК, а вземат крайните решения. Русия може да се включи само, ако произвежда лично такива продукти, западът ще включи различните, само ако са американски негър или гей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  26 Ное 2023 11:06ч.

  Отличен коментар който напомня отминалите времена когато във форума на Сега пишеха хора знаещи. Но дали ще замести Господ изкуствения интелект е спорен въпрос. Засега част от функциите на църквата успешно се заместват от Фейсбук и други социални платформи, че и даже е по-добре. Църквата така да се каже е преход между неравенството на земята към равенството на небето но е абсолютно неравна както като организация и така и иузмежду посещаващите я. се запазва неравенството. А във Фейсбук и Инстаграм всички са равни и на написаното от професора отговаря шофьора на такси, тоест постига се форма на равенство. Доколко ИИ ще допринесе за някакво равенство между индивидите което да ги сплотява в едно цяло предстои да се види.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  26 Ное 2023 10:21ч.

  Изкуствен интелект не съществува. Алгоритъмът, който благодарение на открадната чужда интелектуална собственост генерира някакви дивотии, е съвсем друга бира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Ное 2023 12:16ч.

  Тук вдигам палец! Искуственият интелект е блъф! Той е това, за което навремето, в ерата на ТНТМ, казваха: "Натискаш еднокопче /тук пртай геносето замахваше тетрално към клавиатурата навирил показаца/ и конпютъра казва!" казава, ама трънки! Някой му е вложил алгоритмите - компютърът не може да ИЗМИСЛИ нищо! Същото е и с ИИ. На времето това започна с нещо, на което му викаха "експертни системи". За които изискване беше да посочват пътя, по който са достигнали до определено решение. Това е достатъчно за регулация и на ИИ, ще е достатъчно да се проследят вложените алгоритми. Никакви договори за ала-бала няма как да са модел, при условие, че ката ден някой не ги спазва или се оттегля от тях. Без да има каквито и да е последствия от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  26 Ное 2023 10:22ч.

  Безспорно в Русия имат въпиюща нужда от някакъв интелект. Пък бил той и изкуствен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  26 Ное 2023 10:35ч.

  Дами и господа, ИИ е продукт на Мултикултуризма и сам по себе си е наистина НИШ, защото произлиза от човек, а човека е НИШ, защото е прекъснал духовната си връзка с ВИШИЯТ РАЗУМ, както искайте го наричайте, аз го наричам ГОСПОД БОГ/СЪЗДАТЕЛЯ/. Висшата сила е чистата енергия която нито ние хората нито ИИ, е в състояние да постигнем. Който разбира ще си продължи по нататък мисълта ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Противник

  26 Ное 2023 11:03ч.

  Светът е пълен с безделници, които могат да "разказват приказки", но ние ще ползваме ИИ защото можем. А ако не можем, трябва скоро да можем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • епистемолог

  26 Ное 2023 11:31ч.

  Ако трябва да бъдем точни, поначало интелектът не е нещо естествено, а свръхестествено, защото основните му качества са субективност, феноменалност и идеалност. Всичко, което попада в дихотомията "естествено - изкуствено" е вече постфактум на издействането на някакви определения и означения откъм интелекта. Интелектът е светоносен, а не световен. Самото определение ИИ, при това изписвано като саморазбираща се абревиатура, издава чудовищно невежество по въпросите на философията и психологията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Ганьо

  26 Ное 2023 11:59ч.

  Путине, да ти кажа под секрет, не им обръщай внимание на хейтърите. Изкуствения интелект си е аналогов по природа, а както знаем Русия е топа на топа в тая област. Бързо, че американците вече се усетиха - research.ibm.com/projects/analog-ai

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  26 Ное 2023 12:07ч.

  Всичко, що е цифрово, при ядрен удар моментално увисва, спирайки да работи завинаги. На пробив устойчиво остава само аналоговото. Руската армия е единствената, която разполага със специални цифрово-аналогови системи и устройства за управление на бойната техника и и войските. Западът отдавна е забравил аналоговото и ще бере ядове с това, защото при неговите вечно прибързани пишман-увлечения, връщане назад няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  26 Ное 2023 12:24ч.

  Има елементи, които издържат и на електромагнитен импулс. Една от приччините, поради която навремето СССР изостана в отбранителните системи беше именно това, елементите, които следваше да бъдат влагани във военното производство следваше да отговарят на 50 условия. Първото от които беше точно това - да издържат на електромагнитен импулс. Докато запада насити военното си производство с елементи от гражданското производство. И не само - включително цели изделия. Което даде резултат. Естестествено в условя без използване на ядрено оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чакайте бре

  26 Ное 2023 13:19ч.

  къде оставихте сексуалността.. На ИИ..да е...и серсемите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оправи си кочината, бе

  26 Ное 2023 13:58ч.

  Изтегли си мужиците дето гният в окопите за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тутси

  26 Ное 2023 14:57ч.

  Кой е тоя на снимката ? Вече има осми двойник ? ... Тая клоунада толкова се проточи, че последните двойници все по-малко приличат на оригинала от едно време... Ще дойде година когато от Кремъл ще ни показват каквото имат под ръка, и ще го сочат като "Путин"... Да. Деградацията е повсеместна. Вече и руските спецслужби не си дават много зор..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  26 Ное 2023 15:25ч.

  "Говорейки на форума в Москва Путин каза още, че опитът за забрана на изкуствения интелект е невъзможен въпреки понякога обезпокоителните етични и социални последици от новите технологии"...като например изследването, направено с изкуствен интелект, че В.В.Путьо има поне 1 двойник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  27 Ное 2023 12:38ч.

  Засега т.н. ИИ е една самообучаваща се уж програма, в някакъв смисъл папагал. Когато не е само изпълнител, а изобрети нещо полезно, ще го призная за интелект. А стихотворство и композиране не са критерии. Виж скулптура, живопис, архитектура, са по-друга работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре би било

  27 Ное 2023 13:04ч.

  като тест на ИИ да се възложи разбор на творчеството на Чосър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи