Какво загубихме? Някои неща, които липсват в днешните телефони

Какво загубихме? Някои неща, които липсват в днешните телефони

За десетина години пазарът на телефони се промени много и се появата на смартфоните, този вид устройства станаха като истинска врата към света. С подходящ интернет и достъп и такова устройство, буквално цялото световно познание може да се озове в джоба на човек. С промените обаче изчезнаха някои ценни неща, към които много потребители днес изпитват носталгия. Ето кои са те:

 

Подвижна батерия

Днес, за да смените батерията на смартфона си, трябва или да имате някакъв опит в ремонта на техника, или да занесете смартфона си в сервиза. Работата е там, че батериите, инсталирани в съвременните джаджи, не могат да се свалят. Това прави смартфона по-компактен, здрав и дори водоустойчив. Въпреки че защитата от вода и прах все още не е налична във всички смартфони.

В същото време това затруднява самостоятелната подмяна на старата батерия. Вече не може да се „нулира“ дадено устройство по този начин или пък дори да имате няколко батерии в себе си, за да осигурите по-дълго време на работа на места, където няма електричество.

Със сменяеми батерии не са оборудвани не само смартфоните но дори и апаратите, които в момента се предлагат на пазара и адресират потребителите с желание за по-опростени устройства – с бутони.

На пазара има много малко изключения – само на няколко устройства може да се сваля задния капак и батерията да се изважда – обикновено те са в по-ниския ценови сегмент.

Нещата все пак могат да се променят, защото различни организации, в това число и ЕК се опитват да прокарат изисквания към производителите да оставят възможност за смяна на батерията от притежателя на апарата. Това най-вече се желае поради някои екологични аспекти, но също така и заради сигурността и възможността за пълно изключване на даден модел.

 

Сменяем панел

Някои телефони с бутони имаха не само подвижен заден капак, но и можеха да се разглобяват напълно. Преди време ако желаете, можехте да подобрите външния вид на телефона, като закупите различен цвят калъф, или да замените повредени части като клавиатурата.

Някои компании поставиха специален акцент върху сменяемите корпуси, като пуснаха на пазара много различни варианти с различен дизайн. Сега, вместо нов калъф за смартфона си, можете да си купите защитен калъф с най-модерната форма. Но замяната на повреден калъф не е толкова лесна, колкото преди. Също така ако нещо по корпуса се счупи – потребителят няма възможност сам да ремонтира апарата си, купувайки панел според неговите нужди – понякога много по-евтин от оригиналния.

 

Място за закачане на връзка за носене

По-старите телефони често имаха малък отвор на гърба на корпуса, за да може да се прикрепи каишка към тях. Телефонът може да се носи на врата или като каишка за ръка. Въпреки че не бе най-популярната „екстра“ един малък процеп позволяваше на много хора да използват именно  така апарата си. Същевременно, вързан за китката, апаратът много по-рядко можеше да се счупи от изпускане. Но и това се промени.

Разбира се, в днешно време никой не би си помислил да сложи на врата си смартфон, по-голям от 6 инча, но една каишка за ръка със сигурност би помогнала. Като се има предвид колко крехки са станали телефоните, допълнителната защита при падане е полезна. И въпреки че вече не се правят дупки в калъфите, можете да намерите калъфи с каишка на разпродажба.

 

Система за въвеждане T9

Писането на телефон с бутони беше мъчително. Тъй като всички букви от азбуката бяха разположени на девет клавиша, потребителите трябваше да въвеждат думи една по една, като последователно натискат по няколко пъти един клавиш.

Поне така беше, ако така нареченият режим за предсказващо писане, по-известен като T9, не работеше. Същността му се състои в това, че потребителят трябва само веднъж да натисне клавиша, съдържащ необходимата буква, и системата сама намира правилната дума. Разбира се, при този подход печатните грешки бяха често срещано явление. Въпреки това на някои от нас все още им липсва този вид система за бързо писане.

Струва си да се отбележи, че в някои отношения каузата на T9 продължава да съществува и днес. Системата за предсказващо въвеждане на текст все още помага на собствениците на съвременни джаджи.

 

Инфрачервеният порт

Инфрачервеният порт всъщност е наличен и в някои съвременните смартфони. Например устройствата на Xiaomi са оборудвани с него. В момента обаче тази функция е по-скоро нишова и се използва по съвсем различен начин - предимно за управление на домакински уреди вместо дистанционно управление. В миналото обаче инфрачервеният порт беше доста разпространен.

При телефон с клавиатура портът бе необходим за прехвърляне на файлове. За разлика от Bluetooth, който също не беше рядкост, обхватът на инфрачервения порт беше доста малък и трябваше да държите телефоните близо един до друг, за да се прехвърлят данни.

Сега, разбира се, вече не е необходим локален трансфер на данни. Bluetooth е предназначен предимно за свързване на периферни устройства, а файловете могат да се изпращат бързо и лесно чрез интернет.

 

Външна антена

В началото на 90-те години мобилните телефони често бяха снабдени с външна антена. Ранните модели бяха оборудвани с телескопична антена, която трябваше да се изважда всеки път, когато започвате разговор. Впоследствие този дизайн е изоставен, въпреки че някои модели запазват конектора за външната антена. В днешно време външните антени са все по-търсени за подобряване на качеството на приемане на мобилен интернет и често се намират в LTE модеми.

Те обаче винаги си остават символ на мобилните комуникации и със сигурност липсват на мнозина

Коментари

 • Виктор

  02 Май 2022 13:38ч.

  Това което "спечелихме" е масов контрол на съзнанието и директна манипулация върху човешката физиология и мозък, което превръща съвременните млади хора в андроиди, лесни за водене киборги, а сега поради зелените сделки същински терминатори- като Киро и Зеленски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи