Изкуствен интелект завърши последната песен на "Бийтълс"

Изкуствен интелект завърши последната песен на "Бийтълс"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-легендарната британска група “Бийтълс” се завърна на музикалната сцена с нова песен. Това е възможно благодарение на развитието на изкуствения интелект (AI), който е помогнал на Пол Макартни и Ринго Стар да направят творбата.

Това е първата “нова” песен на “Бийтълс” от 1995 г. насам, като е съвсем официална. Тя се казва Now and Then (“Сега и тогава”) и вече е качена в профилите на групата в стрийминг платформите.

Песента е написана и изпята през 1978 г. от Джон Ленън. През 1994 г. Йоко Оно дава на Пол Макартни касетка с демо записи на покойния вече Ленън, от които Макартни заедно с Ринго Стар и Джордж Харисън реализират през 90-те две от песните - Free As a Bird и Real Love. Тогава те не успяват да издадат песента Now and Then заради технологични ограничения. Оказва се, че вокалите на Ленън не могат да бъдат разделени от музиката и съединени с нови части, реализирани от Макартни, Стар и Харисън.

В ерата на изкуствения интелект обаче това вече стана възможно. С помощта на новите технологии режисьорът Питър Джаксън успя да довърши песента и тя вече е факт. Макартни и Стар са записали нова музика, а гласът на Джон Ленън е пресъздаден чрез помощта на изкуствен интелект. За целта двамата са използвали стар запис на гласа на Ленън, който е даден на умен алгоритъм да го опознае и “отдели” от другите инструменти.

Когато 90-те Стар, Макартни и Джордж Харисън също пуснаха “нови” песни за юбилейните албуми на групата, те използват демо записи на Ленън, които добавят към нова музика. Работата по Now and Then обаче е отнела много време. Използваният запис на Ленън е много стар и оригиналната лента е била много трудна за работа. Тогава не е имало и технологии за отделяне на всеки инструмент и глас в собствен канал, затова извличането на гласа на Ленън сега се е оказало предизвикателство. “Отне ни близо четвърт век да чакаме за правилния момент да се опитаме отново да направим Now and Then”, казва Макартни.

Режисьорът Питър Джаксън и екипът му са направили технология, която изучава всяка песен и може да отдели на отделни трасета всеки инструмент и глас. “Сега вече можахме да миксираме Now and Then и да направим качествена песен”, допълва Макартни. Той е записал басите, а Стар - барабаните. Продуцентът Жил Мартин е направил аранжимента. “Бяха нужни само няколко секунди обработка на стария запис от технологията и чухме гласа на Джон в кристално качество”, казва Макартни.

Разказ за записа от първо лице

Пол Маккартни: Беше вълшебно да чуем Джон. Сякаш наистина беше с нас, казва музикантът

Пол Маккартни разказа за емоциите по време на записа.

Пол Маккартни каза, че е било “вълшебно” да се чувства сякаш е заедно с останалите от “Бийтълс” за новата песен Now And Then. “Преди да загине, Джон работеше върху няколко песни и Йоко се обади на Джордж Харисън и му каза: “Имам касета с песни на Джон, които са незавършени. Искате ли да ги завършите?”, разказа Пол Маккартни пред радио Би Би Си 1. “Обсъдихме го и си казахме: “Да, това ще е страхотно”, защото по този начин сякаш щяхме отново да работим с Джон... завършихме две песни, но не и третата - Now And Then. Така че това продължи дълго и аз си мислех: “Остана нещо, трябва да я завършим”.

Накрая говорих с Ринго и го попитах иска ли да запишем отново барабаните. След това си помислих, че мога да променя малко и баскитарата... Имахме вече записана китарата на Джордж и гласа на Джон. Беше вълшебно да го направим”.

“В студиото чувахме гласа на Джон в слушалките, така че сякаш беше в кабинка в съседната зала и просто отново работехме с него и ни беше хубаво. Беше наистина прекрасно, нали разбирате, защото очевидно отдавна не ни се беше случвало и изведнъж, ето ни - пак работим с Джони”.

Дописаха и друго легендарно произведение

Композира и Десетата симфония на Бетовен. Използвани са запазени негови бележки

Не успява да я завърши заради влошено здраве.

През 2021 г. изкуствен интелект успя да “композира” и незавършената Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен след две години усърдна работа на екип от музикални специалисти и компютърни инженери. Когато Лудвиг ван Бетовен умира през 1827 г., са минали три години от завършването на Деветата симфония - творба, обявявана от мнозина като неговото най-велико постижение. По това време композиторът е започнал работа по своята Десета симфония, но поради влошаване на здравето така и не успява да напредне и да я завърши. В крайна сметка всичко, което оставя, са неподредени музикални “щрихи”.

Оттогава почитателите на Бетовен и музиковедите по света се чудят как ли би звучала Десетата симфония. Бележките на композитора блазнят мнозина да се опитат да разгадаят каква би била музиката. Но в крайна сметка никой не бе успял да я пресъздаде, преди появата на изкуствения интелект.

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • Да си го слушат и толкоз

  06 Ное 2023 14:09ч.

  Бийтълс няма да помогне на западняците да се върнат в златните си години. Байдън преди 50 години е бил само на 40.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи