Италианецът Матиа отваря врати и плаща сметки с пет чипа, имплантирани под кожата

Италианецът Матиа отваря врати и плаща сметки с пет чипа, имплантирани под кожата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

35-годишният Матиа Кофети от малката община Роденго Саяно, до град Бреша, може да си отключи вратата, да си плати покупките и да сподели данните за здравословното си състояние, без да вади ключове, да отваря портфейли или да рови в телефона си. Това е така, защото младият мъж е първият италианец, който си е имплантирал пет микрочипа под кожата. С тяхна помощ той улеснява всекидневието си. Матиа използва потенциала на технологиите директно върху собствената си кожа и тяло.

От малък той е пристрастен по информатиката и технологиите. Още от 13-годишен Кофети инсталира най-различни компютърни системи на приятелите си. Така малко по малко страстта му се превръща в негова професия, от която сега печели. От години Матиа работи за компания, занимаваща се с киберсигурност и информационни системи.

Любопитството му в сферата на технологиите обаче прераства и в страст по биохакинга и трансхуманизма. За мнозина тези термини може да звучат и стряскащо. Какво всъщност означават? Биохакингът, или както още го наричат – научното изкуство на самооптимизацията, е oпит да внесем промени в стила си на живот и да повлияем положително на функционирането на нашето тяло с помощта на биохимията и физиологията. Това е нещо като опит да модифицираме околната среда и себе си с цел да подобрим физическата и психическата си продуктивност. 

Трансхуманизмът пък е международно интелектуално движение, поддържащо идеята за подобряване на човешките умствени и физически възможности, използвайки новите технологии.

Кофети разказва пред в. “Република”, че видял как няколко групи от хора в интернет се опитвали да направят микрочипове с различна функционалност и характеристики, за да си ги имплантират подкожно. Според италианеца днес подобни чипове може да се купят в мрежата за неголеми суми – между 80 и 200 евро. След това било възможно да се имплантират в специализирани центрове, които сътрудничат с фирмите производители. Така Матиа бил обзет от желанието

да стане пионер в Италия в тази сфера. Затова си купил пет микрочипа.

Два от тях са като играчки. Единият е магнит, който му служи да не губи джаджи и винтчета по време на работа. Другият пък е нещо като LED лампичка,  която  светва, когато се приближи до електрозахранване.

С трети чип пък италианецът отваря вратите в дома си. Той обаче може  да записва и да споделя бързо личните му данни, като рожден ден, здравни характеристи и информация за работа. Приближавайки телефон, те могат да се предадат.

Четвърти микрочип имплантиран под кожата, служи на Матиа за удостоверяване на банковите му данни. С помощта на петия пък Кофети плаща покупките си в магазина или където е необходимо, така, сякаш прави това с кредитна или дебитна карта. Достатъчно е да доближи микрочипа си до четящото устройство на касата и трансакцията се осъществява. Или с други думи, Матиа може да се разхожда навън, без да носи нито ключове, нито документи и пари у себе си.

Според италианеца мнозина са все още хората, които гледат скептично на всички тези новости, защото се страхуват да не бъдат следени и да не оставят следи за извършеното от тях. Микрочиповете не са създадени от секретни или тайнствени компании, техните характеристики може да се прочетат в интернет, преди да се купят, казва Матиа. Според него човек не трябва винаги да се страхува от нещата, които не познава. “Нека се опитаме да прегърнем по-добро бъдеще чрез използването на технологията, свързана с тялото ни”, допълва Кофети.

Въпреки че Матиа и неговите пет микрочипа са новост за Италия, ситуацията е доста по-различна в други страни в Европа. Нидерландецът Патрик Паумен например си е имплантирал 32 микрочипа под кожата и е един от екстремните случаи в света. “Реакцията, която наблюдавам у хората в момента, когато трябва да плащам покупките си на касата в магазина, няма цена”, разказа пред Би Би Си 38-годишният мъж, който работи като охрана. И той като Матиа има микрочип, с чиято помощ  извършва плащания като с кредитна карта. “Технологиите продължават да еволюират, затова и се стремя

да колекционирам колкото се може повече микрочипове. Не искам да живея без тях”.

Патрик не се притеснява нито за сигурността си, нито за неща, свързани с частния му живот. “Имплантираните микрочипове съдържат същите технологии, които хората използват всекидневно – от устройствата за дистанционно отваряне на врати до банковите карти или абонаментните карти за градския транспорт.” На практика Патрик отваря външната си врата вкъщи само доближавайки се до един от инсталираните сензори. Според него имплантирането под кожата на чипове е само продължение на интернет и нов метод за обмяна на данни.

Полско-английската фирма Walletmor, която е една от първите, направила достъпни за широката публика този вид системи, е реализирала подкожни чипове, по-леки и от грам. Те са големи колкото оризово зърно.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Аз също съм си чипирал ...

  10 Авг 2023 12:16ч.

  кучето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Авг 2023 12:21ч.

  Да, чипирането е за животните, а сертификатите - за зеленчуците и плодовете. Та в какво превръщат хората?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  10 Авг 2023 14:39ч.

  ТРАНСхуманиз"Ъ"ма... Това спирайки нормалния ход на естествения подбор(еволюцията) ще направи "хората" неатономни организми - зависими /за живот/ от лекарства и импланти. Use it or LOOSE it! Така работи еволюцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Авг 2023 12:19ч.

  Пет бустерни дози - пет чипа... А се смееха на конспираторите, че с ваксите чипирали хора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Авг 2023 12:19ч.

  Между другото, аз и без чипове отварям врати и плащам сметки. Те ръцете за туй са изобретени..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  10 Авг 2023 14:05ч.

  Ако отваря и на мадамите краката с чипа, тогава да се хвали. Иначе просто явно родителите му са го занемарили като дете и не са го водили дори при психолог. Вече е късно за лечение. От прима виста се вижда, че е самотник, без семейство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опааа,

  10 Авг 2023 14:07ч.

  пълен олигофрен...да си сложи чип в ку..а,да еб...боклука...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  10 Авг 2023 17:48ч.

  Вероятно си е сложил (това е чип 6), но технологията все още показва странични ефекти и затова не я рекламират. Оказва се, че чипът и актуаторът реагират на дистанционното за гараж на комшията и Матиа получава "инфлация"/"дефлация" всеки път когато съседът си отваря и затваря вратата на гаража. На моменти за Матиа това е конфузно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5 бустера, 5 чипа…..

  10 Авг 2023 14:48ч.

  Не е олигофрен. Тежък психопат е. Поредната реклама - “Станете психопати !” . С ковида резултатите мизерни, сега друга атака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  10 Авг 2023 15:01ч.

  Че то се иска сизифово усилие да си извадиш ключа за вратата или банковата карта! Как да не си имплантираш поне 5 чипа ?!? Тоя зомбиран идиот ще го дават за пример дълго време! Докато не ни зомбират всички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ БЕЗ ТЯХ:-)

  10 Авг 2023 15:15ч.

  Разбирам, че тази статия е по-скоро за списание на медицински теми:-) Този ще успееда си отвори и вратата към най-горещото място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Висока технология

  10 Авг 2023 15:46ч.

  Преди години я е нямало и затова хитлеристите са татуирали номера на затворените в концентрационните лагери. Ако са разполагали със съвременната технология, щеше да им е по-лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То чип сА набива,

  10 Авг 2023 15:57ч.

  ама акъл не мой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  10 Авг 2023 16:35ч.

  Тази публикация трябва да е в раздел съвременна психиатрия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фак Били Гейц

  10 Авг 2023 16:56ч.

  Видях онзи ден надпис на фланелка: The road to slavery is paved with convenience

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  10 Авг 2023 17:16ч.

  Пропуснал е да си имплантира мозък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  10 Авг 2023 17:24ч.

  Шведите отдавна го правят. Но не означава, че всички трябва да следваме глупаците в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nfuchcjcjcj

  10 Авг 2023 18:25ч.

  Матиа, Матиа, направил си голяма простотия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откровение

  10 Авг 2023 19:46ч.

  "[13:16] И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, [13:17] та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му. [13:18] Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек, и числото му е шестстотин шейсет и шест. " - Откровението на Йоан . Точно в десетката. Кой разбрал - разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верко

  12 Авг 2023 18:48ч.

  Парников зеленчук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  13 Авг 2023 7:53ч.

  А става ли му грездея с чипа под кожата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи