ЕС иска да получи достъп до личната кореспонденция през месинджърите

ЕС иска да получи достъп до личната кореспонденция през месинджърите
Официалната причина - грижа за децата

В края на юни Европейската комисия проведе закрито заседание, за да обсъди идеята за поемане на контрола върху кореспонденцията в най-популярните месинджъри (WhatsApp, Facebook Messenger, Viber, Telegram и т.н.

Инициативата беше обяснена като опит да се защитят децата от злоупотреби с тях в електронна среда.

Длъжностните лица отговориха на редица въпроси на представители на държавите - членки на ЕС, като отбелязаха, че криптирането в услугите за незабавни съобщения пречи на постигането на тези цели.

 

В момента Европейската комисия изготвя законопроект, насочен към борбата с онлайн насилието над деца. Услугите за незабавни съобщения ще бъдат част от тази програма. Собствениците на такива услуги ще бъдат задължени да гарантират, че материалите, изпращани чрез техните платформи, се проверяват за незаконно съдържание. 

 

Задачата се усложнява значително от факта, че тези услуги често използват криптиране "от край до край". Това означава, че само участниците имат достъп до данните и дори администраторите на платформите нямат контрол върху тази информация.

 

Авторите на инициативата обаче са наясно с този проблем и напомнят, че "криптирането е важно не само за защита на личната кореспонденция, но и помага на престъпниците".

 

 На практика решението се вижда в анализа на данните в клиентските устройства, както предложи Apple миналата година. Присъстващите на срещата германски представители са попитали авторите на инициативата за точността на съвременните алгоритми, които могат на място да откриват този вид съдържание и дали законът трябва да изисква изрично нивото на тяхната точност да бъде 99,9% например.

 

Това е въпросът, който Европейската комисия очакваше, като заяви, че настоящите решения дават фалшиви положителни резултати в 10 % от случаите, но отказа да наложи "количествен праг" за точността. Предполага се, че това ще гарантира, че технологията е отворена и може да бъде подобрена. Освен това те предлагат създаването на специална агенция и назначаването на така наречените "следователи", които да проверяват всеки случай на задействане на системата за сигурност, като го потвърждават или отхвърлят, като по този начин обучават изкуствения интелект.

 

Постоянният партньор в лицето на Европол ще бъде натоварен с изпълнението на проекта. Авторите на законопроекта са наясно и с популярността на т.нар. "секстинг" - размяната на снимки с чувствително съдържание - сред младите хора в Европа, включително непълнолетните. Ако само един от участниците в такава кореспонденция е непълнолетен, сигналът ще се изпраща до Европол. Ако и двете страни са непълнолетни, се препоръчва да се прилагат националните правила и закони.

 

WhatsApp и Skype, както и чатовете за видеоигри, са посочени от Европейската комисия като най-рисковите услуги. Това не означава, че те първи ще бъдат задължени да проверяват съдържанието, въпреки че Meta вече коментира положително инициативата. Компанията обаче отхвърли идеята за сканиране на данни от страна на самия софтуер, което нарушава правата на потребителите. 

 

Инициативата предлага и някои мерки за защита на потребителите. Алгоритмите за проверка трябва да бъдат разработени изключително за откриване на злоупотреба с деца и не трябва да разкриват разговори от друг характер. В това обаче е трудно да повярват на редица специалисти, виждащи в този опит въвеждането на "Big brother", който да контролира електронната комуникация на всеки. 

Коментари

 • Досега никой не е следил съобщенията?

  24 Авг 2022 0:23ч.

  Ама наистина ли?? Или просто искат да го озаконят....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕК никога няма да направи нищо, за да защити някого, освен клановете клептомани

  24 Авг 2022 16:06ч.

  Искат уж да узаконят грижата за децата, а рекламират педофилията. Разбирайте, че искат да ни докажат, че всички теории, които минават за конспирация са истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Авг 2022 0:32ч.

  Тия не разбраха ли, че истината не могат да спрат... тя е като шило в торба?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  24 Авг 2022 0:36ч.

  ЕС бавно и славно се превръща в концлагер!.. а ние тъпо гледаме 🤪

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  24 Авг 2022 16:50ч.

  Не се превръща, е си е НЕОЛИБЕРАЛЕН КОНЦЛАГЕР !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  24 Авг 2022 8:08ч.

  И всичко заради сигурността на хората. Между другото нали в ЕС държави се развива темата за отмяна криминализацията на педофилията чрез изразено съгласие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министерството на истината

  24 Авг 2022 8:37ч.

  Свободата е робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плачещ смях

  24 Авг 2022 8:48ч.

  ЕС много скоро ще надмине Китай по следене и контролиране на хората, но планктона, наричан неизвестно защо все още "народ" мълчи и гледа тъпо. Помните ли Жорж Ганчев с неговото "Не ме гледай тъпо, българино"? Е, вече няма кой и да каже това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биг Брадър

  24 Авг 2022 10:13ч.

  Животът имитира изкуството..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИП

  26 Авг 2022 13:49ч.

  Тотален контрол, това е целта. А след това следва изчистване на "излишните" хора, някъде към 5-6 милиарда. Само че сатанистите имат ограничение - трябва да стане със съгласието на жертвите. Който се чувства жертва , съжаляваме за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи