6G може да е полезно за здравето - установиха китайски учени

6G може да е полезно за здравето - установиха китайски учени

Проучване на учени от Китай разкрива осезаемите ефекти на терахерцовото излъчване, което ще се генерира от комуникационното оборудване 6G, върху биологията на мозъка. Приемливите дози радиация ускоряват растежа на мозъчните клетки при мишки 2,5 пъти. Освен това, когато редовно са изложени на терахерцови сигнали, мишките показват по-добра способност за учене. Откритието повдига въпроси за безопасността на 6G комуникацията и същевременно открива възможности за мозъчна терапия.

 

Днес медицинската наука като цяло не смята, че радиацията от мобилни телефони и смартфони е опасна за човешкото здраве, въпреки че в миналото около това е имало много дискусии. Преходът към комуникационния стандарт 6G от началото на 2030 г. обаче се отличава от останалите.

 

Бъдещият клетъчен стандарт 6G включва увеличаване на честотата на радиосигнала, за да се постигне скорост на предаване на данни до 1 Tbps. При честоти в терахерцовия диапазон - между 0,3 THz и 3 THz - дори и нискомощно лъчение започва да взаимодейства с редица протеинови молекули в клетките на живите организми. Тези молекули навлизат в резонансни състояния и клетките започват да реагират на сигналите с някаква форма на активност.

 

Учените откриват, че триминутно излагане на 100-mkW импулсно лъчение с честота между 0,3 и 3 THz кара невроните на мишки да растат почти 150% по-бързо от нормалното. Освен това общата дължина на връзките между тези неврони се удвоява само за три дни. На пръв поглед последиците от облъчването изглеждат застрашителни, въпреки че молекулярният анализ не разкрива нездравословни аномалии в клетките.

 

През 2009 г. учени от Руската академия на науките изследват въздействието на силна терахерцова радиация върху живи мозъчни клетки при мишки. Когато са облъчвани по няколко часа на ден с мощност няколко вата, температурата в мозъчните клетки се повишава, развитието им се нарушава, те се дехидратират, намаляват размера си и се увреждат по други начини. Китай е установил, че по-ниска доза радиация може да увеличи производството и активността на някои протеини - като GluA1, GluN1 и SY-38 - които стимулират растежа на невроните.

 

Тези протеини имат много водородни връзки, които постоянно "вибрират". Честотата на тези вибрации е в терахерцовия диапазон. Това може да "повлияе на формата на протеините и по този начин на структурата и функцията на невроните", смятат изследователите.

 

Освен това излагането на 90-мегаватово терахерцово лъчение в продължение на 20 минути дневно в продължение на три седмици значително увеличава броя на новите мозъчни клетки при млади мишки. Тези мишки са успели да усвоят определени умения по-бързо в сравнение с мишките от контролната група, които не са били облъчвани. Мишките от по-възрастната група не бяха засегнати в това отношение.

 

Изследването поставя много нови предизвикателства пред учените - от определянето на безопасни параметри за 6G комуникация до използването на терахерцово лъчение за лечение на невродегенеративни заболявания.

Коментари

 • "Приемливите дози радиация ускоряват растежа на мозъчните клетки при мишки 2,5 пъти."

  16 Авг 2022 14:37ч.

  Ужас, а Приемливите дози радиация ускоряват ли растежа на раковите клетки при мишки 2,5 пъти, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "90-мегаватово терахерцово лъчение в продължение на 20 минути дневно"

  16 Авг 2022 14:39ч.

  Тия мегавати за нищо ги нямате, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • излагане на 100-mkW импулсно лъчение с честота между 0,3 и 3 THz кара невроните на мишки да растат почти 150% по-бързо от нормалното.

  16 Авг 2022 14:43ч.

  Кошмар ! Та това си е жива ОНКОГЕНЕЗА ! Тези мрежи 5 G , 6 G трябва да се забранят със Закони , а мрежите да бъдат разрушени ! Това са системи за ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Сатанистко, пъклено дело !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И може ли някой внятно да обясни на хората ?

  16 Авг 2022 14:47ч.

  Защо им е необходим такъв мобилен интернет с чудовищна скорост ? Нима не може да се ползва скоростен интернет, напълно безопасен , през оптичните фиксирани мрежи ? Не е ли този яростен натиск за 5 и 6 джи мрежи само претекст, за да се разположат около нас антени с мощни и опасни излъчвания ? В населените места такива мрежи са съвършено НЕНУЖНИ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  16 Авг 2022 14:58ч.

  Учени, експерти - всъщност всички подобни статии са овертон - целта е да се манипулират невежите по темата. Напълно съгласен съм с "излагане на 100-mkW импулсно лъчение с честота между 0,3 и 3 THz кара невроните на мишки да растат почти 150% по-бързо от нормалното. 16 Авг 2022 14:43ч."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  16 Авг 2022 15:32ч.

  Защо четете 100-mkW като 100 мега киловата. Не усещате ли, че има нещо нередно в тази мерна единица? А какво бихте казали, при условие че всъщност става дума за mW, т.е миливата. Дали е грешка и причините за нея не ги коментираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивайло

  16 Авг 2022 16:25ч.

  Никой не я чете, защото няма такава мерна единица - не знам защо ти я четеш така

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Росен Борисов

  16 Авг 2022 17:23ч.

  сигурно имат предвид микро-вата. Толкова е и допустимата енергия от домашната електрическа мрежа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • roso

  16 Авг 2022 17:22ч.

  Значи ще станем мишки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Авг 2022 18:01ч.

  Русофилистиците не трябва да се притесняват, при тях липсата на мозък ще ги спаси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тролче джендаристично

  18 Авг 2022 6:04ч.

  IP то ти се знае. Няма къде да се скриеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи