Венеция отмени концерт на Валентина Лисица заради медиен натиск

Венеция отмени концерт на Валентина Лисица заради медиен натиск

Поради политическата си позиция относно ситуацията в Украйна, отказът ѝ да свири на Майдана през 2014 г., родената в Киев пианистка Валентина Лисица беше отстранена от програмата на Симфоничния оркестър на Торонто. В момента тя живее в Москва, посочва ТАСС.

Венецианската културна асоциация „Музикамера“ беше принудена временно да отмени планираното за април 2023 г. изпълнения на родената в Украйна пианистка Валентина Лисица поради медиен натиск и критики. Както каза ръководителят на асоциацията Соня Финци пред кореспондент на ТАСС в сряда, тя не е очаквала такава реакция и много съжалява за това.

"Ние винаги сме били над политиката, поддържаме контакти и с Русия, и с Украйна. Ситуацията е изключително неприятна и изобщо не очаквахме такава реакция", сподели Соня Финци. Тя каза, че на пианистката, с която договорката за концерта е била устна, е изпратено писмо с предложение "да отложим концерта за по-благоприятни времена". Според Финци полученият отговор "не е бил от най-приятелските". "Повтарям, много съжаляваме. Ние сме пропити с руска култура, тя не може да се подчинява на политиката", каза Финци.

Програмата "Музикамера", която си сътрудничи с венецианския театър "Ла Фениче" и организира своите събития на сцената му, е изготвена през ноември. Но едва сега участието на Лисица привлече вниманието на враждебно настроената публика, а в социалните мрежи започнаха да се разпространяват критики и протести.

Подобна ситуация се разви около драматичния балет "Распутин" с участието на известния танцьор Сергей Полунин, който трябваше да изнесе представления в театър "Арчимболди" в края на януари 2023 г. От ръководството на театъра със съжаление съобщиха, че заради оказания натиск обмислят отмяна на две представления, които вече бяха отложени заради контузията на Полунин. Театърът се позовава на липсата на необходимите условия за сигурност.

Валентина Лисица е родена в Киев, където учи в консерваторията, и се мести в САЩ през 90-те години. Тя е свирила във водещи световни концертни зали. Поради политическата си позиция относно ситуацията в Украйна, отказът ѝ да свири на Майдана през 2014 г., тя беше отстранена от програмата на Симфоничния оркестър на Торонто, припомня ТАСС.

Пианистката изнесе концерт-реквием на 22 юни 2015 г. в Донецката народна република с  След това тя многократно посещава Донбас. На 30 септември 2021 г. при поредното посещение ѝ бе връчен паспорт на гражданин на републиката. След началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна, Лисица изнесе концерти в ДНР и Мариупол. Поради тази причина нейните концерти се отменят в западните страни. В момента пианистката живее в Москва.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • Да видим концерта у нас

  30 Дек 2022 12:58ч.

  Очаквам неистов, вероятно дори и грозен,"медиен" натиск от едни определени медии и "творчески" кръгове. Не съм оптимист за качествата на цирка, който предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав беше Дж. Питърсън

  30 Дек 2022 13:14ч.

  Склонността към фашизъм, фашизоидността изобщо е присъща на човека, трябва само да се легитимира. Не казвам нищо за италианците, защото явно това, което са направили, биха го направили и други, облъчени с киевско–натовска–евронякаква си пропаганда. Как ще се живее сред тези хора – това е въпросът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велт Райх

  30 Дек 2022 15:08ч.

  Канада приюти украинските фашисти след II световна, САЩ ги хранеше и множеше и сега ни ги върнаха с мисия за Нов Свтовен Ред в Европа, свиквайте с купоните и изгорените (banned)личности книги, филми и партитури. Слава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  30 Дек 2022 13:15ч.

  Дежавю. Идеологията над всичко :) Ние вече сме го преживяли, но зомбитата на Запад не осъзнават накъде отиват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като разбрахте, че

  30 Дек 2022 20:03ч.

  Европа била загубила 1 трилиона заради енергийните игрички на Матушката ви се радвахте, а сега като отменили концерт на някаква пикла оревахте орталъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Дек 2022 13:17ч.

  Чудесно е, че има и музиканти със свое мнение, защото голяма част от тях се превръщат в шутове на властимащите и подмазващи се на спонсорите. За съжаление в такава роля видях една наша утвърдена оперна певица, която накара неин ученик, спечелил награда, да се поклони на спонсора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пианист любител

  30 Дек 2022 13:22ч.

  Валентина Лисица е пианист гений. Това е най-страхотният класически пианист днес. Да изгониш такъв виртуоз от културното си пространство е духовно самоубийство ! Срам за Запада, който допуска това ! Срам !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тох

  30 Дек 2022 14:10ч.

  Не знам дали имаш представа, обаче на лелеяният запад от няколко години се толерират простотия, невежество, сляпо подчинение, оргии, разврат до небесата, и всякакъв вид АНТИдуховни практики и неща. Иначе си лош, и не се вписваш в тяхната среда. Както аз например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  30 Дек 2022 13:41ч.

  Фашистките традиции се проявяват. Преди срещу евреи, сега срещу руснаци. Първият път знаем как свършиха мераците, сега ще има повторения, май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре де, нали така беше само при комунизма?

  30 Дек 2022 13:42ч.

  Подозрително много неща в комунизма и демокрацията си съвпадат: цензура, преследване на другомислещите, интернационализъм (мултикултурализъм), антихристиянство, привилегии за едни и потискане на други... Дали пък демокрацията и комунизмът не са двете страни на една и съща монета, пусната в обръщение от сили над тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неее, при комунизма имаше и образование, и здравеопазване, и армия, и национална сигурност и достойнство

  30 Дек 2022 14:08ч.

  А при демокрацията имаме американско робство и чорбаджии изедници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само погледнете това !

  30 Дек 2022 13:46ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=tVuP1BjbhAg В класическото пиано има два "Еверест"-а , Шопен и Рахманинов. Лисица владее и двете, тя е виртуоз (не ползва партитури) - техниката й на свирене предизвиква възторг, разтърсва душата ! Дори нищо да не разбирате от класическа музика и пиано, след едно изпълнение на Валентина ще станете запален !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  30 Дек 2022 14:32ч.

  Дреме и на Кума Лиса, концертите и се пръскат в постсъветското пространство. В Москва няма билети за десетки концерти напред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хората лесно се водят по идеологически боклуци

  30 Дек 2022 14:34ч.

  винаги е имало хора, които разбират и хора, които изкривяват действителността в полза на лъжата и изгодата дори по времето, когато хората масово са си мислили, че Слънцето се върти около земята;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  30 Дек 2022 14:58ч.

  Правилно - бойкот на предателите на народа си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дефинирай "народа си"

  30 Дек 2022 15:20ч.

  Ако не ти е станало ясно - необандеровците не са "народът й" и тя неведнъж го е заявявала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  30 Дек 2022 18:23ч.

  Боро, уж си боро, а съм те запомнил само с лозунги и комунистически клишета. Стегни се пич. Да те открехна, ако случайно не си забелязал, че темата е за политическата цензура в изкуството и остракирането на запад на една гениална пианистка. Хепи ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  30 Дек 2022 15:01ч.

  И коя ли е тази „враждебно настроена публика“, която „разпространява критики и протести в социалните мрежи“? Да не е от сорта на нашите „хотелски патиланци“, дето и у нас току протестират по разни поводи, а на Никулден си опнаха жълто-сините чаршафи с нецензурни надписи пред Руската църква в София? Към края на май в Италия са били 125 000, а към днешна дата - вероятно доста повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свиквайте

  30 Дек 2022 15:07ч.

  Поддръжниците на фашисткия режим в Кремъл ще сърбат това, което са си надробили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обади се първото фашистче

  30 Дек 2022 15:18ч.

  Дървен Господ за такива като теб, щом си го просите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “първото фашистче”

  30 Дек 2022 15:26ч.

  Вие ли сте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой е прозападен?

  30 Дек 2022 15:33ч.

  Не, вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 15:07 часа

  30 Дек 2022 16:00ч.

  Не знам дали си фашист, но при всички случаи си кретен. И едва ли имаш култура по-висока от чалга ниво. В света наричат Валентина кралицата на Рахманинов, но едва ли знаеш кой е Рахманинов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • деконструктор на мита им, без да прави нищо

  30 Дек 2022 15:15ч.

  Лош пример дава на обществеността не толкова с изящната си културна особа, а с това,че напомня на по-умната, схватлива и широко информирана част от света, че в Украйна се раждат и живеят не само зомбирани бандеропитеци, а напълно нормални и талантливи руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Дек 2022 15:22ч.

  Да си поканят некой драг кралица... по им приляга 😄

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  30 Дек 2022 15:46ч.

  Жената има талант, гръбнак и топки, за които сумати мъже могат да ѝ завидят и само да мечтаят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди 2 часа купих

  30 Дек 2022 15:53ч.

  билети за концерта на Лисица. Ако някой реши да го отмени ще протестирам пред вратата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още примери от западняшко мракобесие

  30 Дек 2022 18:02ч.

  Отмениха спектакъл на балетиста Сергей Полунин в Милано заради татуировки с лика на Путин - https://impressio.dir.bg/stsena/otmeniha-spektakal-na-baletista-sergey-polunin-v-milano-zaradi-tatuirovki-s-lika-na-putin

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  30 Дек 2022 18:51ч.

  Културата и спортът са над политиката, иначе е дискриминация. Организаторите са се уплашили от реакцията на украинците в Италия и озвучаването на събитието в медиите. Но добрата новина е, че който има желание и възможност може да я гледа може да го направи в Москва с полет на тюркиш еърлайнес през истанбул и обратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невъзможно

  30 Дек 2022 20:07ч.

  И преди изострянето от 24.02. в Русия нямат практика да продават билети за такива спектакли - онлайн в чужбина. Можеш да се уредиш само ако някой на място ти купи билет. Руската култура е много висока летва, не е Амазон чарши...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  30 Дек 2022 19:20ч.

  Преди дестина години изнесе концерт във Вашингтон, "Кенеди център". Пред входа на залата имаше дузина, които раздаваха листовки. Взех една да видя за какво е. Беше срещу пианистката Лисица, а раздаващите се оказаха украинци. Препоръчваха да бойкотираме концерта, защото се изказвала срещу новите управляващи в Украина. Много хора, като прочетоха пасквила, си върнаха листовките. И залата беше препълнена, беше невъобразимо! Сега сигурно вече не я канят в САЩ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Дек 2022 20:00ч.

  Да ги гонят от Европа. Обявили са всички тези държави за неприятелски, спрели са газта и накрая плачат, че не им пускали някаква пикла Да ходи в Китай и Индия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американска чалга

  30 Дек 2022 20:52ч.

  Крадеш никове като същий мазен гей, защо ли да се учудваме, че патроните ти се гаврят с изкуството?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  30 Дек 2022 21:32ч.

  Ментето се беше позагубило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИЗКЛЮЧИТЕЛНА! ГЛЕДАХ ИЗПЪЛНЕНИЕТО, ЛИНК КЪМ КОЕТО БЕШЕ ПОСОЧЕН В ЕДИН ОТ ПОСТОВЕТЕ ПО-ГОРЕ!

  30 Дек 2022 22:24ч.

  Тази млада пианистка е съкровище! Как Запада ще измие позора си, просто не мога да си представя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евросоюз имени Гитлера

  30 Дек 2022 23:20ч.

  Срам, гоуем срам....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом джендъри, като

  31 Дек 2022 1:45ч.

  Ристю защитника на каскета, започнаха да се бъркат там където не им е работа нещата са страшни - култура, спорт, политика ++. Тази пианистка е нещо, което бедните мозъци не могат да си представя, а критиците й по политическа линия са от жалки нещастници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  31 Дек 2022 1:50ч.

  Всъщност тъпите бюргери, които да допуснали такива фашизоиди не заслужават да я слушат. Всичко е ОК!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дуче

  31 Дек 2022 11:40ч.

  Е доволен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи